Politie vindt geen brandstichter in Enschede

De vier branden die Enschede de afgelopen maanden teisterden staan los van elkaar. Onderzoek van de politie heeft geen samenhang uitgewezen. De branden hebben waarschijnlijk ook verschillende oorzaken, melden gemeente, politie en Openbaar Ministerie maandag.

De oorzaak van de brand in de Joan Coststraat in september is niet te herleiden. Dat geldt ook voor de brand in winkelcentrum De Posten in februari.

Voor de brand op oudejaarsdag in een pand aan de meubelboulevard is geen aanwijsbare oorzaak gevonden, dus ook niet van brandstichting. De onderzoekers vermoeden dat de brand ontstond in de Meubel Outlet door niet uitgeschakelde kachels. Drie bedrijven gingen in vlammen op. Er is geen sprake van opzet, is de conclusie.

Op 19 januari verwoestte een brand een naburig pand van honderd bij zeventig meter aan de Hengelosestraat, met onder meer vestigingen van McDonald's, Kwantum, Halfords en een meubelzaak. Er is geen technische oorzaak zoals kortsluiting gevonden, maar menselijk falen of opzet zouden mogelijk kunnen zijn. De politie gaat dinsdag flyeren op en in de omgeving van het meubelplein Schuttersveld in Enschede waar de twee branden woedden.

De getroffen ondernemers zijn maandag geïnformeerd over de voorlopige onderzoeksresultaten en de voorgenomen flyeractie. Tijdens de bijeenkomst werd gemeld dat de verzekeringsmaatschappij een beloning uitlooft voor de tip die meer duidelijkheid biedt. De politie zoekt getuigen die hebben gezien of een blauwe nooddeur is gebruikt.

De afgelopen weken zijn veel getuigen gehoord en is buurt- en sporenonderzoek verricht. Het onderzoek wordt de komende tijd voortgezet om vast te stellen wat zich exact heeft afgespeeld.


Politie vindt geen brandstichter in Enschede (Foto: Novum)