Russen bouwen olieterminal in haven Rotterdam

Een Russische bedrijf gaat een nieuwe olieterminal bouwen in de Rotterdamse haven. In het project wordt ongeveer achthonderd miljoen euro geïnvesteerd, maakte minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) bekend in Eva Jinek op Zondag. Het project levert volgens hem inkomsten en banen op.

De bouw begint volgend jaar en wordt in 2016 afgerond. Het bedrijf, Shtandart, maakte de plannen al in 2011 bekend, maar door problemen met het regelen van de benodigde vergunningen dreigde het project vast te lopen. Kamp zou de problemen onlangs in een gesprek met de Russische vicepremier Arkady Dvorkovich hebben opgelost.

In het programma wees hij erop dat Rotterdam voor Europa een belangrijk doorvoerpunt is voor Russische olie. Dertig procent van de ruwe olie en 45 procent van de olieproducten in Rotterdam komt uit Rusland.

De Russische president Vladimir Poetin brengt maandag een bezoek aan Nederland. Kamp spreekt dan bij een bijeenkomst waar Poetin en Russische en Nederlandse ondernemers te gast zijn. Onder meer Shell, Gasunie en Boskalis willen meer handel met Rusland drijven.