Protest tegen Poetin in Hannover

Enkele tientallen mensen hebben zondag in Hannover gedemonstreerd bij een handelsbeurs die maandag wordt bezocht door bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin. Het protest was gericht tegen de Russische regering.

Poetin is zondag al in Duitsland voor overleg met Merkel. De relatie tussen de twee landen heeft de laatste tijd deuken opgelopen, onder meer vanwege de financiële crisis in Cyprus. Poetin haalde in een interview op de Duitse televisie hard uit naar de belasting die Cyprus heft op spaartegoeden. Die heffing was een voorwaarde van de Europese Unie voor een noodlening van tien miljard dollar. Veel Russen hebben grote spaartegoeden bij Cypriotische banken, die ze nu grotendeels dreigen kwijt te raken.

"Is dat eerlijk? Dat mensen hun geld investeren, simpelweg hun geld storten bij banken zonder een wet te overtreden (...) en vervolgens zestig procent van hun tegoeden zien verdampen?", vroeg de Russische president. Volgens Poetin wordt met de heffing op spaartegoeden de 'geloofwaardigheid van het bankenstelsel in de hele eurozone ondermijnd'.