'Herkeuring ADHD'ers niet nodig voor rijbewijs'

Redactie

Het is niet nodig om iedere drie jaar te keuren of ADHD-patiënten geen gevaar op de weg vormen, zoals nu gebeurt. Dat adviseert de Gezondheidsraad dinsdag aan minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD). Als een ADHD'er eenmaal heeft bewezen dat zijn stoornis er niet voor zorgt dat hij bijvoorbeeld agressief of impulsief rijdt, blijft dat doorgaans zo.

De mate waarin ADHD de rijvaardigheid aantast, verschilt volgens de Gezondheidsraad sterk per persoon. Onder meer de intelligentie en het inzicht in de eigen ziekte spelen daarbij een rol. Naarmate de rijervaring toeneemt, wordt het risico op ongelukken kleiner.

De eerste keuring voor ADHD'ers, bestaande uit een medische keuring en een rijtest, moet volgens de Gezondheidsraad blijven bestaan. Daar kan worden bekeken of iemands stoornis hem een gevaar op de weg maakt of niet.

Als iemand eenmaal door de keuring is, zal hij steeds meer rijervaring opdoen en dus alleen maar beter gaan rijden. Het heeft dan dus geen zin om hem steeds weer te keuren, concludeert de Gezondheidsraad.

Bestuurders van personenauto's worden nu nog om de drie jaar herkeurd. Die van vrachtwagens en autobussen moeten ierder jaar een herkeuring ondergaan. Als een ADHD'er toch door zijn stoornis vaak de fout in gaat, wordt hij volgens de raad uiteindelijk net als alle wegpiraten wel een keer aangepakt. Daar komt bij dat beroepschauffeurs om de vijf jaar een medische keuring ondergaan. Eventuele problemen kunnen daar dan ook aan het licht komen.

Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur kon niet direct zeggen of de herkeuring nu wordt afgeschaft.