#geefdewinstterug

Storend vind ik het, en ik stoor mij al heel lang. Het zorgstelsel, zoals we dat vandaag de dag kennen, stoort mij mateloos, maar helaas kan ik weinig anders doen, dan betalen wat van mij gevraagd wordt. Natuurlijk, ik zou de politiek in kunnen gaan met mijn mooie ideologieën, maar laten we eerlijk zijn, zodra je je begeeft in dat varkensnest, word je al snel opgezogen en meegesleurd in de modderpoel van vergane glorie en verwoeste ideologieën. Dus er is geen andere oplossing dan slikken en stikken. Of is er een andere mogelijkheid en gaan wij burgers eindelijk de barricades weer eens op, zoals onze Wim Kok vroeger ooit deed, voor hij ten onder ging in de modderpoel van list en bedrog in Den Haag?

Want is het niet bizar dat de kosten in de zorg hoger worden en de winsten van de zorgverzekeraars met hetzelfde gemak stijgen? Even heel simpel gesteld, vroeger bij mijn economielessen  op de MAVO werd mij geleerd dat, wanneer de kosten stijgen, de winst omlaag gaat. Tenzij je slim bent en de boel belazert, vertelde mijn economieleraar. Als jonge puber kon ik mij niet bedenken dat ik de woorden van die nare man decennia later weer in mijn hoofd zou krijgen. Maar ze zijn er en hij had gelijk. Als je slim bent en de boel belazert, maak je winst en dat is precies wat de zorgverzekeraars doen.

We worden gemanipuleerd, met oproepen in de media dat de kosten in de zorg schrikbarend zullen stijgen. Zorgverzekeraars zijn overigens de partijen die deze propaganda het hardst scanderen. Wij als domme en naïeve burgers nemen het allemaal voor zoete koek en vragen ons af of het allemaal nog wel goed gaat komen. Dan komt de zorgverzekeraar met de oplossing; “Burgers, lieve domme onnozele burgers van me, ik ga de premie omhoog gooien, en ik ga dit vertellen aan Den Haag. Vervolgens manipuleer ik nog wat verder en zorg ik er ook voor dat het eigen risico omhoog gaat!” Wij domme-onnozele-burgers met het verstand van een diepgevroren visstick laten het gewoon gebeuren. We betalen meer, veel meer dan nodig, krijgen minder, en zo kan meneer de zorgverzekeraar meer winst maken. We proberen nog tegen te sputteren op kinderlijk niveau, we stappen over naar een andere zorgverzekeraar, dat scheelt ons namelijk een paar rotcenten. Maar bij de volgende worden we net zo hard genaaid en bijkomstig feit; de plek die jij verlaat, wordt opgevuld door een volgende jan lul die dezelfde gedachte had als jij, maar naar jouw oude verzekeraar ging. Het zal de zorgverzekeraar overigens worst zijn, die heeft zijn lul toch al diep in jouw reet gestoken en gniffelt in zijn vuistje. Jij, onnozele-burger-met-lul-in-je-reet, betaalt namelijk alsnog teveel. En zo doet meneer de zorgverzekeraar heel slim, door ons te belazeren nog meer winst maken.

Persoonlijk krijg ik de behoefte en de neiging om die lul uit mijn reet te halen en boven op de barricade te gaan staan. Net zoals Wim Kok ooit deed. Maar als ik daar alleen sta, maak ik geen verschil en lijk ik in niets minder op de gekkerd, die wij allemaal kennen als de dorpsgek. Dus daarom roep ik jullie op; haal die lul uit je reet en kom naast me staan. Deel dit artikel, schreeuw het uit, twitter desnoods alleen #geefdewinstterug, maar laat je horen! Tenzij je het heerlijk vindt om keihard geneukt te worden in je reet, zonder te zoenen.