FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 maart 2013

Jan Blokhuijsen vertrekt bij TVM

Jan Blokhuijsen vertrekt na dit seizoen bij de schaatsploeg van TVM. Dat is de uitkomst van twee gesprekken die de leiding van het TVM-team afgelopen weekeinde heeft gevoerd met Blokhuijsen en zijn adviseurs.

Na intensief overleg zijn beide partijen tot de conclusie gekomen dat er onvoldoende basis is om de samenwerking in het olympisch seizoen voort te zetten. De Noord-Hollander was sinds april 2010 in dienst bij TVM. Onlangs botsten TVM-coach Gerard Kemkers en zijn pupil over het feit dat Blokhuijsen steeds meer zijn eigen plan trok.

Aan het begin van het seizoen was afgesproken dat de schaatser de ruimte zou krijgen om ook een aantal eigen wensen en ideeën in te brengen, maar na een jaar komen beide partijen tot de conclusie dat dit niet heeft gewerkt. Blokhuijsen blijft tijdens de WK Afstanden in Sochi nog gewoon deel uitmaken van de ploeg: "Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet. Ik ben nog door geen enkele schaatsploeg benaderd. Ik zie wel wat er op mijn pad komt."

Jan Blokhuijsen vertrekt bij TVM
Jan Blokhuijsen vertrekt bij TVM (Foto: ANP)

Van Bommel mogelijk jaar langer bij PSV

PSV hoopt Mark van Bommel nog een extra seizoen aan zich te binden. Dat bevestigt technisch directeur Marcel Brands. De keuze is aan Van Bommel zelf, zo laat Brands weten aan het Eindhovens Dagblad. Als de middenvelder zich nog fit genoeg voelt, kan hij er nog een extra seizoen aan vastplakken.

Van Bommel liet zich tot dusver zelf niet echt uit over zijn toekomst. Mocht de middenvelder besluiten te stoppen met zijn actieve carrière, dan kan hij bij PSV een rol vervullen in de technische staf. Naar verwachting zal Van Bommel pas na het seizoen een beslissing nemen over zijn toekomst. Momenteel vecht de voormalig Oranje-international nog met PSV voor de landstitel.

Knie Cuenca onderzocht in Barcelona

Isaac Cuenca keert voor even terug naar Barcelona, waar specialisten zijn knie onder de loep nemen. Cuenca speelt momenteel op huurbasis voor Ajax, maar kwam tot dusver slechts twee competitieduels voor de Amsterdammers uit. Daarin wist de Catalaan niet te scoren.

De aanvaller heeft opnieuw te maken gekregen met een knieblessure en keert daarom voor even terug in zijn vaderland. Wanneer de schade mee blijkt te vallen, zal Cuenca naar verwachting aan het eind van de week terugkeren in Amsterdam. Dat meldt Eredivisie Live.

Nadal ronde verder na afhaken Mayer

Rafael Nadal heeft zich zonder te spelen geplaatst voor de achtste finales van het masterstoernooi van Indian Wells. De voormalig nummer één van de wereld zag zijn tegenstander Leonardo Mayer enkele minuten voor de warming-up afhaken met een rugblessure.

Nadal speelt in de Verenigde Staten zijn eerste toernooi op hardcourt in bijna een jaar. Sinds zijn rentree na een blessure speelde de Spanjaard drie toernooien op gravel, waarvan hij er twee wist te winnen. Ook Kevin Anderson stelde zijn plaats in de volgende ronde veilig. De Zuid-Afrikaan was na zijn verrassende zege op David Ferrer ook te sterk voor de Fin Jarkko Nieminen: 6-3 en 6-1.

'Chavez kreeg kanker toegediend door imperialisten'

'Imperialisten' zijn schuldig aan de dood van de Venezolaanse president Hugo Chavez. Dat heeft de Boliviaanse president Evo Morales maandag gezegd.

"Als ze hun doel niet democratisch of via een coup kunnen bereiken (...) dan proberen ze iets anders - zoals het beëindigen van iemands leven", zei Morales. Chavez zelf was bij leven ook niet te beroerd het gerucht te voeden dat zijn kanker hem door een buitenlandse partij was 'toegediend'.

De Boliviaanse president riep op tot een onderzoek, want Chavez was 'pas 58 jaar oud en hij overleed zo snel'. "Vroeger of later wordt bewezen dat er een aanslag op zijn leven is gepleegd. Omdat het altijd zo gaat als presidenten of vakbondsleiders hun mond opendoen om hun rechten op te eisen."

Sharon Stone weer aangeklaagd door hulp

Sharon Stone wordt wederom voor de rechter gesleept door een voormalig medewerker. Een ex-huishoudster zegt schandalig te zijn behandeld door de actrice nadat ze haar rug had geblesseerd. Eerder werd Stone aangeklaagd door een kindermeisje.

Angelica Castillo bezeerde haar rug naar eigen zeggen bij het inladen van boodschappen voor Stone. Van de dokter mocht ze geen zware dingen tillen, maar daar was Stone het naar verluidt niet mee eens. De 54-jarige actrice noemde Castillo 'gek' en 'stom' en ontsloeg haar uiteindelijk, stelt de huishoudster volgens entertainmentsite TMZ in rechtbankpapieren.

Vorig jaar klaagde Erlinda Elemen de actrice aan. Stone zou onder meer de Filipijnse afkomst van de nanny belachelijk gemaakt hebben.

Galatasaray heeft vertrouwen in goede afloop

Galatasaray dicht zichzelf goede kansen toe om dinsdag ten koste van Schalke 04 de kwartfinale van de Champions League te halen. "We weten dat we tegenover een goede tegenstander staan, maar hebben vaker met deze situatie te maken gehad", zegt trainer Fatih Terim. "Die ervaring kan ons goed van pas komen."

De uitgangspositie voor Galatasaray is niet optimaal. Door doelpunten van Burak Yilmaz en Jermaine Jones werd het vorige maand in Istanbul 1-1. Yilmaz is dit seizoen in de Champions League al goed voor zeven doelpunten, slechts één minder dan topscorer Cristiano Ronaldo. "De spelers geloven er nog steeds in dat we verder komen", zegt de spits. "We zullen tot het uiterste gaan om ons doel te bereiken."

Waar bij Schalke 04 Klaas-Jan Huntelaar ontbreekt wegens een blessure, mag Wesley Sneijder bij Galatasaray wel op speeltijd rekenen. "Hij is voor ons een belangrijke speler", geeft Terim aan. "Ik ga ervan uit dat hij morgen speelt." Of hij ook in de basis start, wilde Terim niet verklappen.

'Finnbogason op radar Engelse clubs'

Alfred Finnbogason is dit seizoen een van de smaakmakers in de Eredivisie en kan rekenen op veel Engelse belangstelling. Volgens Voetbal International zijn Aston Villa, Everton en West Ham United gecharmeerd van de aanvaller, die dit seizoen al negentien doelpunten achter zijn naam heeft.

Al diverse malen zouden er scouts van de drie Engelse clubs op de tribune hebben gezeten voor de IJslander, zo meldt het weekblad. De clubtopscorer is bezig aan zijn eerste seizoen in Nederland, nadat hij afgelopen zomer overkwam van het Zweedse Helsingborgs IF. Daarvoor speelde Finnbogason onder meer voor het Belgische SC Lokeren, waar hij geen indruk kon maken.

'Eerlijke' leraren veroorzaken rel in IsraŽl

Een verkeerd verstuurde e-mail heeft voor oproer gezorgd onder leerlingen van een middelbare school in Israël. In de gewraakte mail stond hoe de docenten écht over hun pupillen dachten.

Niet al te slim, leugenaar, tactloos, groot kind, asociaal, zieke geest en "heeft het met jongens" waren onder meer enkele kwalificaties. Het Excelbestand met de commentaren kwam per ongeluk terecht in de e-mail van de tieners.

De leerlingen reageerden boos. Ze demonstreerden maandag bij de Yitzhak Rabin-school in Kfar Saba, ten noorden van Tel Aviv. Ze droegen onder meer T-shirts met daarop de kwalijke kwalificaties. De leerlingen eisten excuses van het schoolhoofd en kregen die.

'Eerlijke' leraren veroorzaken rel in Israël
'Eerlijke' leraren veroorzaken rel in Israël (Foto: ANP)

Twaalf bestuurders hogescholen verdienden te veel

Twaalf bestuurders van hogescholen verdienden vorig jaar meer dan de balkenendenorm van 195 duizend euro per jaar. In 2011 waren dit er drie meer. Dat meldt de HBO-raad maandag.

Medio dit jaar zijn er waarschijnlijk nog slechts zes bestuurders die boven die norm zitten. Dit komt door het vertrek van zittende bestuurders en door aanpassing van lopende contracten.

Vanaf 1 januari van die jaar geldt de Wet Normering Topinkomens. Daarin staat dat bestuurders van hogescholen in 2013 niet meer dan 198.279 euro mogen verdienen. Het ministerie had eerder al een norm voor 2012 opgelegd van 195.459 euro.

'Enge overvaller' gezocht

De politie zoekt naar een overvaller in Dordrecht met een opvallend masker op. Binnen korte tijd vonden er twee overvallen plaats waarbij de dader een angstaanjagend masker droeg. De politie vermoedt dat het om dezelfde overvaller gaat.

Op 28 februari vond om 07.35 een poging tot een overval plaats op een tankstaton aan de Leeuwstraat. Een week later, op 8 maart, werd een schoenenwinkel aan de Reeweg Oost overvallen. Getuigen gaven een signalement op dat overeen kwam met het eerste incident.


Overvaller met angstaanjagend masker gezocht (Foto: Novum)

Frankrijk: stuur munitie naar Syrische rebellen

De Europese Unie moet overwegen de rebellen in Syrië van munitie te voorzien. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius maandag gezegd na een EU-top over het geweld in Syrië.

Op de top werd onder meer gesproken over de mogelijkheid het wapenembargo tegen Syrië te versoepelen, zodat de EU de rebellen van wapens en munitie zou kunnen voorzien. Het embargo werd uiteindelijk niet aangepast en Fabius was hier niet over te spreken. "Er is een gebrek aan balans tussen het regime van Assad, dat wapens uit Iran en Rusland krijgt - krachtige wapens - en de Nationale Coalitie, die niet over dezelfde wapens beschikt."

Generaal Salim Idris, de stafchef van het Syrische rebellenleger, reisde vorige week naar Brussel om de EU om militaire steun te vragen. Idris zei dat de rebellen met zwaardere wapens beter in staat zouden zijn burgers te beschermen.

Sommigen binnen de EU denken echter dat er juist geen wapens naar Syrië moeten worden gestuurd. "Uiteindelijk zal er een politieke oplossing moeten worden gevonden", zei EU-buitenlandchef Catherine Ashton maandag na de top.

Wethouder vertrekt om verhuizing woonwagenkamp

De Eindhovense wethouder Mary Fiers stapt op. Maandag maakte de PvdA-politica haar aftreden tijdens een extra raadsvergadering bekend. Aanleiding vormt de kwestie rond de verhuizing van bewoners van een woonwagenkamp. Dat laat de gemeente weten.

Bij die verhuizing is minstens een miljoen euro te veel betaald. Onder meer met de taxaties zijn fouten gemaakt.

Fiers zei 'met pijn in haar hart' op te stappen. "Er is één persoon bestuurlijk verantwoordelijk voor dit dossier, en dat ben ik", stelt ze.

Verbod grote bekers frisdrank in New York van tafel

Een Amerikaanse rechter heeft maandag een stokje gestoken voor een verbod op de verkoop van grote bekers frisdrank in New York. Het verbod, dat dinsdag in had moeten gaan, was een initiatief van burgemeester Michael Bloomberg.

Volgens rechter Milton Tingling van het hooggerechtshof in New York zit de wet zo vol mazen dat hij feitelijk zinloos is. Het moest voor onder meer pizzeria's en sportstadions verboden worden om bekers met meer dan een halve liter frisdrank te verkopen. Supermarkten en buurtwinkels vielen echter niet onder het verbod.

Het stadsbestuur zei dat het verbod bedoeld was om zwaarlijvigheid tegen te gaan. Producenten van frisdrank en andere critici noemden het verbod een typisch voorbeeld van overheidsbemoeienis en zeiden dat het schadelijk zou zijn voor bedrijven.

McLaren neemt gok met een nieuwe auto

McLaren neemt een risico door met een compleet nieuwe auto aan de start te verschijnen in Australië, en niet de wagen vorig seizoen door te ontwikkelen. Het team uit Woking slaat daarmee een andere weg in, om zich het hele jaar te kunnen verbeteren.

"We hadden eind vorig jaar seizoen zonder twijfel de snelste wagen en we hadden ervoor kunnen kiezen om die auto gewoon iets sneller te maken voor de start van dit seizoen," zegt Martin Whitmarsh. "Toch hebben we besloten om het pakket op veel punten te wijzigen, omdat we vinden dat je een auto moet hebben die een heel seizoen lang competitief is. En daarvoor heb je een wagen nodig die je gedurende het jaar verder kunt verbeteren, wat niet mogelijk was geweest als we de auto van vorig jaar als uitgangspunt hadden genomen. We zullen zien hoe dat besluit uitpakt. Het wordt hoe dan ook een interessant jaar en ik heb goede hoop dat we sterk voor de dag zullen komen."

'City ziet in Koeman opvolger Mancini'

De goede prestaties van Feyenoord zijn ook in Engeland niet onopgemerkt gebleven. Trainer Ronald Koeman zou in de belangstelling staan van Manchester City. De Engelse topclub neemt na dit seizoen afscheid van trainer Roberto Mancini en zou in Koeman een van de belangrijkste kandidaten zien om de Italiaan op te volgen. Koeman zelf wil er tegenover Voetbal International nog niet al te veel over zeggen.

"Spelers die zich tot international ontwikkelen komen in de belangstelling te staan en dan is het logisch dat een trainer ook een keer wordt genoemd. Behalve dát, kan ik verder niks over zeggen, omdat ik er simpelweg niks van weet", aldus de keuzeheer van de Rotterdammers. Bij City vervult Aitor 'Txiki' Begiristain de rol van technisch directeur. Koeman kent hem nog goed van zijn tijd als speler van FC Barcelona, waarin ze samenspeelden.

Video: Gratis inboedelgraaien in Zwaag

Alfons Borm had 23 jaar een succesvolle feestartikelenverhuurbedrijf. Maar gedoe met de ABN Amro die naar eigen zeggen een lening opeiste maakte hem failliet.

Zondag kon de inboedel gratis worden meegenomen. Springkussens, skelters, levensgrote poppen en verkleedkleren, alles mocht weg. En er kwamen een paar duizend man op af die wel wilden komen graaien. FOK!tv sprak de ondernemer en de mensen die naar Zwaag afreisden voor een gratis feestartikel. Wat je er mee moet, dat was voor later zorg.

video

'Lady Gaga trouwt in de zomer'

Lady Gaga geeft wellicht over een paar maanden haar jawoord aan Taylor Kinney. Dat beweert dj Lady Starlight, die goed bevriend is met Gaga, tegenover de Britse boulevardkrant The Sun.

"Zij heeft me toevertrouwd dat hij de ware voor haar is", zegt Lady Starlight, die eigenlijk Colleen Martin heet. "Ze zijn voor elkaar gemaakt." Volgens de dj willen de 26-jarige Gaga en haar vriend, die acteur is, het liefst dit jaar trouwen. "In de zomer heeft hij een tijdje vrij en heeft zij het ook minder druk, dus ik denk dat je binnenkort een aankondiging kunt verwachten."

De 31-jarige Kinney leerde Lady Gaga twee jaar geleden kennen tijdens opnamen voor Gaga's videoclip bij het nummer You and I. De acteur was onder meer te zien in series als Trauma en The Vampire Diaries.

Williams klaar voor de eerste race

Het Williams-team is klaar voor de seizoensopener in Melbourne aankomend weekend. Het team uit Grove neemt twee aerodynamische paketten mee naar Australië voor de vrijdag trainingen. daarna wordt de keuze gemaakt voor de rest van het weekend.
 

Mike Coughlan: “We hebben twee goede aerodynamische paketten, met beide hun eigen voordelen. Het circuit en de omstandigheden bepalen welk pakket we gaan kiezen. Vrijdagavond maken we de beslissing over met welke we gaan rijden tijdens de rest van het weekend.”

Pastor Maldonado is tevreden hoe het team de winter is doorgekomen. “We hebben hard gewerkt om de auto goed te krijgen. We hebben in de windtunnel op alle fronten geprobeerd verbeteringen aan te brengen. We hebben de auto goed leren kennen tijdens de testsessies. Ik kan niet wachten om te beginnen in Australië. Daarna weten we namelijk wel precies waar we staan,” aldus Venezolaan die aan zijn derde seizoen in de Formule 1 gaat beginnen.

Valtteri Bottas heeft zich tijdens de winter goed voorbereid op zijn komende debuut in de Formule 1. De Fin heeft zin in zijn eerste volledige Grand Prix-weekend. “Het wordt mijn allereerste complete Grand Prix-weekend. Ik heb me in de winter goed moeten voorbereiden op het seizoen. Ik heb veel fysieke trainingen gedaan en natuurlijk heb ik in de vorige jaren al de nodige kilometers gemaakt tijdens tests en vrijdagsessies."

Moratti dreigt met ingrijpen bij Inter

De teleurstellende resultaten van Internazionale hebben mogelijk gevolgen. Preses Massimo Moratti is het zat. De top van Italië is na de pijnlijke thuisnederlaag tegen Bologna van afgelopen weekend ver weg. De positie van trainer Andrea Stramaccioni komt daardoor steeds meer onder druk te staan en Moratti laat weten dat hij op korte termijn verbetering wil zien.

"Heeft Branca (technisch directeur, red.) gezegd dat hij en Stramaccioni volgend seizoen aanblijven? Hij zei volgens mij dat de preses de beslissingen maakt en daar heeft hij gelijk in", aldus Moratti tegenover Italiaanse media. "Ik evalueer alles dagelijks. Als de resultaten veranderen, kan wat mij betreft alles blijven zoals het is."

Moratti hield een zuur gevoel over aan de nederlaag tegen Bologna. "Vooral in de eerste helft was het een collectieve wanprestatie. Ik begrijp niet waarom de wedstrijden, vooral in de eerste helft, niet meer naar onze hand kunnen zetten."

'Peuter zat 36 uur alleen in huis'

Een meisje van nog geen 2 jaar heeft in december 2010 waarschijnlijk zeker 36 uur alleen in haar kamertje in een woning in Almelo gezeten, terwijl haar 23-jarige moeder dood in de woonkamer lag. Dat zei de officier van justitie maandag voor de rechtbank in Almelo, waar de strafzaak werd behandeld tegen een 24-jarige man uit Almelo die van doodslag op zijn ex-vriendin wordt verdacht.

De man wurgde zijn 23-jarige vriendin op vrijdagavond en liet de peuter hulpeloos achter. Zondag vonden haar ouders de vrouw dood in de woning en diezelfde dag hield de politie de verdachte aan.

Het Openbaar Ministerie eiste maandag 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de Almeloër. Mocht de rechtbank tbs niet van toepassing achten, dan wil het OM een gevangenisstraf van 15 jaar.

MacedoniŽ herdenkt deportatie joden

In Macedonië is maandag de deportatie van de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht, die zeventig jaar geleden plaatshad. Bijna alle Macedonische joden, 7144 mensen, werden door de nazi's naar concentratiekampen gestuurd. Slechts een vijftigtal overleefde de oorlog.

Macedonië maakte tot de onafhankelijkheid in 1991 werd uitgeroepen deel uit van Joegoslavië en viel tijdens de oorlog onder Bulgaars bestuur. Een Amerikaanse organisatie, de Macedonian United Diaspora, riep Bulgarije maandag op excuses aan te bieden voor de rol die het land speelde bij de deportatie van joden naar het nazi-concentratiekamp Treblinka in Polen.

Bulgarije heeft nog niet op de oproep gereageerd. De Bulgaarse regering erkende vrijdag wel voor het eerst dat 11.343 joden tijdens de oorlog zijn gedeporteerd uit gebieden in Griekenland en Joegoslavië die tijdens de oorlog onder Bulgaars bestuur vielen.

Volgende MineCon is in Amerika

Liefhebbers van Minecraft die gehoopt hadden dat MineCon dit jaar dichter in de buurt zou zijn, moeten we helaas teleur stellen. Mojang heeft net bekendgemaakt dat MineCon '13 plaats zal vinden in Amerika.

"It'll be in the US, that's for sure. It's most definitely in the US," alsud Mojang Director of Fun Lydia Winters, tijdens een SXSW Interactive panel.  "That's all I can say," Winters added. "I would like to tell more, but it's not 100 percent certain so I can't say anything yet."

MineCon '12 was in Dinseyland Parijs, en de start hiervan vond bizar genoeg in het Mandalay Bay Hotel en Casino in Las Vegas, Nevada plaats. Naast haar panel-hosting en de bijbehorende taken heeft Winters ook nog gezegd dat haar SXSW-rooster ook een meeting bevat, waar MineCon '13 besproken zal worden.

Hackers publiceren financiŽn beroemdheden

De financiële gegevens van twaalf beroemde Amerikanen liggen naar verluidt op straat. Volgens entertainmentsite TMZ zijn onder anderen Jay-Z, Beyoncé, Kim Kardashian en Paris Hilton het slachtoffer geworden van een hacker.

Op een bepaalde website, waarvan TMZ de naam niet wil noemen, staan onder meer de sofinummers, creditcardgegevens en bankgegevens van de bekendheden. Onder hen zijn ook Mel Gibson en Ashton Kutcher. De FBI is bezig met een onderzoek.

Het is niet voor het eerst dat beroemdheden ten prooi vallen aan internetcriminelen. In december werd de zogenoemde Hollywoodhacker tot tien jaar celstraf veroordeeld nadat hij de e-mailaccounts van onder anderen Scarlett Johansson en Mila Kunis had gehackt.

Verdachten dood grensrechter blijven vast

Zeven verdachten van de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen blijven voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland maandag bepaald. De verdediging van de zeven had om vrijlating gevraagd.

De zeven blijven tot 29 mei vastzitten, wanneer de zaak verder wordt behandeld. Volgens de rechter zijn er 'voldoende ernstige bezwaren en gronden' om de zes minderjarige spelers en een vader van een speler langer vast te houden. Een achtste verdachte was al eerder vrijgelaten. Hij wacht het vervolg van de zaak thuis af.

De rechter besloot ook dat er extra getuigen worden gehoord. Twee pathologen zullen een contra-expertise verrichten naar aanleiding van het rapport van het Nederlands Forensisch Instituut. Het verzoek om een reconstructie op het voetbalveld te laten plaatsvinden werd afgewezen.

De advocaten van de verdachten drongen er op aan om de zaak volledig achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. Ook dit verzoek werd afgewezen door de drie rechters. Ze vinden dat het maatschappelijk belang van het informeren van de samenleving zwaarder weegt dan de belangen van de verdachten.

De 41-jarige grensrechter Nieuwenhuizen van voetbalclub Buitenboys uit Almere werd in december zwaar mishandeld na een wedstrijd tegen Nieuw-Sloten. Niet veel later overleed hij.

Halo 4: Forward Unto Dawn Blu-ray/DVD bundel komt naar Europa

Op de Britse versie van de bekende webshop Amazon is een Deluxe Edition Blu-ray/DVD bundel opgedoken van de op Halo gebaseerde miniserie. De set is beschikbaar vanaf 27 mei en gaat omgerekend €21,40 kosten.

Forward Unto Dawn is een een zogeheten prequel van Halo 4 en verteld het verhaal van een Covenant-invasie op een UNSC trainingsfaciliteit. De serie werd eerder uitgezonden op het web via onder andere Machinima Prime, Halo Waypoint en YouTube. Van de serie zijn vijf afleveringen gemaakt.

De Deluxe Edition bevat zowel een Blu-ray als DVD-versie van de serie met 100 minuten aan bonusmateriaal, een poster en art cards, en is beschikbaar vanaf 27 mei via Amazon.co.uk.

Van Raaij: "Advocaat moet in de spiegel kijken"

Harry van Raaij is niet te spreken over het optreden van PSV afgelopen weekend bij sc Heerenveen. Ook trainer Dick Advocaat krijgt er van langs.

PSV leed zaterdag een 2-1 nederlaag in Friesland en verspeelde daarmee de koppositie aan Ajax. Bovendien kwam Feyenoord op gelijke hoogte in punten met de Eindhovenaren.

"Het is eigenlijk te gek voor woorden. Als ik zie hoe PSV aan zo'n wedstrijd begint... dat kun je je gewoon niet voorstellen", aldus Van Raaij tegenover 040 TV. "Meneer Advocaat heeft meerdere malen aangegeven dat ik geen uitspraken meer mag doen, maar ik vind dat hij zelf ook een keer in de spiegel moet kijken."

De oud-voorzitter vindt dat Advocaat al voor rust in had moeten grijpen. "Een wedstrijd verkeerd ingaan, dat kan een keer gebeuren. Maar waarom wacht je dan tot aan de rust met wisselen? Waarom kun je die wedstrijd niet in tactisch opzicht verzetten?"

Kemkers: "Vertrek Blokhuijsen gaat me aan het hart"

Gerard Kemkers heeft in De Telegraaf gereageerd op het vertrek van zijn pupil Jan Blokhuijsen. De schaatser van TVM maakte eerder vandaag bekend te stoppen bij het team.

"Het gaat mij aan het hart dat onze wegen gaan scheiden. Maar dit is voor beide partijen het beste", liet Kemkers weten. "Voor mij zijn het programma en het team belangrijker dan het individu."

Volgens Kemkers kreeg Blokhuijsen in het afgelopen seizoen veel meer ruimte dan de andere schaatsers binnen TVM. "Maar dat werkte niet. Blokhuijsen kwam steeds verder buiten het teamprogramma te staan. Dat is voor mij in het olympisch jaar geen optie."

Slachtoffers Fukushima willen tegemoetkoming

Advocaten hebben maandag namens een groep van achthonderd inwoners van Fukushima een rechtszaak aangespannen tegen de Japanse regering en het elektriciteitsbedrijf Tepco. Zij vorderen excuses en een tegemoetkoming van vierhonderd euro per maand, zo lang niet alle straling van het ongeluk met de kerncentrale van Fukushima Dai-ichi is weggewist.

"Twee jaar na de rampen heeft de overheid noch Tepco haar verantwoordelijkheid duidelijk erkend, noch hebben ze voldoende steun geboden om de schade te vergoeden", zegt Izutaro Managi, een van de advocaten. In Tokyo en elders worden meer rechtszaken voorbereid. Managi zei te hopen dat tienduizend mensen zich bij de zaken aansluiten.

Het was maandag twee jaar geleden dat de noordoostkust van Japan werd getroffen door een aardbeving en tsunami. Door de vloedgolf raakte de koeling van de reactoren van de kerncentrale onklaar en kwam het in drie reactoren tot een kernsmelting, waardoor straling vrijkwam. In het rampgebied wonen nog tienduizenden mensen in tijdelijke onderkomens, maar hun herhuisvesting laat op zich wachten.

"Ik wil ooit weer een echt 'thuis' hebben", zei Migaku Suzuki, een 69-jarige landarbeider in Rikuzentakata. Bij de tsunami verloor hij een zoon en zijn huis dat hij juist had afgebouwd.

Verder naar het zuiden, in de provincie Fukushima, verkeren 160 duizend evacués in onzekerheid of zij ooit nog naar hun woningen kunnen terugkeren. De ontworteling en de onzekerheid over de toekomst en de gezondheidseffecten op lange termijn, vooral voor hun kinderen, eisen een enorme psychische tol.

"Ik vertrouw de regering helemaal niet meer als het over gezondheid gaat", zegt de 42-jarige Masaaki Watanabe, die Minami-Soma is ontvlucht en niet van plan is daar naar terug te keren.

Yuko Endo, dorpschef in Kawauchi, zegt dat veel mensen niet meer terug zullen willen als het te lang gaat duren. De restricties worden stapsgewijs verlicht, nu het puin wordt geruimd en daken van huizen met de hand worden afgelapt. "Als ik te horen zou krijgen dat ik nog twee jaar moest wachten, zou ik ontploffen", zegt Endo, die vastbesloten is het dorp weer tot leven te brengen.

Het aantreden van een nieuwe regering eind vorig jaar heeft bij sommigen de hoop vergroot dat de autoriteiten meer vaart zetten achter het opruimen en de wederopbouw. De nieuwe premier Shinzo Abe bezoekt het rampgebied regelmatig en hij heeft aangekondigd het budget voor de wederopbouw op lange termijn te verhogen van 19 biljoen yen naar 25 biljoen yen (152 miljard-200 miljard euro).

Maar Japan kampt met economische problemen. De export stokt, de samenleving vergrijst en de enorme staatsschuld wordt alleen maar groter. Steden die de boel willen herbouwen hebben te maken met slinkende, vergrijzende bevolkingen en steeds ouder wordende inwoners die het opgeven om nog een baan te vinden. De tsunami en de kernramp hebben de lokale visverwerkende industrie om zeep geholpen en de toeristische sector een vernietigende klap toegebracht.

Daarnaast moet de kapotte kerncentrale worden afgebroken, een kostbare aangelegenheid die tientallen jaren kan gaan duren. Gesmolten reactorbrandstof moet worden gevonden en verwijderd, en verbruikte splijtstofstaven en de vele tonnen besmet koelwater dienen te worden verwerkt.

De vijftig overgebleven kernreactoren in Japan zijn na de ramp in Fukushima stilgelegd. Twee zijn afgelopen zomer weer opgestart om tekorten aan elektriciteit te ondervangen. De meeste Japanners zijn er tegen gekant meer reactoren weer in bedrijf te stellen, maar de huidige regering lijkt terug te komen op het besluit van de vorige regering om kernenergie uit te faseren. Abe zegt dat het tien jaar kan duren om te beslissen waar de toekomstige energiemix van Japan uit moet bestaan.

Maaskant: "Ik sta open voor alles"

Robert Maaskant en FC Groningen besloten maandag na dit seizoen uit elkaar te gaan. De oefenmeester weet nog niet waar zijn toekomst straks ligt.

Maaskant maakt het seizoen nog wel af in het Hoge Noorden, maar is daarna een vrij man. "Ik heb natuurlijk wel even over deze beslissing nagedacht, maar het is niet zo dat ik al een concreet iets heb. Ik sta open voor alles."

"Ik ben natuurlijk al in 1999 begonnen en dan heb je op een gegeven moment wel wat cluppies achter je naam staan", vertelt de coach aan NUsport. "Ik ben geen type die acht jaar bij een club blijft, dat klopt wel. Misschien ben ik daar nog te jong voor." Eerder zwaaide Maaskant de scepter bij onder meer RBC Roosendaal, NAC Breda en Wisla Krakow.

Ai Weiwei komt met heavymetal-cd

Beeldend kunstenaar Ai Weiwei gaat een heavymetalplaat uitbrengen. Het uitstapje in de muziek vindt zijn oorsprong in de detentie van de dissidente Chinese kunstenaar in 2011, meldt Reuters. Net als in zijn beeldende werk, wil Ai met de cd zijn mening uiten.

"Toen ik was gearresteerd, vroegen de bewakers me vaak om liedjes te zingen. Omdat ik niet bekend was met muziek maken, schaamde ik me", zegt de 55-jarige mede-ontwerper van het National Stadion van Beijing - dat bekendstaat als het vogelnest - maandag tegen het persbureau.

"Het enige wat ik kon zingen waren liedjes van het Chinese volksbevrijdingsleger", herinnert Ai zich. "Daarna dacht ik: als ik vrij ben, wil ik iets doen met muziek."

Het debuutalbum van de kunstenaar heet Divina Commedia, naar het epos van Dante. Twee nummers gaan over de blinde activist Chen Guangcheng, die vorig jaar internationale bekendheid verwierf met zijn vlucht uit huisarrest naar de Amerikaanse ambassade in Beijing.

Ai werd in april 2011 opgesloten op verdenking van belastingfraude. Eind september handhaafde de districtsrechtbank in Beijing een huizenhoge boete die hij voor zijn vermeende misdaden moet betalen. Het ontwerpbureau van de kunstenaar moet vijftien miljoen yuan, omgerekend 1,9 miljoen euro, aan achterstallige belasting en boetes voldoen.

Ai houdt vol dat de beschuldigingen een gevolg zijn van zijn aanhoudende kritiek op het Chinese regime. Hij zegt niet bang te zijn voor vervolging voor zijn muziek. Wel betwijfelt hij of zijn cd, die over drie weken via internet wordt uitgebracht, ook in zijn thuisland te horen zal zijn.


Ai Weiwei komt met heavymetal-cd (Foto: Novum)

President Bolivia verdedigt kauwen op cocabladeren

De Boliviaanse president Evo Morales heeft zich maandag sterk gemaakt voor het kauwen op cocabladeren, een traditie in zijn land. Morales deed dat op een bijeenkomst van de Narcoticacommissie van de Verenigde Naties, die maandag besloot een uitzondering te maken voor cocabladeren, de grondstof voor cocaïne.

Volgens Morales moet het kauwen op de cocabladeren niet worden verward met de schadelijke effecten van cocaïne. De regering van Bolivia heeft zich na drie jaar afwezigheid weer aangesloten bij de commissie, nu er een uitzondering is gemaakt voor de bladeren. "Dit cocablad, het is groen, niet wit zoals cocaïne", zei Morales terwijl hij met een cocablad stond te zwaaien. "We hebben stappen genomen om het gebruik van cocaïne en alle andere drugs tegen te gaan."

Tientallen doden in LibiŽ door zelfgestookte drank

Zelfgemaakte alcohol heeft de afgelopen drie dagen aan 51 Libiërs het leven gekost. Dat heeft de Libische minister van volksgezondheid Nouri Doghman maandag gezegd. De drank bevatte het giftige methanol.

Volgens Doghman hebben nog eens 330 mensen het drinken van de alcohol moeten bekopen met lichamelijke kwalen. Sommigen zijn blind geworden of hebben nierproblemen opgelopen. Anderen liggen in een coma.

Alcoholische dranken zijn verboden in Libië. Mensen die toch van een borrel willen genieten keren zich tot de zwarte markt, waar drank wordt verkocht die mensen thuis stoken.

Het ministerie van volksgezondheid heeft een onderzoek ingesteld.

'Brandweer niet afrekenen op aanrijtijden'

De brandweer moet niet langer alleen worden afgerekend op de aanrijtijden. Dat geeft namelijk geen garanties voor een betere brandveiligheid, stelt het Veiligheidsberaad - de koepelorganisatie van veiligheidsregio's - maandag.

Nu zijn de aanrijtijden de enige wettelijke indicator voor de prestaties van de brandweer. Voorzitter van de veiligheidsregio Noord-Limburg en burgemeester van Venlo Antoin Scholten noemt de huidige eisen maandag in het televisieprogramma Eenvandaag 'onmogelijk'. "Het is irreëel, onhaalbaar en niet uitvoerbaar, misschien wel in de Randstad maar zeker niet in dunbevolkte gebieden. Daar moet je andere maatregelen voor bedenken."

Scholten noemt de eisen bovendien onverenigbaar met de bezuinigingen waarmee de brandweer te maken heeft. "Als wij ons hele gebied, Limburg-Noord en -Midden willen dekken zoals de Tweede Kamer dat voor ogen heeft, dan betekent dat wij met zeven beroepskorpsen moeten uitbreiden, van twee naar negen en dat wij zeventien miljoen per jaar extra kosten hebben. Dat is niet te betalen."

Het is veel beter om de brandweer ook af te rekenen op zaken als voorlichting en preventie, stelt het Veiligheidsberaad. Dan gaat het om het vergunningenbeleid en bijvoorbeeld het informeren van burgers over het plaatsen van brandmelders en sprinklerinstallaties. "Als de brandweer arriveert kan iemand al overleden zijn door rookvergiftiging. Een rookmelder heeft in zo'n geval veel meer effect", stelt de raad.

TNO heet op verzoek van het Veiligheidsberaad een model ontwikkeld voor de prestaties van de brandweer waarbij met meer factoren rekening wordt gehouden. "Goede brandweerzorg vraagt om een integrale aanpak van alle aspecten die te maken hebben met brandveiligheid", aldus de raad. Het rapport is aangeboden aan minister van Veiligheid Ivo Opstelten (VVD).

'Jaarlijks 550 doden door morfine'

In strijd met de regels rondom euthanasie beëindigen artsen jaarlijks het leven van zo'n 550 mensen door een overdosis morfine toe te dienen. Dat stelt hoogleraar Agnes van der Heide maandag in Nieuwsuur.

Het is wettelijk niet toegestaan om mensen te euthanaseren met morfine. Voor zowel euthanasie als palliatieve sedatie moeten andere middelen worden gebruikt dan de pijnstiller morfine.

Volgens de Orde van Medisch Specialisten zijn artsen vaak niet op de hoogte van de regels voor het toedienen van morfine. De specialisten beloven de bestaande regels nog eens goed te gaan doornemen. Ze willen ook overleg met ziekenhuizen en verpleegkundigen. De wetenschappelijke verenigingen van anesthesisten en internisten gaan zorgen dat de artsen meer kennis krijgen over morfine.

[Upd] [JL] Emmen - Cambuur afgelast wegens sneeuw en vorst

Het eerstedivisieduel tussen FC Emmen en Cambuur Leeuwarden gaat maandagavond niet door. Dat melden beide clubs maandagochtend. Het veld is door sneeuw en vorst onbespeelbaar. FC Eindhoven - SC Veendam, de andere wedstrijd die maandag op het programma staat, gaat wel gewoon door.

Cambuur wordt zwaar getroffen door de vele afgelastingen die de Eerste Divisie deze winter teisteren. De club speelde pas 22 wedstrijden, waar de meeste clubs al 24 of 25 duels afwerkten. Bij Emmen staat de teller op 23.

Update 20.02 uur

Lange tijd leek het erop dat het duel tussen FC Eindhoven en FC Volendam wel plaats zou vinden, maar de plotseling sneeuwval gooide alsnog roet in het eten. Wanneer de twee wedstrijden ingehaald worden is nog niet bekend.

Migranten bestormen Spaanse enclave in Marokko

Ruim honderdvijftig migranten uit landen bezuiden de Sahara hebben maandag een hek met prikkeldraad bestormd bij Melilla, in een poging de Spaanse enclave in Marokko binnen te komen. Een tiental mensen raakte gewond. Dat hebben de Spaanse autoriteiten bekendgemaakt.

Zo'n vijftig migranten slaagden erin over het zes meter hoge hek te klimmen. De meesten werden echter door de politie teruggestuurd. Agenten zijn in Melilla op zoek naar een paar migranten die wisten te ontkomen.

Laagvlieger Reading ontslaat coach

Reading neemt per direct afscheid van trainer Brian McDermott. De trainer kon de Premier League-club niet uit de degradatiezone houden. Reading is momenteel terug te vinden op de negentiende plaats en moet in de resterende negen competitieduels vechten tegen degradatie. Dat gaat de club doen zonder McDermott, die vandaag zijn ontslag kreeg.

"Eigenaar Anton Zingarevich wil Brian bedanken voor de successen die hij met deze club boekte sinds zijn komst in 2009. Brian loodste de club vorig jaar voor de tweede keer in de clubhistorie naar de Premier League dankzij een geweldige eindsprint. In deze situatie was het voor de club echter noodzakelijk om in te grijpen", zo valt te lezen op de clubwebsite.

Artiesten willen geld voor Harlem Shake

Voormalig reggaetonartiest Hector Delgado en rapper Jayson Musson willen geld zien voor de monsterhit Harlem Shake. De stemmen van de twee zijn te horen op het nummer van de Amerikaanse producent Baauer, waarvan op Youtube talloze versies met bijbehorende dansjes staan die al tientallen miljoenen keren werden bekeken.

Volgens Delgado, die tegenwoordig priester is in Puerto Rico, en Musson zijn samples van hun nummers zonder toestemming gebruikt in Harlem Shake. "Het is alsof ze op mijn grondgebied zijn gekomen en daar een huis hebben neergezet", vertelt Delgado aan de Amerikaanse krant New York Times.

Musson kan de humor van de situatie wel inzien. Hij heeft Baauer gebeld om hem te bedanken voor het 'doen van iets nuttigs met onze irritante muziek'. Naar eigen zeggen is hij nog in gesprek met platenlabel Mad Decent, dat Harlem Shake uitbracht, over een vergoeding. "Ze zijn heel welwillend."

'Ziekenhuis mag abortus niet weigeren'

Ziekenhuizen mogen vrouwen die abortus willen niet weigeren. Dat zei minister Jet Bussemaker (PvdA) maandag op Radio 1. De minister reageerde op medewerkers van het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, die zich verzetten tegen de beslissing om abortus mogelijk te maken voor ouders die een kind met syndroom van Down verwachten.

"Ik vind het logisch dat ziekenhuizen niet mogen weigeren. Als iemand op individueel niveau weigert, dan zijn er vast anderen die het wel willen doen. Maar nu wordt de vrouw er de dupe van", aldus Bussemaker, die in het kabinet verantwoordelijk is voor emancipatie.

Honderden medewerkers van het ziekenhuis in Ede verzetten zich tegen de beslissing van de raad van bestuur om abortus voor vrouwen die zwanger zijn van een kind met syndroom van Down mogelijk te maken. Tot eind december was dit onmogelijk vanwege de christelijke normen en waarden van het ziekenhuis, maar de normen zijn nu verruimd.

In een brandbrief aan de raad van het bestuur roepen de medewerkers van het ziekenhuis nu op het besluit tot abortus te heroverwegen. Ze willen dat het bestuur de beslissing terugdraait omdat veel medewerkers vanuit hun geloofs- en levensovertuiging hun werk doen met 'respect voor het leven dat aan ons en anderen is gegeven'.

FOK!filmtips van de dag: Good Will Hunting

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

De jonge Will Hunting, gespeeld door Matt Damon, werkt als schoonmaker op de technische universiteit, maar heeft de intelligentie in huis om de beste student te verslaan. Zijn wiskundeknobbel wordt ontdekt door een professor, maar Will is niet van plan zijn oude milieu en beste vriend Chuck, vertolkt door Ben Affleck, in de steek te laten. Psychiater Sean Maguire, een rol van Robin Williams, probeert Will er echter van te overtuigen dat hij iets moet doen met het talent dat hij gekregen heeft. Ondertussen wordt Will verliefd op de knappe studente Skylar, gespeeld door Minnie Driver.

Matt Damon en Ben Affleck schreven samen het script voor het succesvolle drama Good Will Hunting waarin ze zelf ook de hoofdrollen vertolken. Robin Williams speelt - net als in Dead Poets Society - een vriendelijke doch tegendraadse mentor die de verwarde slimmerik Will Hunting probeert te helpen. Alledrie kregen ze een Oscar: Damon en Affleck voor hun script en Williams voor zijn bijrol. Gus van Sant tekende voor de regie. Om 20.30 uur op RTL8.

Op het vliegveld loopt de vlotte June Havens de charmante Roy Miller letterlijk tegen het lijf. Aan boord van het vliegtuig begint June een spannende flirt, niet wetende dat Roy een geheim agent is die een waardevolle energiebron moet beschermen tegen een horde corrupte collega's en criminelen. June wordt meegesleurd in de wereld van Roy vol valse identiteiten, wilde achtervolgingen en keiharde actie.

Knight and Day, met Tom Cruise en Cameron Diaz in de hoofdrollen, werd geregisseerd door James Mangold. Om 20.30 uur op SBS6.

Palermo zet Gasperini na twee duels op straat

Palermo heeft de samenwerking met trainer Gian Piero Gasperini verbroken. De oefenmeester wordt verantwoordelijk gehouden voor de teleurstellende resultaten.

Gasperini werd eind februari aangesteld als opvolger van de ontslagen Alberto Malesani. Na een 0-0 gelijkspel tegen Torino en een 2-1 nederlaag tegen Siena besloot preses Mauricio Zamperini de Italiaan echter weer op straat te zetten.

Dat valt te lezen op de clubwebsite van Palermo. Gasperini wordt mogelijk vervangen door Giuseppe Sannino, die al eerder aan het roer stond bij de Siciliaanse club, maar in september vorig jaar werd ontslagen. 

Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan wordt Sannino de 27e Palermo-trainer in elf jaar.

Angry Birds-tekenfilm komt dit weekend

De eerste aflevering van de tekenfilm Angry Birds Toons is vanaf zondag te zien via een knop in de verschillende Angry Birds-apps. Een dag eerder verschijnt de aflevering in verschillende landen, waaronder Duitsland en Noorwegen, op televisie. Dat heeft mediabedrijf Rovio maandagmiddag bekendgemaakt.

Elke week wordt een nieuwe aflevering van Angry Birds Toons uitgezonden. In totaal heeft Rovio 52 afleveringen in petto voor de fans van de gamevogels. Naast een tekenfilmserie werkt Rovio aan een film die in 2016 op de markt moet verschijnen.

De eerste Angry Bird-game werd drie jaar geleden uitgegeven voor de iPhone. Sinds die tijd zijn verschillende spellen in de reeks meer dan 1,7 miljard keer gedownload voor verschillende spelcomputers, smartphones en tablets.


Angry Birds-tekenfilm komt dit weekend (Foto: Novum)

Tieners zijn luie bankzitters

Koters tussen de 4 en 17 jaar bewegen nog steeds te weinig. Slechts 45 procent van deze groep voldoet aan de zogenaamde beweegnorm. Dat blijkt maandag uit de meest recente beweeg- en zitcijfers van onderzoeksorganisatie TNO uit 2010 en 2011. Het percentage is vrijwel gelijk aan voorgaande jaren.

Vooral jongeren van 12 tot 17 jaar vallen in ongunstige zin op. Zij zitten op een vrije dag gemiddeld 5,9 uur op hun luie krent. Op een schooldag gaat dit zelfs omhoog naar negen uur. Van deze groep haalt 48 procent de beweegnorm van zeven dagen per week ten minste een uur bewegen niet.

Ook de jongste groep van 4 tot 11-jarigen zit te veel. Van deze groep zit 43% zit meer dan twee uur per dag achter de computer of voor de televisie in de vrije tijd. Bij volwassenen voldoet ongeveer twee derde aan de beweegnorm en met 55 procent voldoet ruim de helft van de ouderen aan de norm.

Uit de vorige meting bleek dat 46 procent van de jongeren te weinig bewoog. Ook in de vijf jaren daarvoor gaat dit om vrijwel hetzelfde cijfer.

"Er zit al jaren nauwelijks beweging in de beweegcijfers. Er is zelfs sprake van achteruitgang, omdat we steeds meer op de bank blijven zitten" licht Nico van Meeteren van TNO toe in een verklaring. "Met name de cijfers van jeugdigen zijn alarmerend, zeker als je beseft dat de invloed van te weinig bewegen op bijvoorbeeld de levensverwachting groot is. Te weinig bewegen levert gezondheidsrisico's op die qua omvang vergelijkbaar zijn met die van roken."

Volgen Van Meeteren kunnen wereldwijd miljoenen doden voorkomen als we inactieven weten te stimuleren voldoende te bewegen. "Voor Nederland zijn dat naar schatting ruim achtduizend sterfgevallen, ofwel circa zes procent van het totaal aantal sterfgevallen."

TNO adviseert het ministerie van Volksgezondheid en Sport om extra aandacht te besteden aan een actievere leefstijl, gecombineerd met het tegengaan van langdurig zitten.

Omstreden wet Hongarije goedgekeurd

Het Hongaarse parlement heeft maandag met overgrote meerderheid ingestemd met een uitgebreid amendement op de grondwet dat eerder door het hooggerechtshof was verworpen. Het amendement staat vol omstreden beleidsmaatregelen, zoals het opsluiten van rondzwervende daklozen, het verbieden van politieke reclameboodschappen op de commerciële televisie en het verplichten van hoogopgeleiden om in de eerste jaren na hun afstuderen in Hongarije te werken.

Het amendement werd voorgesteld door de conservatieve Fidesz-partij van premier Viktor Orban en haar kleine bondgenoot, de Christendemocraten. Ook drie onafhankelijke partijen keurden het voorstel goed. Uiteindelijk stemden 265 parlementariërs voor en elf tegen, terwijl 33 volksvertegenwoordigers zich van stemming onthielden.

De Europese Unie, de Verenigde Staten en diverse Hongaarse juristen en burgerrechtengroepen hebben felle kritiek op de grondwetswijziging, omdat de regering daarmee onevenredig veel macht in handen zou krijgen.

Voor het parlement waren enkele honderden betogers bijeengekomen om president Janos Ader, bondgenoot van Fidesz, op te roepen zijn veto over het amendement uit te spreken.

Patricia Perquin overweegt juridische stappen

Schrijfster Patricia Perquin sluit juridische stappen niet uit na een publicatie over haar in de Volkskrant. Het dagblad publiceerde een artikel waarin haar identiteit wordt onthuld en haar geloofwaardigheid in twijfel wordt getrokken. De schrijfster moet nu 'vechten tegen onjuiste beeldvorming', zegt haar advocaat Christiaan Alberdingk Thijm maandag. Hoe zij die strijd wil aangaan, moet nog blijken.

Alberdingk Thijm reageert op een artikel van afgelopen zaterdag, waarin naast de identiteit ook het omstreden verleden van de schrijfster van Achter het Raam op de Wallen openbaar werd gemaakt. De feiten over Perquin, een pseudoniem van Valerie Lempereur, in het stuk kloppen 'volstrekt niet', zegt de raadsman.

Het boek over het werk van prostituees op de Wallen begon als feuilleton in Het Parool en het Algemeen Dagblad. Perquin beschreef zowel de komische als de nare kanten van het werk en groeide uit tot een raadgever van de gemeente Amsterdam op het gebied van prostitutie.

Perquin heeft onder haar echte naam gewerkt als journalist, maar liep in 1994 reputatieschade op nadat ze zich had voorgedaan als de vrouw van Charles Groenhuijsen. Haar inmiddels failliete uitgeverij Lampedaire raakte in België in opspraak. Alberdingk Thijm benadrukt echter dat ze nooit ergens voor is veroordeeld. "De journalisten voeren anekdotes op uit het verre verleden, waaruit het beeld moet ontstaan dat ze liegt en bedriegt."

De advocaat geeft toe dat Perquin niet exact tienduizend klanten heeft gehad, zoals ze in haar boek zegt. "We kunnen het over cijfers hebben, maar daar gaat het niet om. Ze heeft ook niet haar echte leeftijd opgeschreven. Dat was bewust, ook omdat haar familie niets afwist van haar leven op de Wallen."

Uitgever Mai Spijkers van Prometheus ziet geen aanleiding om het boek aan te passen, laat hij desgevraagd weten. Hij vertrouwt nog steeds op het waarheidsgehalte van de gebeurtenissen die in het boek worden omschreven.

"Ze hebben mijn cliënte helemaal kapotgemaakt", zegt Alberdingk Thijm, die vergeefs heeft geprobeerd publicatie van het artikel via de rechter te voorkomen. "Na een heel heftig leven had ze haar bestaan eindelijk weer opgebouwd. Het is wraakjournalistiek van kwaadwillende journalisten."

Hari na 6 weken trainen goed genoeg

Kickbokser Badr Hari kan bijna niet wachten tot hij vrijdag in Zagreb de ring weer in kan. Sinds Hari, verdachte van poging tot doodslag en een aantal andere mishandelingen, 6 weken geleden uit het huis van bewaring kwam, heeft hij getraind wat hij kon. De echte topvorm is er nog niet, maar "ik ben goed genoeg in vorm voor dit toernooi".

Hari zei dit maandag tijdens een open training in Oostzaan waar journalisten massaal op waren afgekomen. De vechtsporter werkte zich in de ring van zijn thuisbasis Mike's Gym voor een haag van camera's in het zweet en deelde een paar rake stoten en trappen uit aan zijn trainer Mike Passenier.

Vrijdag stapt hij in Kroatië voor het eerst sinds hij als verdachte is aangemerkt weer voor een officiële wedstrijd de ring in, tijdens de K-1 World Grand Prix. Hari begint in de kwartfinale tegen de Witrus Zabit Samedov. In zijn entourage reizen behalve zijn trainers ook zijn vriendin Estelle Cruijff, haar kinderen en haar moeder mee.

Nono, Het Zigzag Kind wint publieksprijs Fifem

De Belgisch-Nederlandse familiefilm Nono, Het Zigzag Kind heeft zondag de publieksprijs gewonnen op Fifem, het internationale filmfestival van Montreal voor kinderen. De film van Vincent Bal kreeg via internet de meeste stemmen, laat producent Bosbros maandag weten. Onder de andere kanshebbers was ook de Nederlandse Oscarinzending Kauwboy.

Nono, Het Zigzag Kind is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Grossman. Het verhaal gaat over de 13-jarige Nono, die samenwoont met zijn vader Jacob, die hij de beste inspecteur ter wereld vindt. Zijn moeder overleed toen hij 1 jaar oud was. Nono wil graag op zijn vader lijken, maar komt steeds in de problemen. Als Jacob hem naar zijn oom stuurt in de hoop dat hij zo volwassen wordt, ontmoet Nono in de trein de meestercrimineel Felix. Nono besluit het reisje naar zijn oom af te blazen en samen met Felix op zoek te gaan naar de waarheid over zijn moeder.


Nono, Het Zigzag Kind wint publieksprijs Fifem (Foto: Novum)

Justin Bieber verlaat Melkweg na twee minuten

Justin Bieber heeft zaterdag geheel onverwacht een hiphop-feestje bezocht in de Melkweg.

Dat bevestigen bezoekers en een medewerker van De Melkweg op zijn Facebook. "Hij was in de stad en wilde hiphop-feestje Encore bezoeken. Dat mocht want hij is tenslotte al negentien jaar. De ontsteltenis bij Bieber was echter groot toen bleek dat hij geen speciale tafel had op het podium bij de DJ's", aldus de medewerker van de Melkweg.

De wereldster zou verbijsterd hebben gereageerd op het feit dat hij geen speciale behandeling kreeg. Samen met zijn gevolg zou hij De Melkweg dan ook na enkele minuten weer hebben verlaten.

Een concertbezoeker laat aan AT5 weten: "Ik zag een hele stoet aan beveiligers, maar dacht dat er ergens werd gevochten. Toen zag mijn vriend ineens dat Justin Bieber er tussen liep."

Lokale interruptie: Een congres in eigen stad

D66 congressen zijn leuk. Zeker wanneer ze in je eigen stad plaatsvinden. Als lid van D66 heb ik eigenlijk in al die jaren maar eenmaal een congres gemist. Maar nooit was ik op tien minuten lopen van mijn eigen huis al op de congreslocatie. Het congres is officieel op zaterdag 9 maart. Maar officieus begint het al de avond van tevoren op het pre-congresfeest dat dit keer door de Eindhovense afdeling is georganiseerd.

Bengtsson breekt opnieuw neus

FC Twente-verdediger Rasmus Bengtsson heeft in de wedstrijd tegen Vitesse zijn neus gebroken. Niet voor het eerst dit seizoen.

FC Twente laat op de officiële website weten dat er een breuk in de neus van de Zweedse verdediger is geconstateerd. "Rasmus Bengtsson heeft zondag tijdens de wedstrijd FC Twente-Vitesse een neusblessure opgelopen. Na onderzoek bleek dat de verdediger zijn neus heeft gebroken", aldus de verklaring.

"De komende dagen wordt bekeken of Bengtsson gebruik gaat maken van een speciaal masker", valt er verder te lezen op het digitale thuis. Dat speciale masker moet overigens nog ergens in de Grolsch Veste liggen, aangezien Bengtsson op 1 december 2012 tegen ADO Den Haag ook al zijn neus brak.

Destijds miste de verdediger geen enkel duel voor De Tukkers, omdat hij met het masker gewoon zijn wedstrijden kon afwerken. Tegen Vitesse was het dus wederom raak. FC Twente verloor het duel met 0-1.

Halo 4 Castle Map Pack verschijnt in april

Microsoft heeft vandaag bekendgemaakt dat de Castle Map Pack voor Halo 4 op 8 april verschijnt. De uitbreiding bevat drie grote maps "die de nadruk leggen op grote gevechten en het gebruiken van voertuigen."

De DLC kost 800 Microsoft Points en voegt negen nieuwe achievements, met een totale waarde van 250 Gamerscore, aan de game toe. Samen met de bekendmaking heeft Microsoft nog een trailer vrijgegeven:

'Schalke moet niet jammeren om Huntelaar'

Schalke 04 moet niet jammeren om de afwezigheid van Klaas-Jan Huntelaar. Dat vindt trainer Jens Keller van de Königsblauen. "Het wordt zeker niet makkelijk, maar we hebben dit seizoen al vaker dit soort situaties gehad", verwees Keller maandag naar langdurige blessuregevallen, zoals dat van Ibrahim Afellay. "Het is zoals het is. We moeten het accepeteren en met elf spelers aantreden."

Huntelaar viel zaterdag uit in de gewonnen Kohlenpottderby tegen aartsrivaal Borussia Dortmund. Hij liep een blessure op aan de binnenband van zijn linkerknie. Daarmee is hij enkele weken zoet. "Godzijdank is het niet zo erg als we eerst dachten", verzuchtte Keller. "Desondanks moeten we het een tijdje zonder hem stellen."

Fifa 14 krijgt meer connected features

In een interview met WHATCULTURE heeft executive producer David Rutter laten weten dat er meer aan connectiviteit van de game gedaan zal worden.

Op een vraag van WHATSCULTURE aan Rutter of de volgende Fifa-gamers meer connectiviteit zal bevatten antwoordde hij als volgt:

Iemand met een aangesloten console is nu al geheel verbonden met het EA Sports Football Club onderdeel van de game. Alles wat de speler doet in de game zal bijdragen aan zijn level en de speler kan zien wat zijn maten aan het doen zijn. Op het moment leveren wij al data updates over professionele voetbalspelers en voegen we uitdagingen toe die geïnspireerd zijn op echte wedstrijden. Ook kan de speler van al een App downloaden om zijn EASFC zaken bij te houden en zijn ultieme team te managen vanuit de bus of op de werkplek. Maar je hebt gelijk, dit gaat steeds meer worden de komende paar jaar.

Rutter liet weten dat overigens de singleplayer mode er niet onder zal lijden en dat het nog steeds als een essentieel onderdeel van de game wordt beschouwd.

Er zijn nog steeds een heleboel mensen die zeer genieten van de singleplayer ervaring. Zeker Career Mode blijft een groot onderdeel in Fifa een is dan ook een groot aandachtspunt bij ons. Ik denk dat dit komt omdat het een geweldige ervaring is en omdat mensen het soms als een gedoe ervaren om te verbinden met hun maten online of te spelen met andere online gamers die midden in de match stoppen, cheaten of je gruwelijk verslaan. (Daar werken we ook aan!)

Lees het hele interview hier.

Fifa Screenshot

PVV draagt Teeven voor als erelid GroenLinks

GroenLinks moet staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) tot erelid maken, omdat hij het asielbeleid van die partij uitvoert. Dat schrijft PVV-Kamerlid Sietse Fritsma in een open brief aan het partijbestuur van GroenLinks.

"De reden van deze voordracht is dat genoemde staatssecretaris er (meer dan menig GroenLinks-politicus) in slaagt om de beginselen van uw partij ronde de belangrijkste thema's van immigratie en de multiculturele samenleving te realiseren", schrijft Fritsma. Het gaat dan om de uitvoering van de regeling voor gewortelde asielkinderen, waarover de Tweede Kamer deze week met Teeven debatteert.

Volgens Fritsma komt de regeling neer op een nieuw generaal pardon. Hiermee krijgt een multiculturele samenleving een 'flinke nieuwe impuls', stelt de PVV'er. "Dat Teeven het gebed zonder einde van elkaar opvolgende pardonregelingen nieuw leven inblaast moet in uw visie een zeer bijzondere verdienste zijn", schrijft hij aan GroenLinks.

Fritsma stelt verder dat Teeven eigenhandig het Nederlandse toelatingsbeleid om zeep heeft geholpen en gerechtelijke uitspraken ondergeschikt maakt aan het 'drammerige linkse wereldbeeld'. "Kortom, een erelidmaatschap van uw partij kan op grond van deze omstandigheden niet uitblijven", concludeert hij. "Er is niemand die uw partijbeginselen beter dient dan hij."

GroenLinks-Kamerleden reageren op Twitter op de open brief. Liesbeth van Tongeren noemt het 'collegiaal dat de PVV leden voor ons werft', schrijft ze. Iedereen is welkom, aldus de politica. Linda Voortman lijkt nog voorwaarden te stellen aan een eventueel erelidmaatschap voor de staatssecretaris. Hij moet eerst de strafbaarstelling van illegaliteit van tafel halen en het kinderpardon verbeteren, schrijft zij op Twitter.

Dinsdag minder treinen

Dinsdag rijden in het zuiden van het land minder treinen. Vanwege de verwachte sneeuwval hebben NS en ProRail besloten het aantal treinen op enkele trajecten uit voorzorg te verminderen.

Tussen Den Haag en Breda en Den Haag en Roosendaal rijden minder intercity's. Hetzelfde is het geval op het traject tussen Den Bosch en Sittard. Tussen Eindhoven en Venlo rijden sprinters in plaats van intercity's. Ook moeten reizigers rekening houden met extra overstappen.

Om te voorkomen dat de treinen overvol raken worden ze verlengd.


Dinsdag minder treinen (Foto: Novum)

Sagan wint helletocht in Tirreno-Adriatico

Peter Sagan heeft maandag de zware zesde etappe van de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Slowaak van Cannondale won na 209 kilometer met start en finish in Porto Sant'Elpidio de sprint van medevluchters Vincenzo Nibali en Joaquin Rodriguez.

De renners werden in de stromende regen twee keer over een helling met een stijgingspercentage van 27 procent gestuurd. Vrijdag won Sagan ook al een rit in de Italiaanse etappekoers. Nibali loste Chris Froome af als leider met alleen de negen kilometer lange tijdrit van dinsdag nog op het programma.

Een kopgroep van zestien renners ging al vroeg in de etappe op het avontuur. De groep met Fabian Cancellara als grootste naam en de Nederlanders Lars Boom (Blanco Pro Cycling) en Tom Dumoulin (Argos-Shimano) werd door de Sky-ploeg van klassementsleider Chris Froome scherp in de gaten gehouden en dus bleef de voorsprong beperkt. Op de eerste beklimming van de gevreesde Sant'Elpidio a Mare spatte de kopgroep echter uiteen.

Dumoulin probeerde het daarna alleen, maar hij werd bijgehaald door Beñat Intxausti (Movistar). De Spanjaard liet bij de tweede beklimming van de Sant'Elpidio a Mare Dumoulin achter en kreeg in de afdaling gezelschap van Nibali (Astana), Samuel Sanchez (Euskaltel) en Sagan, die in de afdaling veel tijd goedmaakte.

Nibali en Sagan bleven samen over vooraan en kregen gezelschap van Rodriguez (Katusha). Daarachter maakte Alberto Contador vaart omdat Froome op achterstand reed. De kopman van Saxo reed naar Sanchez, Chris Horner (Radioshack-Leopard) en Mauro Santambrogio (Vini Fantini-Sella Italia) toe. Het viertal kwam echter niet meer dichterbij en kwam op 44 seconden van Sagan binnen.

In het algemeen klassement staat Nibali nu 34 tellen voor op Froome en 37 op Rodriguez. Contador staat 48 tellen vierde. Wout Poels is op 3.08 minuten de nummer tien van het klassement. Door het slechte weer en het zware parcours vielen maandag al veel renners uit. Onder anderen Andy Schleck, Mark Cavendish en Koen de Kort knepen de remmen dicht.

Rafael van der Vaart: scheiding 'ergste periode'

Rafael van der Vaart heeft het niet makkelijk nu hij en Sylvie uit elkaar zijn. "De scheiding is de ergste periode uit mijn carrière", vertelt de voetballer aan de Duitse krant Bild. "Sylvie en ik hebben veel meegemaakt. De verhuizingen, haar ziekte, de geboorte van Damian. Dat was een achtbaan."

Toch gaat het steeds beter met Rafael, die begin dit jaar liet weten te gaan scheiden. "Ik voel me veel vrijer dan een paar weken geleden, ik geniet weer meer van het leven." Hij bekent een gevoelig persoon te zijn als het om familie gaat. "Ik ben een watje. Ik verberg mijn gevoelens niet."

De sportman vond het moeilijkste aan de breuk dat hij hun zoon Damian moest vertellen dat zijn vader niet meer thuis zou slapen. "Aan de andere kant is hij ook blij dat Sylvie en ik een normale, goede verstandhouding hebben. We hebben nog nooit ruzie gemaakt waar hij bij was."

Rafael vindt het fijn dat zijn ex regelmatig bij zijn voetbalwedstrijden komt kijken. "We zien elkaar vaak en eten ook wel samen. Sylvie houdt van HSV en het stadion, ik zou haar dat nooit verbieden." De voetballer sluit niet uit dat hij en Sylvie ooit weer bij elkaar komen. "Op dit moment weet ik niet hoe alles gaat lopen. Dat is moeilijk te voorspellen."

Mensen onwel in callcenter

Zo'n zes mensen zijn maandag onwel geworden door een vreemde lucht in een callcenter in Heerlen. Ze klaagden over misselijkheid en hoofdpijn. Metingen van de brandweer hebben vooralsnog niets uitgewezen, zegt een woordvoerder.

Medewerkers van het bedrijf aan de Nieuw Eyckholt in de Limburgse plaats belden kort na 11.00 uur de hulpdiensten om ambulances naar het pand te krijgen voor de zieke werknemers. De vervolgens gealarmeerde brandweer besloot de 250 mensen in het pand uit voorzorg te evacueren.

Drie van de mensen die onwel werden worden uit voorzorg naar een ziekenhuis gebracht. Twee van hen zijn zwanger. De overige drie kunnen volgens de zegsman gewoon naar huis.

De brandweer heeft inmiddels meerdere metingen verricht, maar de oorzaak van de klachten niet gevonden. "Het is erg vervelend. We doen nu nog een meting, maar als daar ook niets uitkomt kunnen we niets meer doen en geven we het pand weer vrij", zegt de woordvoerder.

Minder leegstaande kantooruimte op Zuidas

De leegstand van kantoren op de Amsterdamse Zuidas is vorig jaar gedaald tot het laagste niveau sinds 2005. Het kantooraanbod bedroeg eind 2012 ruim 51.000 vierkante meter, een leegstandspercentage van 7,9 procent. Dat blijkt maandag uit de halfjaarlijkse Zuidas Kantorenmonitor van Jones Lang Lasalle.

De afname werd onder meer veroorzaakt doordat relatief weinig kantoorgebruikers vertrokken. Het aantal nieuw verhuurde meters daalde van 28.000 in 2011 naar negentienduizend vorig jaar. De leegstand op de Zuidas ligt ruim onder het landelijke en Amsterdamse gemiddelde van respectievelijk 14,4 en vijftien procent.

Het aantal buitenlandse bedrijven op de Zuidas groeide vorig jaar. Zij bezetten nu 31 procent van de kantoren. In de rest van de kantoren huizen banken, waaronder ING en ABN AMRO.

VN: niemand beschermt burgers in SyriŽ

De Syrische regeringstroepen noch de rebellen in het land doen genoeg om te voorkomen dat burgers het slachtoffer worden van de Syrische burgeroorlog. Dat heeft de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties maandag gezegd.

De Mensenrechtenraad zei dat inmiddels zo'n tweeënhalf miljoen Syriërs ontheemd zijn geraakt en dat nog een miljoen het land zijn ontvlucht. Regeringstroepen nemen burgers op de korrel in rijen bij bakkers of bij begrafenissen. De rebellen gebruiken op hun beurt plekken als moskeeën als bases of wapendepots. Volgens de Mensenrechtenraad tonen beide kampen 'te weinig respect voor het beschermen van de burgerbevolking'. Als het conflict in Syrië niet wordt opgelost gaan 'Syrië, de regio en de miljoenen burgers die klem zitten tussen de strijdende partijen een onvoorstelbaar akelige toekomst tegemoet', aldus de Mensenrechtenraad.

Dierproevenverbod EU van kracht

Met ingang van maandag mogen in de Europese Unie geen nieuwe producten meer worden verkocht die op dieren geteste ingrediënten bevatten. Dierenrechtengroepen zijn verheugd, maar de lobbygroep Cosmetics Europe zegt dat het verbod als 'rem op de innovatie' werkt.

In de praktijk merken consumenten nog weinig van het verbod. Producten die dierproefingrediënten bevatten en voor de inwerkingtreding van het verbod zijn geproduceerd mogen nog gewoon verkocht worden.

Het testen van het eindproduct op dieren is al sinds 2004 verboden, maar bij de ontwikkeling van cosmetica waren dierproeven nog wel toegestaan.

Lid van FIFA-top geschorst

De wereldvoetbalbond FIFA heeft een lid van zijn uitvoerend comité maandag voor 90 dagen geschorst. De 64-jarige Vernon Manilal Fernando uit Sri Lanka mag voorlopig geen werkzaamheden uitvoeren voor de FIFA en op nationaal niveau. De mondiale federatie heeft dit besluit genomen op aandringen van de ethische commissie. Onduidelijk is wat Manilal Fernando precies heeft misdaan.

De bestuurder uit Sri Lanka zit sinds 2011 in het uitvoerend comité van de FIFA, dat onder leiding staat van Joseph Blatter. Manilal Fernando zou nauwe banden hebben gehad met Mohamed Bin Hammam, de voetbalbestuurder uit Qatar die vorig jaar voor het leven werd geschorst vanwege omkoping en corruptie. Bin Hammam zou in 2011 stemmen hebben 'gekocht' in de strijd met Blatter om het voorzitterschap van de FIFA.

Ook hof spreekt antihomopoliticus vrij

De Amsterdamse politicus Delano Felter is ook door het gerechtshof in Amsterdam vrijgesproken van het aanzetten tot discriminatie en belediging van homo's. De rechtbank in sprak hem in september ook al vrij, waarop het OM in hoger beroep ging.

De katholieke Felter, lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij (RMP), zei op 24 februari 2010 tegenover de Amsterdamse omroep AT5 dat 'de homofiel te dominant wordt'. Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010 zei hij bij een debat in De Rode Hoed dat er te veel homo's in het Amsterdamse bestuur zitten. "Hele homofiele groepen, zoals bij de politie, moeten gewoon weg", zei Felter, die homoseksualiteit een seksuele afwijking vindt die moet worden bestreden.

Het COC deed aangifte wegens discriminatie, waarna het OM tot vervolging overging. In eerste aanleg was de eis een boete van 750 euro. De rechter sprak Felter vrij. Het OM stelde hoger beroep in en eiste voor het hof een werkstraf van veertig uur en een voorwaardelijke celstraf van een week.

"De groep homoseksuelen wordt door hem als minderwaardig neergezet", was de motivatie van justitie. "Als burgers die niet volwaardig zijn. Deze uitingen van onverdraagzaamheid kunnen niet getolereerd worden. Discriminatie van groepen mensen, dient te worden bestraft. Het gaat hier om een zeer ernstig feit."

Het hof brengt echter in herinnering dat de uitlatingen zijn gedaan door een politicus. En het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens schrijft voor dat de vrijheid van meningsuiting voor een politicus zeer ruim is vergeleken met die van een niet-politicus. En de betreffende uitspraken vallen onder die vrijheid, aldus het hof.

Gascoigne dankt fans voor steun

Paul Gascoigne was naar eigen zeggen op sterven na door door zijn overmatig drank- en drugsgebruik. De oud-international hoopt er nu weer bovenop te komen.

Toen de berichten naar buiten kwamen over de fysieke toestand van Gascoigne, ging er een schok door de voetbalwereld heen. De oud-speler van onder meer Tottenham Hotspur, SS Lazio, Glasgow Rangers en Middlesbrough staat er nog altijd goed op bij veel mensen in de voetballerij.

"Roy Hodgson vertelde me dat de hele nationale ploeg aan me dacht en me wilde steunen", aldus Gazza tegen The Sun. "Hij zei dat ik ben uitgenodigd bij de aankomende wedstrijd van Engeland en dat ik vooraf en na afloop even in de kleedkamer mag komen."

"Ik zag ook een filmpje waarin Wayne Rooney me vertelde dat ik snel beter moest worden. Sir Alex Ferguson hoorde ik zeggen dat ik een vechter ben. Dat zei hij namens alle spelers van United. Ik stond werkelijk versteld van mensen zoals Sir Alex die zulke mooie woorden over me spraken. Het betekent ontzettend veel voor mij."

Inzamelactie voor spel over blind meisje

Gamestudio Team Pixel Pi wil 75 duizend dollar inzamelen om een avonturenspel waarin een blind meisje de hoofdrol speelt te kunnen maken. Het avonturenspel Pulse moet in november volgend jaar verschijnen voor Mac, Windows en Linux. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt.

In Pulse krijgt de speler een idee van de spelomgeving door geluiden op te vangen. Zo kan dezelfde kamer er steeds anders uitzien wanneer het meisje meer informatie heeft vergaard door middel van eerdere ervaringen en nieuw omgevingsgeluid.

Vorig jaar won Pulse de 2012 Unity Award voor beste studentengame. Daarnaast is het spel genomineerd in de categorie Student Showcase bij de Independent Game Festival Awards van eind deze maand.


Inzamelactie voor spel over blind meisje 

Blessure Sep Vanmarcke valt mee

De Belgische wielrenner Sep Vanmarcke hoeft geen operatie aan zijn knie te ondergaan na zijn val in de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico. Dat meldde zijn ploeg Blanco maandag. Vanmarcke moest zondag opgeven vanwege een knieblessure die hij opliep bij een val.

Aanvankelijk werd gevreesd voor een scheurtje in de slijmbeurs van de knie. Nader onderzoek wees maandag uit dat de schade zich beperkt tot een bloeduitstorting, zo meldde een woordvoerder. De kans bestaat dat Vanmarcke al deelneemt aan E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem, volgende week vrijdag. Tegen de tijd dat Parijs-Roubaix voor de deur staat, hoopt de Belg weer in topvorm te zijn.

Rayman Jungle Run voor Windows 8

De game Rayman Jungle Run, die al op iOS en Android te verkrijgen is, komt nu ook voor Windows 8 uit. Het spel heeft wereldwijd meer dan 1.500.000 downloads. Het spel draait op dezelfde UbiArt-framework-engine die is ook gebruikt voor Rayman Origins. "De touch-interface van Windows 8 is perfect voor Rayman Jungle Run", zegt Jean-Bernard Jacon, producer van de game. 

De game is downloadbaar via de Windows Store. Het spel bevat al het content uit het orginele spel, alleen zijn de Potpourri-levels toegevoegd. Je kunt nu ook Globox downloaden als extra speelbaar personage. 

Rayman

Politie vindt geen brandstichter in Enschede

De vier branden die Enschede de afgelopen maanden teisterden staan los van elkaar. Onderzoek van de politie heeft geen samenhang uitgewezen. De branden hebben waarschijnlijk ook verschillende oorzaken, melden gemeente, politie en Openbaar Ministerie maandag.

De oorzaak van de brand in de Joan Coststraat in september is niet te herleiden. Dat geldt ook voor de brand in winkelcentrum De Posten in februari.

Voor de brand op oudejaarsdag in een pand aan de meubelboulevard is geen aanwijsbare oorzaak gevonden, dus ook niet van brandstichting. De onderzoekers vermoeden dat de brand ontstond in de Meubel Outlet door niet uitgeschakelde kachels. Drie bedrijven gingen in vlammen op. Er is geen sprake van opzet, is de conclusie.

Op 19 januari verwoestte een brand een naburig pand van honderd bij zeventig meter aan de Hengelosestraat, met onder meer vestigingen van McDonald's, Kwantum, Halfords en een meubelzaak. Er is geen technische oorzaak zoals kortsluiting gevonden, maar menselijk falen of opzet zouden mogelijk kunnen zijn. De politie gaat dinsdag flyeren op en in de omgeving van het meubelplein Schuttersveld in Enschede waar de twee branden woedden.

De getroffen ondernemers zijn maandag geïnformeerd over de voorlopige onderzoeksresultaten en de voorgenomen flyeractie. Tijdens de bijeenkomst werd gemeld dat de verzekeringsmaatschappij een beloning uitlooft voor de tip die meer duidelijkheid biedt. De politie zoekt getuigen die hebben gezien of een blauwe nooddeur is gebruikt.

De afgelopen weken zijn veel getuigen gehoord en is buurt- en sporenonderzoek verricht. Het onderzoek wordt de komende tijd voortgezet om vast te stellen wat zich exact heeft afgespeeld.


Politie vindt geen brandstichter in Enschede (Foto: Novum)

Oostenrijk herdenkt Anschluss

De Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann heeft zijn landgenoten maandag opgeroepen 'hun uiterste best' te doen om de terugkeer van het politieke klimaat dat de misdaden van de nazi's mogelijk heeft gemaakt te voorkomen. Hij deed de oproep tijdens de herdenking van de 'Anschluss', de annexatie van Oostenrijk door nazi-Duitsland 75 jaar geleden.

Faymann zei dat de Oostenrijkers de democratie actief moeten ondersteunen en op moeten staan tegen racisme en fascisme.

In aanwezigheid van de kanselier, andere politieke leiders, religieuze hoogwaardigheidsbekleders en overlevenden van het tijdperk van Adolf Hitler werd op de Centrale Begraafplaats in Wenen een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de duizenden Oostenrijkers die werden vermoord omdat ze zich voor en na de Anschluss tegen de nazi's verzetten. Pas in de laatste tientallen jaren hebben veel Oostenrijkers de overtuiging losgelaten dat zij niet de eerste slachtoffers van de nazi's waren, maar aan hun misdaden hebben deelgenomen.

Maximale werkstraf voor twee relschoppers in Haren

Twee mannen uit Bolsward en Niehove zijn maandag veroordeeld tot 240 uur werkstraf voor hun aandeel in de rellen in Haren. Justitie had celstraffen van acht en twaalf maanden geëist maar de rechtbank in Groningen besloot tot een aanzienlijk mildere straf. Beiden kregen wel honderd dagen voorwaardelijke celstraf opgelegd.

De mannen van 18 en 25 jaar stonden bij de rellen 'in de frontlinie', meldt de rechtbank. Welke rol ze precies speelden kan echter moeilijk worden aangetoond op basis van de beschikbare videobeelden. "De rechter beoordeelt de rol van de twee anders dan het OM", aldus de persrechter van de rechtbank.

De rellen braken op 21 september uit toen een meisje uit Haren op Facebook mensen had uitgenodigd voor haar verjaardag en daarbij vergat aan te geven dat het om een besloten feestje ging. Duizenden ongenode gasten kwamen vervolgens naar Haren. Tientallen mensen raakten gewond toen het uit de hand liep. Ook werd veel schade aangericht.

Joan Franka baalt nog steeds van Songfestival

Joan Franka baalt nog steeds van haar optreden van vorig jaar op het Eurovisie Songfestival. "Het is niet dat ik elke nacht huilend in mijn bed lig", vertelt ze aan het AD. "Maar ik blijf in gedachten rondjes draaien: wat als ik zus of zo... En had ik maar... Supervervelend."

Franka zong niet zuiver en gaf de techniek de schuld. "Er was iets mis met mijn oortjes. Maar ik moet eerlijk zijn, het lag ook aan mezelf. Ik ben er alleen nog steeds niet uit waarom."

De 22-jarige Franka heeft het optreden in Azerbeidzjan nog maar één keer terug durven kijken. "Liever ga ik door mijn foto's en filmpjes want je wil je vooral de leuke dingen blijven herinneren."

De zangeres doet het momenteel rustig aan en schrijft gedichten. Ze weet nog niet of haar debuutalbum dit jaar nog uitkomt. "Ik moet eerst in vergadering met mezelf over wat ik nu wil: welke stijlen en wat voor liedjes."


Joan Franka baalt nog steeds van Songfestival (Foto: Novum)

Advocaten Berlusconi willen uitstel rechtszaak

De advocaten van Silvio Berlusconi willen dat het zogeheten Ruby-proces tegen de Italiaanse ex-premier wordt uitgesteld omdat hij een oogontsteking heeft. De verdediging van Berlusconi heeft ter ondersteuning van dit verzoek maandag drie doktersverklaringen aan de rechtbank gepresenteerd. De aanklagers willen echter dat door de rechtbank aangewezen artsen gaan bepalen of de ontsteking dermate ernstig is dat uitstel gerechtvaardigd is.

Berlusconi ligt al sinds vrijdag in het ziekenhuis. Volgens zijn advocaten heeft hij niet alleen een ontstoken oog, maar ook hartproblemen. Zaterdag ging een rechtszaak tegen Berlusconi vanwege belastingontduiking gewoon door. Artsen verklaarden toen dat de kwalen van Berlusconi niet ernstig genoeg waren.

In het Ruby-proces draait het om de vraag of Berlusconi schuldig is aan het betalen voor de seksuele gunsten van de minderjarige Ruby. Het juridische steekspel in de zaak komt op een ongelegen moment voor Berlusconi. Hij eindigde bij de verkiezingen van februari met zijn partij op de tweede plaats. Gesprekken over de vorming van een nieuwe regering beginnen op 20 maart.

De verwachting is dat in de beide zaken tegen Berlusconi snel een uitspraak wordt gedaan.


Advocaten Berlusconi willen uitstel rechtszaak (Foto: Novum)

Excuses katholieke kerk voor misbruik meisjes

De hogere oversten en bisschoppen van de katholieke kerk 'bieden oprecht excuus aan' en leven mee met de slachtoffers. Dat stellen zij in een schriftelijke reactie op het maandag verschenen rapport van de commissie-Deetman naar misbruik van meisjes in de katholieke kerk.

Het rapport laat volgens de Bischoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) opnieuw zien dat het heeft ontbroken aan goede zorg voor kinderen die aan de kerk waren toevertrouwd. "Het is pijnlijk dit te moeten constateren", schrijven zij in een schriftelijke reactie.

Volgens de oversten en bisschoppen treft niet alleen de daders blaam, maar ook degenen die moesten toezien op een goede gang van zaken in huizen en instellingen waar meisjes werden opgevangen en opgevoed. De kerk zegt verder met de slachtoffers mee te leven en hun excuus aan te bieden.

Op het advies van de commissie om speciale bemiddeling door professionele mediators in te stellen voor vrouwelijke slachtoffers van buitensporig geweld in de kerk, wordt in de schriftelijke verklaring van de kerk niet ingegaan. Ook een reactie op de aanbeveling van financiële genoegdoening voor de slachtoffers ontbreekt.

De kerk laat wel weten met de slachtoffers in gesprek te willen om hen zo 'kracht en steun te geven'. De Bischoppenconferentie en de KNR willen het rapport en de aanbevelingen eerst 'zorgvuldig doornemen' om vervolgens met Wim Deetman in gesprek te gaan.

Het vervolgonderzoek van Deetman bleek maandag 181 nieuwe meldingen van seksueel misbruik van meisjes te hebben opgeleverd. Van structurele misstanden binnen de vrouwelijke congregaties was volgens Deetman geen sprake.

Het eerste onderzoek van Deetman naar seksueel misbruik in de kerk verscheen eind 2011. Daaruit bleek dat tussen 1945 en 2010 tien- tot twintigduizend kinderen - jongens en meisjes - zijn misbruikt in katholieke instellingen.

'Opgestapte wethouder pleegt zelfmoord'

De wethouder van de gemeente Meerssen die eind vorige maand opstapte omdat hij op een carnavalsfeest een vrouwelijke collega tegen haar zin zou hebben gezoend, heeft zelfmoord gepleegd. Dat meldt de Limburgse omroep L1. Het lichaam van de 58-jarige Jo Dejong werd maandagochtend in zijn woning in het dorp Ulestraten gevonden.

Dejong zat in het college namens de Partij Jo Dejong en hield zich onder meer bezig met verkeer en vervoer. Eind vorige maand kondigde hij aan per direct op te stappen omdat hij zich tijdens het jaarlijkse ambtenarencarnaval had misdragen tegenover een collega.

Burgemeester doet aangifte van lekken

Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld van Almelo doet aangifte van lekken uit een vertrouwelijke raadsvergadering. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente maandag. Informatie uit een besloten vergadering van de gemeenteraad lag na een dag op straat.

De gemeenteraad werd dinsdag vertrouwelijk ingelicht over de keuze van het college van burgemeester en wethouders voor een locatie en aannemer voor een nieuw stadhuis. Volgens de gemeente heeft een van de aanwezigen vervolgens aan lokale media verteld wat er is besproken.

De raad moet nog instemmen met het collegebesluit over het stadhuis.

"Verlies BarÁa schadelijk voor Spanje"

Vicente Del Bosque denkt dat uitschakeling van FC Barcelona in de Champions League schadelijk kan zijn voor de nationale ploeg van Spanje.

Barcelona moet dinsdag in eigen huis een 2-0 achterstand goedmaken tegen AC Milan om de kwartfinales van de Champions League te bereiken. Een goed resultaat is belangrijk, zegt Vicente Del Bosque. Niet alleen voor de Catalanen, maar ook voor de Spaanse nationale ploeg.

"Het wordt een belangrijke wedstrijd voor Barça en Spanje. Het resultaat kan namelijk doorwerken in de moraal van de nationale ploeg. Het zou toch wel problematisch zijn als Barcelona wordt uitgeschakeld, want de spelers zullen daar een mentale tik van krijgen", aldus de bondscoach tegen Efe.

"Aan de andere kant kan het ook stimuleren als ze winnen, dus misschien is het niet zo slecht dat ze op dit moment achter staan. Ik denk dat Barcelona in staat is om het om te keren. Het is belangrijk dat ze net als Real Madrid toch een ronde verder komen. Ze vertegenwoordigen een groot deel van onze selectie en we hebben spelers nodig die een goede spirit hebben."

Gerrard wil dat SuŠrez Speler van het Jaar wordt

Steven Gerrard hoopt dat ploeggenoot Luis Suárez dit jaar wordt gekozen tot beste speler van het seizoen in de Premier League.

De Uruguayaan was met zijn 22e treffer goed voor de openingstreffer in de 3-2 zege op Tottenham Hotspur afgelopen zondag. Vervolgens forceerde de aanvaller ook nog een strafschop waaruit Steven Gerrard de winnende treffer maakte in de slotfase.

Ondanks zijn goede spel oogst Suárez ook behoorlijk wat kritiek in Engeland. Zo stond de oud-Ajacied ter discussie toen hij een schorsing kreeg voor racistisch taalgebruik jegens Manchester United-verdediger Patrice Evra.

Voor Gerrard maakt dat allemaal niet uit. "Als Suárez dit seizoen niet de prijs voor beste speler krijgt, dan is hij de beste speler die de prijs níet heeft gewonnen", aldus de Engels international op de Twitterpagina van Liverpool.

Hoeness kritisch op United's Glazer

Uli Hoeness is kritisch op het beleid dat eigenaren als de familie Glazers voeren in het hedendaagse topvoetbal. Volgens de Duitser gaan de Amerikanen puur voor het geld.

Hoeness liet in gesprek met The Sun weten hoe hij over het beleid van enkele clubeigenaren denkt. "Ik vergelijk Bayern München niet met Manchester United. Ik heb bewondering voor de club, maar meneer Glazer wist twintig jaar geleden bijvoorbeeld nog niet waar Manchester was. Hij is niet in de club gesprongen omdat hij van voetbal houdt. Hij wil alleen maar geld verdienen."

"Voetbal heeft ook met passie te maken. Ik heb geen enkel probleem met bestuurders uit Rusland of de Arabische wereld, want zij hebben vaak een band met de club en handelen vanuit hun hart", vervolgt de oud-international.

Bayern en Hoeness komen woensdag Arsenal tegen, dat in München een 3-1 achterstand moet goedmaken om de kwartfinale van de Champions League te bereiken. Voor de Londense club heeft Hoeness wel een goed woord over. "Ik hou wel van hun beleid en hoe ze daar denken. Zij doen het correct. Misschien hebben ze sportief wat problemen, maar op bestuurlijk en financieel vlak is er niks aan de hand."

Aanklager wil vier duels voor Bruns

Thomas Bruns heeft naar aanleiding van zijn rode kaart tegen NEC een schikkingsvoorstel van vier duels, waarvan één voorwaardelijk gekregen.

De speler van Heracles Almelo kreeg zaterdagavond de rode kaart van scheidsrechter Ed Janssen voor een harde overtreding op NEC's Daan Bovenberg. Bruns kwam veel te laat en zette zijn noppen in het scheenbeen van de verdediger van NEC.

Bovenberg moest zich tijdens het duel nog laten vervangen, ogenschijnlijk met een blessure door de bovengenoemde charge. De aanklager betaald voetbal heeft nu een schikkingsvoorstel van vier wedstrijden (waarvan één voorwaardelijk) gedaan. Bruns heeft tot maandag 16:00 uur om te reageren.

In de Jupiler League kregen twee spelers een schikkingsvoorstel. Xander Houtkoop van Go Ahead Eagles kreeg twee wedstrijden (waarvan één voorwaardelijk), terwijl Anco Jansen vier wedstrijden onvoorwaardelijk kreeg. Bij die laatste schorsing is rekening gehouden met de strafkaart van de speler, meldt de KNVB op de officiële website.

Groening gevloerd door Simpsons-film

The Simpsons Movie uit 2007 is de bedenker van de komedieserie niet in de koude kleren gaan zitten. "We hebben vier jaar over deze film gedaan en het heeft ons gevloerd", zei Matt Groening dit weekeinde volgens het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De film was een commercieel succes en leverde 500 miljoen dollar op. Naast de film gingen de gewone afleveringen van The Simpsons gewoon door, waardoor de productie ingewikkeld werd. "De film heeft de tekenaars van de serie gestolen", aldus Groening.

Een vervolg op de succesvolle film uit 2007 staat voorlopig dan ook niet op de planning. "Misschien over tien of vijftien jaar." De serie over het allesbehalve doorsnee gezin begon in 1989 en wordt nog steeds uitgezonden.


Matt Groening gevloerd door Simpsons-film (Foto: Novum)

Amerika massaal naar het land van Oz

Met een opbrengst van meer dan 80 miljoen dollar, maakt Oz: the Great and Powerful een glorieus debuut als nieuwe koploper in de Amerikaanse bioscopen. De magische Disney-film van Sam Raimi verslaat daarmee met gemak zijn directe concurrent Jack the Giant Slayer, die na een mager openingsweekend naar de tweede plaats zakt.

Terwijl de komedie Identity Thief in zijn vijfde weekend nog steeds succesvol meedraait in de top drie, was er slechter nieuws voor Colin Farrell: hij is al net zo impopulair als Sylvester Stallone en Arnold Schwarzenegger. De actiefilm Dead Man Down heeft een even slecht openingsweekend achter de rug als Bullet to the Head en The Last Stand. De opbrengst van 5,35 miljoen is nog wel goed voor een vierde positie.

De actiefilm A Good Day to Die Hard en de horrorthriller Dark Skies hebben de top tien moeten verlaten.

Oz: the Great and Powerful draait op 14 maart in de Nederlandse bioscopen.

Rachel Weisz als Evanora in Oz: The Great and Powerful
Rachel Weisz als Evanora in Oz: The Great and Powerful

[WBC] Nederland naar halve finale na zege op Cuba

De Nederlandse honkballers hebben maandag de halve finale gehaald van de World Baseball Classic. Oranje rekende in een zeer spannende wedstrijd af met Cuba. Het werd in Tokio 7-6. Nederland speelt morgen nog wel tegen Japan om de groepswinst, maar Nederland mag sowieso afreizen naar San Fransisco. 

De eerste twee innings waren voor de pitchers. Oranje opende in de derde inning de score door een slag van Randolph Oduber, 2-0. Cuba maakte direct gelijk door Yulieski Gourriel en de homerun van José Abreu. Oranje herstelde in de gelijkmakende vierde inning de twee punten voorsprong door Kalian Sams en wederom Oduber. Die voorsprong werd in de vijfde inning direct weer ongedaan gemaakt waardoor het 4-4 stond na vijf innings. 

In de achtste inning kwam Oranje voor het eerst op achterstand(4-6). Maar de ploeg sloeg knap terug, Andrelton Simmons joeg de bal in de gelijkmakende beurt de tribune in en nam Kalian Sams mee over de thuisplaat. Loek van Mil zorgde er vervolgens voor dat Cuba in de negende inning niet tot scoren kwam, waarna Sams met alle honken bezet de bal ver weg ramde en Jones het beslissende punt liet aantekenen, 7-6.

Oranje speelt dinsdag nog een keer tegen Japan om te bepalen welk land als nummer één van de tweede ronde naar San Francisco gaat. De halve finales in de Amerikaanse stad zijn 17 en 18 maart, de finale is op dinsdag 19 maart. De komende dagen strijden de Verenigde Staten, Italië, Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek om de overige twee plekken in de halve finale.

Zwaar ongeluk oud-renner Laurent Jalabert

De Franse oud-wielrenner Laurent Jalabert is maandag zwaargewond geraakt bij een ongeluk. Dat meldt de Franse zender France 3. Jalabert werd tijdens een trainingsrit bij Montauban, niet ver van Toulouse in het zuidwesten van Frankrijk, geschept door een auto uit de tegengestelde richting. Het ongeluk gebeurde rond 12.45 uur.

Jalabert was buiten bewustzijn toen de hulpdiensten arriveerden, maar kwam snel weer bij. Hij is met meerdere botbreuken opgenomen in een ziekenhuis in Montauban. Jalabert is oud-winnaar van de groene trui en de bolletjestrui in de Tour de France. Ook werd hij in 1997 wereldkampioen tijdrijden en won hij de Ronde van Lombardije en Milaan-San Remo eenmaal. Hij won vier tourettapes, drie ritten in de Giro en mocht in de Vuelta achttien keer juichen.

Douglas traint weer met FC Twente mee

Douglas is maandag alweer teruggekeerd in de selectie van FC Twente. De verdediger werd vorige week uit de selectie gezet door interim-trainer Alfred Schreuder.

Douglas werd verbannen omdat hij zich onprofessioneel zou hebben gedragen. Maandag had hij een gesprek met Schreuder, waarin de deur voor de Braziliaan weer open werd gezet. Hij keerde maandagochtend terug op het trainingsveld van FC Twente.

De verdediger was zondag door zijn verbanning niet aanwezig tijdens de verloren thuiswedstrijd tegen Vitesse (0-1). Edson Braafheid was zijn vervanger in het hart van de defensie. FC Twente heeft Douglas nog hard nodig tijdens het restant van het seizoen. Door de nederlaag tegen Vitesse is de club naar de zesde plaats in de Eredivisie gezakt.

Smith grinnikt al om scenario Clerks III

Kevin Smith is bezig met het scenario van Clerks III. Via Facebook liet de filmmaker weten vrijdag te zijn begonnen aan het derde en laatste deel van zijn populairste filmreeks. Smith gaat de film ook produceren.

De inmiddels 42-jarige Smith brak in 1994 door met zijn regiedebuut Clerks, een komedie over twee werknemers van een avondwinkel. De film viel, naast het schamele budget van ruim 27 duizend dollar, op door de harde humor en de vele verwijzingen naar populaire films, tv-series en stripverhalen. De film behaalde vrijwel meteen een cultstatus en leverde in 2006 Clerks II op. Hordes fans speculeren sindsdien driftig over een derde deel.

"Het begin van het einde", heft Smith zijn bericht aan. "Twintig jaar geleden begonnen we met de opnames van Clerks. Twintig jaar later, zonder plan of aanleiding, sprong ik vanochtend om 04.20 uit bed en begon Clerks III te schrijven. Het is alsof ik met oude vrienden op stap ben. Na twee uur typen en grinniken ben ik tot de conclusie gekomen dat Clerks III de beste film wordt die ik ooit zal maken."

Wanneer Clerks III in productie gaat, is nog onbekend.


Kevin Smith grinnikt al om scenario Clerks III (Foto: Novum)

Bekend Nederland gelooft in Anouk

Bekende Nederlanders hebben alle vertrouwen in het Songfestivalnummer van Anouk. Maandag presenteerde de zangeres de ballad Birds, waarmee ze Nederland in Malmö vertegenwoordigt.

"Heel gaaf en pakkend", vindt radio-dj Giel Beelen. Hij had in 2011 de primeur, in zijn ochtendshow zong Anouk al een klein stukje van het nummer. "Het is bijna angstaanjagend, je zit gelijk in een film", vertelt Beelen voor de camera van Novum Nieuws. "Ik denk dat we gaan winnen, dat moet het uitgangspunt zijn."

Ook BN'ers als Paul de Leeuw en Froukje de Both zijn enthousiast. "Zo mooi Anouk! Zo mooi! Mag ik het nog een keer zeggen? Zo fucking mooi!", twitterde De Leeuw. "Vind het niet zomaar een goed liedje, vind het een fucking briljant kippenvelnummer", meent De Both.

Popjournalist Leo Blokhuis noemt Birds 'een triest walsje'. "Ik heb geen verstand van het Songfestival, maar ik vind Birds van Anouk dus een heel mooi liedje." Songfestivalkenner Cornald Maas bestempelt de inzending tot 'het mooiste lied dat we ooit naar het Songfestival zonden'.

Anouk schreef het door een Zweed geproduceerde Birds twee jaar geleden. Speciaal voor het Songfestival kortte ze het iets in. Nummers die op het liedjesfestijn worden gezongen mogen maximaal drie minuten duren. "De volledige versie komt op mijn nieuwe album", beloofde Anouk bij de presentatie van haar inzending.

Schleck geeft ook op in Tirreno

Andy Schleck heeft opnieuw de finish niet gehaald van een etappekoers. De Luxemburgse wielrenner van RadioShack-Leopard-Trek gaf maandag op tijdens de zesde etappe van de Tirreno-Adriatico, met start en finish in Porto Sant'Elpidio. Schleck (27) stapte vorige maand al voortijdig van de fiets in de Ronde van de Middellandse Zee.

Voor de start van de rit zei ploegleider Dirk Demol al dat de tourwinnaar van 2010 niet lekker in zijn vel zit. "Andy voelt zich nog niet zeker op de fiets. Hij moet eerst zijn angst overwinnen. Die fase moet hij nog door." Schleck miste een groot deel van het vorige seizoen door een zware valpartij in het Critérium du Dauphiné, waarbij hij een breuk in zijn heiligbeen opliep. Ook de Belg Jelle Vanendert stapte maandag af in de Tirreno.

Schleck geeft ook op in Tirreno
Schleck geeft ook op in Tirreno (Foto: ANP)

Grensrechter Inia stopt na kritiek

Assistent-scheidsrechter Adriaan Inia bergt zijn vlag definitief op. Dat meldt Omrop Fryslân maandag. Inia kreeg zondag zware kritiek te verduren na zijn optreden in de wedstrijd Roda JC - Feyenoord. Roda meende dat onder meer een overtreding op Sanharib Malki in het strafschopgebied verkeerd was beoordeeld.

Inia was sinds 1995 actief in het betaald voetbal. Hij was in 2008 assistent van scheidsrechter Pieter Vink op het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Hij was al eerder gestopt als internationaal assistent-scheidsrechter.

Bruma houdt vier hechtingen over aan duel met Stuttgart

Jeffrey Bruma heeft vier hechtingen overgehouden aan het duel met VfB Stuttgart. De Nederlander kreeg een tik bij een kopduel. Bruma's club Hamburger SV meldt maandag via de officiële kanalen dat Bruma vier hechtingen in zijn mond heeft.

De verdediger liep in de slotfase van de 0-1 zege bij VfB Stuttgart een flinke wond in zijn mond op, waarna hij na afoop van de wedstrijd gehecht moest worden. Bruma kwam in die wedstrijd tijdens een kopduel hard in aanraking met Stuttgart's Vedad Ibisevic, maar de Nederlander kon het duel nog wel uitspelen. Het is niet bekend hoe lang Bruma niet inzetbaar is, maar de verwachting van de club is dat het meevalt.

Hamburger SV klom door de zege naar de zesde plaats in de Bundesliga. Na een matige start van het seizoen doen Die Rothosen dus weer aardig mee en is Europees voetbal weer in zicht.

Maaskant na dit seizoen weg bij Groningen

Robert Maaskant houdt het na één seizoen al voor gezien als hoofdtrainer van FC Groningen. Zijn contract wordt niet verlengd, zo heeft de Schiedammer vandaag na overleg met de clubleiding besloten.

De 44-jarige trainer was nuchter na de bekendmaking van zijn vertrek. "Dit is een besluit van twee kanten en ik kan dan ook oprecht zeggen dat ik FC Groningen een geweldige club vind," aldus Maaskant.

FC Groningen bezet momenteel de elfde plaats in de Eredivisie. Op vijf punten van de degradatiezone en zes punten verwijderd van een plek die recht geeft op play-offs voor de Europa League, is de ploeg met nog acht wedstrijden te gaan nog allesbehalve uitgespeeld.

Veendam op rand afgrond

SC Veendam staat op het punt van omvallen nadat een groep investeerders niet wil bijspringen om de schulden te verlichten.

Hoofdsponsor Koos Gjaltema was eind februari de reddende engel door de salarissen van de club voor één maand voor zijn rekening te nemen. Veendam hoopte hierdoor tijd te hebben om nieuwe investeerders aan te trekken, maar dit lijkt vooralsnog niet te lukken.

Gjaltema staat aan de leiding van een groep investeerders, maar dit gezelschap besloot uiteindelijk om niet in zee te gaan met Veendam. Het liquiditeitstekort van de club is daarom nog altijd een zorgelijke kwestie, en een faillissement komt steeds dichterbij.

De Groningse club moet op korte termijn met een oplossing komen, anders is het gedaan. Interim-directeur Piet Scholtens weet dat er vier ton nodig is om de club dit seizoen nog te kunnen redden. "Er moet deze week echt geld op tafel komen", zegt hij tegen Voetbal International.

Treindienst naar BelgiŽ fors slechter

Treinreizigers tussen Amsterdam, Schiphol en Antwerpen zijn sinds vandaag 17 minuten langer onderweg. Reizigers vanuit Brabant naar België zijn tien minuten extra kwijt. Dat concludeert Voor Beter OV na een inventarisatie van de gewijzigde dienstregeling van de Intercity tussen Den Haag en Brussel. Deze Intercity is in tijd verschoven, waardoor aansluitingen in Den Haag, Rotterdam en Roosendaal fors zijn verslechterd.

Van een betere frequentie is geen sprake, aldus de reizigersclub. Dat komt met name doordat de NMBS zijn IC tussen Roosendaal en Antwerpen heeft opgedoekt. Voor Beter OV constateert dat de NS en de NMBS kansen laten liggen als het gaat om het weer écht op peil brengen van de treinverbinding tussen Nederland en België.

Overigens bepleit Voor Beter OV de spoedige totstandkoming van een Intercity die ieder uur rijdt tussen Amsterdam en Brussel. Ten opzichte van de dienstregeling van vorig jaar is het aanbod van treinen tussen Nederland en België via Roosendaal nog steeds gehalveerd, en bovendien voor veel reizigers langzamer geworden dan wat tot 11 maart werd geboden.

Voor Beter OV stelde in een commentaar tegenover FOK!!: “Door allerlei gepruts en schromelijke zelfoverschatting van de NS, die ondanks alle waarschuwingen toch bleef geloven in de rijvaardigheid van de AnsaldoBreda V250, zit de reiziger nu opgescheept met een ondermaats product. De NS en de NMBS leggen hiermee een diepe minachting voor de reiziger aan de dag.”

Robocop-acteur speelt zoon Neeson

Joel Kinnaman gaat waarschijnlijk de zoon van Liam Neeson spelen in de misdaadthriller All Nighter, voorheen Run All Night genoemd. De Zweed, die de hoofdrol speelt in de nog te verschijnen remake Robocop en daarnaast bekend is uit Snabba Cash en de Amerikaanse versie van The Killing, is in vergevorderde onderhandeling. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Neeson speelt een huurmoordenaar op leeftijd die eindelijk eens tijd met zijn gezin wil doorbrengen en de banden met zijn van hem vervreemde zoon wil aanhalen. Die zoon is echter onbedoeld getuige van een moord die de opdrachtgever van zijn vader laat plegen, waarna hij zijn leven niet zeker is. Zo moet Neesons personage het opnemen tegen zijn voormalige opdrachtgever om zijn gezin te beschermen.

De film staat onder regie van Jaume Collet-Serra, die eerder onder meer House of Wax en Orphan maakte. Het scenario is geschreven door Brad Ingelsby, die ook de nog te verschijnen thriller Out of the Furnace schreef, met Christian Bale in de hoofdrol. De opnames van All Nighter staan gepland voor dit najaar. Wanneer de film uit moet komen is nog onbekend.


Robocop-acteur speelt zoon Liam Neeson (Foto: Novum)

Hamstring Chadli herstelt goed

Nacer Chadli hoopt op korte termijn weer van waarde te kunnen zijn voor FC Twente. De aanvaller is bijna hersteld van een hamstringblessure.

De kwetsuur hield Chadli de afgelopen weken aan de kant, waardoor hij onder meer de duels met Ajax en Vitesse moest missen. De 23-jarige Belg hoopt deze week weer volledig mee te kunnen doen en wellicht komende zondag al zijn rentree te maken, meldt De Telegraaf.

Chadli stond op 27 januari voor het laatst op het veld voor FC Twente tijdens het competitieduel met Feyenoord (0-0). Sindsdien kampt de Belgisch international met de blessure aan zijn hamstring, waar hij in de eerste seizoenshelft ook al aan de kant stond met een knieblessure.

Tweede film over Lance Armstrong in de maak

De gevallen wielrenner Lance Armstrong is het onderwerp van een tweede speelfilm. Warner Bros werkt met Austin Powers-regisseur Jay Roach aan een nog titelloze film over de Amerikaanse sportman, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. In januari werd al bekend dat J.J. Abrams een film over Armstrong maakt.

Warner Bros. heeft Tyler Hamilton, die lang een ploegmaat was van Armstrong, in de arm genomen. Hamilton was één van de eersten die heeft toegegeven doping te hebben gebruikt. Armstrong gaf in januari toe al zijn zeven tourzeges te danken te hebben aan verboden middelen. De filmmaatschappij wil met meer teamgenoten van Armstrong samenwerken.

J.J. Abrams werkt met Paramount aan een film over Amstrong gebaseerd op het nog te verschijnen boek Cycle of Lies: The Fall of Lance Armstrong van journalist Juliet Macur. Abrams liet eerder weten Bradley Cooper te willen strikken om de beroemde wielrenner te spelen. Wanneer de twee films uit moeten komen, is nog onbekend.


Tweede film over Lance Armstrong in de maak (Foto: Novum)

[CL] Wenger blijft geloven in stunt

Voor Arsenal lijkt de kwartfinale van de Champions League buiten handbereik, maar manager Arsene Wenger blijft geloven in een stunt van zijn ploeg tegen Bayern München. De Londenaren gaan woensdag op bezoek in München nadat het in eigen huis met 1-3 heeft verloren van de Duitsers. "We willen er in München voor gaan, iedereen moet het geloof hebben dat het mogelijk is", zegt Wenger, die met zijn ploeg minimaal drie keer moet scoren.

De Fransman houdt zich vast aan de confrontatie van vorig jaar met AC Milan, toen een 4-0 nederlaag bijna werd weggewerkt in Londen (3-0). "We hebben al wat overwinningen in de Champions League geboekt waar we heel trots op zijn."

"We moeten onszelf er van overtuigen dat we dat ook in München kunnen. Natuurlijk is de kans klein, maar deze kleine kans maakt het onmogelijke mogelijk. We gaan met een ambitieus plan de wedstrijd in, laat dat duidelijk zijn."

Antonio Banderas in Los 33

Antonio Banderas speelt een hoofdrol in een film over de 33 Chileense mijnwerkers die twee maanden lang vast zaten onder de grond. De film heet Los 33.

Regisseur Patricia Riggen bevestigt de hoofdrol van de 52-jarige Spaanse acteur, "We zijn blij dat hij meedoet. Maar hij is nog maar de eerste die bevestigd is. Er volgen nog veel meer."

De 33 mijnwerkers kwamen begin augustus 2010 vast te zitten toen de toegangstunnel naar de mijn instortte. Ze werden in oktober na 69 dagen bevrijd.

In 2011 werd al bekend dat hun verhaal verfilmd zou worden.

Antonio Banderas speelt Picasso (Novum)

Hockeyer Balkestein zes tot acht weken uitgeschakeld

Hockeyer Marcel Balkestein staat zes tot acht weken aan de kant. Dit meldde de international van Oranje Zwart zondagavond via Twitter. De verdediger mist hierdoor zeven tot negen wedstrijden van zijn club.

Balkestein verliet zondag tijdens het competitieduel met Bloemendaal al na zeven minuten het veld. In een duel kreeg hij een bal op zijn hand. In het ziekenhuis bleek dat de routinier een breuk in zijn linkerringvinger had opgelopen.

Koper voor maker special effects Life of Pi

Het noodlijdende Amerikaanse filmbedrijf Rhythm & Hues, dat vorige maand een Oscar kreeg voor de special effects van de film Life of Pi, heeft een mogelijke koper gevonden.

Het Zuid-Koreaanse mediabedrijf JS Communications is bereid circa 17 miljoen dollar neer te tellen voor Rhythm & Hues. Het neemt 16 miljoen dollar aan schulden over en betaalt daar bovenop nog 1 miljoen dollar.

De studio vroeg op 13 februari, anderhalve week voordat het de felbegeerde Academy Award won, faillissementsbescherming aan.

De Oscar van Rhythm & Hues had overigens een Nederlands tintje. Filmanimator Erik-Jan de Boer werkte mee aan de special effects voor Life of Pi en stond vorige maand ook op het podium bij de uitreiking van de belangrijkste filmprijs.

Volgens de zakenbank die de verkoop van Rhythm & Hues begeleidt, hebben zich nog circa 20 belangstellende partijen gemeld. Daarvan hebben er ongeveer tien de boeken ingezien. Eventuele tegenbiedingen moeten uiterlijk 22 maart binnen zijn. Mocht een daarvan slagen, ontvangt JS Communications een vergoeding van 420.000 dollar.

Ang Lee zenuwachtig voor Life of Pi (Foto: Novum)

Seedorf pakt prijs met Botafogo

Clarence Seedorf heeft met Botafogo beslag gelegd op een prijs. De club won de Taça Guanabara-finale met 1-0 van Vasco da Gama. Bij Botafogo speelden Seedorf en oud-Ajacied Nicolas Lodeiro vanaf het begin mee. Lodeiro maakte de negentig minuten niet vol. Hij verliet het veld en werd vervangen door oud-Feyenoorder André Bahia.

De Taça Guanabara is het eerste deel van het kampioenschap van de regio Rio de Janeiero. Seedorf versterkte Botafogo vorig jaar zomer nadat zijn contract bij AC Milan afliep.

Porte komt net boven Slagter uit op ranglijst

Richie Porte is de nieuwe nummer een op de World Tour-ranglijst van de UCI. De Australische winnaar van Parijs-Nice lost Tom-Jelte Slagter af als leider. Porte (Sky) heeft 113 punten, Blancorenner Slagter heeft er twee minder. Andrew Talansky (Garmin -Sharp), de nummer twee van Parijs-Nice, komt op de derde plaats terecht.

Ook in het ploegenklassement raakt Blanco Pro Cycling de eerste plaats kwijt. Sky wipt vanaf de vierde plaats over de Nederlandse formatie heen. Garmin-Sharp stijgt van twaalf naar drie.

Spanje blijft het landenklassement aanvoeren, voor Nederland. De Verenigde Staten staan daar derde voor Frankrijk en Australië.

Woensdag gaat het klassement weer op de schop. Dan zijn de resultaten van de Tirreno-Adriatico verwerkt. De laatste etappe van de Italiaanse rittenkoers wordt dinsdag verreden.

Foxx wellicht in Horrible Bosses 2

Jamie Foxx is in gesprek voor een rol in Horrible Bosses 2. De acteur speelde al een rol in het eerste deel.

Jason Bateman, Charlie Day en Jason Sudeikis zullen de rollen die zij speelden in het eerste deel weer oppakken. Ook regisseur Seth Gordon zal weer terugkeren voor het vervolg van de bioscoophit uit 2011.

Het eerste deel vertelde over drie vrienden die alle drie een vervelende baan hadden met vervelende bazen. Samen besluiten ze om elkaars bazen te vermoorden. Jamie Foxx speelde in Horrible Bosses een ‘mentor’ voor de heren. Het tweede deel laat de mannen zien op nieuwe werkplekken.

Of Jennifer Aniston en Kevin Spacey, die in het eerste deel de bazen speelde, ook terugkomen is nog onduidelijk.

Jamie Foxx heeft diepe spijt van misplaatste seksgrap

Oranje op World League tegen twee Aziatische teams

De Nederlandse hockeyvrouwen nemen het tijdens de halve finales van de World League op tegen Zuid-Korea, Japan en Chili. Dit maakte de FIH maandagochtend bekend. De ploeg van bondscoach Max Caldas speelt van 13 tot 23 juni de derde ronde van dit toernooi in Rotterdam.

Zuid-Korea is de hoogstgenoteerde opponent van Oranje. De nummer acht van de wereld was afgelopen zomer op de Olympische Spelen nog een tegenstander van Nederland tijdens de groepsfase. Na een snelle achterstand versloeg de latere olympisch kampioen de Koreanen met 3-2.

In de Londense Riverbank Arena kruiste Nederland ook de degens met Japan. Ook die Aziatische ploeg werd met 3-2 geklopt door Oranje. Japan bekleedt momenteel de negende plaats op de mondiale ranking. Chili is de absolute outsider in deze groep. De Zuid-Amerikanen (achttiende op de wereldranglijst) bekerden afgelopen weekend verder, door tweede te worden in hun poule tijdens de tweede ronde in Rio de Janeiro.

Ook Nieuw-Zeeland, Duitsland, India en België komen in Rotterdam in actie. Zij vormen de andere groep. In Londen wordt van 22 tot 30 juni de tweede helft van de derde ronde gehouden. In Engeland staan Argentinië, China, Verenigde Staten en Italië in poule A tegenover elkaar. Australië, Zuid-Afrika, Spanje en Engeland vormen poule B. In totaal plaatsen acht teams zich voor de vierde en laatste ronde. Het wedstrijdprogramma wordt later bekend gemaakt.

Griekse toeristische sector maakt duikvlucht

De Griekse toerismebranche heeft vorig jaar 17,2 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Dat is de grootste daling sinds de kredietcrisis in 2008 toesloeg. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Griekse statistiekbureau Elstat.

De omzet uit toerisme lag vorig jaar 27 procent onder het niveau van 2005. De daling het laatste kwartaal kwam uit op 21,6 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat is de op een na grootste daling sinds het begin van de crisis.

De versnelde daling van het toerisme in het laatste kwartaal staat in contrast met de afnemende krimp van de Griekse economie. Volgens Elstat kromp de economie met 5,7 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, dat is de kleinste daling in ruim een jaar tijd.

De Griekse economie verkeert al 4,5 jaar in een zware recessie.


Griekse toeristische sector maakt duikvlucht (Foto: Novum)

Kardinalen tellen af tot begin conclaaf

De kardinalen in Vaticaanstad tellen af tot het conclaaf dinsdag van start gaat. De kardinalen zijn maandag voor de laatste keer in overleg getreden over de vraag wat voor paus het Vaticaan nodig heeft: een manager die de bureaucratische puinhoop in het Vaticaan gaat oplossen of een herder die gelovigen kan inspireren en het katholicisme weer relevant kan maken.

Aangezien veel kardinalen maandag nog hun woordje willen doen, lijkt het erop dat de prelaten nog voldoende stof voor overleg hebben. In de race om de Heilige Stoel lijkt er nog geen duidelijke koploper te zijn; diverse namen doen de ronde, zoals die van kardinaal Angelo Scola.


Kardinalen tellen af tot begin conclaaf (Foto: Novum)

Samenwerking studio's voor nieuwe Nolan-film

Warner Brothers en Paramount Pictures slaan de handen ineen om de film Interstellar, onder regie van Christoper Nolan, op het witte doek te brengen.

De twee Amerikaanse filmstudio's werken normaliter nooit samen op het gebied van grote filmproducties, maar hebben het besluit genomen om vereend de nationale (Paramount Pictures) en internationale (Warner Brothers) distributie te verzorgen.

De film is gebaseerd op een script van Jonathan Nolan en gaat over een "ruimtereis die de grenzen van onze wetenschapppelijke waarneming zal verkennen."

De film zal 7 november 2014 in Amerikaanse bioscopen verschijnen.

Chris Nolan bevestigt Batman 3 (Novum)

Wenger zag abnormale bloedwaarden bij spelers

Arsenal-trainer Arsène Wenger is ervan overtuigd dat ook in het voetbal doping wordt gebruikt. De Fransman zag spelers bij Arsenal binnenkomen met 'abnormaal hoge' hoeveelheden rode bloedlichaampjes, zei hij tegen de Engelse krant The Independent. Dit zou op epogebruik kunnen wijzen.

Volgens Wenger drogeren sommige clubs hun spelers zonder dat die het weten, "De club zou kunnen zeggen dat ze vitamine-injecties krijgen en de speler hoeft niet te weten dat het iets anders is", stelt de oefenmeester. Om welke spelers en clubs het gaat deed Wenger niet uit de doeken.


Wenger zag abnormale bloedwaarden bij spelers (Foto: Novum)

Anouk ziet Eurovisie Songfestival als vakantie

Anouk is er zeker van dat het Eurovisie Songfestival hartstikke leuk wordt. "Ik zie het echt als een vakantie van twee weken", vertelde de zangeres maandag bij de presentatie van haar Songfestivalnummer Birds. "Ik denk dat ik vreselijk veel lol ga hebben en dit iets is wat ik nooit ga vergeten."

Het idee mee te doen aan het liedjesfestijn kreeg Anouk toen ze de ballad Birds aan het mixen was. "Ik dacht: dit zou een mooie song zijn voor het Songfestival, weer eens heel wat anders." Dat plan leverde Anouk aardig wat commentaar op, ook van mensen om haar heen. "De meesten vinden het een stom festival, een clownsfestival. Veel mensen zeiden: dat moet je niet doen. Toen dacht ik: ik moet het doen."

Wakker liggen van kritiek doet Anouk niet. "Er zijn geheid mensen die er geen drol aan vinden, maar daar ben ik op voorbereid." Bang voor negatieve gevolgen is ze evenmin. "Wat kan er nou nog misgaan? Ik ga er niet minder om zingen, ik ga er niet slechter van schrijven."

Anouk, die vertelde dat ze al een jaar of zes, zeven mee wil doen aan het Songfestival, stort zich helemaal op het liedjesfestijn. Dat ze Nederland mag vertegenwoordigen, vindt ze 'hartstikke leuk'. "Ik zit daar met vlag en al, ik ga zwaaien ook. The whole shebang, anders moet je het niet doen."

Alle feestjes en bijeenkomsten voorafgaand aan het Songfestival zijn echter niet aan Anouk besteed. "Ik doe de persconferenties wel, maar ga niet naar de feestjes. Dat doe ik hier ook niet, waarom zou ik het daar wel doen?" Ook tijdens Eurovision in Concert is Anouk afwezig. "Ik vind het Songfestival te gek, maar aan al die poeha en pr vooraf doe ik niet mee. Daar zie ik het nut niet van in."

Over haar act in Malmö heeft Anouk een beetje nagedacht. "Ik heb wel wat dingetjes gekocht, maar weet het nog niet zeker. In ieder geval geen jurk of rok, ik doe iets aan waarin ik mezelf prettig voel." Op het podium krijgt de Haagse bijval van achtergrondzangeressen. "Maar er komen geen muzikanten die daar voor Jan Lul een kunstje staan te doen. Dat vind ik altijd zo'n raar gezicht, zo'n zigeunerbandje."

Hoewel Anouk al jaren rondloopt met het idee mee te doen aan het Eurovisie Songfestival, komt ze thuis op de bank niet door de uitzending heen. "Ik kijk meestal achteraf een beetje de hoogtepunten. Niet de hele show, dat is me te veel en houd ik niet vol."

Anouks inzending Birds is hier te beluisteren. Wil je je gedachten spuien over dit nummer en alles omtrent het Songfestival, dan kun je terecht in ons Songfestival-subforum.

Ook remake Evil Dead krijgt vervolg

Fede Alvarez heeft een vervolg aangekondigd op zijn horrorfilm Evil Dead. "We zijn al begonnen met het schrijven van Evil Dead 2", zei de regisseur op het op het South by Southwest Film Festival in de Amerikaanse staat Texas, waar hij zijn debuutfilm voor het eerst toonde. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Evil Dead is een remake van de gelijknamige cultklassieker uit 1981 van Sam Raimi. De Amerikaan maakte onlangs bekend zelf te werken aan The Evil Dead 4. Raimi maakte in 1992 met Army of Darkness het derde deel in The Evil Dead-filmreeks. De Amerikaanse regisseur is als producent verbonden aan Evil Dead van zijn collega uit Uruguay.

De remake draait vanaf 27 juni in de Nederlandse bioscopen. De film gaat over een groepje vrienden dat in een verlaten boshut een duivels boek vindt waarna de hel losbreekt. Juno-scenariste Diablo Cody schreef met Alvarez mee aan Evil Dead. Of zij meewerkt aan het vervolg is nog onbekend.

[NBA] Miami Heat blijft onstopbaar

Miami Heat heeft zondag tegen Indiana Pacers de achttiende zege op rij geboekt. In Florida werd het 105-91 voor de regerend kampioen, die nu de langste reeks zeges van dit NBA-seizoen heeft neergezet. De koploper in de Eastern Conference is als enige ploeg al zeker van de play-offs.

LeBron James had niet zijn beste wedstrijd en scoorde maar dertien punten, maar Chris Bosh, Dwyane Wade en Mario Chalmers maakten respectievelijk 24, 23 en 26 punten.

Los Angeles Lakers won thuis met 90-81 van Chicago Bulls. De topploeg kwam daardoor voor het eerst sinds maanden weer op een play-offplaats terecht. Op het ogenblik bezetten de Lakers de achtste plaats in de Western Conference met een iets beter gemiddelde dan Utah Jazz.

Overige uitslagen NBA zondag:

Oklahoma City Thunder - Boston Celtics 91-79

Toronto Raptors - Cleveland Cavaliers 100-96

Orlando Magic - Philadelphia 76ers 99-91

New Orleans Hornets - Portland Trail Blazers 98-96

Minnesota Timberwolves - Dallas Mavericks 77-100

Sacramento Kings - Milwaukee Bucks 113-115

Los Angeles Clippers - Detroit Pistons 129-97


Miami Heat blijft onstopbaar (Foto: Novum)

Djokovic en Murray met moeite verder

Novak Djokovic en Andy Murray hebben hun eerste partij in Indian Wells met moeite in winst omgezet. Djokovic had tegen de Italiaan Fabio Fognini na een simpele eerste set zijn handen vol: 6-0, 5-7 en 6-2. Murray verloor de eerste set van Evgeny Donskoy, maar knokte zich naar een 5-7, 6-2 en 6-2 zege.

Ook Juan Martin del Potro bereikte de derde ronde. De als zevende geplaatste Argentijn versloeg Nikolay Davydenko met 6-3 en 6-4. Jo-Wilfried Tsonga (8) was met 7-6 (6) en 6-4 net te sterk voor James Blake, die in de eerste ronde Robin Haase nog de baas was. Juan Monaco (14) sneuvelde tegen Marinko Matosevic: 5-7 en 0-6.

Bij de vrouwen had Agnieszka Radwanska (3) haar handen vol aan Sorana Cirstea (27). De Poolse zegevierde uiteindelijk met 6-7 (3), 6-3 en 6-4 en bereikte de kwartfinale. Ook Maria Sharapova staat daarin. De als tweede geplaatste Russin klopte Carla Suarez Navarro uit Spanje met 7-5 en 6-3.

Crysis 3-patch uitgebracht

Er is een nieuwe patch uitgekomen voor Crysis 3 op pc. Daarnaast wordt er binnenkort een tweede patch verwacht die multiplayerproblemen gaat aanpakken. Het meest opvallende probleem dat is opgelost is de vervelende crash die sommige spelers hadden door de schaduwen in het spel. Bepaalde grafische drivers gingen de mist in waardoor het spel vastliep.

Crytek heeft ook laten weten dat een nieuwe patch, Data Patch C genaamd, snel uitkomt voor alle platforms. De patch richt zich op de multiplayerproblemen. Hieronder vind je de problemen die opgelost worden door middel van de patches.

1.2 PC Patch Notes:

 • Fixed after-match award dog tags from not loading from the profile correctly
 • Fixed root cause of some graphics driver crashes
 • Fixed particle shader causing black squares/broken shading on some graphics cards
 • Fixed shadering issue with underwater fog
 • Fixed issues with non-default controls for weapon customization
 • Fixed some issues with binding non-default vehicle controls

Data Patch C: 

 • Developers Choice playlist updated to new game mode variation
 • Jackal fire rate decreased slightly
 • Jackal per pellet damage fall off increased
 • Fixed an issue where the Takedowns spread escalated too quickly in certain zoom modes
 • Grendel fall damage fall off reduced for better long range impact
 • FY71/SCAR damage fall off increased to reduce their effective range
 • Further matchmaking tweaks for X360 and PS3 to increase chance of local sessions being found
 • Foregrip and Muzzle Brake effectiveness reduced slightly
 • Laser sight effectiveness reduced slightly

Crysis 3

Boyle maakt vervolg Trainspotting

Regisseur Danny Boyle gaat een vervolg op zijn hit Trainspotting maken. De verfilming van Porno, het boek dat auteur Irvine Welsh schreef na zijn roman Trainspotting, moet in 2016 klaar zijn. 

Het is de bedoeling dat de volledige cast terugkeert. Eerder klonken al geruchten over een vervolg. 

Boyle maakte het nieuws bekend op het SXSW Filmfestival in Austin waar hij op bezoek was. De grimmige drugskomedie Trainspotting volgt een groep heroïnejunks in Edinburgh eind jaren ‘80.

Voor vrijwel alle betrokkenen betekende de titel, die te boek staat als één van de belangrijkste films uit de jaren ‘90, de grote doorbraak. De hoofdrollen werden gespeeld door Ewan McGregor, Ewen Bremner, Johnny Lee Miller en Robert Carlyle.

Porno speelt zich tien jaar later af en vertelt wat er met de personages Sick Boy, Renton, Spud en Begbie is gebeurd. Hun paden kruisen elkaar toevallig weer, maar ditmaal tegen de achtergrond van de porno-industrie.

Scenarist John Hodge, die ook Trainspotting voor het witte doek bewerkte, schrijft momenteel het scenario. Danny Boyle maakte sindsTrainspotting talloze veelgeprezen films, waaronder meervoudig Oscarwinnaar Slumdog Millionaire en de thriller 127 Hours. Hij was ook de regisseur van de openingsceremonie van de Olympishe Spelen in Londen.

Danny Boyle wil Trainspotting 2 (Novum)

Aantal faillissementen piekt in februari

Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen is in februari gestegen tot 755. Dat is het hoogste aantal dat het Centraal Bureau voor de Statistiek ooit heeft gemeten in een maand. In januari gingen 734 bedrijven en instellingen failliet.

Het aantal zittingsdagen van rechtbanken waarop een faillissement kunnen uitspreken, verschilt sterk per maand. Het CBS houdt daarom ook een voortschrijdend driemaandsgemiddelde bij. Dat cijfer lag in januari op 616 en steeg in februari fors naar 680. Ook dat is het hoogste cijfer ooit gemeten door het CBS, dat de aantallen sinds 1981 bijhoudt.

Vorig jaar gingen 7400 duizend bedrijven en instellingen over de kop, een recordaantal. Als de trend van de eerste twee maanden van dit jaar zich doorzet dan zal het aantal faillissementen in 2013 met 20% toenemen.

Gevangenisuitbraak in Griekenland

Uit een hagelnieuwe gevangenis in het noordoosten van Griekenland, nabij de Turkse grens, zijn maandag zeven gevangenen ontsnapt. De gevangenen wisten via een raam naar buiten te komen en klommen vervolgens over een hek. De politie heeft een zoektocht op touw gezet.

Drie gevangenen zijn afkomstig uit Irak, de andere gedetineerden komen uit Algerije, Egypte, Syrië en Turkije. Zes van hen zaten in de gevangenis vanwege mensensmokkel, de zevende vanwege een drugsdelict.

Elk jaar steken tienduizenden illegale immigranten vanuit Turkije de grens met Griekenland over, waardoor Griekenland met een groot immigrantenprobleem zit.

SimCity-problemen nagenoeg voorbij

SimCity is in veel gevallen weer speelbaar. De serverproblemen zijn nagenoeg voorbij. Electronic Arts denkt nog een paar dagen nodig te hebben om de problemen volledig op te lossen, laat manager Lucy Bradshaw weten in een verklaring. Door serverproblemen konden duizenden gamers SimCity vorige week niet spelen.

Het gamebedrijf heeft extra servers bijgeplaatst. Daarnaast zijn bestaande servers opgewaardeerd met krachtiger hardware. Hierdoor kunnen twee keer zo veel gamers inloggen, laat Electronic Arts weten.

De game-uitgever en gamestudio Maxis hebben het boetekleed aangetrokken. "We zijn dom geweest", schreef Bradshaw vrijdag in een verklaring. Als goedmakertje geeft Electronic Arts gedupeerde gamers volgende week maandag een gratis spel.

Advocaten Pistorius in beroep om borgtocht

De advocaten van atleet Oscar Pistorius hebben beroep aangetekend tegen de voorwaarden die zijn gesteld aan de vrijlating op borgtocht van hun cliënt. Pistorius wordt verdacht van de moord op zijn vriendin, het 29-jarige model Reeva Steenkamp. Zijn advocaten menen dat er bewijzen zijn dat de atleet niet vluchtgevaarlijk is en dat hij derhalve de mogelijkheid zou moeten hebben om met toestemming van de autoriteiten naar het buitenland te reizen.

Steenkamp werd op 14 februari door Pistorius in zijn woning doodgeschoten. De atleet zelf spreekt van een noodlottig ongeval. Hij zou hebben gedacht dat een inbreker zijn woning was binnengedrongen, waarop hij het vuur opende. Het openbaar ministerie is echter van mening dat Pistorius haar met opzet heeft doodgeschoten na een ruzie.

Woods boekt 76ste zege in Miami

Tiger Woods heeft zijn 76ste toernooi op de PGA Tour gewonnen. De voormalig nummer één van de wereld won in Miami het Cadillac Championship met een totaal van 269 slagen, negentien slagen onder par. 

Woods had al een grote voorsprong na drie dagen. Hij liep een 71 op de slotdag en won daardoor op twee slagen. Zijn landgenoot Steve Stricker werd op twee slagen tweede. Woods heeft nu vijf van zijn laatste negentien toernooien gewonnen. Als hij over twee weken ook in Bay Hill toeslaat, kan hij weer de nummer één van de wereld worden. 

Schaken: "Ik moet PellŤ nog vaker vinden"

Ruben Schaken beseft dat spits Graziano Pellè van grote waarde is voor Feyenoord. De Oranje-international zag de Italiaan tegen Roda JC de winnende goal maken (0-1).

Vleugelspits Schaken gaf de voorzet waaruit Pellè het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. "Hij is met zijn twee meter een niet te missen aanspeelpunt, maar ik denk dat ik hem nog vaker kan vinden. Vandaag was een keer gelukkig genoeg", zegt de aanvaller tegen Metro.

Feyenoord wist de voorsprong niet uit te bouwen, waardoor Roda bleef geloven in een goed resultaat. Sanharib Malki werd nog een penalty onthouden. "We mogen niet klagen. We moeten dominanter voetballen en het onszelf niet zo moeilijk maken. Maar goed, in deze fase zijn de drie punten heilig", aldus Schaken

[WBC] VS & ItaliŽ naar tweede ronde

De honkballers van de Verenigde Staten hebben zich toch nog weten te plaatsen voor de tweede ronde van de World Baseball Classic. In Phoenix(Arizona) wisten de Amerikanen Canada met 9-4 te verslaan, waardoor zij samen met Italië verder gaan naar de tweede ronde.

VS en Italië komen in de tweede ronde Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek tegen. Deze landen hielden Spanje en Venezuela achter zich. Vanaf dinsdag strijden deze vier landen in een dubbele eliminatie in Miami voor twee tickets voor de halve finales. Italië speelt eerst tegen de Dominicaanse Republiek en de Verenigde Staten nemen het op tegen Puerto Rico. Japan heeft zich daar door de zege op Nederland op zondag al voor geplaatst voor de eindfase van de WBC. Ook Oranje kan nog door als het op maandag van Cuba weet te winnen.

Klaas Drupsteen presentator Hello Goodbye

Klaas Drupsteen is de nieuwe presentator van Hello Goodbye. De NCRV heeft maandag bekendgemaakt dat hij het stokje overneemt van Joris Linssen, die volgende week donderdag voor het laatst in het programma te zien is.

De 46-jarige Drupsteen is in het najaar voor het eerst te zien in een nieuw seizoen van Hello Goodbye. "Er is waarschijnlijk geen ander programma waarin ik me als presentator zo goed kan verplaatsen en dat qua sfeer en inhoud zo dicht bij me staat", laat de presentator weten in een verklaring. "Ik kijk ernaar uit om op Schiphol de gesprekken te voeren over liefde, gemis, geluk, verdriet, hunkering, afscheid en hoop."

Drupsteen, die eerder onder meer Goedemorgen Nederland en Het Hoogste Woord presenteerde, kijkt uit naar het nieuwe avontuur. "Mooier en wezenlijker kan ik het me eigenlijk niet voorstellen", vertelt hij. "Tijdens het proefdraaien voelde ik mij meteen opgenomen in het team. Ik heb er heel veel zin in!"

Linssen liet begin dit jaar weten na acht jaar te stoppen met het tv-programma, waarin mensen op Schiphol worden geïnterviewd. Hij zei toe te zijn aan nieuwe uitdagingen.

Meer mensen met slaapapneu dan gedacht

Het aantal gevallen van slaapapneu is veel hoger dan gedacht. Zeker 6,4 procent van de Nederlanders lijdt aan de slaapstoornis. Bijna vier op de vijf is zich daar niet van bewust. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente, Medisch Spectrum Twente, de ApneuVereniging en Philips onder ruim 4200 mensen.

Volgens de onderzoekers hebben doorberekend naar de Nederlandse beroepsbevolking zo'n 473 duizend mensen slaapapneu. Nu worden in totaal tachtigduizend mensen voor de stoornis behandeld.

Bij slaapapneu stokt de adem tijdens de slaap, variërend van vijf tot meer dan dertig keer per uur. De stoornis kan voor veel mensen gevaarlijke gevolgen hebben. Zo rusten patiënten door slaapapneu minder uit, raken ze vermoeid en functioneren slechter. Verder is de kans op een hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten groter.

Volgens Piet-Heijn van Mechelen van de ApneuVereniging hebben honderdduizenden mensen in Nederland klachten, maar weten ze niet wat er aan de hand is. "Met de nieuwe screeningsmethodiek die voor dit onderzoek is ontwikkeld kan slaapapneu vroegtijdiger worden herkend en kan met een behandeling de levenskwaliteit van patiënten met slaapapneu sterk worden verbeterd", stelt hij in een verklaring.

Japan herdenkt aardbeving en tsunami

Japan heeft maandag een moment stilte in acht genomen om de bijna negentienduizend slachtoffers te herdenken van de aardbeving en de tsunami die het land precies twee jaar geleden troffen.

Op een herdenkingsdienst in Tokyo, waar de Japanse keizer Akihito en zijn vrouw Michiko aanwezig waren, werd om 14.46 uur lokale tijd, het precieze tijdstip waarop de aardbeving plaatshad, stilte in acht genomen. De beving, die een kracht van 9,0 had, was de krachtigste in de geschiedenis van Japan. Het natuurgeweld had een tsunami tot gevoelig die de Japanse noordoostkust verwoestend trof.

Niet alleen werden complete dorpen weggevaagd, de tsunami leidde ook tot een kernramp bij de Fukushima Dai-ichi kerncentrale. Het koelsysteem viel uit en in drie reactors had een kernsmelting plaats. Er kwamen grote hoeveelheden straling vrij. Meer dan honderdduizend mensen werden uit het gebied rondom de centrale geëvacueerd.

Nu, twee jaar later, zijn zo'n driehonderd duizend mensen nog steeds ontheemd door de driedubbele ramp. Bijna nergens is nog echt een begin gemaakt met de wederopbouw van het land.

Van den Berg: "Die Van Bommel spoort niet"

Mark van Bommel heeft zich na de nederlaag tegen sc Heerenveen laten gaan tegenover Joey van den Berg. De PSV-aanvoerder zou de speler van Heerenveen in de catacomben 'vuile kankerhomo' hebben genoemd. Dat meldt De Telegraaf.

"Ik hoorde van de trainer dat hij daar iets stond te schreeuwen over homo, maar heb verder niets meegekregen, omdat ik stond te douchen", reageerde Van den Berg.

In tegenstelling tot de wedstrijd tegen Feyenoord, toen Jeremain Lens de confrontatie zocht met Joris Mathijsen, stond er dit keer geen camera in de catacomben. Volgens Van den Berg had Van Bommel het de hele wedstrijd al op hem gemunt. 

"Tijdens de wedstrijd hadden we al wat akkefietjes en noemde hij me meerdere keren homo. Ik dacht alleen: 'Die gozer spoort niet'. Van Bommel was boos dat ik hem in de eerste helft raakte. De tweede keer zette hij een tackle in en moest ik opspringen. Als hij me had geraakt, had ik mijn enkelbanden gescheurd. Maar hij dacht dat ik probeerde hem een kaart aan te naaien."

Verbeek: "Niet rancuneus naar Feyenoord"

AZ-trainer Gertjan Verbeek moest in het seizoen 2008/09 al na zeven maanden weg bij Feyenoord. De Deventenaar vertrok met het gevoel van een nederlaag.

Verbeek werd door de leiding op straat gezet, terwijl de fans achter hem stonden. "Op de terugweg naar huis begonnen bij mij toen natuurlijk emoties als teleurstelling en verdriet op te spelen. Zeven maanden had ik ziel en zaligheid gegeven om daar tot succes te komen", zei Verbeek bij het televisieprogramma Derksen & ...

"Dat dat niet lukt, ervaar ik als een nederlaag. Bovendien zat ik voor het eerst in mijn loopbaan zonder werk. Wat moest ik doen? Op woensdag was mijn laatste dag bij Feyenoord. Donderdag heb ik de tijd voor de pers genomen en vrijdag heb ik mijn timmer-overall aangetrokken en van mijn schuur een gastenverblijf gemaakt."

"Ik heb toen zeker vijf maanden het voetbal gemeden alvorens ik weer in een stadion kwam. Ik heb toen ook nog een mooie tocht met vrienden gemaakt op de motor in de VS en ik kon een extra skivakantie nemen", zei Verbeek, die veel weerstand ondervond. "In Rotterdam was iedereen, ook de werknemers die niet op het veld stonden, een bepaalde werkwijze gewend. Een andere cultuur creëren kost tijd en zorgde voor veel weerstand."

"Het waren niet alleen de ouderen. Het ging veelal om spelers die het seizoen ervoor al waren gehaald om Champions League-kwalificatie af te dwingen. Dat lukte niet, Feyenoord was zesde geworden toen. Aanvankelijk had ik goed contact met Peter Bosz (destijd technisch directeur, red.) en algemeen directeur Eric Gudde. Pas na een tijd heb ik aangegeven hoe ik het per se wilde hebben", aldus de huidige trainer van AZ.

"Na het trainingskamp in Turkije heb ik toen duidelijk gemaakt met welke vijf mensen ik niet door wilde gaan. Probleem is alleen dat Feyenoord toen geen centen had, dat maakt het beslissingen nemen over spelers lastiger. Afscheid nemen, kost namelijk ook geld. Rancuneus ben ik wat die periode betreft niet, maar er zijn mensen met wie ik geen contact meer hoef", besluit Verbeek.

Rutten: "Kan mooi en bizar slot worden"

Vitesse is helemaal terug in de titelrace. Na de winst op FC Twente (0-1) staat de ploeg van Fred Rutten op drie punten van koploper Ajax.  "We kunnen er niet meer omheen. Het kan nog een mooi en bizar slot worden", zei Rutten na de zege bij Twente  tegen Omroep Gelderland. "Als mensen mij vooraf hadden gezegd dat wij er acht wedstrijden voor het einde zo voor zouden staan, had ik gevraagd of ze iets hun hoofd mankeren", verklaart de oefenmeester.

Routinier Theo Janssen zag dat Vitesse het zwaar had in Enschede. Wilfried Bony maakte na de pauze het enige doelpunt van de wedstrijd. De middenvelder gelooft in een stunt van Vitesse in de titelrace. "Het was een moeilijke wedstrijd, mede omdat we wat belangrijke spelers misten."

"Gelukkig pakken we hier de drie punten, zodat we gewoon bovenin mee blijven doen. We staan slechts drie punten achter op de nummer één. Als we gewoon blijven voetballen, dan kan het nog leuk worden", aldus de Arnhemmer, die zondag even terug was bij FC Twente, waarmee hij in 2010 landskampioen werd.

Artsen openen aanval op tabakslobby

Twee longartsen zijn op internet een kruistocht begonnen tegen de tabaksindustrie. Op de website tabaknee.nl worden namen van onder meer lobbyisten en bestuurders genoemd die zich zouden inzetten voor de sector.

"De tabaksindustrie is een legale maar buitengewoon onethische bedrijfstak, die ten koste van de gezondheid van de burgers de zakken van haar aandeelhouders spekt", stellen de initiatiefnemers op de site. "De lobby vindt veelal achter de schermen plaats en is erop gericht het tabaksontmoedigingsbeleid van de overheid zoveel mogelijk te frustreren."

Op de site wordt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) weggezet als 'minister van Tabak'. Verder worden CDA-prominenten Hans Hillen en Elco Brinkman aan de schandpaal genageld. Zo zou Brinkman 'dom of gewetenloos' zijn.

De mensen die op de site worden genoemd, reageren maandag verontwaardigd in het AD. Een woordvoerder van Schippers zegt dat het 'kwalijke insinuaties' zijn. "Dit soort beweringen moet je hard maken of achterwege laten. Niets is onderbouwd. Het zou de initiatiefnemers sieren deze aperte onzin weg te laten."

Oud-minister Hans Hillen, die op de site wordt omschreven als stiekeme adviseur van de rookindustrie, stelt nooit lobbyist te zijn geweest. "Als je ooit iets geadviseerd hebt, word je daar tot in lengte van dagen mee achtervolgd, met een hypocriet fanatisme. Ik zit er neutraal in."


Artsen openen aanval op tabakslobby (Foto: Novum)

'Schiphol aast op vliegveld Rio de Janeiro'

Schiphol wil samen met de Parijse luchthaven Charles de Gaulle een fors belang in het vliegveld van Rio de Janeiro in Brazilië kopen. Het gaat om bijna vijftig procent van de aandelen, schrijft De Telegraaf maandag. Mogelijk wordt dit najaar een bod uitgebracht.

Volgens topman Jos Nijhuis van Schiphol wil de Braziliaanse regering luchthavens privatiseren. "Voor Schiphol kan zo'n deelneming veel geld opleveren en samen met KLM kunnen we extra vliegverkeer naar Amsterdam halen. Want Brazilië is booming", stelt hij in de krant.

Schiphol is al exploitant van Terminal 4 van JFK Airport in New York. De luchthaven werkt verder samen met vliegvelden in Parijs, Brisbane en Seoul.


'Interesse Schiphol in vliegveld Rio de Janeiro' (Foto: Novum)

Menselijke ketting redt jongen uit zee

Een jongen uit Nieuw-Zeeland dankt zijn leven aan een aantal creatieve redders. De jongen dreigde zondag te verdrinken in zee bij het Nieuw-Zeelandse Napier, maar toeristen en agenten wisten hem te redden door een menselijke ketting te vormen. Dat schreef de Australische krant Sydney Morning Herald maandag.

De 12-jarige jongen werd gegrepen door een grote golf en meegesleurd door de stroming. Een Duitse toerist probeerde de jongen te redden, maar moest zijn poging staken. Ook agenten slaagden er niet in de jongen te redden, die steeds langer en vaker onder water verdween.

In een ultieme poging de tiener te redden, vormden agenten en het publiek een menselijke ketting vanaf het strand het water in. Zo wisten ze de jongen net op tijd op de kant te krijgen. Hij werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar bleek niets te mankeren.

'Rapport misbruikte vrouwen te vroeg'

De commissie-Deetman heeft te weinig tijd uitgetrokken voor het onderzoek naar vrouwelijke slachtoffers van seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk. Dat stellen Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) en de stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (KLOKK) maandag in Trouw. Beide belangenorganisaties denken dat nog lang niet alle slachtoffers zich gemeld hebben.

"Het tijdsbestek waarbinnen misbruikte vrouwen zich konden melden, was veel te kort. De commissie heeft dus lang niet alle slachtoffers kunnen meenemen in het onderzoek", zegt Maud Kips van VPKK in de krant op basis van de meldingen die nog steeds binnenkomen bij het platform. Kips zegt daarom geen hooggespannen verwachtingen van het rapport van Deetman te hebben.

Ook KLOKK denkt niet dat er opzienbare feiten naar voren zullen komen. "We vermoeden dat hooguit tweehonderd vrouwen zich hebben gemeld", stelt Guido Klabbers van de stichting. "Wel hoop ik dat dankzij het onderzoek hotspots in kaart gebracht kunnen worden, zodat we erachter kunnen komen in welke congregaties het misbruik vooral voorkwam."

De commissie-Deetman presenteert maandagmiddag het onderzoek naar misbruikte vrouwen.

Nibali wil af van SRM-meter

Vincenzo Nibali wil dat de SRM-meter zo snel mogelijk het peloton verdwijnt. Dat laat de Italiaanse kopman van Astana weten op Twitter. De SRM is een meter op de fiets waarop de renners kunnen zien hoeveel vermogen ze leveren. Volgens Nibali gebuikt de Sky-ploeg dit middel te veel om de de koers onder controle te houden.

"Voor een attractievere koers is het misschien beter om de SRM te verbieden, in plaats van de oortjes", aldus de Italiaan die momenteel de Tirreno-Adriatico rijdt. Hij krijgt bijval van de radioshack-renner Hayden Roulston. "Neem Sky hun SRM meter af en ik wed dat ze nog steeds de winst binnen halen met Froome", aldus de kampioen van Nieuw-Zeeland.

FOK! wat een weer...Winters

Goedemorgen! De winter is weer even terug in ons land en vooral in het zuiden van het land kan er hierbij vandaag en morgen ook nog enige sneeuw bij vallen. In het noordwesten is er dan weer kans op een losse sneeuwbui. In een groot deel van het land blijft het vandaag echter overwegend droog.

Gisteren trok de neerslag vrij snel naar het zuidoosten toe weg, maar het bleef op de meeste plaatsen wel bewolkt. Een nieuwe storing trekt vanuit Duitsland naar het zuidwesten toe en vooral de zuidelijke provincies kunnen hier dus enige sneeuw van meekrijgen. Het blijft lastig om aan te geven tot waar de neerslag komt, maar ik denk dat het niet verder zal komen dan de grote rivieren. Elders in het land lijkt het op de meeste plaatsen droog te blijven. De bewolking van de storing bedekt helaas wel een groot deel van het land, zodat de zon niet zo veel ruimte krijgt. Met een harde oostenwind en temperaturen rond het vriespunt is het niet echt prettig om buiten te zijn.

De eerste dagen zijn nog bijzonder koud met temperaturen die tussen de 0 en 3 graden liggen. Later in de week zal het iets 'warmer' gaan worden, maar 4 tot 7 graden...

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar [email protected] onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar [email protected] en de weercrew maakt je weer wijzer.

Wandeling qltelIn dit koude en barre weer waagt bijna niemand zich buiten, maar qltel gelukkig wel en hij maakte weer een paar prachtige foto's voor ons.

Winter in maart2
Héé! Toch nog iemand buiten?kasteel
Nog een prachtig plaatje uit de omgeving van Arnhem. De foto's zijn gemaakt op het landgoed Groot Warnsborn.
'Ajax legt Serero langer vast'

Ajax licht de optie in het contract van Thulani Serero. De 22-jarige Zuid-Afrikaanse middenvelder staat daardoor ook de komende twee jaar onder contract in de Arena. Dat meldt De Telegraaf zondag. Serero had een aflopend contract. Ajax nam hem in 2011 over van satellietclub Ajax Cape Town.

De eerste helft van het seizoen ontbrak Serero door blessures grotendeels. Vervolgens kwam hij met Zuid-Afrika in actie op de Afrika Cup. Hij kwam tot negen officiële duels. Daarin was hij drie keer trefzeker.

Anouk presenteert songfestivallied

Ze gaf eind vorige maand al een voorproefje, maar maandag presenteert zangeres Anouk officieel haar bijdrage voor het Eurovisiesongfestival. Ze zingt voor ons land het nummer Birds tijdens het liedjesfestijn in het Zweedse Malmö.

De TROS maakte in oktober bekend dat Anouk dit jaar acte de présence geeft op het Eurovisiesongfestival. Daarmee week de omroep af van de gebruikelijke voorronde voor de selectie van een artiest via het Nationaal Songfestival.

De rockzangeres zong tijdens een benefietconcert in Tivoli in Utrecht al een stukje van Birds, dat op een filmpje op internet was te zien. In de Wisseloord Studios in Hilversum zingt ze haar lied maandag voor het eerst in zijn geheel.

De twee halve finales van de 58e editie van het Eurovisiesongfestival vinden op 14 en 16 mei plaats. De finale volgt op 18 mei. Vorig jaar reisde Joan Franka af naar het Eurovisiesongfestival in Azerbeidzjan. De zangeres werd in de halve finale uitgeschakeld. Het was voor het 8e jaar op rij dat Nederland niet aan de finale deelnam.

Anouk presenteert songfestivallied
Anouk presenteert songfestivallied (Foto: ANP)

N-Korea neemt hotline niet meer op

Noord-Korea heeft de diplomatieke communicatie met Zuid-Korea verbroken. De zogenoemde hotline tussen de beide landen wordt niet meer beantwoord door het communistische regime, zo bleek maandag. Het regime van Kim Jong-un zegde vorige week al een niet-aanvalsverdrag tussen beide landen op.

De lijn wordt elke dag getest, maar maandag kreeg Zuid-Korea geen respons meer. Noord-Korea had al gedreigd de hotline af te snijden, als de Verenigde Staten en Zuid-Korea een militaire oefening niet zouden afbreken. De buurlanden hebben verder geen diplomatieke communicatie en verkeren formeel nog altijd in oorlog.

De VS en Zuid-Korea houden een grootschalige militaire oefening tot aan het einde van april, tot ergernis van Noord-Korea. Het Noord-Koreaanse regime testte op haar beurt in februari een atoomwapen. Dat kwam het communistische land te staan op nieuwe sancties van de Verenigde Naties. Sindsdien bezigt Noord-Korea oorlogstaal aan het adres van de VS en de zuiderbuur van het Aziatische land.

Noord-Korea neemt hotline niet meer op
Noord-Korea neemt hotline niet meer op (Foto: ANP)

Assassin's Creed in het Deense journaal

Het is niet de eerste keer dat een zoektocht via Google Images verkeerd gaat, maar blijkbaar leren de nieuwsredacties van de wereld niet van hun fouten en die van hun collega's. Dit keer is het misgegaan tijdens het Deense journaal.

Het Deense TV2 had op 26 februari tijdens het journaal een item over de roerige situatie in Syrië. In plaats van een echte afbeelding op de achtergrond prijkte er een screenshot uit het spel Assassin's Creed. Het Syrische Damascus komt veelvuldig voor in het spel. Het enige dat nog ontbreekt op de achtergrond is Altaïr die een leap of faith maakt.

Verdachte verkrachting India pleegt zelfmoord

Een van de hoofdverdachten van de groepsverkrachting van een 23-jarige studente in een bus in India heeft zelfmoord gepleegd in zijn cel. Dat meldden Indiase media. Hij heeft zichzelf maandagochtend opgehangen in de gevangenis in New Delhi.

De man was de chauffeur van de bus waarin de studente werd verkracht en mishandeld. Zij overleed later in een ziekenhuis in Singapore aan haar verwondingen. Een vriend van de vrouw werd ook zwaar mishandeld in de bus.

De buschauffeur en zijn vier medeverdachten kunnen de doodstraf krijgen. Zij verklaarden echter niet schuldig te zijn, toen de zaak tegen hen werd geopend. De zaak tegen een zesde verdachte wordt door een aparte jeugdrechtbank behandeld, omdat hij minderjarig is.

De zaak leidde in New Delhi en andere steden tot straatprotesten en tot een nationaal debat over seksueel geweld tegen vrouwen in India.

Verdachte verkrachting India pleegt zelfmoord
Verdachte verkrachting India pleegt zelfmoord (Foto: ANP)

Verdachten doodschoppen grensrechter voor rechter

De acht verdachten van de dodelijke mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen staan maandag voor de rechter. Het gaat om een pro-formazitting, waarbij vooral het verdere verloop van de zaak wordt gepland. De zaak wordt maandag nog niet inhoudelijk behandeld.

De verdachten zijn allemaal, op de 50-jarige vader van een van de spelers na, minderjarig. Voor minderjarigen geldt normaal dat de zaak achter gesloten deuren wordt behandeld. Omdat deze zaak voor veel ophef zorgde, mogen journalisten onder strikte voorwaarden in een naastgelegen zaal via een videoverbinding meekijken.

Na de dood van de grensrechter laaide een discussie over geweld op het voetbalveld op. Scheidsrechters deden hun beklag over het gebrek aan respect op het veld. Ook werd gewezen op de rol van sportjournalisten, die te gemakkelijk een scheidsrechter die in de fout gaat zouden afkatten.

Er werd een meldpunt voetbalgeweld opgesteld, waar honderden meldingen binnenkwamen. Bij de KNVB werd aangedrongen op strengere straffen. Uit een peiling van EenVandaag bleek zaterdag nog dat ruim tachtig procent van de scheidsrechters de gele kaart wil vervangen door een tijdstraf, die minder irritatie bij de tegenpartij zou oproepen. De KNVB presenteert 20 maart een plan om het geweld in te dammen.

In het weekeinde na de dood van Nieuwenhuizen werd de grensrechter voor alle wedstrijden in de Eredivisie en de Eerste Divisie herdacht met een minuut stilte. Alle teams in het betaald voetbal droegen rouwbanden. In het amateurvoetbal werden alle wedstrijden afgelast.

De rechtbank Midden-Nederland wil de zaak voor de zomer inhoudelijk behandelen. De 41-jarige grensrechter van Buitenboys uit Almere werd in december na een wedstrijd tegen het Amsterdamse Nieuw-Sloten zwaar mishandeld. Later overleed hij. De verdachten zitten allemaal nog vast.

De eerste wolkenkrabber

Van Londen tot Tokio is het in elke stad hetzelfde. Oude, statige straten met panden van hooguit vier of vijf verdiepingen worden afgewisseld met enorme flats, kantoorgebouwen en andere wolkenkrabbers. Vaak vroeg ik mij af: waar begon dat nou? Ja, de V.S., natuurlijk, maar hoe precies dan? Wanneer precies? Door wie precies? Met welke gebouwen? Staan die gebouwen er nog? 

Wat was, kortom, de eerste wolkenkrabber ter wereld?

'Aderverkalking komt niet door leefstijl'

Aderverkalking blijkt van alle tijden. Zelfs mensen die eeuwen geleden gemummificeerd werden, hadden er last van. Amerikaanse onderzoekers denken dan ook dat de vaatziekte niet zozeer veroorzaakt wordt door de moderne leefstijl, maar het gevolg is van ouderdom. Dat meldden zij zondag op een congres in San Fransisco op basis van hun onderzoek.

De onderzoekers namen 137 mummies uit vier verschillende delen van de wereld en uit vier verschillende millennia onder de loep. Het bleek dat, ongeacht locatie of tijdperk, een aanzienlijk deel last had van aderverkalking. "Het lijkt erop dat dit een eeuwenoude conditie is van de mens en dus een onderdeel van het verouderingsproces van het lichaam", aldus onderzoeksleider Caleb Finch van de Universiteit van Californië.

'Aderverkalking komt niet door leefstijl'
'Aderverkalking komt niet door leefstijl' (Foto: ANP)

Kwaliteit sperma beter in de winter

De kwaliteit van sperma is op haar best in de winter en het vroege voorjaar. Tot die conclusie komen Israëlische wetenschappers.

De wetenschappers onderzochten het zaad van ruim 6000 mannen die werden behandeld voor onvruchtbaarheid. Daaruit bleek dat hun sperma in vooral de winter sneller zwom en minder afwijkingen vertoonde. In de loop van het voorjaar ging de kwaliteit weer achteruit.

Het verschijnsel deed zich vooral voor bij mannen met een hoge productie van spermatozoïden. Bij mannen die minder spermatozoïde in hun zaad hebben stijgt de kwaliteit juist in de herfst.

Eerdere studies onder dieren lieten eenzelfde patroon zien.

De resultaten van het Israëlische onderzoek zijn maandag gepubliceerd in het American Journal of Obstetrics& Gynecology.

Kwaliteit sperma neemt toe in de winter
Kwaliteit sperma neemt toe in de winter (Foto: ANP)

Oorzaak toeval Kelly Osbourne nog onduidelijk

Kelly Osbourne ligt nog steeds in het ziekenhuis na haar toeval van donderdag. Artsen proberen uit te vogelen wat de toeval veroorzaakte. "Ze moet meer tests ondergaan", vertelde Osbournes woordvoerder aan het Amerikaanse blad People.

Osbourne zakte donderdag tijdens opnamen voor Fashion Police in elkaar. Volgens ooggetuigen lag de 28-jarige realityster te schudden op de vloer en was ze zo'n dertig seconden van de wereld. Na de toeval werd Osbourne per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

"Sinds haar opname heeft ze geen toevallen meer gehad", weet de ingewijde. Hoewel druk wordt gespeculeerd over epilepsie staat volgens Kelly's woordvoerder nog niets vast. "Er is absoluut nog geen diagnose gesteld. Artsen zorgen voor haar en er zijn tests gaande."

Kelly zelf liet vrijdag voor het laatst van haar horen. Via Twitter bedankte ze iedereen voor alle steunbetuigingen. "Ja ik heb een toeval gehad, nu wordt onderzocht waarom."

Suu Kyi herkozen als partijleider

Aung San Suu Kyi is zondag herkozen als leider van de Nationale Liga voor Democratie (NLD), de belangrijkste oppositiepartij in Myanmar. Als onderdeel van de hervorming van de NLD tot een echte, levensvatbare politieke partij besloten de bijna negenhonderd aanwezigen op het driedaagse partijcongres het ledental van het Centraal Uitvoerend Comité van de partij uit te breiden van zeven tot vijftien.

De NLD wil verjongen en vernieuwen om in de verkiezingen van 2015 goed beslagen ten ijs te komen. De partij is daarom op zoek naar nieuwe gezichten, expertise en diversiteit, zonder overigens de oude garde terzijde te schuiven.

Suu Kyi is de enige die nog over is van het oorspronkelijke NLD-bestuur. De andere leden hebben echter ook al de nodige dienstjaren achter de rug. Suu Kyi beloofde daarom zaterdag in haar openingstoespraak op zoek te gaan naar nieuw talent en zei dat de partij een overgangsfase doormaakt.

IAPA: persvrijheid Latijns-Amerika in het geding

De persvrijheid komt steeds meer in het geding in Latijns-Amerika. Dat heeft de Inter-Amerikaanse Persassociatie (IAPA) zaterdag gezegd.

In Mexico, Honduras en Brazilië zijn journalisten nog steeds slachtoffer van aanvallen en liquidaties, terwijl de regeringen van Ecuador en Argentinië de pers steeds meer aan wettelijke banden leggen, en dan vooral media die niet het verhaal van deze regeringen vertellen, blijkt uit een rapport van de IAPA.

Nergens is de situatie zo ernstig als in Mexico, waar de afgelopen twaalf jaar 127 journalisten zijn aangevallen, zegt de organisatie. Ook onder de nieuwe Mexicaanse president Enrique Peña Nieto kunnen journalisten zich niet veilig wanen.

Cuba staat er daarentegen iets rooskleuriger voor, zegt de Cubaanse landenrapporteur van IAPA en blogger Yoani Sanchez. Hoewel nog steeds geregeld journalisten door agenten in burger worden opgepakt en na enkele uren verhoor weer worden vrijgelaten, vinden Cubanen iedere keer weer een nieuwe manier om hun mening te uiten of hun ongenoegen kenbaar te maken, bijvoorbeeld via sociale media.

Dubieuze politicus keert terug naar Sint Maarten

Het onafhankelijke parlementslid Patrick Illidge dat in opspraak raakte vanwege een corruptiezaak is zondag uit Nederland teruggekeerd naar Sint Maarten. Hij is naar eigen zeggen bereid om zijn kant van het verhaal te vertellen. Tegen verslaggevers zei hij dat 'de komende dagen een hoop duidelijk zal worden'. Hij is er klaar voor als de politie hem wil arresteren.

Het Openbaar Ministerie op Sint Maarten nam eerder bij een inval op het terrein van Illidge een aantal vuurwapens met munitie in beslag, zo werd zondagochtend duidelijk. De parlementariër zou in opdracht van de minister van Justitie van Sint Maarten, Roland Duncan, geld hebben opgehaald in ruil voor vergunningen van een bordeel. Van die transactie zijn beelden te zien op internet.

Justitie deed ook huiszoeking op twee andere locaties, waaronder het Bada Bing-adultentertainmentcentrum. Naast vuurwapens, nam de politie daar geld, immigratiedocumenten, computers, laptops, een iPad en officiële documenten en papieren in beslag.

Ferguson weigert de hand van Benitez

Sir Alex Ferguson had zondag geen zin om collega Rafael Benitez een hand te geven. De manager van Manchester United wekte daarmee irritatie bij zijn Chelsea-collega.

Chelsea maakte zondag in de kwartfinale van de FA Cup een 2-0 achterstand ongedaan, waarna The Blues verzuimden United uit te schakelen. Nu volgt een replay in Londen. Na de wedstrijd ging Benitez nog even in op het incident met Ferguson. "Ik wachtte op hem, maar hij liep gewoon door. Geen idee waarom", zei de coach.

"Vraag het hem zelf maar, als je daar moedig genoeg voor bent. Ik weet dat er veel mensen kijken, dus weet hoe ik me moet gedragen", aldus Benitez tegen Sky Sports. "Na de wedstrijd heb ik ook geen handen meer met hem geschud, omdat ik druk bezig was mijn spelers te feliciteren. Wij verdienden vandaag een overwinning."

"Na rust zetten we ze onder druk en kregen we veel kansen. Het was een mooie wedstrijd", zei de manager, die de vraag over eventuele vermoeidheid bij United na het duel met Real Madrid kribbig beantwoordde. "Maak je een grap? Zij speelden op dinsdag, wij tegen Steaua Boekarest op donderdag. Alles was in het voordeel van United. Daarom ben ik trots op mijn spelers."

De geschiedenis van: SimCity

Iedereen heeft waarschijnlijk in zijn leven wel eens een simulatiegame gespeeld. Zo was het mogelijk om een dierentuin te onderhouden in Zoo Tycoon, verzorgde je zieke mensen in Hospital Tycoon, maakte je de engste achtbanen in RollerCoaster Tycoon of creëerde je FOK! City in SimCity-games. SimCity 4 kwam in 2003 uit en na tien lange jaren zijn we eindelijk aangekomen bij een echte nieuwe SimCity-game. Tijd om snel eens terug te kijken naar de geschiedenis van SimCity en haar inwoners...

Laatste reviews en specials
review
Far Cry: New Dawn
review
The Lego Movie 2
review
Metro Exodus
review
Kingdom Hearts III
review
Etrian Odyssey Nexus
preview
Anno 1800
©FOK.nl e.a.