Flinke files in zuiden door sneeuw

De sneeuwval heeft dinsdagochtend in het zuiden van het land tot flinke overlast geleid. Op de A2 tussen Maastricht en Eindhoven stonden files met lengtes tot 23 kilometer, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Normaal staat op een dinsdag op het hoogtepunt zo'n tweehonderd kilometer en nu was dat 250 kilometer. "Maar dat komt alleen door de problemen in het zuiden. In de rest van het land was het juist rustiger dan normaal. Als het niet had gesneeuwd had er waarschijnlijk 150 kilometer gestaan." Inmiddels neemt de filelengte af.

Voor de avondspits worden geen problemen verwacht. "de sneeuw trekt het land in de loop van de dag uit en dan hebben we er geen last meer van", legt de woordvoerder uit.

De NS rijdt vanwege het winterweer volgens een aangepaste dienstregeling. Het KNMI waarschuwt in het noorden en zuiden voor plaatselijke gladheid en heeft voor Noord-Brabant en Limburg code oranje afgegeven.

De sneeuw zorgde maandagavond en - nacht in de rest van Europa voor veel heftigere problemen. In België stond op het hoogtepunt zestienhonderd kilometer file, goed voor een nieuw record. In Frankrijk lag tientallen centimeters sneeuw. Honderden automobilisten strandden, net als in het zuidoosten van Groot-Brittannië. Velen lieten hun auto achter om de nacht elders door te brengen. In het noorden van Duitsland gebeurden maandagavond honderden ongelukken.