Studie kosten ov ingetrokken wegens fouten

Een studie over het openbaar vervoer van SEO Economisch Onderzoek is ingetrokken omdat er fouten in zijn gemaakt. De onderzoekers stelden dat de rijkssubsidie voor bus, tram en metro de afgelopen jaren is verdubbeld maar dat dit heeft nauwelijks geleid tot meer reizigers. SEO erkent nu dat verkeerde conclusies zijn getrokken.

Vervoerders trokken de conclusies meteen al in twijfel, wat voor SEO de aanleiding was nader onderzoek te doen. "Daaruit is gebleken dat de rijkssubsidies voor openbaar vervoer uit 2004 ten onrechte zijn vergeleken met de rijksbijdrage (BDU) in de jaren erna", schrijft SEO op zijn website. "Daardoor zijn de uitgaven aan regionaal openbaar vervoer in 2004 onderschat, en is de groei in die uitgaven in de periode 2004-2010 overschat."

Ook op andere onderdelen van het rapport is aanvullend onderzoek gedaan na kritiek van onder andere Maatschappij Voor Beter OV. Uit dat onderzoek is gebleken dat 'het algemene beeld van groei van de uitgaven aan regionaal openbaar vervoer met onzekerheid is omgeven'.

Het onderzoeksbureau biedt zijn excuses aan voor de fout en gaat 'verdiepend onderzoek' doen om meer zekerheid te krijgen over de gebruikte cijfers en de gemaakte veronderstellingen.


Studie kosten ov ingetrokken wegens fouten (Foto: Novum)