'Ziekenhuis mag abortus niet weigeren'

Redactie

Ziekenhuizen mogen vrouwen die abortus willen niet weigeren. Dat zei minister Jet Bussemaker (PvdA) maandag op Radio 1. De minister reageerde op medewerkers van het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, die zich verzetten tegen de beslissing om abortus mogelijk te maken voor ouders die een kind met syndroom van Down verwachten.

"Ik vind het logisch dat ziekenhuizen niet mogen weigeren. Als iemand op individueel niveau weigert, dan zijn er vast anderen die het wel willen doen. Maar nu wordt de vrouw er de dupe van", aldus Bussemaker, die in het kabinet verantwoordelijk is voor emancipatie.

Honderden medewerkers van het ziekenhuis in Ede verzetten zich tegen de beslissing van de raad van bestuur om abortus voor vrouwen die zwanger zijn van een kind met syndroom van Down mogelijk te maken. Tot eind december was dit onmogelijk vanwege de christelijke normen en waarden van het ziekenhuis, maar de normen zijn nu verruimd.

In een brandbrief aan de raad van het bestuur roepen de medewerkers van het ziekenhuis nu op het besluit tot abortus te heroverwegen. Ze willen dat het bestuur de beslissing terugdraait omdat veel medewerkers vanuit hun geloofs- en levensovertuiging hun werk doen met 'respect voor het leven dat aan ons en anderen is gegeven'.