'Brandweer niet afrekenen op aanrijtijden'

Redactie

De brandweer moet niet langer alleen worden afgerekend op de aanrijtijden. Dat geeft namelijk geen garanties voor een betere brandveiligheid, stelt het Veiligheidsberaad - de koepelorganisatie van veiligheidsregio's - maandag.

Nu zijn de aanrijtijden de enige wettelijke indicator voor de prestaties van de brandweer. Voorzitter van de veiligheidsregio Noord-Limburg en burgemeester van Venlo Antoin Scholten noemt de huidige eisen maandag in het televisieprogramma Eenvandaag 'onmogelijk'. "Het is irreëel, onhaalbaar en niet uitvoerbaar, misschien wel in de Randstad maar zeker niet in dunbevolkte gebieden. Daar moet je andere maatregelen voor bedenken."

Scholten noemt de eisen bovendien onverenigbaar met de bezuinigingen waarmee de brandweer te maken heeft. "Als wij ons hele gebied, Limburg-Noord en -Midden willen dekken zoals de Tweede Kamer dat voor ogen heeft, dan betekent dat wij met zeven beroepskorpsen moeten uitbreiden, van twee naar negen en dat wij zeventien miljoen per jaar extra kosten hebben. Dat is niet te betalen."

Het is veel beter om de brandweer ook af te rekenen op zaken als voorlichting en preventie, stelt het Veiligheidsberaad. Dan gaat het om het vergunningenbeleid en bijvoorbeeld het informeren van burgers over het plaatsen van brandmelders en sprinklerinstallaties. "Als de brandweer arriveert kan iemand al overleden zijn door rookvergiftiging. Een rookmelder heeft in zo'n geval veel meer effect", stelt de raad.

TNO heet op verzoek van het Veiligheidsberaad een model ontwikkeld voor de prestaties van de brandweer waarbij met meer factoren rekening wordt gehouden. "Goede brandweerzorg vraagt om een integrale aanpak van alle aspecten die te maken hebben met brandveiligheid", aldus de raad. Het rapport is aangeboden aan minister van Veiligheid Ivo Opstelten (VVD).