'Wietteelt verplaatst zich naar België'

Redactie

Door de strengere aanpak van wietteelt in Nederland worden in België steeds meer illegale wietplantages ontdekt. "Telers steken makkelijker de grens over", zegt directeur van de Federale Gerechtelijke Politie Luc Valkenborg tegen het Belgische Nieuwsblad.

In Nederland kan een wietteler die wordt betrapt uit zijn huis worden gezet. Omdat woningcorporaties weigeren hem een nieuwe woning aan te bieden, wordt hij volgens Valkenborg bijna gedwongen naar België te verhuizen. "Zowat alle wiet die hier geteeld wordt is bestemd voor Nederlandse coffeeshops", zegt hij in de krant. Om dat verkeer te onderscheppen worden volgens hem steeds meer middelen en manschappen ingezet.

In het gerechtelijk arrondissement Hasselt, ten westen van Maastricht, zijn vorig jaar bijna vier keer zo veel wietplantages opgerold als in 2007, namelijk 120 tegenover 36. In Tongeren, dat daaronder ligt, daalde het aantal ontdekte plantages licht van 112 in 2010 naar 104 in 2011.

De burgemeester van Lommel, Peter Vanvelthoven, heeft Eindhoven uitleg gevraagd over plannen voor gereguleerde wietteelt. Op die manier wil Eindhoven criminele wiettelers buitenspel zetten. Lommel, dat vlakbij Eindhoven ligt, houdt er rekening mee dat het aantal illegale telers hierdoor ook daar afneemt. "Maar we moeten wel waakzaam zijn", zegt Vanvelthoven in de krant. "We mogen geen fout signaal geven aan onze jongeren, alsof wietgebruik zomaar moet kunnen."

Valkenborg is volgens de krant ook positief over de Eindhovense plannen. "Ik denk dat het een goede zaak zou zijn de wiet te legaliseren en zo voldoende te telen om de coffeeshops te bevoorraden. Men moet dan wel uit de illegaliteit stappen en zo gaan wij misschien van het cannabisprobleem verlost geraken."