Japan herdenkt aardbeving en tsunami

Japan heeft maandag een moment stilte in acht genomen om de bijna negentienduizend slachtoffers te herdenken van de aardbeving en de tsunami die het land precies twee jaar geleden troffen.

Op een herdenkingsdienst in Tokyo, waar de Japanse keizer Akihito en zijn vrouw Michiko aanwezig waren, werd om 14.46 uur lokale tijd, het precieze tijdstip waarop de aardbeving plaatshad, stilte in acht genomen. De beving, die een kracht van 9,0 had, was de krachtigste in de geschiedenis van Japan. Het natuurgeweld had een tsunami tot gevoelig die de Japanse noordoostkust verwoestend trof.

Niet alleen werden complete dorpen weggevaagd, de tsunami leidde ook tot een kernramp bij de Fukushima Dai-ichi kerncentrale. Het koelsysteem viel uit en in drie reactors had een kernsmelting plaats. Er kwamen grote hoeveelheden straling vrij. Meer dan honderdduizend mensen werden uit het gebied rondom de centrale geëvacueerd.

Nu, twee jaar later, zijn zo'n driehonderd duizend mensen nog steeds ontheemd door de driedubbele ramp. Bijna nergens is nog echt een begin gemaakt met de wederopbouw van het land.