Mogelijk toch ontruimingen op 30 april

Redactie

Directe omwonenden van de Nieuwe Kerk in Amsterdam moeten mogelijk tijdens de inhuldiging van koning Willem Alexander op 30 april om veiligheidsredenen toch hun huis uit. Volgens burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) komt daarover eind deze maand of begin volgende maand duidelijkheid. De horecaondernemingen op de Dam en het Damrak mogen openblijven, maar krijgen geen terrasvergunning.

Tijdens een bijeenkomst voor bewoners en ondernemers van het gebied rondom de Dam dinsdagavond werden de veiligheidsmaatregelen op 30 april bekendgemaakt. De belangrijke aanvoerroutes rondom de Dam worden vanaf 29 april geheel voor verkeer afgesloten. Ook de parkeergarages in het gebied zijn niet meer bereikbaar. Naast drieduizend man politie uit Amsterdam worden zesduizend politieagenten van buiten ingezet.

In de Nieuwe Kerk worden op 30 april op last van de brandweer maximaal 2396 gasten toegelaten. Zij worden via verschillende routes naar de inhuldiging vervoerd. "Als er problemen zijn, kunnen we switchen" , aldus locatiecommandant van de politie Amsterdam Herman Hilgeman. De bezoekersstromen vanaf het Centraal Station worden bij grote drukte afgebogen. Dreigt er toch verstopping te ontstaan, dan wordt het Damrak ook voor voetgangers afgesloten.

De bewoners van de Gravenstraat en Eggertstraat rondom de Nieuwe Kerk blijven vooralsnog in onduidelijkheid of ze in hun huis mogen blijven of op kosten van de gemeente elders worden ondergebracht. "Wij zijn nog net niet bij het besluit om bepaalde mensen te vragen niet thuis te zijn", aldus de burgemeester. "Maar de stad hermetisch op slot gooien of droogleggen, dat is niet aan de orde."