2000 mensen bij bomenprotest

Bijna tweeduizend mensen hebben zondagmiddag geprotesteerd tegen de voorgenomen verbreding van de A27 bij Utrecht. Hiervoor moet een strook bomen bij het natuur- en recreatiegebied Amelisweerd worden gekapt. Het motto van de betoging was 'Asfaltplannen? De boom in!'

Het cijfer komt van boven onafhankelijke tellers, verzekert medeorganisator Jan Korff de Gidts. "Ik was al tevreden met vijfhonderd. Het was erg gezellig en creatief, er waren heel veel kinderen die in bomen hebben geklommen." Zij tilden een hutkoffer met de plannen de boom in. Onder anderen Kamerleden van GroenLinks en de Partij voor de Dieren hielden een toespraak.

De demonstranten scandeerden luidkeels 'Samsom moet om'. De PvdA gaf eind vorige maand aan het besluit van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) om door te gaan met de verbreding naar twee keer zeven rijstroken te respecteren.

Er is alle reden voor de PvdA om het standpunt te wijzigen, zegt Korff de Gidts. "Samsom kan hiermee laten zien dat zijn partij staat voor milieu en leefbaarheid. Hij gaf eerder hoog op over bewegingen van onderaf."

Nu liggen er tien rijstroken. De uitbreiding naar veertien zou volgens de actievoerders een miljard euro kosten en voor een slechtere luchtkwaliteit en veel geluidsoverlast in nabijgelegen woonwijken zorgen.

"Het zouden de duurste rijstroken ter wereld worden, terwijl de weg niet eens in de filetopvijftig staat", weet Korff de Gidts. "Weggegooid geld." Hij is niet per se tegen een uitbreiding naar twee keer zes rijbanen. "We hebben de tijd om te kijken wat je in de toekomst zou willen toevoegen. Dat scheelt vijfhonderd miljoen euro."

De PvdA ging akkoord nadat Schultz de resultaten van een onderzoek, dat was ingesteld op verzoek van de PvdA, bekend had gemaakt. Daarin wordt geconcludeerd dat een verbreding van de weg binnen de bestaande 'bak' niet veilig is. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zei daarover dat de PvdA met oog op de natuur liever een andere uitkomst had gezien, maar de uitkomst te respecteren.

De Tweede Kamer debatteert maandag over de kwestie.