WADA vraagt opnieuw om bloedzakken Fuentes

Het WADA heeft in de rechtszaak in dopingschandaal Operacion Puerto opnieuw gevraagd om de bloedzakken die in 2006 werden aangetroffen bij Eufemiano Fuentes. Het antidopingagentschap wil weten welke sporters er klant waren bij de omstreden Spaanse arts, die een gevangenisstraf van twee jaar tegen zich hoorde eisen.

"De bloedzakken horen naar het WADA of een andere bevoegde instantie gestuurd te worden", betoogde de advocaat. Het Italiaans olympisch comité en de Spaanse wielerbond dienden een soortgelijk verzoek in. Tot nu toe kregen ze van de Spaanse justitie telkens nul op het rekest.

Tijdens het onderzoek kwamen voorlopig alleen namen van wielrenners die klant waren bij Fuentes naar buiten. Het vermoeden dat ook andere sporters bij de arts over de vloer kwamen voor bloedtransfusies wordt ondersteund door een verklaring van Alberto Leon die dinsdag in de rechtszaal werd voorgelezen.

Leon, zelf klant bij Fuentes, vertelde al in 2006 aan een jury dat hij tijdens zijn bezoekjes verschillende 'bekende gezichten uit de sportwereld' ontmoette. In 2011 pleegde de voormalig mountainbiker zelfmoord.

Mogelijk komt de volledige waarheid rondom Operacion Puerto dankzij de hoofdpersoon later alsnog boven tafel. Fuentes vertelde dinsdag na de zitting aan de media bezig te zijn met een boek. Daarin belooft hij 'alles' te onthullen. Hij vertelde ook zijn functie als sportarts niet meer op te pakken. "Die behoefte heb ik niet meer. Ik ben van plan artikelen te publiceren en wetenschappelijk onderzoek te doen."