Brunswijk wil president Suriname worden

Voormalig rebellenleider Ronnie Brunswijk wil in 2015 president van Suriname worden. Dat zei hij zaterdagnacht in Paramaribo, vlak voor een door hem georganiseerd optreden van de Amerikaanse rapper Rick Ross.

Brunswijk zette zijn voornemen kracht bij door met geldbiljetten te strooien in het publiek, dat uitzinnig reageerde. Enkele vrouwen op de eerste rij kregen elk honderd Amerikaanse dollar.

"Ik wil alle armen in Suriname rijk maken. Als je huis op de veiling is beland, bel dan naar Bravo. Als je honderd dollar nodig hebt, dan bel je naar Bravo", rapte Brunswijk, die zich ook als Romeo Bravo laat aanspreken.

Ronnie Brunswijk voerde van 1986 tot 1992 het zogenoemde Junglecommando aan, een rebellenbeweging die streed tegen het militaire regime van Desi Bouterse. Na de burgeroorlog stortte hij zich op de politiek. Hij werd in 2005 in het parlement van Suriname gekozen. In 2010 vormde Brunswijk samen met Bouterse een regering, waardoor hij uitgroeide tot een van de machtigste politici van het land.

Met de aankondiging van Brunswijk lijkt de campagne voor de verkiezingen van 2015 nu al begonnen. Het is publiek geheim dat Bouterse niet tevreden is over coalitiegenoot Brunswijk. Zelf een gooi naar het presidentschap doen, kan een poging zijn de macht zeker te stellen.

De voormalige guerrilla, vooral populair bij binnenlandbewoners, wil voor zijn campagne vooral muziekoptredens organiseren. Zo kondigde hij zaterdagnacht al aan dat de popster Rihanna in augustus naar Suriname komt. Brunswijk zou voor april 2015, een maand voor de verkiezingen, ook al een optreden hebben geboekt van de Amerikaanse R&B-zangeres Beyoncé.

Het geld om dat alles te organiseren haalt de politicus uit zijn enorme zakenimperium. In het oosten van Suriname heeft hij verschillende goud- en houtconcessies. Ook zou hij actief zijn geweest in de drugshandel, wat hem in 1999 een veroordeling bij verstek in Nederland opleverde.

Bouterse heeft nog niet gereageerd op de plannen van zijn coalitiegenoot om het ambt over te nemen.


Brunswijk wil president Suriname worden (Foto: Novum)