Frankrijk: stuur munitie naar Syrische rebellen

Redactie

De Europese Unie moet overwegen de rebellen in Syrië van munitie te voorzien. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius maandag gezegd na een EU-top over het geweld in Syrië.

Op de top werd onder meer gesproken over de mogelijkheid het wapenembargo tegen Syrië te versoepelen, zodat de EU de rebellen van wapens en munitie zou kunnen voorzien. Het embargo werd uiteindelijk niet aangepast en Fabius was hier niet over te spreken. "Er is een gebrek aan balans tussen het regime van Assad, dat wapens uit Iran en Rusland krijgt - krachtige wapens - en de Nationale Coalitie, die niet over dezelfde wapens beschikt."

Generaal Salim Idris, de stafchef van het Syrische rebellenleger, reisde vorige week naar Brussel om de EU om militaire steun te vragen. Idris zei dat de rebellen met zwaardere wapens beter in staat zouden zijn burgers te beschermen.

Sommigen binnen de EU denken echter dat er juist geen wapens naar Syrië moeten worden gestuurd. "Uiteindelijk zal er een politieke oplossing moeten worden gevonden", zei EU-buitenlandchef Catherine Ashton maandag na de top.