Verbeek: "Niet rancuneus naar Feyenoord"

Maarten (rubbereend)

AZ-trainer Gertjan Verbeek moest in het seizoen 2008/09 al na zeven maanden weg bij Feyenoord. De Deventenaar vertrok met het gevoel van een nederlaag.

Verbeek werd door de leiding op straat gezet, terwijl de fans achter hem stonden. "Op de terugweg naar huis begonnen bij mij toen natuurlijk emoties als teleurstelling en verdriet op te spelen. Zeven maanden had ik ziel en zaligheid gegeven om daar tot succes te komen", zei Verbeek bij het televisieprogramma Derksen & ...

"Dat dat niet lukt, ervaar ik als een nederlaag. Bovendien zat ik voor het eerst in mijn loopbaan zonder werk. Wat moest ik doen? Op woensdag was mijn laatste dag bij Feyenoord. Donderdag heb ik de tijd voor de pers genomen en vrijdag heb ik mijn timmer-overall aangetrokken en van mijn schuur een gastenverblijf gemaakt."

"Ik heb toen zeker vijf maanden het voetbal gemeden alvorens ik weer in een stadion kwam. Ik heb toen ook nog een mooie tocht met vrienden gemaakt op de motor in de VS en ik kon een extra skivakantie nemen", zei Verbeek, die veel weerstand ondervond. "In Rotterdam was iedereen, ook de werknemers die niet op het veld stonden, een bepaalde werkwijze gewend. Een andere cultuur creëren kost tijd en zorgde voor veel weerstand."

"Het waren niet alleen de ouderen. Het ging veelal om spelers die het seizoen ervoor al waren gehaald om Champions League-kwalificatie af te dwingen. Dat lukte niet, Feyenoord was zesde geworden toen. Aanvankelijk had ik goed contact met Peter Bosz (destijd technisch directeur, red.) en algemeen directeur Eric Gudde. Pas na een tijd heb ik aangegeven hoe ik het per se wilde hebben", aldus de huidige trainer van AZ.

"Na het trainingskamp in Turkije heb ik toen duidelijk gemaakt met welke vijf mensen ik niet door wilde gaan. Probleem is alleen dat Feyenoord toen geen centen had, dat maakt het beslissingen nemen over spelers lastiger. Afscheid nemen, kost namelijk ook geld. Rancuneus ben ik wat die periode betreft niet, maar er zijn mensen met wie ik geen contact meer hoef", besluit Verbeek.