Ploumen wil stevige ontwikkelingshulp

anoniem_22072019025900

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) heeft ambitieuze doelstellingen voor de periode na 2015, als de deadline voor de Millenniumdoelen is verstreken. De bewindsvrouw sprak zondag met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties over welke ontwikkelingsdoelen de wereld zich dan moet stellen.

Hoewel lang niet alle Millenniumdoelen worden gerealiseerd, is extreme armoede meer dan gehalveerd. Nu moet het doel worden om deze ergste vorm van armoede binnen een generatie compleet uit te bannen, vindt Ploumen. Ook wil Nederland dat thema's als water, veiligheid, seksuele gezondheid en mensenrechten een centrale plek krijgen in de nieuwe doelstellingen.

Ban en Ploumen spraken ook over het nieuwe Nederlandse ontwikkelingsbeleid. "Uiteraard blijven we actief betrokken bij de VN, maar voor de vrijwillige bijdragen gaan we nog meer nadruk leggen op de vier Nederlandse speerpunten water, voedselzekerheid, seksuele gezondheid en rechten en veiligheid en rechtsorde", zegt de minister in een verklaring.

Ook wordt met zogenoemde scorecards gekeken naar de effectiviteit van VN-organisaties. Een groot aantal waar Nederland mee samenwerkt scoort volgens Ploumen goed. "Internationale organisaties, zoals die van de Verenigde Naties, worden juist steeds belangrijker voor het oplossen van grensoverschrijdende problemen. Precies daarom kijken we scherp naar effectiviteit."

De minister presenteerde vrijdag haar beleidsnota. Hulporganisaties worden in de toekomst anders gefinancierd. Ze kunnen geld krijgen op basis van hun thematische aansluiting bij het Nederlandse beleid, waardoor scherper kan worden gekozen voor de effectiefste organisatie om de beoogde resultaten te behalen.

Ook koningin Beatrix ontving Ban Ki-moon zondag. De VN-leider bezoekt maandag premier Mark Rutte (VVD) en neemt daarna deel aan een conferentie bij de organisatie voor het verbod op chemische wapens, de OPCW in Den Haag. Hij geeft rond het middaguur een persconferentie.