Dorpje VS verwerpt verplicht wapenbezit

Inwoners van Byron, een klein dorpje in de Amerikaanse staat Maine, hebben een voorstel verworpen om via de wet mensen te verplichten een wapen in huis te hebben. Slechts vijftig mensen stemden tegen het wetsvoorstel, maar het was voldoende om het in de prullenbak te doen belanden. Volgens een aantal van de 140 dorpelingen is het dorp mikpunt van spot geworden door het voorstel.

De wet had moeten voorkomen dat strenge wapenwetgeving van de federale regering van kracht zou worden. Die vlieger gaat nu niet op.

De vrees dat de strengere wapenwetgeving, waar de federale overheid op aanstuurt, leidt tot maatregelen om de wapenverkoop in te perken heeft sommige gemeenten ertoe gebracht inwoners te 'verplichten' of te adviseren wapens bij zich te dragen. Dat de regering de wapenwetgeving wil aanscherpen is het gevolg van de schietpartij op een school in Newtown in de staat Connecticut. Daarbij kwamen 26 scholieren en leerkrachten om het leven. De machtige Amerikaanse wapenlobby verzet zich tegen het inperken van het recht op wapenbezit.