Excuses katholieke kerk voor misbruik meisjes

De hogere oversten en bisschoppen van de katholieke kerk 'bieden oprecht excuus aan' en leven mee met de slachtoffers. Dat stellen zij in een schriftelijke reactie op het maandag verschenen rapport van de commissie-Deetman naar misbruik van meisjes in de katholieke kerk.

Het rapport laat volgens de Bischoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) opnieuw zien dat het heeft ontbroken aan goede zorg voor kinderen die aan de kerk waren toevertrouwd. "Het is pijnlijk dit te moeten constateren", schrijven zij in een schriftelijke reactie.

Volgens de oversten en bisschoppen treft niet alleen de daders blaam, maar ook degenen die moesten toezien op een goede gang van zaken in huizen en instellingen waar meisjes werden opgevangen en opgevoed. De kerk zegt verder met de slachtoffers mee te leven en hun excuus aan te bieden.

Op het advies van de commissie om speciale bemiddeling door professionele mediators in te stellen voor vrouwelijke slachtoffers van buitensporig geweld in de kerk, wordt in de schriftelijke verklaring van de kerk niet ingegaan. Ook een reactie op de aanbeveling van financiële genoegdoening voor de slachtoffers ontbreekt.

De kerk laat wel weten met de slachtoffers in gesprek te willen om hen zo 'kracht en steun te geven'. De Bischoppenconferentie en de KNR willen het rapport en de aanbevelingen eerst 'zorgvuldig doornemen' om vervolgens met Wim Deetman in gesprek te gaan.

Het vervolgonderzoek van Deetman bleek maandag 181 nieuwe meldingen van seksueel misbruik van meisjes te hebben opgeleverd. Van structurele misstanden binnen de vrouwelijke congregaties was volgens Deetman geen sprake.

Het eerste onderzoek van Deetman naar seksueel misbruik in de kerk verscheen eind 2011. Daaruit bleek dat tussen 1945 en 2010 tien- tot twintigduizend kinderen - jongens en meisjes - zijn misbruikt in katholieke instellingen.