Zeven grote feesten in Amsterdam op 30 april

Op 30 april is in Amsterdam plaats voor zeven grote dance-evenementen. Dat meldt een gemeentewoordvoerder dinsdag. In totaal is plek voor zo'n honderdduizend feestgangers. De feesten zijn alleen toegankelijk met een kaartje, dat gekocht moet worden in de voorverkoop.

De feesten vinden plaats aan de rand van de stad, onder meer op de NDSM-werf en bij de RAI. Deze locaties zijn gekozen om de binnenstad te ontlasten. De grootste evenementen zijn het Q-day Festival bij het Olympisch Stadion met ruimte voor 35.000 bezoekers en het Queensland Festival bij de RAI, waar 25.000 feestvierders terechtkunnen.

De gemeente laat weten dat er geen grote vergunningen zijn geweigerd. Wel heeft een aantal organisatoren zich teruggetrokken. Eerder werd al bekend dat het Museumplein op 30 april wordt ingericht als Oranjeplein. Daar kunnen de festiviteiten de hele dag op grote schermen worden gevolgd. 's Avonds wordt op het plein een Koningsbal georganiseerd, een onderdeel van de Koningsnacht.

Volgende week neemt de gemeente officieel een besluit over zo'n 220 vergunningen voor kleinere evenementen in de stad. Het uitgangspunt is dat Koninginnedag ondanks de bijzonder inhuldiging van de koning op de gebruikelijke manier doorgaat.