FOK!filmtips van de dag: Dead Poets Society

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Wanneer de schaduw van de revolutie neerdaalt over Rusland, ontsnapt Anastasia, de jongste dochter van de koninklijke familie ternauwernood aan de dood. Jaren later ontmoet zij de knappe zwendelaar, Dimitri. Hij heeft zijn zinnen gezet op de beloning die is uitgeloofd door Anastasia's grootmoeder, die weer met haar verloren gewaande kleinkind herenigd wil worden. Dimitri en Anastasia vertrekken samen naar Parijs, maar de reis verloopt niet zonder slag of stoot doordat ze op de hielen worden gezeten door de slechte monnik Raspoetin en diens vleermuis Bartok, die de prinses willen vermoorden.

Het verhaal van deze animatiefilm uit 1997 is losjes gebaseerd op de gebeurtenissen rond de Russische revolutie. Ook de gelijknamige filmhit met Ingrid Bergman uit 1956 vormde een inspiratiebron. Te zien om 15.45 uur op Nickelodeon.

Gevangenisbewaarders verzinnen in de nabije toekomst een manier om geld te verdienen aan hun gevangenen. Zij laten hen op televisie een strijd op leven en dood voeren in opgevoerde wagens. Drievoudig racekampioen Jensen Ames is een expert in het overleven in het postindustriële verwoeste landschap. Maar net wanneer hij denkt het verleden achter zich te hebben gelaten, wordt hem een moord in de schoenen geschoven. Hij wordt gedwongen om mee te doen aan de Death Race. Te zien om 21.45 uur op RTL7.

Rocky Balboa loopt een ernstige oogwond op tijdens het gevecht met zwaargewicht Apollo Creed en moet geopereerd worden. Hoewel de ingreep geslaagd is, adviseren de artsen niet meer te boksen. Rocky volgt hun advies op, maar ontdekt al snel dat het leven buiten de ring moeilijk en hard is. Hij heeft geen diploma's en moet zich tevreden stellen met slechtbetaalde baantjes. Daar komt nog bij dat zijn vrouw Adrian zwanger is. Rocky wil voor haar en de baby alles kopen wat hun harten verlangen. Rocky II is te zien om 00:00 uur op SBS6.

Op een strenge kostschool raakt de verlegen Todd Anderson bevriend met zijn bevlogen kamergenoot Neil, die erg onder de duim wordt gehouden door zijn vader. De komst van hun nieuwe leraar Engels, de charismatische professor Keating, verrijkt het leven van de jonge studenten. Hij leert ze niet alleen de schoonheid van de poëzie te waarderen, maar vooral om onder het mom 'carpe diem' met volle teugen te genieten van iedere nieuwe dag. Zijn lessen zullen het leven van de jongens voorgoed veranderen.

Een schitterende Robin Williams staat aan het hoofd van een ijzersterke jonge cast met onder meer Ethan Hawke. Dead Poets Society kon rekenen op vier Oscarnominaties, waaronder die voor Beste Film. Scenarist Tom Schulman werd gelauwerd met een Oscar voor zijn prachtige originele script. Te zien om 00:00 uur op BBC2.

Stormbreaker, Miss Congeniality en Evening zijn ook nog te zien op televisie vanavond.