Kamp bezorgd over digitale aanvallen op banken

De digitale aanvallen op iDeal leiden bij minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) tot zorgen. "Als mensen proberen iets te vernietigen en ze doen dat grootschalig en georganiseerd, dan doe je daar weinig aan", zei hij in Eva Jinek op Zondag.

Kamp vergeleek de aanvallen met het doelbewust verstoren van het verkeer in de spits. Volgens hem is er niet veel voor nodig om voor een grote verkeerschaos te zorgen en kan er weinig aan worden gedaan als mensen dat proberen.

Toch zei Kamp alle vertrouwen in de grote banken te houden. "De drie grote banken functioneren goed. De systemen zijn aangevallen, maar niet gehackt." Als het om het stallen van geld gaat is de bank volgens hem nog altijd de betrouwbaarste optie.

De minister weet niet of er sprake is van cyberterrorisme. Het is volgens hem in de eerste plaats aan de banken om hun eigen systemen te beveiligen. "De overheid moet daarbij helpen, daarom is het goed dat aangifte is gedaan. Dan kan dit strafrechtelijk worden onderzocht." Vrijdag werd het betalingsverkeer in Nederland verstoord door een zogenoemde DDoS-aanval op de websites van de banken.

ING leek te kampen met de meeste problemen. Klanten van die bank ondervonden problemen met bankieren via internet of de mobiele applicatie. Ook betalingen doen via iDeal was lastig. Dit was ook het geval bij andere banken.


Kamp bezorgd over digitale aanvallen op banken (Foto: Novum)