FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 april 2013

Dode Majellapark bezweek niet door vechtpartij

De dood van de man die vrijdagavond bezweek na een vechtpartij in een park in Utrecht is niet veroorzaakt door zijn belager. Het slachtoffer is omgekomen aan een zwelling in de hersenen als gevolg van een medische aandoening. Dat heeft sectie uitgewezen, meldt het Openbaar Ministerie maandag.

Tot nu toe werd aangenomen dat de man omkwam nadat een vechtpartij in het Majellapark volledig uit de hand was gelopen. Het 30-jarige slachtoffer uit Sierra Leone ging door nog onbekende reden op de vuist met een 25-jarige landgenoot zonder vaste woon- of verblijfplaats. Daarbij zouden ze elkaar hebben afgetuigd met een ketting en een schroevendraaier. Mogelijk was een drugsdeal de aanleiding van de ruzie.

Agenten die op de melding afkwamen zagen kort na de vechtpartij op het Thomas à Kempisplantsoen een van de mannen liggen. De andere zakte voor hun ogen in elkaar en overleed korte tijd later. Justitie onderzoekt nog de precieze aard en oorzaak van de aandoening van het slachtoffer.

De 25-jarige man heeft bij de vechtpartij steekwonden opgelopen en is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. De politie liet eerder maandag nog weten dat zijn toestand onveranderd was en dat hij nog onder behandeling was. De man blijft in afwachting van de definitieve onderzoeksresultaten verdachte van mishandeling. Hij wordt niet voorgeleid.

Filmproject Paul Verhoeven wint Emmy

De Entertainment Experience heeft maandagavond een Digital Emmy Award gewonnen in Cannes. Het filmproject waarmee Paul Verhoeven met inbreng van het publiek zijn drama Steekspel maakte, won in de categorie digitaal programma, non-fictie.

Filmkenner René Mioch heeft het project opgezet met zijn bedrijf FCCE in samenwerking met kabel exploitant Ziggo. De Entertainment Experience versloeg digitale projecten uit Argentinië, Groot-Brittannië en Singapore.

Steekspel gaat over een succesvolle makelaar, gespeeld door Peter Blok. Zijn vijftigste verjaardagfeest wordt opgeluisterd door zijn zwangere maîtresse. De eerste drie minuten van het scenario werden geschreven door Kim van Kooten. Daarna kon het publiek telkens drie minuten scenario verder schrijven. Verhoeven koos met scenarist Robert Alberdingk Thijm de beste bijdragen.

Steekspel draaide eind maart in de bioscopen. De film wordt ook vertoond op het filmfestival Tribeca dat volgende week in New York van start gaat.

Paul Verhoevens Steekspel verkocht aan VS (Foto: Novum)

Medewerkster tbs-kliniek neergestoken

Een medewerkster van een tbs-kliniek in Groningen is door een patiënt met een balpen in zijn gezicht gestoken. Het incident vond afgelopen vrijdag plaats in de Van Mesdagkliniek. Dat meldt RTV Noord.

De beveiligster werd neergestoken toen de man naar therapie werd gebracht. In een onbewaakt moment pakte hij een pen en stak daarmee de vrouw in haar hoofd. Ze is overgebracht naar een ziekenhuis waar een deel van de pen operatief is verwijderd. Ze maakt het naar omstandigheden goed, meldt de omroep.

De tbs'er zou al twee keer eerder een personeelslid te lijf zijn gegaan.

Man gewond bij schietpartij Zaandam

Bij een schietpartij in Zaandam is maandag een man gewond geraakt. Het incident vond rond 15.00 uur plaats op een flatgalerij aan de Clusiusstraat in de wijk Poelenburg. Dat meldt de politie.

De man is naar een ziekenhuis gebracht. Daar is hij aangehouden. Wat er precies is gebeurd wordt door de politie onderzocht. Er zou in ieder geval sprake zijn geweest van een ruzie waar meerdere mensen bij betrokken waren.

[Premier League] Manchester City wint derby van United

Manchester City heeft voor het tweede seizoen op rij op Old Trafford de derby tegen Manchester United gewonnen. Waar de wedstrijd vorig jaar in 1-6 eindigde, was het deze keer iets minder spectaculair: 1-2. De Argentijn Sergio Agüero maakte twaalf minuten voor tijd op fraaie wijze de winnende goal.

De spanning in de Engelse titelstrijd lijkt ondanks de zege van City niet terug te keren. Met nog zeven wedstrijd te spelen heeft United nog een riante voorsprong van twaalf punten op de regerend kampioen. Chelsea en Tottenham Hotspur volgen zelfs op negentien punten.

De derby werd pas zes minuten na rust opengebroken. James Milner zag zijn schot net voldoende van richting veranderd worden om United-doelman David de Gea kansloos te maken. Acht minuten later was het alweer gelijk. Een schitterend indraaiende vrije trap van Robin van Persie werd door Phil Jones via de rug van Vincent Kompany in het doel gekopt.

Agüero zorgde uiteindelijk voor het laatste hoogtepunt. De invaller dribbelde tussen drie verdedigers door het strafschopgebied in en knalde de bal snoeihard in het dak van het doel. In een grimmige slotfase regende het gele kaarten, maar veranderde er niets meer aan de stand.

School als realitysoap

BNN is van mening dat de reality-treurnis nog niet genoeg is uitgemolken en heeft een nieuwe plek gevonden om camera's te installeren. Twee klaslokalen van het Jan Arentz College te Alkmaar worden opgeleukt met een aantal duidelijk zichtbare filmapparaten om de ge- en misdragingen van de Noord-Hollandse leerlingen aan het hele land en Vlaanderen te kunnen tonen.

RTL-4 deed eerder een poging om camera's op te hangen in VUmc te Amsterdam, dat ging uiteindelijk niet door en nu is BNN van mening dat Nederland zit te wachten op beelden van aandachstzieke pubers van een Alkmaars Havo klasje. Ouders en leerlingen kunnen vooraf aangeven of het kroost al of dan niet herkenbaar in beeld wilt komen, dus alleen leerlingen die toestemming geven komen ook daadwerkelijk als een derderangs BN'er op de buis.

Eerder al kwam het Jan Arentz College uitgebreid in de media, toen een leerling op het schoolplein was doodgeslagen door een 17-jarige Alkmaarder.

[JL] Cambuur haakt aan in titelrace Jupiler League

SC Cambuur blijft in de race voor directe promotie naar de Eredivisie. De Friese club won de uitwedstrijd bij FC Dordrecht met 3-0 en staat nu op gelijke hoogte met Sparta. FC Volendam en Helmond Sport hebben een voorsprong van twee punten, al had Helmond daar een wedstrijd meer voor nodig.

Martijn Barto zette Cambuur al in de achtste minuut op voorsprong. Erik Bakker besliste de wedstrijd door na rust twee keer te scoren. Cambuur mengde zich door het faillissement van Veendam plots weer volledig in de titelstrijd in de Jupiler League. De club van interim-trainer Henk de Jong pakte dit seizoen maar één punt tegen de uit de competitie gehaalde Groningers, terwijl sommige concurrenten wel zes punten moesten inleveren.

Brama parkeert aanbieding van FC Twente

Wout Brama wil komende zomer verder kijken dan FC Twente. De middenvelder heeft een aanbieding van de Tukkers naast zich neergelegd.

Brama speelt al sinds 2005 bij Twente en speelde inmiddels ruim tweehonderd competitiewedstrijden voor de club uit Enschede. De middenvelder is nu toe aan een nieuwe uitdaging. De 26-jarige Brama heeft het voorstel voor een meerjarig contract voorlopig naast zich neergelegd. De huidige verbintenis loopt door tot medio 2014.

"Het is bekend dat ik de ambitie heb om bijvoorbeeld een keer in het buitenland te spelen", zegt Brama tegen Voetbal International. "Ik wacht komende zomer rustig af of er iets moois voorbij komt, bijtekenen kan altijd nog", aldus de middenvelder. Twente speelt dit seizoen geen rol in de titelrace. De Tukkers staan inmiddels vijfde.

Valencia op de tribune voor 'rode' Vermeer

Ajax-doelman Kenneth Vermeer werd zondag bekeken door een delegatie van Valencia. De Spanjaarden zagen de 27-jarige goalie tegen Heracles Almelo rood krijgen.

Vermeer werd aan het begin van de tweede helft naar de kant gestuurd met een rode kaart. De doelman haalde de doorgebroken Heracles-spits Geoffrey Castillion onderuit. Daarbij raakte Vermeer ook nog geblesseerd. De rode kaart betekent een schorsing voor de topper tegen PSV. Jasper Cillessen is zijn vervanger in Eindhoven.

International Vermeer zal extra balen, omdat hij wordt gevolgd door Valencia, meldt Voetbal International. De Spaanse club was voor de doelman in de ArenA. Vermeer staat tot medio 2015 onder contract in Amsterdam, waar hij negentig competitieduels speelde. In het seizoen 2008/09 maakte de Amsterdammer zijn debuut.

Botteghin in beeld bij vertrek Gouweleeuw

Eric Botteghin (NAC Breda) is bij sc Heerenveen in beeld om Jeffrey Gouweleeuw op te volgen. Als Gouweleeuw naar AZ vertrekt, dan is Botteghin een grote kandidaat.

Gouweleeuw aast al langere tijd op een vertrek bij Heerenveen. De jonge verdediger leek in de winterstop al op weg naar AZ, maar tot een transfer kwam het niet. De Alkmaarders gaan volgens Voetbal International deze week weer in gesprek met de verdediger van Heerenveen. Daarbij gaat het om een zomertransfer van Gouweleeuw.

Als alle partijen tot een akkoord komen, dan wil Heerenveen Botteghin weghalen bij NAC Breda. De 25-jarige Braziliaan heeft tot eind volgend seizoen een contract in Breda. De club zal dus waarschijnlijk meewerken om nog geld te verdienen aan de verdediger. Botteghin speelde sinds 2011 zestig competitieduels voor NAC.

Halle Berry blij met herbezwangering

Halle Berry had nooit verwacht dat ze nog nogmaals bezwangerd zou worden. "Ik voel me geweldig", vertelt de 46-jarige actrice, die haar tweede kind verwacht, aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Dit is de grootste verrassing van mijn leven, om eerlijk te zijn."

Vorige week werd bekend dat Berry volgezwangerd is door haar verloofde, de 47-jarige Olivier Martinez. "Ik dacht dat ik het punt dat dit zou kunnen gebeuren voorbij was", vertelt de actrice. "Dus het is een grote en geweldige verrassing." Er gaan geruchten dat Halle een jongen verwacht, maar ze beweert nog niet te weten of ze een zoon of dochter krijgt.

Berry heeft al een dochter, de 5-jarige Nahla, uit haar relatie met model Gabriel Aubry. De twee lagen jaren met elkaar in de clinch over de voogdij, Berry's ex en huidige liefde gingen in november met elkaar op de vuist. Even later bereikten ze een overeenkomst.

Poetin weer weg

Het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin is maandag afgerond met een diner in het Scheepvaartmuseum. Uitgejouwd door demonstranten die onder meer "Free Pussy Riot" scandeerden verliet Poetin rond 21.15 het Amsterdamse museum. Ongeregeldheden deden zich niet voor.

Het bezoek van Poetin vond plaats in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. Hij werd maandagmiddag ontvangen door koningin Beatrix in de Hermitage in Amsterdam. Daarna ging de Russische president naar het Scheepvaartmuseum, waar hij Rutte ontmoette.

Tijdens het bezoek werden meerdere overeenkomsten getekend tussen Nederland en Rusland. Onder meer op het gebied van gezondheidszorg en energie gaan overheden en bedrijven nauwer samenwerken.

Poetin ontkende overigens tijdens de persconferentie dat de rechten van homo's in Rusland onder druk staan. Volgens hem hebben alle mensen dezelfde rechten in Rusland. Hij stipte hierbij aan dat Nederland een partij heeft die geen vrouwen toelaat en een vereniging van pedofielen.

Esta verdwijnt

Het doek is gevallen voor vrouwenblad Esta. De lezersaantallen en advertentie-inkomsten vallen dermate tegen, dat uitgever Sanoma Media heeft besloten vanaf juni de stekker uit het tijdschrift te trekken. Het laatste nummer ligt op 5 juli in de winkels, bevestigt een woordvoerder maandag.

Vorig jaar besloot Sanoma al dat de redactie werd teruggebracht naar een romp van acht vaste medewerkers. Uiteindelijk vielen de kosten toch niet meer te verantwoorden vergeleken met de baten. De oplage van het blad is in drie jaar tijd bijna gehalveerd en lag vorig jaar op ruim veertigduizend exemplaren.

Esta onderscheidde zich van andere vrouwentijdschriften door op zich meer op inhoud te richten, en minder op beauty en mode. Het tijdschrift verschijnt elke twee weken.

De tijdschriftenmarkt heeft het moeilijk door de digitalisering en de economische crisis. Eerder stopten ook Park Magazine, Hollands Diep en Fancy.

Romp onbekende man donderdag begraven

De romp van een onbekende man die eind januari in het Amsterdamse IJ werd gevonden wordt donderdag begraven. Het blijft onduidelijk om wie het gaat. Dat meldt de politie maandag.

Een voorbijganger zag op 30 januari ter hoogte van de NDSM-werf een groot plastic pakket drijven. Toen de politie het pakket openmaakte bleek er een romp van een man in te zitten.

Onderzoek heeft vooralsnog niets opgeleverd. Opsporing Verzocht besteedt dinsdag aandacht aan de zaak.

De romp wordt donderdag om 15.30 uur in een zogeheten algemeen graf begraven op begraafplaats Sint-Barbara in Amsterdam.

Poetin en Rutte hadden goed gesprek

Minister-president Mark Rutte heeft een goed gesprek met de Russische president Vladimir Poetin gehad over de mensenrechtensituatie in Rusland. Dat zei hij na afloop van het werkdiner met vertegenwoordigers uit het Nederlandse en Russische bedrijfsleven in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

"Ik heb Poetin onze zorg overgebracht over de homorechten in Rusland. Ik heb gezegd dat homorechten voor ons onderdeel zijn van mensenrechten. We hebben daar een goede dialoog over gehad", aldus Rutte. Volgens hem kan door de goede relatie met Rusland 'ook over dit soort moeilijke onderwerpen' worden gesproken. "Uiteraard met de erkenning dat we verschillend over zaken kunnen denken."

Rutte kondigde vrijdag al aan dat hij Poetin zou aanspreken op de mensenrechtensituatie in zijn land. De Tweede Kamer had hem en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) al een uitgebreide lijst van onderwerpen meegegeven die ter tafel moesten komen.

De premier herhaalde tijdens de persconferentie blij te zijn met het bezoek van Poetin. Hij benadrukte hoe belangrijk de economische relatie tussen de twee landen zijn.

Het bezoek van Poetin vindt plaats in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. Hij werd maandagmiddag ontvangen door koningin Beatrix in de Hermitage in Amsterdam. Daarna ging de Russische president naar het Scheepvaartmuseum, waar hij Rutte ontmoette.

Drones ingezet voor neushoornbescherming

In een wildpark in het noordoosten van India zijn maandag onbemande vliegtuigen ingezet om de Indische neushoorn te beschermen tegen stropers. De drones zullen op gezette tijden over het Kaziranga-park vliegen om stroperij te voorkomen.

De toestellen zijn uitgerust met camera's waarvan de beelden door bewakers op de grond worden bekeken. Het is voor de bewakers niet te doen om het 480 vierkante kilometer grote park op een andere manier in de gaten te houden. "De regelmatige inzet van de onbemande vliegtuigen zal van start gaan zodra het Indiase ministerie van defensie ermee in heeft gestemd", zei Rokybul Hussain, de minister van milieu in de deelstaat Assam, waar het park ligt.

Vorig jaar brachten gewapende stropers 22 neushoorns om. Hoewel 2013 nog geen vier maanden oud is staat de teller nu al op zestien. De horens van de dieren zijn gewild in China en Zuidoost-Azië, waar mensen ze medicinale eigenschappen toedichten. De afgelopen weken hebben de autoriteiten driehonderd bewakers ingezet in het park, maar die bleken niet opgewassen tegen de stropers.


India beschermt neushoorns met drones (Foto: Novum)

Na 22 jaar weer professioneel snooker in Nederland

Voor het eerst sinds 22 jaar wordt er weer een professioneel snookertoernooi georganiseerd in Nederland. Dit blijkt uit de voorlopige jaarkalender die World Snooker heeft gepubliceerd. Op 18 t/m 21 juli wordt er in Rotterdam een toernooi georganiseerd in het kader van de European Tour. Details over het toernooi zijn niet bekend gemaakt. 

In 1991 werd er ook al eens een profeesioneel snookertoernooi georganiseerd. Destijds werd dat toernooi gewonnen door Tony Jones. De European Tour doet in november ook het Belgische Antwerpen aan. De winnaar van een European Tour-toernooi vangt 25.000 euro. Dit is een verdubbeling ten opzichte van het prijzengeld van het huidige seizoen. 

In totaal zijn er komend seizoen twaalf grote toernooien, dit seizoen waren dat er nog maar negen. De totale prijzenpot stijgt van 6,4 miljoen Engelse pond(7,5 miljoen euro) naar minimaal acht miljoen Engelse pond(9,4 miljoen euro). Het kwalificatiesysteem voor de toernooien gaat ook op de schop. In negen van de twaalf rankingtoernooien zullen alle 128 professionele snookerspelers in de eerste ronde instromen. Nu is alleen de top zestien op de ranking zeker van alle toernooien en moet de rest één of meerdere kwalificatiewedstrijden spelen. 

Ook zal seizoen 2013/2014 het laatste seizoen zijn dat er een puntensysteem wordt gehanteerd voor de ranking. Na dat seizoen zal er worden overgestapt op een ranking gebasseerd op het prijzengeld. Het nieuwe seizoen begint op 24 mei met de Wuxy Classic in China. Het huidige seizoen wordt komende maand afgesloten met het WK in Sheffield. Ronnie O'Sullivan zal zijn rentree maken om zijn titel te verdedigen. 

'Advocaat in beeld als opvolger Hiddink'

Dick Advocaat lijkt na dit seizoen te vertrekken bij PSV. In Rusland is dat ook bekend. FC Anzhi bekijkt de mogelijkheden om de Hagenaar aan te trekken. De wegen van Advocaat en PSV lijken na dit seizoen te gaan scheiden, ongeacht de uitkomst van de titelrace.

De ervaren coach is geen onbekende in Rusland. Advocaat werkte in het verleden bij Zenit Sint-Petersburg en de Russische nationale ploeg. Anzhi ziet de komst van de Hagenaar wel zitten als opvolger van Guus Hiddink.

De huidige coach van Anzhi lijkt niet van plan zijn aflopende contract te verlengen. Clubeigenaar Suleyman Kerimov denkt daarom aan Advocaat, meldt Sovsport. Anzhi kent een teleurstellend kalenderjaar. In vier duels pakte de ploeg van Hiddink slechts twee punten. De landstitel is daarom uit het zicht verdwenen voor Anzhi.

Stoke City zet zinnen op Pieters

Erik Pieters staat in de belangstelling van Stoke City. Dit meldde Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International, vanavond in het gelijknamige programma. De Engelsen zouden vijf miljoen euro voor de verdediger over hebben.

Pieters herstelt momenteel nog van een blessure aan zijn hand, maar maakte ook alweer minuten bij de beloften van PSV. De verdediger is bezig aan zijn vijfde seizoen in Eindhoven en speelde tot dusver 92 competitiewedstrijden en trof daarin twee keer doel.

In de lopende voetbaljaargang heeft Pieters nog niet veel kunnen laten zien. Op 18 januari maakte de speler na een afwezigheid van negen maanden zijn rentree tegen PEC Zwolle. In dit duel ontving hij echter een rode kaart, waarna hij zijn woede op een ruit koelde.

In de komende periode zal duidelijk worden hoe concreet de interesse van Stoke City in Pieters zal zijn.

PVV en D66 liggen niet dwars op 30 april

Alle parlementariërs van PVV en D66 leggen op 30 april de eed of belofte af. Beide partijen hebben zich in het verleden kritisch getoond over de rol van het koningshuis, maar bij de troonswisseling zijn er geen weigeraars te vinden in de fracties van de Eerste en Tweede Kamer.

Vooralsnog is van veertien van de 225 leden van de Eerste en Tweede Kamer bekend dat ze de eed of belofte niet afleggen. Het gaat om PvdA-senatoren Ruud Koole, Adri Duivesteijn, Janny Vlietstra, en André Postema, SP-Tweede Kamerleden Sadet Karabulut, Farshad Bashir en Manja Smits, GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman en senatoren Margreet de Boer en Ruard Ganzevoort en van de Partij voor de Dieren de Tweede Kamerleden Marianne Thieme en Esther Ouwehand en Eerste Kamerlid Niko Koffeman.

Mogelijk leggen nog meer parlementariërs de eed of belofte niet af aan koning Willem-Alexander. De Eerste Kamer verwacht daar dinsdag uitsluitsel over te kunnen geven.

'Rafael van der Vaart is weer gelukkig'

De moeder van Rafael van der Vaart laat weten dat haar zoon 'weer gelukkig' is. De Duitse boulevardkrant Bild schreef maandag dat de voetballer een nieuwe liefde heeft gevonden in Sabia Boulahrouz, de beste vriendin van zijn ex Sylvie.

"Ik ben blij dat hij weer gelukkig is", reageerde de moeder van Rafael in RTL Boulevard. Ze wil niet bevestigen of haar zoon inderdaad een relatie heeft met de ex van voetballer Khalid Boulahrouz. "Hij is weer gelukkig en wij zijn er blij mee. Dat is het enige wat ik wil zeggen."

Sylvies goede vriendin, styliste Danie Bles, is minder blij met de nieuwe liefde van Rafael. "Het is rauw op mijn dak gekomen. Dat zie je niet aankomen", vertelde Bles. "Zoiets verwacht je niet. Maar Sylvie doet het heel erg goed, ik ben trots op haar."

Rafael en Sylvie maakten in januari bekend te gaan scheiden. Ze hebben samen een zoon. Vervolgens werd Sabia vaak aan de zijde van Sylvie gespot. Sabia liet eerder weten dat het gerucht dat Rafael Sylvie heeft geslagen, niet waar is.

Rentree Schoorel dag uitgesteld

Thomas Schoorel moet een dag later wachten voor hij zijn rentree op de tennisbaan kan maken. Aanvankelijk zou de tennisser vandaag in actie komen, maar de regen zorgde voor uitloop tijdens het ITF-toernooi van Vercelli.

Schoorel komt terug van een blessure aan zijn schouder, die hem een half jaar aan de kant hield. Mocht de regen ook morgen aanhouden, dan tracht men zoveel mogelijk wedstrijden op de twee indoorbanen af te werken.

Schaatsunie maakt zich zorgen na afhaken Essent

Het aangekondigde vertrek van sponsor Essent heeft bij de internationale schaatsunie ISU voor sombere gezichten gezorgd. "We moeten toegeven dat dit een probleem is", zegt voorzitter Ottavia Cinquanta. "We moeten goed nadenken hoe we dit aan gaan pakken." Essent maakte vorige week bekend na het olympische seizoen de sponsoring stop te zetten.

Cinquanta weet dat het niet de beste tijd is om een nieuwe geldschieter te vinden. "Dat zal niet gemakkelijk worden. De internationale markt is niet in de beste conditie." De Italiaan is wel blij dat Essent snel duidelijkheid heeft verschaft. "We hebben nu in ieder geval de tijd om de markt op te gaan om een andere sponsor te zoeken."

Essent sponsorde sinds 1998 de wereldbekertoernooien, NK's en het marathonschaatsen. Later kwamen daar ook EK's, WK's, schaatsbond KNSB en Thialf bij. De energieleverancier vindt het na de Spelen van Sochi welletjes geweest omdat qua sponsoring het plafond zou zijn bereikt van wat mogelijk is. Naar schatting stak Essent jaarlijks tussen de twee en vier miljoen euro in de sport.

Meryl Streep bewonderde Margaret Thatcher

Meryl Streep, die een Oscar won voor haar vertolking van Margaret Thatcher in de film The Iron Lady, bewonderde Thatcher om haar pionierswerk voor vrouwen in de politiek. Ze omschrijft de politica als een wegbereider, 'goedschiks of kwaadschiks'. "Ik had ontzag voor haar persoonlijke kracht en lef."

"Om vrouwen en meisjes over de hele wereld een reden te hebben gegeven om hun droom om prinses te worden te vervangen door een andere droom: de reële optie om een natie te leiden; dat is grensverleggend en bewonderenswaardig."

De actrice erkent dat Thatcher de publieke opinie verdeelde. Toch verdiende de oud-premier krediet omdat ze standvastig bleef, ondanks "de speciale haat en het ridiculiseren dat in onze tijd op een publieke figuur afkomt die geen massamoordenaar is".

Meryl Streep bewonderde IJzeren Dame
Meryl Streep bewonderde Margaret Thatcher (Foto: ANP)

Málaga wil winnen voor Pellegrini

Málaga heeft zich zonder Manuel Pellegrini moeten voorbereiden op de return in de Champions League tegen Borussia Dortmund. De Chileense trainer vloog direct na de competitienederlaag tegen Real Sociedad (4-2) naar huis, vanwege het overlijden van zijn vader.

Pellegrini keert dinsdag, enkele uren voor aanvang van de beslissende confrontatie, weer terug bij de selectie. "We willen deze wedstrijd voor hem winnen", liet aanvoerder Martin Demichelis weten. "We gaan er voor hem alles aan doen om door te gaan."

De selectie hoorde pas na afloop van het duel tegen Real Sociedad dat de vader van Pellegrini was overleden. De coach wilde niet dat zijn ploeg afgeleid zou zijn door het nieuws. "Dat hij daar niet eerder over had gepraat, zegt genoeg over wat voor een geweldig mens hij is", aldus Demichelis. "We hebben hem nu allemaal ons medeleven betuigd."

R. Kreder met hersenschudding uit Paris-Roubaix

Raymond Kreder hoorde niet bij de 119 renners die gisteren de klassieker Parijs-Roubaix uit wisten te rijden. De renner van Garmin-Sharp kwam vroeg in de wedstrijd ten val. In het ziekenhuis bleek dat de 22-jarige renner een hersenschudding op heeft gelopen.

"Het was nog voor de eerste kasseienstrook. Ik wilde graag verder fietsen maar het ging niet. De dokter zei me toen dat ik moest stoppen", vertelde hij op zijn eigen website. Kreder zal voorlopig niet in actie komen en mist onder andere woensdag de Brabantse Pijl.

Mourinho: "3-0 biedt geen enkele garantie"

Real Madrid verdedigt dinsdagavond in Istanbul een 3-0 voorsprong tegen Galatasaray. Trainer José Mourinho verwacht een zware avond in Turkije.

Op de persconferentie in aanloop naar het duel benadrukte Mourinho dat zijn ploeg nog een lange weg te gaan heeft. "We hebben nog niets gewonnen. Het is zo dat we een goed resultaat hebben behaald in de heenwedstrijd, maar we hebben nog een lastige wedstrijd voor de boeg", zei de 50-jarige trainer maandag.

Door doelpunten van Cristiano Ronaldo, Karim Benzema en Gonzalo Higuain gaat Real ruim aan de leiding. "We moeten onze focus zien te bewaren als we de halve finale willen bereiken. Een 3-0 voorsprong geeft geen enkele garantie."

Hoewel Mourinho een slag om de arm houdt, schaart hij zijn ploeg bij de favorieten in de Champions League. "Barcelona, Real Madrid, Juventus en Bayern München steken er bovenuit. Ik geef al deze teams 25 procent kans op het winnen van de Champions League. Dortmund en Malaga zijn vrijwel gelijk aan elkaar."

Galatasaray zal de steun van de fanatieke supporters krijgen in de Turk Telekom Arena, iets waar de ploeg van Mourinho zich zal tegen moeten wapenen. "We verwachten morgen een uitverkocht stadion met een intense sfeer. De fans kunnen intimiderend overkomen. Maar daar kunnen ik en mijn ploeg goed mee om gaan. Mijn spelers zijn gewend aan zo'n sfeer. We moeten rustig blijven en ons werk doen."

Mourinho eist van zijn ploeg een goed resultaat. "Als we morgen met 2-0 of 3-1 verliezen, dan reis ik niet terug naar huis als een gelukkig man. Ik wil dat mijn team wint."

Immers keert weer terug op trainingsveld

Lex Immers keerde maandag terug op het veld bij Feyenoord. De middenvelder raakte twee weken geleden geblesseerd in de wedstrijd tegen sc Heerenveen.

Immers liep bij de nederlaag (2-0) in Friesland een enkelblessure op. De Hagenaar moest het veld verlaten en kon vorige week niet meedoen met Feyenoord tegen VVV-Venlo. Zonder Immers wonnen de Rotterdammers met 1-0 in De Kuip. Feyenoord blijft daardoor meedoen in de titelrace. Komend weekend wacht RKC Waalwijk.

Het is nog onduidelijk of Immers zondag ook in actie komt. De middenvelder werkt hard aan zijn herstel. Met hersteltrainer Marcel Cas stond de oud-speler van ADO Den Haag weer op het trainingsveld. Feyenoord kan Immers goed gebruiken in de titelrace. De Rotterdammers staan vier punten achter op lijstaanvoerder Ajax.

'Wij willen Yakuza 5'

Een enthousiaste fan wil met een online petitie SEGA duidelijk maken dat er nog steeds veel westerse Yakuza-fans zijn die zitten te wachten op Yakuza 5. Dit aangezien het nog steeds niet zeker is dat Yakuza 5 ook buiten Japan zal verschijnen.

Hoewel online petities bijna altijd zinloos zijn, is het natuurlijk het proberen waard. Inmiddels hebben al meer dan 1100 fans hun steun betuigd. Nu is het natuurlijk alleen maar hopen dat SEGA ook onder de indruk raakt en de game snel in het westen uitbrengt.

Klik op het plaatje voor de link:

Yakuza 5

Sonck (34) denkt nog niet aan stoppen

Wesley Sonck voetbalt nog altijd met veel plezier. De aanvaller komt momenteel uit voor Waasland-Beveren en denkt nog lang niet aan stoppen. "Ik leef nog voor het voetbal, ik amuseer me nog ja", zijn de veelzeggende woorden van Sonck als Sporza vraagt of hij nog door wil.

De verbintenis van de Belgische spits loopt aan het einde van dit seizoen af, en Sonck hoopt op nog een extra jaar bij Waasland-Beveren. "Ik ken mijn toekomst niet. Enkele oudere spelers moeten vertrekken, maar aan mij is niks gezegd. Ik wil nog een seizoen spelen, wellicht het laatste. Ik besef dat ik niet meer elke week zal spelen, omdat ik niet meer zo jong ben. Ik ken mijn plaats. Geld speelt zeker geen rol meer, misschien zullen we van de week wel eens praten. Het blijft afwachten."

Sonck is met zijn club actief in de Play-Offs II, waarin Europees voetbal kan worden gehaald. Sonck hoopt dat hij van waarde kan zijn op zijn favoriete positie; centrumspits. "Ik heb dit seizoen veel op de flank gespeeld. Ik heb me aangepast aan de coach. Tegen Mechelen stond ik weer in de spits. Als ik hulp krijg, zie je dat ik daar nog gevaarlijk kan zijn. Ik doe gewoon mijn ding", aldus de Belg.

Castaignos: "Ben commotie wel gewend"

Luc Castaignos scoorde dit seizoen tien keer voor FC Twente, maar de spits krijgt vaak de nodige kritiek over zich heen. Castaignos trekt zich er niets van aan.

De 20-jarige spits kwam vorig jaar zomer naar FC Twente, nadat hij een jaar bij Internazionale onder contract stond. In de Serie A kwam Castaignos tot zes optredens. De Italiaanse topclub nam de jongeling over van Feyenoord, voor wie hij in het seizoen 2010/11 vijftien doelpunten maakte in 34 competitiewedstrijden.

De verwachtingen waren hooggespannen bij zijn komst in Enschede. De topvorm heeft Castaignos nog niet te pakken. Maar hij maakt zich niet druk. "Al vanaf mijn zestiende is er veel commotie rondom me geweest, dus ik ben het wel gewend", zei de spits tegen De Telegraaf. In de voetbalwereld kan alles snel veranderen weet hij.

Als Twente volgend seizoen weer meedoet om de landstitel, zal de kritiek afnemen. "Dan is alles anders, ook rondom mij, want zo relatief is de voetbalwereld. Daar ben ik me inmiddels al wel bewust van. Ik heb vorig jaar een mooi avontuur beleefd in Italië en moet hier gewoon helemaal opnieuw beginnen. En ik ben gelukkig hier."

Spaanse actrice Sara Montiel (85) overleden

De Spaanse zangeres en actrice Sara Montiel is maandag op 85-jarige leeftijd in haar woning in Madrid overleden. Zij kreeg grote bekendheid door films als El Ultimo Cuple (1957) en La Violetera (1958). In de Spaanse verfilming van de wereldberoemde roman Don Quichot speelde ze de rol van Antonia, de nicht van de hoofdfiguur.

Montiel werd als María Antonia Abad Fernández geboren in Campo de Criptana ten zuiden van Madrid. Op haar zestiende debuteerde ze op het witte doek. Haar eerste bekende film werd in 1948 Locura de Amor, die ook in de Verenigde Staten uitkwam onder de naam Mad Queen. Binnen vijf jaar veroverde ze de Mexicaanse filmindustrie en Hollywood. Ze speelde onder meer in de film Veracruz, waarin sterren als Gary Cooper en Burt Lancaster een hoofdrol hadden.

Drogba: "Galatasaray is geweldige keuze"

Galatasaray moet hopen op een wonder om de halve finale van de Champions League-finale te bereiken. Volgens Didier Drogba zullen de Turken in de toekomst zegevieren.

Galatasaray verloor vorige week de heenwedstrijd tegen Real Madrid met 3-0. De ploeg van Drogba en Wesley Sneijder wacht dus een loodzware klus om niet uitgeschakeld te worden in de kwartfinale. Galatasaray kende een prima generale voor de return (dinsdag). Mede dankzij Drogba werd Mersin Idman Yurdu met 3-1 geklopt.

De Ivoriaan scoorde twee keer. De ervaren spits voelt zich goed in Istanbul, waar hij begin dit kalenderjaar arriveerde. Drogba verliet Shanghai Shenhua. "Ik moet zeggen dat ik erg gelukkig ben hier in Istanbul", zegt de oud-spits van Chelsea tegen UEFA.com. "Ik zit bij een ambitieuze club, die bezig is met een mooi project."

"Galatasaray wil op den duur de Champions League winnen en daarom was dit een geweldige keuze voor mij. Ik wil graag een deel uitmaken van dit avontuur, van deze uitdaging. Ik ben erg enthousiast. Galatasaray is al een bekende club in Europa: ze hebben de UEFA Cup al eens gewonnen en willen nu iets nog groters presteren. Ik denk dat dit het lot is voor mijn voetballoopbaan." Drogba won de Champions League in 2012 met Chelsea.

TV-spot en posters The Hangover Part III

Rond de zomer wordt The Hangover Part III wereldwijd uitgebracht. Nadat het vervolg op The Hangover behoorlijk succesvol was, leek de kans klein dat het concept nog verder uitgemolken zou worden. De makers besloten er echter toch een trilogie van te maken en daarbij hebben ze het gewoon weer voor elkaar gekregen de hele 'Wolfpack' terug op het grote scherm te krijgen.

Verhaaltechnisch hoeft er verder weinig spectaculairs verwacht te worden: als Alan (Zach Galifianakis) zijn vader verliest, gaat hij door een diep dal. Hij zoekt steun bij zijn vrienden van 'The Wolfpack' en samen met hen wordt hij achtervlgd door een zaak uit het verleden. Hierbij is Las Vegas het weer lijdend voorwerp, zijn enkele oude bekenden terug te zien en mogen er simpelweg veel grappen en grollen worden verwacht.

De Nederlandse releasedatum voor The Hangover Part III staat op 30 mei. 

The Hangover Part III

 

The Hangover III

Documentairemaker Les Blank (77) overleden

Zijn wellicht bekendste film duurt slechts twintig minuten en toont een bekende Duitser die een schoen eet. De Amerikaanse filmmaker Les Blank overleed zondag op 77-jarige leeftijd, meldde de Los Angeles Times maandag.

Blank had vooral naam gemaakt als maker van muziekdocumentaires, maar zijn beroemdste film in Europa ging over de Duitse regisseur Werner Herzog. Die had vanwege een verloren weddenschap in 1980 daadwerkelijk een schoen gegeten. Blank maakte daarover een korte documentaire, Werner Herzog eats his shoe.

Herzog nam Blank vervolgens mee naar de Zuid-Amerikaanse jungle, waar hij zijn epos Fitzcarraldo draaide met Klaus Kinski. Blanks documentaire hierover van anderhalf uur trok internationale aandacht.

Blank portretteerde niet alleen muzikanten, maar ook allerlei muziekstijlen. Zijn laatste werk was een film over een afgelegen Chinese volksstam, die hij maakte met de Chinese filmmaker Yan Chun Su.

Les Blank

Spanje oefent in stadion New York Yankees

Spanje speelt na afloop van het seizoen een oefenwedstrijd in het stadion van New York Yankees. De regerend Europees- en wereldkampioen neemt het in de thuishaven van de befaamde honkbalploeg op tegen Ierland. De wedstrijd wordt gespeeld op 11 juni.

Spanje - Ierland is niet de enige voetbalwedstrijd in het Yankee Stadium. Op 25 mei oefenen de Engelse topclubs Manchester City en Chelsea er tegen elkaar. Vorig jaar vonden daar al de duels Chelsea - Paris Saint-Germain en Real Madrid - AC Milan plaats. Het nieuwe stadion van de Yankees werd in het voorjaar van 2009 geopend.

[Upd] Margaret Thatcher overleden

Oud-premier Margaret Thatcher van Groot-Brittannië is overleden. Zij is maandagochtend na een beroerte overleden. Dit hebben haar zoon en dochter Mark en Carol via Thatchers vroegere woordvoerder Tim Bell laten weten.

Thatcher was premier van het Verenigd Koninkrijk van 1979 tot 1990, en was ook wel bekend als "The Iron Lady". Ze was de eerste en tot nu toe enige vrouwelijke premier.

Margaret Thatcher was de vrouw die, bijna in haar eentje en binnen een roerige periode van elf jaar, een land transformeerde. In de ogen van haar talrijke bewonderaars wist zij een door stakingen aan de grond geraakt land van de ondergang te redden. Ook legde ze de basis voor een buitengewone economische wederopstanding te leggen. Voor haar critici was zij echter een harteloze kenau, die een tijdperk van tomeloze graaizucht invoerde. Daardoor belandde de zwakken op straat en werden de rijken stinkend rijk.

Onvermoeibaar, onbevreesd, onverstoorbaar en altijd het heft in handen; Thatcher was de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië, maar zij had weinig op met feministen en schrok er niet voor terug om met haar handtas te zwaaien om haar punt te maken.

Thatcher was op haar best wanneer Groot-Brittannië werd uitgedaagd. Toen de Argentijnse junta in 1982 de Falkland-eilanden bezette, aarzelde Thatcher geen moment om de afgelegen archipel te heroveren, ook al waarschuwden haar militaire adviseurs dat het misschien onhaalbaar kon zijn. Zij duldde gewoon niet dat met Groot-Brittannië werd gesold en al helemaal niet door militaire dictators. Toen de diplomatie faalde, stuurde zij een expeditieleger op pad dat haar doel bereikte.

De betrekkelijk snelle triomf van de Britse strijdkrachten leverde Thatcher, wier populariteit door de haperende economie was getaand, bij de Lagerhuisverkiezingen van 1983 een grote overwinning op. 

In 2002 trok zich zij zich na een serie lichte beroertes terug uit het openbare leven. Margaret Thatcher is 87 jaar geworden.

Update 15.45 uur:
Intussen stromen er reacties uit binnen- en buitenland binnen op haar overlijden:

David Cameron, de huidige Premier van Groot Britannië, noemde haar tegenover BBC een "groot leider, een grootse premier en een grootse Brit".

Geert Wilders liet weten haar een "geweldige leider en politica met daadkracht, visie en lef" te vinden.

Alexander Pechtold van D66 ziet in Thatcher een 'icoon uit zijn jeugd', en hij gaat 'vanavond de film met Meryl Streep maar eens terugkijken'. In een officiële reactie tegenover Novum stelt Pechtold dat Thatcher bovendien een voorbeeld voor velen is geworden als eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië. Ze was in zijn ogen "een krachtige vrouw, die in zware economische tijden met belangrijke hervormingen de Britse economie weer op gang hielp".

Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD, liet in een reactie weten: "De Iron Lady was een staatsvrouw die landsbelang altijd verkoos boven haar eigen populariteit. Een icoon op het politieke wereldtoneel en een inspiratiebron voor velen", aldus Zijlstra in een verklaring.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke stelt op Twitter dat de dood van de Britse het einde van een tijdperk is. Volgens hem was Thatcher de 'verpersoonlijking van de jaren tachtig'.

Update 18.40 uur:
De maandag overleden Britse oud-premier Margaret Thatcher krijgt een ceremoniële uitvaart met militaire eer, heeft de Britse regering meegedeeld.

De dienst zal worden gehouden in St. Paul's Cathedral, waarna Thatcher in besloten kring wordt gecremeerd. Het staat nog niet precies vast wanneer de uitvaart plaatsheeft.

Bij Downing Street werd de vlag maandag halfstok gehangen. Premier David Cameron brak een bezoek aan Spanje en Frankrijk af toen het nieuws van Thatchers overlijden bekend werd. Politieke partijen hebben uit respect voor de oud-premier hun campagnes voor de lokale verkiezingen opgeschort.

Margaret Thatcher (13 oktober 1925 - 8 april 2013)Margaret Thatcher (13 oktober 1925 - 8 april 2013)

OM naar Hoge Raad in zaak-Martijn

Het Openbaar Ministerie (OM) legt zich niet neer bij de uitspraak van het gerechtshof dat pedofielenvereniging Martijn niet kan worden verboden. Justitie wil daarom een oordeel van de Hoge Raad en heeft cassatie ingesteld, zo meldde een woordvoerster maandag.

Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde vorige week in hoger beroep dat Martijn niet verboden kan worden. De werkzaamheden van de vereniging zijn weliswaar in strijd met de openbare orde, maar van een dreigende maatschappelijke ontwrichting is geen sprake. De rechtbank in Assen verbood de club eerder nog wel.

Martijn werd direct na de uitspraak van de rechtbank ontbonden. Het OM vindt daarom dat Martijn niet in hoger beroep kon gaan, omdat de vereniging officieel niet meer bestond. Het gerechtshof vond dat dit wel kon, maar het is voor het OMéén van de redenen om in cassatie te gaan. Daarnaast vindt justitie dat de ideeën van Martijn wel degelijk kunnen leiden tot ontwrichting van de samenleving. Ook daarover wil het OM de mening van de Hoge Raad weten.

Vereniging Martijn is al vanaf het begin van de oprichting begin jaren 80 omstreden. Het is naar eigen zeggen een "platform voor discussie over pedofilie". De vereniging is voor "de sociale en maatschappelijke acceptatie van kinderen-ouderen-relaties". De leden van Martijn willen af van het 'dogma' dat intieme relaties met volwassenen schadelijk zijn voor kinderen en jongeren. Dat dogma heeft de club in de afgelopen jaren echter nooit kwijt kunnen raken.

Het CDA en de ChristenUnie kondigden vorige week na de uitspraak van het gerechtshof aan waarschijnlijk verder te gaan met een initiatiefwetsvoorstel dat er toe moet leiden dat Martijn en eventuele toekomstige pedoclubs strafbaar worden gesteld.

OM naar Hoge Raad in zaak-Martijn
OM naar Hoge Raad in zaak-Martijn (Foto: ANP)

Lasergeweer Captain Kirk brengt zo'n 178.000 euro op

Het is van hout, 50 jaar oud en werken doet het niet. Toch ging het lasergeweer van Captain Kirk uit de sciencefictionserie Star Trek op een veiling weg voor 231.000 dollar, ongeveer 178.000 euro, vier keer meer dan van tevoren was ingeschat. Dat meldde het Amerikaanse veilinghuis Julien's Auctions maandag.

Het geweer is slechts één keer te zien geweest in een pilotaflevering van de serie. Kirk en co. gaven toch de voorkeur aan een kleiner pistool waarmee zij hun tegenstanders verdoofden. De koper van het lasergeweer is onbekend gebleven.

Geveild geweer Captain Kirk
Geveild lasergeweer Captain Kirk brengt ongeveer 178.000 euro op

KRO-duo stript tijdens radioprogramma

Presentatoren Paul Rabbering en Sofie van den Enk gaan voor hun radioprogramma PS Radio uit de kleren. Ze praten zondag in de uitzending over gêne en presenteren onder het oog van een webcam naakt. Dat heeft de KRO bekendgemaakt.

"Ik vind het superspannend om me uit te kleden op de radio en voor Sofie", laat Rabbering weten in een verklaring. "Het is eigenlijk niets voor mij, ik ga nooit naar de sauna, maar alles voor de radio!"

Rabbering en Van den Enk presenteren het programma waarin ze over liefde en seks praten sinds tweeënhalf jaar. Zondagavond doen ze steeds een kledingstuk uit en vertellen live hoe het is om hun collega steeds bloter te zien.

Sonic terug in zijn jonge jaren op iOS en Android

Na Sonic CD kunnen we straks nog meer nostalgische gevoelens ophalen. SEGA heeft namelijk aangekondigd dat ze de originele Mega Drive-game, Sonic the Hedgehog, uit gaan brengen op iOS en Android.

De Mega Drive-game Sonic the Hedgehog stamt nog uit de jaren negentig, toen Nintendo en SEGA in een verhitte strijd verwikkeld waren. De SEGA-mascotte onderscheidde zich toen voornamelijk van zijn concurrent Mario door een stoer uiterlijk en supersnelle gameplay.

Sonic zal net als het reeds eerder verschenen Sonic CD een grafische make-over krijgen. De game gaat vermoedelijk 2,99 euro kosten en zal deze maand nog verschijnen.

Sonic
Sonic

Heracles vier weken zonder Duarte

Lerin Duarte heeft zondagmiddag tijdens de wedstrijd tussen Ajax en Heracles Almelo een blessure opgelopen aan zijn rechterhamstring. Hij staat hierdoor enkele weken buitenspel. Dat meldt Heracles Almelo maandagmiddag op de clubwebsite.

Maandag onderging Duarte een MRI-scan in het Almelose ZGT Ziekenhuis. Uit de scan bleek dat Duarte een spierscheuring heeft opgelopen. "Naar verwachting zal Lerin er drie tot vier weken uit zijn", aldus fysiotherapeut Niki Leferink. "Dat is altijd lastig precies aan te geven, ieder mens zit anders in elkaar en herstelt anders."

Waar de ene middenvelder wegvalt, keert de andere terug. Trainer Peter Bosz kan aanstaande zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen weer beschikken over Thomas Bruns. Hij zat afgelopen zaterdag tegen Ajax zijn laatste wedstrijd schorsing uit.

BN'ers in een baan om de aarde

Verschillende partijen zijn bezig met een programma waarin bekende Nederlanders strijden om een reis naar de ruimte. "We zijn met Tuvalu en Simpel Media in gesprek over het programma", laat een woordvoerder van de TROS weten aan Novum Nieuws.

In het tv-programma, met de werktitel Sterren naar de Sterren, gaan de bekende Nederlanders opdrachten uitvoeren die met hun reis naar de ruimte te maken hebben. Wie aan het programma meedoen is nog niet bekend. Sterren naar de Sterren moet eind volgend jaar op tv te zien zijn.

Mocht de werktitel je erg blij maken: het is helaas wel de bedoeling dat de zogenoemde 'sterren' ooit weer terugkomen op moedertje aarde. Het heeft dus weinig zin om te gaan lobbyen voor Patricia Paay, Bridget Maasland of Albert Verlinde.

Edwin de Graaf aan de slag bij Feyenoord

Oud-speler Edwin de Graaf wordt komend seizoen jeugdtrainer bij Feyenoord. De 32-jarige middenvelder van FC Lisse loopt momenteel stage bij de Stadionclub.

De Graaf speelde tijdens de seizoenen 2004/05 en 2005/06 in totaal zes competitiewedstrijden voor Feyenoord. Tijdens zijn actieve carrière kwam hij verder uit voor RBC Roosendaal, ADO Den Haag, NAC Breda, Hibernian en SBV Excelsior.

Op dit moment is De Graaf bezig met de cursus TC 2. "Ik wil me verder ontwikkelen als trainer en ben heel blij dat ik bij Feyenoord die kans krijg", aldus De Graaf op de officiële clubsite van Feyenoord. "Om die reden stop ik na dit seizoen in principe ook als voetballer."

"Ook nadat ik vertrok bij Feyenoord als speler heb ik altijd een goed gevoel bij de club gehouden. Ik heb niet veel wedstrijden voor Feyenoord gespeeld, maar vond het een fantastische periode in mijn carrière. Ik kijk er naar uit om vanaf volgend seizoen terug te keren."

Jordania had titelrace niet verwacht

Merab Jordania kan zijn geluk niet op nu Vitesse in het derde seizoen onder de Georgiër al meedoet om de landstitel. Het gaat de Arnhemse club voor de wind.

Vitesse opende maandag op Papendal een fonkelnieuw trainingscomplex, dat de club weer een stap dichter bij de top moet brengen. Die top is echter al binnen handbereik, want Vitesse staat momenteel drie punten achter op koploper Ajax. "We hebben een kans. Dit is een prachtige competitie, met heel veel spanning", aldus Jordania tegen Omroep Gelderland.

Bij zijn aantreden in 2010 werd er in Arnhem hoog van de toren geblazen en zou de ploeg binnen enkele jaren meedoen om de titel. Dat dit in 2013 al een feit kan zijn, ontsteeg ook Jordania's verwachtingen. "Ik had niet verwacht dat we nu al mee zouden doen om het kampioenschap."

"De volgende stap is om dit vol te houden en dat we kunnen blijven vechten met clubs als Feyenoord, Ajax en PSV. Natuurlijk is Europees voetbal ook belangrijk. Maar ik kijk eerst naar de top van Nederland. Dit is pas het begin. Ik ben er heel trots op wat we hier hebben neergezet. Het is essentieel voor de toekomst van Vitesse en onze ambities", besluit de Georgische zakenman.

PSV mist Locadia in topper tegen Ajax

PSV moet het aanstaande zondag in het duel met Ajax stellen zonder Jürgen Locadia. De jonge spits wordt dinsdag geopereerd aan zijn amandelen.

Locadia heeft al langer last van zijn amandelen. In eerste instantie stond de operatie gepland voor na het seizoen, maar de spits heeft inmiddels zoveel last, dat een operatie noodzakelijk is. Dat meldt Voetbal International maandag. Na de operatie zal Locadia minimaal twee weken de tijd nodig hebben om te herstellen.

Hierdoor mist hij zondag de topper tegen Ajax en de week erna het duel met AZ in Alkmaar. Locadia kwam dit seizoen onder trainer Dick Advocaat dertien keer in actie en scoorde vijf keer. Afgelopen zaterdag in Tilburg viel hij nog in tijdens de wedstrijd tegen Willem II (3-1 winst).

'Mishandeling Sneek niet homogerelateerd'

De twee vrouwen die vorige maand werden opgepakt op verdenking van mishandeling van twee homo's op een station in Sneek, ontkennen dat het geweld te maken had met de geaardheid van de jongens. De advocaat van een van de verdachten zei maandag dat er ruzie zou zijn ontstaan naar aanleiding van een opmerking van de twee mannen.

De twee vrouwen, 18 en 19 jaar oud, werden in maart twee keer opgepakt nadat ze op het station in Sneek mensen zouden hebben mishandeld. Na het incident met de homo's zouden ook twee vrouwen het slachtoffer zijn geworden.

'Mishandeling Sneek niet homogerelateerd'
'Mishandeling Sneek niet homogerelateerd' (Foto: ANP)

The Iron Lady terug in Nederlandse bioscoop

De film The Iron Lady uit 2011 met Meryl Streep als Margaret Thatcher keert terug naar de Nederlandse bioscopen. Dat heeft distributeur Lumière maandag bevestigd. Enkele uren eerder werd bekend dat de Britse ex-premier op 87-jarige leeftijd is overleden aan een beroerte, waarna de aanvragen voor een nieuwe bioscoopgang elkaar snel opvolgden, zegt een woordvoerder.

The Iron Lady gaat over de roemruchte politieke carrière van Thatcher en haar relatie met haar man Denis. Ook haar dementie komt aan de orde. De film was begin vorig jaar al in de Nederlandse bioscopen te aanschouwen. Streep won voor haar hoofdrol haar derde Oscar.

The Iron Lady is vanaf donderdag te zien in bioscopen in onder anderen Aalsmeer, Den Bosch, Heerlen, Hilversum, Sneek, Spijkenisse en Wageningen. Veel theaters hebben hun programmering voor de komende weken al gemaakt, maar mogelijk komen hier nog meer bioscopen bij.


The Iron Lady terug in Nederlandse bioscoop (Foto: Novum)

Molhoek zet punt achter zijn loopbaan

Rogier Molhoek zet na dit seizoen een punt achter zijn loopbaan. De 31-jarige middenvelder van FC Dordrecht keert na de zomer terug bij amateurclub SHO. Molhoek heeft dit seizoen, net als eerder in zijn carrière, veel last van blessureleed.

"Als het beste van de wereld op enkelgebied je afraadt om nog door te gaan, wie ben ik dan om dat advies in de wind te slaan", zegt de voetballer op de website van FC Dordrecht over het advies een enkelspecialist om een stap terug te doen. De met zijn enkel kwakkelende voetballer kwam dit seizoen tot dusver tot slechts negen duels.

Molhoek begon zijn professionele carrière in 1999 bij Dordrecht. Na een succesvol seizoen verkaste hij naar RKC, waar hij vijf jaar bleef ballen. Vervolgens kende hij minder succesvolle periodes bij AZ, Vitesse en VVV-Venlo. Ook was hij nog een seizoen op huurbasis actief bij NAC Breda.

Toezicht op eigenaar centrale Fukushima 'te laks'

Het toezicht op de eigenaar van de kerncentrale Fukushima Dai-ichi in Japan is nog altijd te laks. Dat hebben deskundigen maandag gezegd. De kerncentrale heeft te kampen met aanhoudende technische problemen. Vorige maand viel door een stroomstoring de koeling voor een opslagbassin voor splijtstofstaven uit. Afgelopen vrijdag werd het koelsysteem opnieuw getroffen door een storing en enkele uren later bleek dat er bij een opslagtank voor radioactief water lekkage was opgetreden.

De kerncentrale raakte in maart 2011 ernstig beschadigd. Als gevolg van een aardbeving en een daaropvolgende verwoestende tsunami werden de voedings- en koelsystemen van de centrale vernield waardoor er kernsmelting plaatshad. Volgens onderzoekers van een Japanse parlementaire commissie die de kernramp en de reactie daarop onderzoeken, is de toezichthouder voor de nucleaire industrie in Japan nog altijd te laks. Er wordt zonder na te denken ingestemd met de maatregelen die Tepco treft.

In juli publiceerden de onderzoekers een rapport. Daarin schreef de onderzoekscommissie dat de ramp het gevolg was van menselijk handelen. Maandag legden negen van de tien leden van de commissie voor het eerst een verklaring af in het parlement.

Burgemeester betreurt twist slachtoffers Tristan

Burgemeester van Alphen aan den Rijn Bas Eenhoorn vindt het vreselijk dat een tweedeling is ontstaan in de groep slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij in winkelcentrum de Ridderhof dinsdag twee jaar geleden. Dat schrijft hij op zijn website.

Tristan van der V. schoot op 9 april 2011 in winkelcentrum de Ridderhof zes mensen dood voordat hij een einde aan zijn eigen leven maakte. Een deel van de slachtoffers en nabestaanden is ontevreden over de manier waarop met de schuldvraag is omgegaan en over de nazorg. Ze vragen om een schadeloosstelling.

"Dat deze gevoelens bij een deel van de lotgenoten heerst is niet iets waaraan je schouderophalend voorbijgaat", schrijft Eenhoorn. "Tegelijkertijd zijn er, die niet bij de acties van deze groep betrokken willen zijn." Eenhoorn zegt dat deze 'tweedeling' hem erg raakt. "Want allen, die de gevolgen van het schietdrama ondervinden, hebben recht op aandacht en de noodzakelijke begeleiding."

Dinsdag wordt een herdenkingsbijeenkomst gehouden van het schietdrama. Eenhoorn heeft gemerkt dat een groot aantal daaraan niet meedoet. "Vooral omdat ze gekozen hebben en dat ook konden, om naar de toekomst te kijken."

Onderwaterscènes in Avatar 2 & 3

De twee vervolgfilms op Avatar zullen uitgebreide scènes bevatten waarin de acteurs onder water worden gefilmd. Hierbij wordt gebruikgemaakt van motion capture, waarbij bewegingen van acteurs digitaal worden overgezet naar een geanimeerd personage. Dat maakte producent Jon Landau zondag bekend in een presentatie op de NAB Technology Summit on Cinema in Las Vegas.

"We konden al digitaal water maken, maar we kunnen nog niet de ervaring van de acteurs namaken", zei Landau. "Dat doen we dus nu door acteurs in een watertank te filmen."

Overigens liet Landau weten dat een expeditie van regisseur James Cameron naar de Challenger Deep, het diepste punt onder water op aarde, niets met de komende Avatar-films te maken had. "Hij is een ontdekkingsreiziger. Ja, hij heeft gefilmd. Maar dat had niets met Avatar van doen."

Cameron maakte in 2012 al een uitgebreide documentaire waarin hij het wrak van de Titanic bezocht. Die was duidelijk geïnspireerd door, maar verder niet verbonden met, zijn kaskraker Titanic uit 1997.

Het is nog de vraag of Avatar 2 en 3 ook gebruik gaan maken van een hogere framerate, zoals dat vorig jaar bij The Hobbit: An Unexpected Journey gebeurde. Daar hanteerde regisseur Peter Jackson voor het eerst een opnametechniek waarbij 48 beelden per seconde worden getoond in plaats van de standaard 24 frames. Dit zou een scherper, vloeiender beeld moeten opleveren, zeker bij 3D-projectie.

"Een hogere framerate levert een betere ervaring op voor het bioscooppubliek", zei Landau. "Maar we willen een filmmaker tot niets verplichten." Hij benoemde ook de mogelijkheid om zelfs naar zestig beelden per seconde te gaan, een techniek die nu ook voorhanden is met bestaande opnameapparatuur.

Het lijkt voor de hand te liggen dat Avatar 2 en 3 ook weer worden vertoond in 3D, net als het eerste deel. Dit ondanks het niet altijd even overweldigende succes van 3D de afgelopen jaren bij andere films. "3D is evolutionair, niet revolutionair en het kan even duren om dit goed te marketen", legde Landau uit. "Maar in veel opkomende filmmarkten zoals Rusland en China is 3D de enige bioscoopervaring die het publiek kent. Om daar iets te vertonen in 2D zou echt een enorme stap terug zijn voor die mensen."

Avatar 2 staat gepland voor 2015, voor Avatar 3 is nog geen datum bekend.


Onderwaterscènes in Avatar 2 & 3 (Foto: Novum)

'Dochter Poetin woont in Voorschoten'

De oudste dochter van de Russische president Vladimir Poetin, Maria Poetin, woont in het Zuid-Hollandse Voorschoten. Naar verluidt is ze getrouwd met de Nederlandse zakenman Jorrit Faassen. Dat schrijft het Leidsch Dagblad maandag.

Maria Poetin zou in de bovenste twee verdiepingen van een appartementencomplex in de Krimwijk wonen. Volgens de krant maken verschillende buurtbewoners zich zorgen over de komst van de presidentsdochter. De gemeente was maandag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Vladimir Poetin is maandag voor een eendaags bezoek in Nederland. Hij komt op uitnodiging van koningin Beatrix, in het kader van de start van het Nederland-Ruslandjaar 2013. Hij brengt onder meer een bezoek aan de Hermitage en het Scheepvaartsmuseum in Amsterdam. Of er ook tijd is voor een bezoek aan Voorschoten, is niet bekend.

Black Sabbath eind november naar Nederland

Black Sabbath komt eind dit jaar naar Nederland. De metalband met Ozzy Osbourne staat op 28 november in de Amsterdamse Ziggo Dome, maakte concertorganisator Mojo maandag bekend. De voorverkoop begint vrijdag.

In juni verschijnt 13, het nieuwe studioalbum van Black Sabbath. Het is het eerste schijfje van de Britse groep sinds die weer terug is in zijn oorspronkelijke samenstelling met Osbourne, Tony Iommi en Geezer Butler.


Black Sabbath eind november naar Nederland (Foto: Novum)

Roekeloos rijdende marinier hoort drie jaar eisen

Tegen een marinier die vorig jaar op Aruba een dodelijk ongeluk veroorzaakte is maandag drie jaar celstraf geëist. Ook mag hij als het aan justitie ligt vijf jaar niet rijden. Dat meldt het Openbaar Ministerie Oost-Nederland.

De 25-jarige man reed op 9 maart onder invloed van alcohol met 125 kilometer per uur over Aruba, op een weg waar maximaal 80 kilometer per uur is toegestaan. Tijdens een inhaalmanoeuvre verloor hij de controle over het stuur.

De auto kwam tegen een hekwerk tot stilstand. Twee inzittenden overleefden het ongeluk niet. De auto bleek onverzekerd en de man was weliswaar geslaagd voor zijn rijexamen, maar zijn rijbewijs had hij nog niet binnen.

De rechtbank Oost-Nederland doet over twee weken uitspraak.

Telegraaf doet aangifte van cyberaanval

De Telegraaf gaat aangifte doen van een cyberaanval. Dat kondigt de krant maandagmiddag aan. Door een zogeheten DDos-aanval lag de website van De Telegraaf zondagavond en maandagochtend enkele uren plat.

Uit onderzoek is volgens de krant gebleken dat de oorzaak niet ligt in technische problemen, maar dat sprake is van een cyberaanval. Bij een DDos-aanval worden websites bestookt met grote hoeveelheid data, waardoor ze plat komen te liggen.

Starcraft Ghost niet afgeschreven

Blizzard Entertainment heeft de actiegame Starcraft Ghost nog niet afgeschreven. Op de vraag of het bedrijf ooit nog aan de game gaat werken, antwoordde gameontwikkelaar Matthew Burger 'misschien' tegenover het tijdschrift OPM. Het actiespel werd zeven jaar geleden in de ijskast geplaatst.

Starcraft Ghost was sinds 2002 in de maak voor PlayStation 2, Gamecube en de eerste versie van Xbox. De game kwam echter niet door de kwaliteitskeuring van Blizzard, waarna het project in 2006 aan de kant werd geschoven.

Starcraft Ghost draait om de infiltratiemissies van Nova, een zogenoemde ghost-agente van de Terran. Ze is een sluipschutter die beschikt over psychische krachten. Nova is onder meer terug te vinden in het strategiespel Starcraft 2: Heart of the Swarm.


Starcraft Ghost niet afgeschreven (Foto: Novum)

BioShock Infinite rijst naar de top in Engelse charts

In de gamecharts van het Verenigd Koninkrijk van deze week is BioShock Infinite naar de nummer één plek gekropen. Hoewel de verkopen met 75% zijn gedaald sinds de week van de launch, staat de game toch bovenaan.

Tomb Raider staat op de tweede plek, wat het de vijfde week maakt dat de game op deze plek staat. Op nummer drie staat de enige nieuwe game van de gehele top 40, de MMO Defiance. De rest van de top wordt gevuld met games die al langer uit zijn, en verder geen verrassing zijn.

De Top 10 (alle platformen)

1 BioShock Infinite
2 Tomb Raider
3 Defiance
4 FIFA 13
5 Luigi's Mansion: Dark Moon
6 Gears of War: Judgment
7 Call of Duty: Black Ops 2
8 Assassin's Creed 3
9 Skylanders Giants
10 Need for Speed Most Wanted

Bayern beboet voor vuurwerk bij uitwedstrijden

De Duitse voetbalbond heeft Bayern München een boete van vijftienduizend euro opgelegd omdat supporters vuurwerk en rookbommen hadden afgestoken tijdens twee wedstrijden. Op bezoek bij Hoffenheim en Bayer Leverkusen in maart misdroegen de uitfans zich.

De boete zal Bayern weinig deren. De Zuid-Duitse ploeg kroonde zich zaterdag tot de vroegste kampioen in de geschiedenis van de Bundesliga door begin april al beslag op de titel te leggen. In de kwartfinale van de Champions League verdedigt de equipe woensdag een 2-0 voorsprong op bezoek bij Juventus.

Servië verwerpt overeenkomst met Kosovo

De Servische regering verwerpt het voorstel van de Europese Unie voor een overeenkomst met Kosovo. Dat heeft de Servische vicepremier Aleksandar Vucic maandag gezegd. Servië wil meer tijd voor onderhandelingen met de etnisch-Albanese leiders van Kosovo.

De Europese Unie, die bemiddelde bij de gesprekken tussen Kosovo en Servië, heeft Servië tot dinsdag gegeven om al dan niet in te stemmen met het voorstel. Het voorstel behelst het opgeven van de parallelle instituties in het noorden van Kosovo in ruil voor het opstarten van de besprekingen voor toelating van Servië tot de EU. Het plan is volgens Vucic onacceptabel, omdat de Kosovaarse Serviërs niet de gewenste autonomie krijgen.

Buitenlandchef van de EU Catherine Ashton zei vorige week dat na acht onderhandelingsrondes de EU niet langer zal bemiddelen tussen de twee partijen.

Omstreden VVD-Statenlid treedt af

Lid van de Noord-Hollandse Provinciale Staten Köksal Gör (VVD) treedt terug. Aanleiding is de uitzending van televisieprogramma Nieuwsuur van vrijdag over mosliminternaten. In die uitzending stelde Nieuwsuur dat Gör vier Amsterdamse mosliminternaten beheert.

Kamerbreed stelden partijen eerder dat Turkse internaten niet bevorderlijk zijn voor de integratie wanneer de kinderen afgesloten van de samenleving opgroeien. Gör bleek in de uitzending ook aanhanger te zijn van de Turkse moslimgeestelijke Fethullah Gülen. Diens leer zou ook worden uitgedragen in de internaten.

VVD-gedeputeerde Henry Meijdam stelde in een reactie te vinden dat Gör moet aftreden. Volgens hem strookt de leer van Gülen niet met de liberale opvattingen van de VVD. De partij wilde met het Statenlid in gesprek en was van plan hem dringend te adviseren zijn functie neer te leggen.

Gör laat maandag in een verklaring weten dat de ontstane commotie zijn functioneren als Statenlid in de weg staat. "Zolang deze discussie duurt, kan ik geen invulling geven aan het Statenlidmaatschap op een wijze die ik ambieer."

Langste Volvo Ocean Race ooit

De volgende Volvo Ocean Race wordt de langste ooit. De beroemde zeilrace om de wereld, die in oktober 2014 van start gaat in het Spaanse Alicante, telt 39.895 zeemijlen. Dat is omgerekend 73.885 kilometer. De langste Volvo Ocean Race tot nog toe was de editie van 2012 met 72.728 kilometer.

De 12e editie van de zeilrace doet 10 havensteden aan. Dat zijn na Alicante achtereenvolgens Recife (Brazilië), Abu Dhabi, Sanya (China), Auckland (Nieuw-Zeeland), Itajai (Brazilië), Newport en Rhode Island (Verenigde Staten), Lissabon (Portugal) en Lorient (Frankrijk). Het Zweedse Göteborg is in juni 2015 finishhaven.

FIFA beboet spelersmakelaar Raiola

De FIFA heeft de Nederlandse spelersmakelaar Mino Raiola maandag een boete opgelegd van bijna vijfduizend euro. De in Haarlem opgegroeide Raiola vergeleek de voetbalbond eerder met de mafia en noemde voorzitter Sepp Blatter een 'demente dictator'.

Raiola was boos omdat Zlatan Ibrahimovic, een van de spelers die hij onder zijn hoede heeft, nog nooit de gouden bal voor beste speler van de wereld heeft gewonnen. In januari eindigde de Zweed als tiende in de verkiezing. Raiola noemde de FIFA-prijs daarop corrupt.

De in Italië geboren spelersmakelaar, die naast Ibrahimovic onder meer de zaken regelt voor Mario Balotelli, Mark van Bommel, Gregory van der Wiel en Vurnon Anita, staat bekend om pittige uitspraken. Zo noemde hij UEFA-voorzitter Michel Platini al eens een 'mafiabaas' en Johan Cruijff een 'demente eikel'.


FIFA beboet spelersmakelaar Raiola (Foto: Novum)

Hamas scheert langharige mannen kaal

De politie in de door Hamas bestuurde Gazastrook is begonnen jonge mannen met lang of met gel gestyled haar van straat te plukken en kaal te scheren. Dat hebben twee van de mannen die op deze wijze met de tondeuse te maken kregen en het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten zondag gezegd.

Behalve langharigen worden ook mannen die naar de zin van de politie hun broek te strak of te laag dragen aangepakt.

Huisschilder Ayman al-Sayed (19) had haar tot op zijn schouders voordat hij donderdag de politie op zijn nek kreeg. "Het enige wat ik wil is weg uit dit land. Ik ben bang. Ze plukken je gewoon zonder reden van straat. Ik weet niet wat ze hierna gaan doen."

In het politievoertuig zaten al meer dan tien andere mannen, die onderweg naar het bureau door agenten in de wagen werden beschimpt. Op het bureau werden ze in twee rijen opgesteld, waarna een agent bij elk van de mannen één keer van voor- tot achterhoofd en één keer van oor tot oor met de tondeuse over de schedel ging. Voor de rest konden ze terecht bij een kapper om de hoek. Mannen die tegenstribbelden kregen klappen. Een jongen met zijn haar stijf in de gel die op het bureau zijn neef kwam zoeken werd eveneens geschoren.

"Ze zeiden, 'wij willen dat jullie onze traditie respecteren'," zei de 17-jarige scholier Tareq Naqib. "Ze schoren een kruis op ons hoofd en vroegen ons het bij de kapper te laten afmaken."

Sinds Hamas het zes jaar geleden in de Gazastrook voor het zeggen kreeg heeft de beweging langzaam haar ultraconservatieve versie van de islam verspreid. Er zijn regels uitgevaardigd die vrouwen beperken of hun verplichten traditionele lange gewaden en hoofddoeken te dragen. Vorige maand verbood Hamas vrouwen en meisjes om deel te nemen aan een door de Verenigde Naties gesponsorde marathon. Hamas is zelf verdeeld over de scherpslijperij, maar de pragmatici worden vaak door de fundamentalisten overvleugeld. Daarnaast heeft Hamas te maken met de nog fundamentalistischer ingestelde salafisten, een beweging die de afgelopen jaren steeds sterker en populairder is geworden.


Hamas scheert langharige mannen kaal (Foto: Novum)

Zevende dode door nieuwe vogelgriep China

De nieuwe variant van de vogelgriep heeft in China een zevende leven geëist. Een 64-jarige man uit Shanghai overleed zondagavond aan het H7N9-virus. Dat hebben de Chinese autoriteiten maandag gezegd.

De man vertoonde een week geleden de eerste ziekteverschijnselen. Hij was rillerig en ging naar een arts, omdat hij dacht dat hij een longontsteking had opgelopen. Zondagochtend was zijn toestand slecht. Hij raakte buiten adem en werd in het ziekenhuis opgenomen. Enkele uren later overleed hij.

Het aantal besmettingen met het virus is opgelopen. Maandag werd gemeld dat in totaal 24 mensen besmet zijn geraakt, allen in het oosten van het land. De meeste patiënten worden ernstig ziek. Zeven mensen zijn al overleden.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is in overleg met de Chinese regering over het sturen van een team deskundigen om te helpen bij het onderzoek naar het H7N9-virus, zei Michael O'Leary, hoofd van de WHO in China. Volgens hem heeft de WHO vertrouwen in de inspanningen van China om de uitbraak van het virus onder controle te houden. Zo wordt onderzoek gedaan naar een mogelijk vaccin voor de griep.

Door de groeiende aandacht voor het virus overweegt de WHO echter toch een team te sturen. De ziektegevallen zijn 'van groot belang, niet alleen voor de wetenschappelijke wereld, maar voor de hele wereld'. "Het is een van de verantwoordelijkheden van de WHO om ervoor te zorgen dat we dienen als een schakel tussen China en de rest van de wereld", aldus O'Leary.

N-Korea staakt activiteiten Kaesong-complex

Noord-Korea haalt 51.000 Noord-Koreaanse arbeiders weg van het industriële complex Kaesong en staakt daar alle activiteiten. Dat heeft het regime in Pyongyang maandag gezegd. Het complex ligt in Noord-Korea en eerder blokkeerde het regime al de aanvoer van grondstoffen en werd Zuid-Koreaanse medewerkers de toegang ontzegd.

Op het industriecomplex werken Noord- en Zuid-Korea samen. Zuid-Koreaanse fabrieken maken er gebruik van de goedkope Noord-Koreaanse arbeidskrachten. Er zijn in totaal ongeveer 120 bedrijven gevestigd waar duizenden Noord-Koreanen emplooi hadden gevonden. Op het industriecomplex zijn nu nog vijfhonderd Zuid-Koreaanse medewerkers. Zij hoeven van Noord-Korea het complex niet te verlaten. Bedrijven hebben het echter moeilijk door het gebrek aan grondstoffen en het tekort aan personeel.

Maandag bracht Kim Yang Gon, partijsecretaris van het Centrale Comité van de Koreaanse Arbeiderspartij, een bezoek aan Kaesong. Hij beschuldigde Zuid-Korea ervan het werken op het industriecomplex onmogelijk te maken. De Zuid-Koreaanse minister van financiën Hyun Oh-seok noemde het maandag in een reactie 'belachelijk' dat Noord-Korea de toegang tot Kaesong blokkeert. "Noord-Korea heeft niets te winnen bij dit soort dingen."

FOK! wetenschap: Planten zweten meer dan gedacht

De waterkringloop heeft een grote invloed op het weer en klimaat op aarde. Iedereen is waarschijnlijk wel bekend met het bekende plaatje waarin wordt uitgelegd hoe neerslag uiteindelijk via rivieren in meren of in de zee terechtkomt. Om vervolgens via o.a. verdamping weer in de vorm van waterdamp in de atmosfeer terecht te komen. Een iets minder bekend proces is transpiratie; de verdamping van water door huidmondjes van planten. Onderzoekers van de universiteit van New Mexico en Victoria hebben ontdekt dat juist de transpiratie op land voor een groot deel verantwoordelijk is voor  de evapotranspiratie; de som van de directe verdamping en transpiratie door planten.

Anouk hoofdact op Symphonica in Rosso

Anouk staat in oktober op Symphonica in Rosso. "De vraag of ik hoofdact wilde zijn, kwam precies op het juiste moment", zegt de zangeres, die in mei naar het Eurovisie Songfestival gaat voor Nederland, in een verklaring van concertorganisator Mojo. De kaartverkoop start zaterdag.

"Ik was klaar met de opnames van mijn nieuwe album Sad Singalong Songs en om die nummers live echt eer aan te doen zou ik ze het liefst met een orkest willen uitvoeren", legt de Haagse uit. De plaat komt op 17 mei uit.

Symphonica in Rosso wordt dit jaar voor de achtste keer gehouden. De afgelopen jaren stonden artiesten als Doe Maar, Nick & Simon en Sting op het podium in het Arnhemse Gelredome.


Anouk hoofdact op Symphonica in Rosso (Foto: Novum)

'Justin Bieber wilde seks met Sylvie van der Vaart'

Sylvie van der Vaart werd onlangs midden in de nacht verrast door een bezoek van Justin Bieber. Volgens de Duitse website Promiflash vertelde Sylvie in de pauze van het televisieprogramma Let's Dance dat de tienerster op de deur van haar hotelkamer klopte.

Bieber zou in de nacht van donderdag op vrijdag bij Sylvie, die in scheiding ligt met Rafael van der Vaart, hebben aangeklopt toen ze in hetzelfde hotel in Keulen sliepen. Eerst stonden vijf bodyguards voor haar deur, die zich waarschijnlijk hadden vergist in het kamernummer. Even later was het de 19-jarige zanger zelf.

Daniel Hartwich, die samen met Sylvie het dansprogramma presenteert, zou ervan overtuigd zijn dat Bieber seks met de ex van Rafael van der Vaart zou willen. Sylvie denkt daar echter anders over. "Ik kan zijn moeder zijn!", reageerde de 34-jarige Sylvie.

[Upd] Ajax in beroep tegen schorsing Vermeer

De KNVB wil Ajax-doelman Kenneth Vermeer voor twee duels schorsen. De Amsterdammer haalde zondag in het treffen met Heracles Almelo de doorgebroken spits Geoffrey Castillion onderuit. De voetbalbond zegt rekening te hebben gehouden met de rode kaart die de keeper voor de actie kreeg.

Vermeer mist zondag de topper tegen PSV. Jasper Cillessen vervangt hem in Eindhoven. Wie de reservekeeper zal zijn is nog niet onzeker. Er gingen geruchten dat marketingdirecteur Edwin van der Sar de handschoenen weer aan zou trekken, maar de oud-doelman weerspreekt dat.

De KNVB wil N.E.C. Nijmegen-speler Nick van der Velden drie duels schorsen, waarvan een voorwaardelijk. Hij gaf zondag tegen AZ een tegenstander een kniestoot. De spelers kunnen maandag nog bezwaar aantekenen tegen de schorsingen.

Update 14.51 uur

Ajax gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel van de KNVB om doelman Kenneth Vermeer voor twee duels te schorsen. Dat laten de Amsterdammers maandag weten. De tuchtcommissie gaat zich nu over de zaak buigen.

De international kreeg zondag tegen Heracles Almelo een rode kaart voor het neerhalen van de doorgebroken spits Geoffrey Castillion. Hij zou door de schorsing de wedstrijden tegen PSV en sc Heerenveen missen.

N.E.C. heeft laten weten wel akkoord te gaan met de schorsing van Nick van der Velden. De speler werd voor drie duels geschorst, waarvan een voorwaardelijk, voor het geven van een kniestoot aan een tegenstander.

Dode bij brand in woning Rotterdam

Bij een brand in een woning in Rotterdam is maandagmiddag een dode gevallen. Twee anderen konden op tijd worden gered, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur brak rond het middaguur uit in een huis aan de Oldegaarde en was al snel uitslaand. De brand ging gepaard met hevige rookontwikkeling. Een aantal omringende woningen werd uit voorzorg ontruimd. Na een klein uur werd het sein brand meester gegeven. De brandweer is nog wel enige tijd bezig met nablussen, aldus de woordvoerder.

Het is nog onduidelijk of het slachtoffer een van de bewoners is. Ook is nog niets te zeggen over de oorzaak. De brandweer verricht onderzoek.

Kind gescheiden ouders woont eerder samen

Kinderen van gescheiden ouders gaan vaker op jonge leeftijd samenwonen. Ook kinderen van ouders die jong zijn getrouwd wonen eerder samen, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Dochters van gescheiden ouders gaan samenwonen als ze gemiddeld 22,3 jaar oud zijn. Zonen zijn gemiddeld twee jaar ouder. Hoewel kinderen van gescheiden ouders sneller gaan samenwonen, trouwen ze minder vaak. Als ze trouwen zijn ze bovendien gemiddeld ouder.

Als ouders relatief laat getrouwd zijn, ligt de samenwoonleeftijd van hun kinderen beduidend hoger. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen, maar bij mannen ligt de gemiddelde leeftijd waarop ze voor het eerst gaan samenwonen wel twee jaar hoger dan bij vrouwen. Gemiddeld gaan kinderen een halfjaar later samenwonen dan de leeftijd waarop hun ouders zijn getrouwd.

De leeftijd waarop een vrouw voor het eerst gaat samenwonen hangt ook samen met het opleidingsniveau. Zo waren laagopgeleide vrouwen gemiddeld 22,2 jaar, middelbaar opgeleiden 23 jaar en hoger opgeleiden 23,5. Bij mannen is de relatie tussen opleidingsniveau en leeftijd bij samenwonen zwakker.

Bianchi hoopt op Ferrari-stoeltje

Jules Bianchi hoopt in de toekomst ooit voor het Formule 1-team Ferrari te mogen racen. De Fransman is protegé van de Italianen en heeft met steun uit Maranello voor dit seizoen een zitje bij Marussia bemachtigd. Tot nu toe heeft de 23-jarige coureur deze kans met beide handen aangegrepen.

Bianchi werd bij Marussia de vervanger van Luis Razia die zijn financiële verplichtingen niet nakwam. De keuze voor de vervanger van de Braziliaan bleek voor Marussia tot nu toe, want Bianchi maakte indruk met de zwart/rode bolide. De Fransman doet in ieder geval zijn uiterste best om een stapje hogerop te komen. "Ik spreek nog steeds met Ferrari, omdat ik nog onderdeel uit maak van de Driver Academy. Zij volgen mijn prestaties nog steeds. Ik wil mezelf geen extra druk opleggen, want ik rij nu voor Marussia, waar ik mijn uiterste best voor doe en van daaruit zien we wel verder."

Een stoeltje bij Ferrari ziet Bianchi wel zitten. "Het is wel het toekomstige doel, zeker omdat ik al via de Academy met hen in contact ben. Voor nu is het nog te vroeg, omdat ik nog maar twee races gereden heb en er nog zeventien te gaan zijn. Ik moet eerst dit niveau handhaven of verbeteren. We zien wel wat er zal gebeuren en blijven bij Marussia zie ik voor komend seizoen ook wel zitten."

Meer belangstelling voor Nijmeegse Vierdaagse

Voor de 97e editie van de Nijmeegse Vierdaagse hebben zich de afgelopen twee maanden 52.595 deelnemers ingeschreven, ongeveer drieduizend meer dan een jaar eerder. Omdat het maximum aantal inschrijvingen is vastgesteld op 46.000, moet er worden geloot, laat de organisatie weten.

De Vierdaagse is dit jaar van 16 tot en met 19 juli. Vorig jaar haalden ruim 38 duizend wandelaars de eindstreep van de Nijmeegse Vierdaagse. Er gingen 40.630 lopers van start.

Het aantal inschrijvingen kan nog naar beneden worden bijgesteld omdat dubbele aanmeldingen en niet volledig ingevulde inschrijvingen nog moeten worden verwijderd. Pas als dat is gebeurd, is duidelijk hoeveel mensen door de loting moeten afvallen. De loting vindt vrijdag plaats.

Publieke omroep sloopt cookiemuren

De publieke omroep gaat cookies die het aantal bezoekers bijhouden, weer automatisch downloaden. Voor andere soorten cookies, zoals die voor sociale media, geldt dat bezoekers kunnen kiezen of zij ze accepteren. Dat heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) maandag aangekondigd. Aanleiding is de versoepeling van de cookiewetgeving.

Bezoekers van de sites van de publieke omroep moeten nu nog akkoord gaan met de zogeheten analytische cookies om de sites te kunnen gebruiken. Wie de bestandjes weigert, komt de site niet op. Deze zogeheten cookiemuur kwam de publieke omroep op kritiek te staan van onder meer het College Bescherming Persoonsgegevens, omdat de webpagina's van de NPO voor iedereen bereikbaar moeten zijn.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft eerder aangekondigd dat hij de wet zo gaat aanpassen, dat websites geen toestemming meer hoeven te vragen voor het gebruik van analytische cookies. In februari slechtten de Nederlandse kranten van de Persgroep al hun cookiemuur.

De websites van de omroepen worden vooruitlopend op de wetswijziging uiterlijk in juni aangepast. Hoe de melding op de sites er precies uit komt te zien, is nog niet precies bekend. Het wordt in elk geval een 'duidelijk zichtbare melding die niet te missen is', zegt een woordvoerder van de NPO maandag.

Wie geen keuze maakt, geeft impliciet toestemming voor cookies, maar kan op een later tijdstip nog steeds een keuze maken. Wie wil kiezen welke cookies hij accepteert, wordt naar een aparte webpagina geleid waar de keuze kan worden ingevoerd.

Vijf arrestaties om matpartij op voetbalveld

Bij een voetbalwedstrijd in Amsterdam zijn zondag vijf spelers gearresteerd vanwege een vechtpartij die uitbrak na een overtreding. Twee spelers raakten gewond, laat een politiewoordvoerder maandag weten.

De vechtpartij in de wedstrijd tussen de vijfdeklassers van de Amsterdamse clubs FIT en Seref Spor brak volgens de zegsman uit na een overtreding van een speler van de eerste club. Twee spelers van FIT raakten gewond.

Volgens de grensrechter, een speler van FIT, begonnen na de overtreding tien spelers van Seref Spor de overtreder te schoppen en te slaan. "Meerdere malen is hij tegen zijn hoofd getrapt. Het was gewoon een ordinaire vechtpartij", aldus de grensrechter op hetamsterdamschevoetbal.nl.

De twee voetballers die gewond zijn geraakt en de grensrechter hebben aangifte gedaan. Van de vijf spelers die zijn aangehouden, zitten er maandag nog vier vast. Over hun identiteit kon de zegsman niets zeggen, behalve dat het om twintigers gaat.

Zondag begint de lente

Als het even meezit, begint komend weekend (dan toch echt) de lente. Zondag kan het op veel plaatsen 20 graden of warmer worden, meldde weerbureau WeerOnline maandag.

Doordat de zon flink gaat schijnen, loopt zondag de temperatuur al gauw op naar 20 graden.’s Middags kan het in het grootste deel van het land zelfs nog warmer worden. Alleen aan het water blijft de temperatuur steken zo rond de 15 graden, aldus WeerOnline.

Hoewel het komende dagen nog wisselvallig is, stijgt het kwik naar tussen de 10 tot 14 graden. Ook’s nachts loopt de temperatuur op tot gemiddeld 5 graden.

Met name donderdag en vrijdag gaat het 'serieus regenen’ met 20 millimeter neerslag. De kans op bosbranden is daarna zo goed als afgenomen, verwacht het weerbureau.

Steven de Jong helpt boeren aan vrouw

Filmregisseur Steven de Jong gaat bij de regionale radiozender Holland FM een datingprogramma presenteren. De Boerenliefdeshow wordt naar aanleiding van zijn nieuwe film Leve Boerenliefde! elke zaterdag in Noord Nederland uitgezonden van 15.00 tot 19.00 uur en geeft singles de mogelijkheid een 'pure' man of vrouw te ontmoeten.

"Het format is kort gezegd: wat de boer niet kent dat date hij niet", grapt De Jong tegen Novum Nieuws. Volgens de filmmaker zijn mensen uit een boerengemeenschap wat stugger dan anderen en hebben ze soms een steuntje in de rug nodig om te scoren op de huwelijksmarkt. "We hebben vijf boeren en 25 vrouwen. De boer die via sms'jes van luisteraars de meeste stemmen krijgt, mag als eerste een partner kiezen."

En wat De Jong betreft hoeven de deelnemers niet allemaal uit de klei getrokken agrariërs te zijn. "Ook een olieboer, visboerin of platenboer is welkom in de show. Eigenlijk zijn wij Nederlanders allemaal een beetje boeren, hè."

"Ik ben al jarenlang dj bij Holland FM op de zaterdagmiddag en we hebben dit format aangepast voor mijn radioprogramma", vertelt De Jong. Volgens Holland FM is het het eerste datingprogramma op de Nederlandse radio.

Een datingprogramma in de ether klinkt wellicht een beetje als een blindeman spelen op de radio. "Het is niet echt blindboerendaten", verzekert De Jong. "Er staan ook overal webcams."

In Leve Boerenliefde! speelt Cas Jansen een boer die moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen. Tegen een leuke vergoeding laat hij een datingprogramma opnemen op zijn erf. Na de dood van zijn vrouw is hij niet op zoek naar een nieuwe liefde, maar de presentatrice van het programma, een rol van Tatum Dagelet, brengt hem langzamerhand op nieuwe gedachten.

Leve Boerenliefde!, met ook Waldemar Torenstra, Gerard Joling, Jamai Loman en Dirk Zeelenberg, draait vanaf 16 mei in de bioscoop.


Steven de Jong helpt boeren aan de vrouw (Foto: Novum)

Sponsordeal levert Manchester United miljoenen op

Manchester United en verzekeringsmaatschappij Aon hebben hun samenwerking met acht jaar verlengd. Met de deal is naar verluidt zo'n 175 miljoen euro gemoeid. Aon, al shirtsponsor van United, wordt de naamgever van het trainingscomplex. Ook komt het logo van de verzekeringsmaatschappij op de trainingspakken van de spelers.

Aon is tot en met volgend seizoen shirtsponsor van van de Engelse koploper. Vanaf het seizoen 2014/2015 prijkt Chevrolet op het shirt van United. Het Amerikaanse automerk, onderdeel van General Motors, heeft daar zo'n 430 miljoen euro voor neergelegd.


Sponsordeal levert Manchester United miljoenen op (Foto: Novum)

Eenzaam in de stad

Mijn humeur werd nog beter toen ik een blokje hout van 10 bij 10 centimeter met een waxinelichtje erin zag staan voor € 10,=. De verkoper zag er serieus uit en geloofde in zijn waar. Enkele mensen hingen nieuwsgierig over de spullen heen gebogen. Geweldig om dit mee te maken. Een blokje hout met een gat erin en dan een bedrag vragen dat mensen denken: 'Zo! Dat is vast bijzonder hout, dat moet ik thuis hebben.' Dat is humor!

Overvallers roven miljoenen op snelweg Italië

Ongeveer tien gewapende mannen hebben maandagochtend op een snelweg in het noorden van Italië twee geldtransportwagens overvallen en 10 miljoen euro buitgemaakt. Niemand is gewond geraakt.

Volgens de krant La Repubblica hadden de mannen de snelweg ter hoogte van de plaats Turate, in de buurt van Como, geblokkeerd door een tractor in brand te steken. Daardoor waren de geldwagens gedwongen te stoppen.

De bende had onder meer kalasjnikovs en dwong daarmee het personeel zijn voertuig te verlaten. De rovers haalden vervolgens de wagens leeg. De mannen zijn in twee auto's gevlucht in de richting van Zwitserland. Zij strooiden spijkers op de weg om de achtervolging te bemoeilijken.

[NBA] Jazz doet goede zaken in strijd om playoff-ticket

Utah Jazz blijft in de NBA met Los Angeles Lakers strijden om een plek in de playoffs. Jazz versloeg Golden State Warriors zondag met 97-90, onder meer dankzij 25 punten van Mo Williams. Zijn ploeg staat nu achtste, goed genoeg om zich te kwalificeren voor de playoffs.

De Lakers moesten hun meerdere bekennen in stadgenoot Los Angeles Clippers: 109-95. Blake Griffin was goed voor 24 punten en twaalf rebounds voor de Clippers, die al zeker zijn van een plek in de playoffs. De Lakers hebben een duel minder gespeeld dan Jazz en kunnen weer op gelijke hoogte met de ploeg komen.

Carmelo Anthony loodste New York Knicks met 36 punten en twaalf rebounds langs Oklahoma City Thunder: 125-120. Het was voor de New Yorkers alweer de twaalfde overwinning op rij. Russel Westbrook van Oklahoma liet zich met 37 punten, elf rebounds en acht assists ook niet onbetuigd.

Overige uitslagen
Boston - Washington 107-96
Cleveland - Orlando 91-85
Sacramento - Memphis 87-89
Detroit - Chicago 99-85
Phoenix - New Orleans 92-95
Portland - Dallas 91-96


Jazz doet goede zaken in strijd om playoff-ticket (Foto: Novum)

Eén miljoen dollar voor topteams COD-toernooi

Afgelopen weekend werd het eerste Call Of Duty-toernooi georganiseerd door Activision. 32 teams, bestaande uit spelers van zes continenten, hebben het toernooi afgelegd met op het einde een spetterende finale tussen de teams Fariko Impact en EnVyUs.

Eén miljoen dollar wordt verspreid over de beste acht teams, wat ligt tussen de $25.000 (plaats acht) en $400.000 (plaats één). Fariko Impact heeft het toernooi uiteindelijk gewonnen en ontvangt hierdoor een prijs van $400.000 (€309.023,60). EnVyUs die als tweede eindigde ontvangt een prijs van $200.000 (€154.511,80).

Ongeval met bladblazer, man zwaargewond

Een 23-jarige man uit het Groningse dorp Oldehove is maandagochtend in het naburige Zuidhorn zwaargewond geraakt bij een ongeval met een bladblazer. Brandstof uit de bladblazer was door nog onbekende oorzaak op de man terechtgekomen. De vloeistof vloog vervolgens is brand, meldt de politie.

Het voorval vond plaats bij het Van Starkenborghkanaal. Omstanders hebben de man in een sloot gelegd. Het slachtoffer is met brandwonden over zijn hele lichaam met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Kuipers fluit FC Barcelona - PSG

Björn Kuipers mag het kwartfinaleduel in de Champions League tussen FC Barcelona en Paris Saint-Germain fluiten. De Nederlander wordt tijdens het treffen geassisteerd door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra, zo meldt de KNVB. Het drietal wordt aangevuld met Angelo Boonman als vierde man en Pol van Boekel & Richard Liesveld gaan mee als vijfde en zesde official.

Vorige week dinsdag in Parijs speelden Barça em PSG 2-2 gelijk. Kuipers floot vorig jaar ook al in Camp Nou een wedstrijd in de kwartfinale van de Champions League. De veertig jarige arbiter gaf Barcelona twee strafschoppen tegen AC Milan, waarvan de tweede fel werd betwist door de Italianen. De Catalanen gingen toen met een 3-1 zege door naar de halve finale. 

Kuipers staat ook op de longlist van de FIFA om wedstrijden op het wereldkampioenschap in Brazilië te mogen leiden. Craig Thomson(Schotland) zal  Borussia Dortmund - Málaga leiden. Galatasaray - Real Madrid is in handen van Stéphane Lannoy(Frankrijk) en Juventus - Bayern München zal worden gefloten door Carlos Velasco Carballo(Spanje). 

Golfster Boeljon eindigt als 41e in Californië

Christel Boeljon is op het Kraft Nabisco Championship op een gedeelde 41e plek geëindigd. De Nederlandse golfster had zondag in het Californische Rancho Mirage in de laatste ronde zeventig slagen nodig, twee onder par. Dat was haar beste ronde van het majortoernooi, waardoor ze enkele plekken opschoof. Ze heeft met haar prestatie ruim zevenduizend euro verdiend.

De Zuid-Koreaanse Inbee Park schreef het toernooi op haar naam met een score van vijftien onder par. Ze hield daar zo'n 230 duizend euro aan over. Haar landgenote So Yeon Ryu werd tweede met een score van -11.

Het Kraft Nabisco Championship is het eerste majortoernooi van het jaar bij de vrouwen. Later volgen nog het LPGA Championship, de US Women's Open, de Women's British Open en het Evian Championship.


Golfster Boeljon eindigt als 41e in Californië (Foto: Novum)

Gamestick twee maanden uitgesteld

De Gamestick-spelcomputer is twee maanden uitgesteld naar eind juni. Volgens Playjam, het gamebedrijf achter Gamestick, komt dit door de grote vraag naar de spelcomputer. Het bedrijf had gerekend op duizend spelcomputers, maar via crowdfunding hebben ruim 5500 consumenten een Gamestick besteld. Daarnaast zou er vanuit winkelketens grote interesse zijn.

Door het uitstel krijgt concurrent Ouya een kleine voorsprong. Beide spelcomputers draaien op het Android-besturingssysteem en beiden zijn gefinancierd via crowdfundingwebsite Kickstarter. De Ouya wordt op dit moment uitgestuurd naar gebruikers en ligt 5 juni in de winkel.

Zowel Ouya als Gamestick moeten volgens hun makers een leegte vullen. Door de opkomst van smartphones en tablets zouden consumenten gewend zijn goedkope apps te downloaden. Beide Android-spelcomputers bieden op een vergelijkbare manier games aan.


Gamestick twee maanden uitgesteld (Foto: Novum)

FOK!filmtips van de dag: Conviction

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Een Schotse aristocraat gaat vechten voor Bonnie Prince Charlie en laat de zorg voor het huis waar hij woont aan zijn broer over. Na de nederlaag bij Culloden wordt hij bijna in een val van de Engelsen gelokt. In de veronderstelling dat zijn broer hem bedrogen heeft, vlucht hij en stort zich in een leven vol avontuur. The Master of Ballantrae is te zien om 13.00 uur op BBC2.

Robin Hood vertelt het verhaal van een ervaren boogschutter, die in dienst treedt bij het leger van koning Richard om tegen de Fransen te vechten. Na de dood van de koning vertrekt Robin naar Nottingham, een stad die lijdt onder de corruptie van een tirannieke schout en torenhoge belastingen. Daar valt hij voor de weduwe Lady Marion, die de identiteit en de motieven van deze kruisridder niet volledig vertrouwt. In de hoop de hand van Lady Marion te winnen en de stedelingen te redden, brengt Robin een bende bij elkaar die uitblinkt in dodelijke vechttrucs en levenslust. Samen vallen ze de rijke bovenklasse aan om het onrecht te herstellen. Te zien om 20.30 uur op SBS6.

Als Kenny gearresteerd wordt voor moord en in 1983 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld wordt, wijdt zijn jongere zus Betty Anne, een werkende moeder van twee kinderen, haar leven aan het terugdraaien van de veroordeling. Overtuigd van de onschuld van haar broer, worstelt Betty zich door school en uiteindelijk een rechtenstudie in een achttien jaar durende missie om Kenny uit de gevangenis te krijgen.

Dit drama is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Betty Anne Waters. Sam Rockwell, bekend van Moon en Confessions of a Dangerous Mind, won met zijn vertolking van Kenny op het filmfestival van Boston de prijs voor Beste Acteur. Zijn tegenspeelster Hilary Swank heeft twee Oscars thuis staan voor haar hoofdrollen in Boys Don’t Cry en Million Dollar Baby. Conviction is te zien om 20.30 uur op RTL8.

Tien jaar geleden was Stan Ross, vertolkt door Bernie Mac, één van de beste honkballers die er rondliep op de velden. Helaas was hij ook één van meest arrogante spelers, met een grote mond en een groot ego. Ross wilde zijn carrière afsluiten als een legende. Hij besloot na zijn drieduizendste slag, een nog nooit eerder vertoonde prestatie, met pensioen te gaan om te genieten van het leven en de faam. Maar tien jaar later komt Ross er plotseling achter dat zijn wereldrecord ongeldig is. Zijn aantal slagen staat namelijk maar op 2.997. Ross is niet langer 'Mr. 3000' en dat kan natuurlijk niet. Hij besluit zich weer aan te sluiten bij zijn oude team, de Milwaukee Brewers, zodat hij zijn record alsnog kan binnenslepen. Te zien om 01.35 uur op BBC1.

Jessica Chastain in gothic horrorfilm

Jessica Chastain heeft een rol in de gothic horrorfilm Crimson Peak. De Mexicaan Guillermo del Toro regisseert de film. Chastain werkte eerder met hem samen aan de horrorfilm Mama, die Del Toro produceerde. Het is nog onbekend welke rol de 36-jarige actrice speelt in Crimson Peak, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Chastain sluit zich aan bij Emma Stone, Benedict Cumberbatch en Charlie Hunnam, die al hadden getekend voor de horrorfilm. Crimson Peak gaat over een vrouw die ontdekt dat haar man haar voorliegt. Over de plot is verder nog weinig bekend

Chastain werkt momenteel aan het drama Miss Julie van de Noorse filmmaakster Liv Ullmann. Ze werd dit jaar genomineerd voor een Oscar voor haar rol in Zero Dark Thirty over de jacht op Osama Bin Laden. Crimson Peak gaat in februari volgend jaar in productie.

Jupiler blijft sponsor Eerste Divisie

Jupiler blijft tot en met tenminste volgend seizoen hoofdsponsor van de Eerste Divisie. Het Belgische biermerk, tevens naamgever van de competitie, heeft zijn contract met een jaar verlengd. Dat laat de belangenbehartiger van de eerstedivisieclubs, de Coöperatie Eerste Divisie (CED), maandag weten.

Het wordt voor het Belgische biermerk het achtste seizoen in de Eerste Divisie. "We zijn zeer verheugd dat Jupiler ook komend voetbaljaar weer partner van onze competitie is", zegt CED-directeur Patrick Brand. "De afgelopen zeven seizoenen hebben we vele gezamenlijke initiatieven ontplooid, met als hoogtepunt de Gouden Stier Uitreiking voor het beste talent, speler, trainer, topscorer en team."

De Jupiler League kent zware tijden. HFC Haarlem ging in 2010 failliet, waarna RBC Roosendaal, AGOVV en SC Veendam de roodbroeken achterna gingen. De competitie kent daardoor momenteel nog slechts zestien clubs.

Huta Galung stijgt met stip na toernooiwinst

Tennisser Jesse Huta Galung heeft een fikse sprong gemaakt op de wereldranglijst. De Haarlemmer, die zondag het challengertoernooi van Saint-Brieuc op zijn naam schreef, steeg van plek 218 naar plek 169.

Er waren verder geen grote verschuivingen voor de Nederlanders. Robin Haase en Igor Sijsling moesten allebei een plek toegeven. Ze zakten respectievelijk naar plek 53 en 71. Thiemo de Bakker blijft plaats 97 bezetten.

Ook bij de vrouwen vielen er weinig veranderingen te noteren. Arantxa Rus zakte van plek 84 naar plek 86. Voor Kiki Bertens, de mondiale nummer 44, veranderde er niets. Bij zowel de mannen als de vrouwen bleef de top tien intact. Novak Djokovic en Serena Williams blijven de ranglijst aanvoeren.

Oud-tennisser Haarhuis gaat talenten trainen

Oud-tennisser Paul Haarhuis gaat per direct jonge talenten trainen en begeleiden op het Nationaal Training Centrum in Almere. Hij reist daarnaast als begeleider mee met de junioren naar het Europees Jeugdkampioenschap en de Zomercup, toernooien voor spelers tot en met zestien jaar. Dat meldt de nationale tennisbond KNLTB maandag.

Technisch directeur van de KNLTB Jan Siemerink is blij met de aanstelling van Haarhuis. "Het betrekken van ex-topspelers bij het opleidingsprogramma is een belangrijk onderdeel van ons beleid", stelt Siemerink, tevens captain van het Davis Cup-team. "Paul weet wat er voor nodig is om de top te bereiken, ervaring is van onschatbare waarde voor onze jeugd."

Haarhuis was als speler vooral succesvol in het dubbelspel. Hij veroverde daarin zes grandslamtitels. In het enkelspel kwam hij in 1995 tot de achttiende plek op de wereldranglijst.

FOK!sport foto-onderschrift vrijdag 5 april

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto-onderschriftcompetitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke week twee nieuwe foto's plaatsen.

Afgelopen maandag was de 22e ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was Gitank2 met het volgende onderschrift: "Volgende keer beter vegen Siem, want ik ga over mijn NEC!"

Opgave van vrijdag 5 april

Roda JC-spelers Fledderus en Hupperts deden van een dagje Toverland. Maar waar genoten zij van? (Foto: Pro Shots)

'Nieuwe Xbox kost grofweg 500 dollar'

De nieuwe Xbox komt in november op de markt voor grofweg vijfhonderd dollar. Daarnaast komt er een versie van driehonderd dollar waarbij een abonnement moet worden afgesloten. Dat voorspelt techanalist Paul Thurrott in de webshow What The Tech. Thurrott maakte niet duidelijk wat het abonnement precies inhoudt.

Thurrott is bekend als blogger en analist van Microsoft-producten. Volgens de analist zal Microsoft de nieuwe Xbox, voorlopig bekend onder de naam Durango, dinsdag 21 mei aankondigen. In juni, tijdens de Electronic Entertainment Expo in Los Angeles, zal het bedrijf meer details en spellen onthullen.

Naast de komst van de nieuwe spelcomputer, werkt Microsoft aan een goedkopere versie van Xbox 360. Deze zou voor 99 dollar in de markt moeten worden gezet. Op dit moment kost een Xbox 360 minimaal tweehonderd euro.

Microsoft heeft nog altijd niets bekendgemaakt over de nieuwe Xbox.

Loten voor startkaart Vierdaagse

De notaris zal vrijdag bepalen wie een startkaart krijgt voor de 97ste editie van de Vierdaagse. De inschrijving voor het wandelevenement sloot dit weekeinde. Gebleken is dat er ruim 6500 inschrijvingen te veel zijn, aldus de organisatie.

Aan de Nijmeegse Vierdaagse kunnen niet meer dan ruim 40.000 wandelaars meedoen. Voor nog meer lopers zijn de meeste wegen te smal, zodat er te grote veiligheidsrisico's ontstaan. Er zijn 46.000 startkaarten beschikbaar, omdat elk jaar blijkt dat enkele duizenden belangstellenden uiteindelijk toch niet aan de wandeltocht beginnen.

Lopers die in 2012 en 2011 ook werden uitgeloot, hebben dit jaar automatisch recht op een plek.

Toernooizege Pavljoetsjenkova in Mexico

Tennisster Anastasia Pavljoetsjenkova heeft zondag het proftoernooi in het Mexicaanse Monterrey op haar naam geschreven. De als vijfde geplaatste Russin versloeg in de finale de als eerste geplaatste Duitse Angelique Kerber in drie sets: 4-6, 6-2 en 6-4.

Het was al de derde keer dat Pavljoetsjenkova het toernooi in Monterrey won. De 21-jarige Russin heeft nu in totaal vier WTA-titels op haar palmares. Ze won in 2010 ook het toernooi van Istanbul.

[DC] Canada vierde halve finalist

De tennissers van Canada hebben zich zondagavond als vierde land geplaatst voor de halve finales van de Davis Cup door Italië te elimineren. Milos Raonic was in de vierde partij met 6-4, 6-4, 3-6 en 7-5 te sterk voor Andreas Seppi. Canada nam daarmee een beslissende 3-1 voorsprong.

In de halve eindstrijd treft Canada Servië, dat de Verenigde Staten uitschakelde. Argentinië en titelverdediger Tsjechië maken uit wie de andere finalist wordt.


Canada vierde halve finalist in Davis Cup (Foto: Novum)

Cancellara nieuwe leider in World Tour

Fabian Cancellara heeft Peter Sagan van de koppositie gestoten in de World Tour-ranking. De Zwitserse renner van Radioshack-Leopard won zondag Parijs-Roubaix en een week eerder al de Ronde van Vlaanderen. Hij staat op 351 punten. Sagan, die Parijs-Roubaix oversloeg, heeft er 312 verzameld.

Richie Porte completeert de top drie met tweehonderd punten. Nairo Quintana (182) en Joaquin Rodriguez (144) zijn de nummer vier en vijf. Tom-Jelte Slagter van Blanco Pro Cycling (111) is op plek tien de beste Nederlander. Hij schreef eerder dit jaar de Tour Down Under op zijn naam.

Nederland is in het landenklassement van de zevende naar de vierde plaats geklommen. Spanje is nog steeds de leider, voor Zwitserland en België.


Cancellara nieuwe leider in World Tour (Foto: Novum)

Afscheidsevenement koningin Beatrix in Rotterdam

In Rotterdam wordt in september een evenement georganiseerd waarop het Nederlandse volk koningin Beatrix kan bedanken voor haar werk als koningin. Het evenement wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Inhuldiging, schrijft het AD maandag.

Lid van het comité Joop van den Ende maakte het initiatief dit weekeinde bekend op de algemene ledenvergadering van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Hij was daar om de plannen van het comité rond de inhuldiging van koning Willem-Alexander, waar ook burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb lid van is, toe te lichten.

Het evenement wordt waarschijnlijk in de tweede week van september gehouden. Details zijn nog niet bekend, maar er is in ieder geval een bijeenkomst in Ahoy. Ook op en rond de Maas moeten activiteiten plaatsvinden. Het thema van de dag is 'Beatrix met hart en ziel'. Het comité vindt dat dat de vorstin symboliseert.


Afscheidsevenement koningin Beatrix in Rotterdam (Foto: Novum)

Slachtoffer politiekogel is 29-jarige Rotterdammer

De man die zondagavond in Rotterdam door de politie werd doodgeschoten is een 29-jarige man uit die plaats. Dat heeft de politie zondagnacht bekendgemaakt.

Het schietincident vond rond 18.15 uur plaats in de Fazantstraat bij de wijk Charlois toen agenten met spoed om assistentie waren gevraagd door stadswachten. Wat er precies is gebeurd is nog niet duidelijk, maar de man had een slag- en steekwapen bij zich.

De Rijksrecherche heeft een onderzoek ingesteld, zoals gebruikelijk wanneer agenten hebben geschoten. Ook worden getuigen gehoord.

Geen Fast & Furious voor Australische Wii U

Toen Activision vorige week de lanceerdatum bekendmaakte van de Australische versie van Fast & Furious: Showdown, viel het op dat Wii U niet in de lijst stond. Het is bevestigd dat de game niet verkocht gaat worden voor de console in Australië.

Fast & Furious: Showdown is niet de eerste game die in Australië niet verkocht wordt voor Wii U. Zo waren ook Walking Dead: Survival Instinct, 007 Legends en The Amazing Spider-Man Ultimate Edition er niet verkrijgbaar voor de console.

Fast & Furious: Showdown wordt op 24 mei gelanceerd in Europa. 

Jol lovend over Newcastle-uitblinker Krul

Martin Jol moest zondag een nederlaag slikken met Fulham. De Londenaren gingen met 1-0 onderuit bij Newcastle United, waar doelman Tim Krul uitblonk. Jol baalde van de verliespartij, maar had na afloop mooie woorden over zijn landgenoot.

"Tim was geweldig", zei de manager van Fulham tegen Engelse media. "Hij redde een paar keer uitstekend, vooral op de schoten van Dimitar Berbatov." De Londenaren verzuimden de overmacht op St. James' Park om te zetten in doelpunten.

"Het resultaat is moeilijk te accepteren, omdat we het duel bij vlagen onder controle hadden. We hebben onze kansen echter niet afgemaakt. Newcastle verdient de credits. Ze gaven niet op en kregen in de allerlaatste minuut hun beloning", besluit Jol. Papiss Cissé hielp Newcastle in de laatste minuut aan een overwinning.

Winkeliers eisen meer actie tegen cybercrime

Brancheorganisaties als Thuiswinkel.org en Detailhandel Nederland roepen de overheid en banken op het betalingsverkeer via internet te beveiligen tegen aanvallen van hackers en criminelen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

De organisaties stellen tegenover de krant dat er te weinig actie wordt ondernomen en dat het tijd is voor minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om de daad bij het woord te voegen. Ook de noodmaatregelen bij een aanval moeten beter, evenals de back-upsystemen van banken.

Vrijwel alle grote banken hebben afgelopen vrijdag te kampen gehad met een storing met Ideal-betalingen. Oorzaak was een zogeheten DDOS-aanval op de websites van banken. ING werd woensdag ook al getroffen door een storing.

Automobilist rijdt flat binnen en overlijdt

Een automobilist is maandagochtend om het leven gekomen toen hij in Voorschoten een flatwoning inreed. Het is niet duidelijk of er op dat moment mensen thuis waren, zegt een politiewoordvoerder.

Het ongeluk gebeurde tussen 06.30 en 07.00 uur in de Raadhuislaan. De flatwoning raakte zwaar beschadigd. Het is nog niet duidelijk of het slachtoffer een man of een vrouw is en hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Monique van de Ven vond het fijn om lelijk te zijn

Monique van de Ven vond het heerlijk dat ze in Daglicht een 'lelijke, nare, oude vrouw' mocht spelen. "Dat is eigenlijk heel fijn, nu hoefde ik niet te denken of alles mooi en strak zat", zegt de actrice in het AD over de film, die maandagavond in première gaat.

"Ik kon het lekker laten gaan, terwijl ik normaal gesproken wel goed voor de dag wil komen." De 60-jarige Van de Ven speelt in Daglicht een kille dame die jarenlang een familietragedie verborgen houdt. "Ik heb geen geheimen. Voor mijn zoon Sammie niet en voor mijn man Edwin niet. Iemand die geheimen met zich meedraagt, versteent. Die verkilt."

De actrice hoopt nooit te worden zoals haar personage Ageeth. "Ik ga er heel erg mijn best voor doen om niet als die vrouw oud te worden, zo verbeten", legt ze uit. "Ik ben een positief mens, ik zie altijd wel de lichtpuntjes in het leven."

Fenerbahçe dankt Salih voor driepunter

Fenerbahçe houdt dankzij een 0-2 zege op Orduspor koploper Galatasaray in het vizier. Het 19-jarige talent Salih Ucan maakte beide doelpunten. Bij Fenerbahçe begon Dirk Kuijt in de basis. De Nederlander deed de hele wedstrijd mee in het 19 Eylül Stadion. De bezoekers uit Istanbul leken een lastige avond tegemoet te gaan aan de Zwarte Zee. Goalie Volkan Demirel moest al snel een aantal keer optreden. Kuijt hielp zijn doelman nog een keer door een bal van de lijn te halen.

Laagvlieger Orduspor kon de dadendrang niet in doelpunten omzetten, waardoor Fenerbahçe in de wedstrijd kon groeien. Nog voor de pauze sloegen de bezoekers uit Istanbul een gaatje. Caner Erkin vond jongeling Salih, die beheerst raak schoot. In de tweede helft was de middenvelder weer trefzeker voor de nummer twee in Turkije.

Na een uur kreeg Salih de bal van Kuijt. Met een prachtige stift klopte de jonge Turk doelman Fevzi Elmas: 0-2. Voor het doel van Demirel was het niet heel druk. Toch moest de goalie opnieuw een beroep doen op een teamgenoot. Caner redde op de doellijn. Fenerbahçe blijft door de overwinning op vier punten van Galatasaray.

Doden door ongeluk in bierbrouwerij Mexico

Bij een ongeluk in een bierbrouwerij in Mexico-Stad zijn 7 mensen om het leven gekomen. Dat meldde de Mexicaanse bierbrouwer Grupo Modelo, eigenaar van onder meer Corona, zondag.

Het fatale ongeluk gebeurde in een tank die werd opgeknapt en schoongemaakt, zei een woordvoerder. Over de toedracht zijn nog geen details bekendgemaakt.

"Grupo Modelo betreurt het ongeluk ten zeerste en zal de betrokkenen families permanent steunen", aldus Grupo Modelo, dat waarschijnlijk binnenkort wordt overgenomen door de Belgische brouwer Anheuser-Busch Inbev.

Doden door ongeluk in bierbrouwerij Mexico
Doden door ongeluk in bierbrouwerij Mexico (Foto: ANP)

[Premjer Liga] Hiddink wacht nog steeds op zege in 2013

FC Anzhi is nog niet in topvorm dit kalenderjaar. De ploeg van Guus Hiddink wacht op de eerste overwinning in 2013. Ook bij hekkensluiter Alania Vladikavkaz liep het niet goed. Trainer Hiddink zag Anzhi niet scoren (0-0). "Ik hou er niet van, maar dit keer was duidelijk dat het geluk niet aan onze kant stond. Ik denk dat we dicht bij een zege waren. We hebben kansen gecreëerd, de paal en de lat geraakt", zei de Nederlander volgens Voetbal International. De titelkansen zijn inmiddels verder afgenomen.

De voorronde Champions League lijkt ook uit beeld te verdwijnen. Hiddink pakt twee punten uit vier duels. "We zijn nog in de race voor de Champions League. Inderdaad moeten we punten gaan pakken, maar ik noch mijn spelers zijn de motivatie verloren om te strijden voor een plek voor dat toernooi. Iedereen smacht naar winst."

"Het is ook goed om te bedenken waar we stonden, waar we vandaan komen en wat ons pad kruiste om weg te komen uit de lagere divisies", aldus Hiddink. Sinds 2009 speelt Anzhi op het hoogste niveau. "Het groeiproces gaat altijd met ups en downs. We zitten nu in een dalletje en daar moeten we uit zien te klimmen", zei Hiddink.

5000 kilo Nutella gestolen in Duitsland

Onbekenden hebben in de nacht van zondag op maandag rond 5000 kilo Nutella gestolen van een vrachtwagen in de Duitse deelstaat Hessen. Dat meldde de politie.

De dieven forceerden het slot van de geparkeerde aanhanger en gingen er met duizenden potjes van de populaire hazelnootchocoladepasta vandoor. De waarde van hun buit ligt volgens de politie rond de 15.000 euro.

Het is niet de eerste keer dat er in de gemeente Niederaula voedsel van een vrachtwagen wordt gestolen. Eerder maakten dieven op dezelfde plek een lading energiedrankjes buit.

Cillessen: "Mooi om tegen PSV te keepen"

Jasper Cillessen verdedigt volgende week het doel bij Ajax in de topper tegen PSV. De 23-jarige vervangt de geschorste Kenneth Vermeer. Cillessen kwam zondag binnen de lijnen in het duel met Heracles Almelo (4-0 winst).

De oud-goalie van NEC verving Viktor Fischer, die vanwege een rode kaart van het veld moest. "Maar ik had liever in het veld gestaan op basis van mijn kwaliteiten en niet door die rode kaart van Vermeer", zei Cillessen in gesprek met het ANP.

De doelman onderscheidde zich direct bij een vrije trap van Lerin Duarte en stond met een uittrap aan de basis van de 2-0. "Ik pakte die vrije trap lekker. Het doelpunt van Kolbeinn was heel belangrijk voor ons", aldus de doelman, die volgende week zondag ook speelt. "Heel mooi dat ik tegen PSV mag keepen. Mooie wedstrijden."

Cillessen weet nog niet wat hij na dit seizoen gaat doen. De 23-jarige doelman is tweede keus achter Vermeer. Dit seizoen mocht hij in de KNVB Beker zijn opwachting maken. Wat de planning is, is nog niet bekend. "Wat ik volgend jaar ga doen? Eerst maar eens kampioen worden, dan zien we verder", aldus Cillessen na zijn optreden.

FOK! wat een weer... Half bewolkt

Goedemorgen! Na een ijskoude nacht en het oplossen van de mist brak de zon gisteren door en die scheen de rest van de dag volop. Op de oceaan zien we de storing van morgen al aankomen, maar de meeste neerslag hiervan zal ons vandaag nog niet gaan bereiken.

Wel is het zo dat een deel van de bewolking al wel ons land bereikt. Vanmiddag is er vrij veel sluierbewolking en de zon begint hier steeds meer moeite mee te krijgen. Aan het einde van de dag zou er in Limburg een spatje regen kunnen vallen. De middagtemperatuur ligt rond de 10 graden, maar langs open water zal dat wat lager zijn. De wind draait weer even terug naar het oosten en wakkert flink aan. Echter, de koude luchtaanvoer is inmiddels gestagneerd boven Denenmarken en zal zich langzaamaan nog verder gaan terugtrekken. En jawel, morgenmiddag gaat het dan eindelijk weer eens regenen...

De rest van de week verloopt ook wisselvallig en zeker donderdag kan het wel eens wat harder regenen. Toch zijn er deze week ook nog wel een paar opklaringen en de westelijke provincies maken hier de grootste kans op. De temperaturen liggen deze week tussen de 10 en 13 graden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Zon in het bos
Een werkelijk prachtige foto van KlapMongeaul gemaakt in het bos bij Eemnes.

 

Neem een vervanger en speel Black Ops 2

Activision heeft een reclametrailer uitgebracht voor de aanstaande Uprising-DLC van Call of Duty: Black Ops 2. In de DLC zit namelijk zoveel nieuwe content dat Activision je in de trailer twee vervangers aanbiedt voor je werk zodat jij maximaal los kunt gaan met Uprising.

De Uprising-DLC komt 16 april exclusief uit op Xbox 360. Na een exclusiviteitsperiode volgen PlayStation 3 en pc.

Poetin wacht zee van regenboogvlaggen

Het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Amsterdam gaat maandag gepaard met veel protest. Zowel bij de Hermitage als bij het Scheepvaartmuseum wordt hij opgewacht door demonstranten, die zich getooid in regenboogkleuren verzetten tegen de Russische antihomowet.

Het COC heeft Amsterdammers opgeroepen uit protest de regenboogvlag te hijsen tijdens het bezoek van Poetin. De homobelangenorganisatie heeft tweehonderd gratis regenboogvlaggen uitgedeeld. Die vlag wappert ook op het stadhuis, ook in een aantal andere gemeenten.

Oud-PvdA-leider en voormalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen hees de vlag zondag al bij het oudste homocafé van Amsterdam, 't Mandje op de Zeedijk. Ook PvdA-voorzitter Hans Spekman riep op het protest te steunen.

Het Russische wetsvoorstel stelt 'propaganda' voor homoseksualiteit in het bijzijn van jongeren strafbaar, evenals het openbaar vertonen van de regenboogvlag. Naar verwachting besluit het Russische parlement in juni definitief over de antihomowet.

Als koningin Beatrix Poetin rond 15.00 uur ontvangt in de Hermitage, zijn spandoeken van Amnesty International tegen het 'repressieve' regime zichtbaar op huizen, boten en auto's rondom het museum aan de Amstel. 'Jaag president Poetin geen schrik aan. Hou Amsterdam op 8 april mensenrechtenvrij', luidt de tekst op grote spandoeken. COC Nederland heeft een 'verrassingsactie' aangekondigd.

Poetin komt volgens planning om 16.45 uur aan bij het Scheepvaartmuseum, waar premier Mark Rutte (VVD) hem begroet. Ook enkele andere betrokken ministers zijn aanwezig. Rond 18.30 uur zetten zij zich aan een werkdiner met leden van de top van het Nederlandse en Russische bedrijfsleven.

Meer dan 3300 mensen hebben zich aangemeld om daar te komen demonstreren, meldde organisator COC Nederland zondag. De demonstratie aan het Amsterdamse Oosterdok, tegenover het Scheepvaartmuseum, begint om 19.00 uur naast museum NEMO.

De betogers is gevraagd te komen in regenboogkleur en daar wordt in groten getale gehoor aan gegeven, zei een COC-woordvoerder. Een regenboogvlag van ongeveer tien meter wordt volgens hem over het publiek gedrapeerd, en ook zijn een 'stuk of acht' enorme spandoeken te zien.

Naast twee activisten van het Russian LGBT Network uit Sint-Petersburg houden ook COC-voorzitter Tanja Ineke, directeur van Amnesty Nederland Eduard Nazarski en Joost Mallo van The Dutch LGBT Support een toespraak. Verder zijn er diverse optredens.

Poetin komt naar Nederland op uitnodiging van koningin Beatrix ter gelegenheid van de Nederlandse aftrap van het Nederland-Ruslandjaar. Het Russiche staatshoofd wordt om 14.00 uur op Schiphol ontvangen door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.

Rutte en Timmermans kregen woensdag van de Tweede Kamer een uitgebreid boodschappenlijstje mee voor het bezoek van Poetin. De Kamer wil dat tijdens het bezoek aandacht wordt besteed aan de schending van mensenrechten, de onderdrukking van homoseksuelen, de positie van ngo's, het naleven van handelsovereenkomsten en de opstelling van Rusland ten aanzien van Syrië.

Timmermans zei woensdag dat er 'niets gevierd wordt'. "We hebben een bilateraal jaar waarin de eeuwenlange samenwerking tussen Nederland en Rusland centraal staat." De minister beloofde dat er ook kritische noten worden gekraakt. "Maar het beste werkt: hoffelijk in vorm, hard op de inhoud", hield hij de Kamer voor. "Daar hebben Russen ook het meeste respect voor."

Premier Rutte (VVD) gaf vrijdag aan dat hij Poetin gaat aanspreken op de mensenrechtensituatie in Rusland. "Ondanks onze verschillende zienswijze hoort het bij een relatie dat je dit soort zaken met elkaar kunt bespreken." De premier heeft overigens niet de illusie dat de situatie 'dinsdag gans anders zal zijn'. Bij eerdere ontmoetingen stelde Rutte de lastige thema's naar eigen zeggen ook al aan de orde.

Poetin wil 'een echt partnerschap' ontwikkelen met Nederland, schreef hij zaterdag in een brief in De Telegraaf. Hij hoopt dat Nederland en Rusland dichter bij elkaar komen, elkaar beter leren kennen en samen nieuwe initiatieven ontwikkelen voor de toekomst. Volgens de president biedt het vriendschapsjaar 'een goede basis voor de verdere verdieping van de politieke betrekkingen'. Poetin stelt verder trots te zijn op de 'roemrijke geschiedenis' die beide landen sinds vierhonderd jaar delen.


Poetin wacht zee van regenboogvlaggen (Foto: Novum)

De Rollercoaster-deuntjes

Rollercoaster Tycoon staat al anderhalf decennium in mijn top vijf meest gespeelde spelletjes. Na elke keer weken of maanden intensief spelen ben ik het soms jaren zat, om het dan te herontdekken en opnieuw weer uit te spelen, delen één en twee plus uitbreidingen, opnieuw en opnieuw. Dynamite Dunes, Bumbly Beach, Twisters, Coasters, handymen, kraampjes. En zelf achtergrondmuziek opzetten? Dat was dankzij de draaimolen nooit nodig.

Pornoactrice opgepakt na knokpartij

Voormalig pornoster Jenna Jameson is afgelopen zaterdag gearresteerd wegens geweldpleging. De 38-jarige blondine belandde in de cel, nadat ze op straat een man had geslagen.

Via de website van TMZ vernemen we dat dit al de tweede keer in 1 jaar is, dat de blondine achter de tralies verdwijnt. Vorig jaar mei werd Jameson met drank op achter het stuur aangehouden, nadat ze haar bolide tegen een lantaarnpaal had geparkeerd.

De uit Las Vegas afkomstige Jenna Jameson was een grote naam in de porno-industrie, toen ze in 2008 het besluit nam om daar mee op te houden. De prijzenwinnende filmster, wiens echte naam Jenna Marie Massoli is, is te zien in klassiekers als Jenna Loves Rocco, I Dream of Jenna, The Masseuse, The New Devil in Miss Jones en vele andere natuurfilms, waarin bergen en grotten een grote rol spelen.

Laatste recensie Ebert gepubliceerd

Gisteren is de allerlaatste recensie van de Pulitzer Prijs-winnende filmcriticus Roger Ebert gepubliceerd op zijn website. De beroemde recensent overleed afgelopen donderdag op 70-jarige leeftijd.

In zijn zwanezang geeft Ebert zijn mening over de film To the Wonder van Terrence Malick, een romantische film met onder meer Ben Affleck, Olga Kurylenko, Rachel McAdams en Javier Bardem. Ebert zal vandaag worden begraven in Chicago. Morgen zal er nog een herdenkingsbijeenkomst voor de overleden critius worden georganiseerd, maar verdere details daarover zijn niet bekend.

De laatste recensie van Roger Ebert is hier te lezen.

Roger Ebert

Man doodgedrukt door machine in Goor

In Goor is in de nacht van zondag op maandag een man van midden 50 overleden door een bedrijfsongeval bij Eternit. Dat meldde de politie.

De man uit Goor raakte rond middernacht bekneld in een machine en overleed vervolgens. De politie kon niet zeggen wat voor machine het precies was en hoe het ongeval kon gebeuren. Recherche en de inspectie SZW (de voormalige arbeidsinspectie) onderzoeken de zaak.

Eternit is een fabrikant van dakbedekking en andere bouwmaterialen.

Man doodgedrukt door machine in Goor
Man doodgedrukt door machine in Goor (Foto: ANP)

'Van der Vaart nu met ex van Boulahrouz'

Voetballer Rafael van der Vaart heeft een relatie met Sabia Boulahrouz, een goede vriendin van zijn ex-vrouw Sylvie. Dat meldt de Duitse krant Bild in de nacht van zondag op maandag op de site.

"We kennen elkaar al jaren en waren altijd goede vrienden. De afgelopen weken hebben zich bij ons verrassend grote gevoelens ontwikkeld'', aldus de 30-jarige Van der Vaart tegen het boulevardblad.

Het huwelijk van Van der Vaart met Sylvie Meis strandde begin dit jaar nadat de international zijn echtgenote tijdens een feestje met Oud en Nieuw een klap zou hebben gegeven.

Bild: Van der Vaart nu met ex van Boulahrouz
Bild: Van der Vaart nu met ex van Boulahrouz (Foto: ANP)

Doden bij aanslagen in Irak

De Iraakse stad Mosul is zondag opgeschrikt door drie aanslagen. Daarbij kwamen vier mensen om het leven en vielen zeven gewonden. Dat hebben bronnen bij de Iraakse politie gezegd.

De eerste autobom die afging eiste de levens van twee militairen. Vijf anderen raakten gewond. Bij de tweede explosie vielen geen doden, maar raakten wel twee mensen gewond. De derde aanslag, die werd gepleegd met een bermbom, kostte aan een politieagent en een militair het leven, aldus de bronnen, die anonimiteit bedongen omdat ze geen toestemming hadden met de media te praten.

Tot dusver heeft niemand de aanslagen opgeëist. Ze vertoonden echter overeenkomsten met eerder aanvallen van soennitische militante groeperingen, zoals de Iraakse afdeling van Al-Qaida.

Deelnemer overleden bij halve marathon Berlijn

De 33e editie van de halve marathon van Berlijn is zondag overschaduwd door de dood van een deelnemer. Een 24-jarige man stortte vlak voor de finish in, waarna nog pogingen werden gedaan om hem te reanimeren. Volgens de Berlijnse politie overleed de man later in het ziekenhuis. Het slachtoffer is niet in het openbaar geïdentificeerd.

In 2010 overleed een 43-jarige man onder soortgelijke omstandigheden. In Berlijn waren de tempetauren fris, maar liet de zon zich ook zien. De Keniaan Jacob Kendagor was in een persoonlijk record van 59,36 minuten uiteindelijk de snelste. Er hadden zich een recordaantal van 30.114 deelnemers ingeschreven.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.