Frankrijk haalt drieprocentsnorm niet

Het begrotingstekort van Frankrijk komt dit jaar naar verwachting uit op 3,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee voldoet het land net als Nederland niet aan de Europese norm van maximaal drie procent. President François Hollande maakte de bijgestelde voorspelling dinsdag bekend.

De Franse regering had al eerder gewaarschuwd dat het de drieprocentsnorm waarschijnlijk niet zou halen vanwege de lagere economische groei. Bij de opstelling van de begroting over 2013 was uitgegaan van een groei van het bbp van 0,8 procent. De Europese Commissie voorspelde vorige maand in de winterraming dat de Franse economie met slechts 0,1 procent groeit dit jaar.

Minister van financiën Pierre Moscovici sloot eerder deze maand uit dat Frankrijk dit jaar nog meer gaat bezuinigen om wel aan de begrotingseis te voldoen. Dat zou de groeiperspectieven voor het land alleen maar verslechteren, meent de ambtgenoot van Jeroen Dijsselbloem. Moscovici verwacht dat de Europese Commissie Frankrijk meer tijd gaat gunnen om het huishoudboekje op orde te krijgen.

Het tekort van Nederland komt dit jaar uit op 3,3 procent, becijferde het Centraal Planbureau eind vorige maand. Het kabinet-Rutte 2 besloot net als Frankrijk dit jaar niet extra in te grijpen. Voor volgend jaar worden wel 4,3 miljard euro extra bezuinigingen gepland om het tekort onder de drie procent te krijgen.