Sagan wint helletocht in Tirreno-Adriatico

Peter Sagan heeft maandag de zware zesde etappe van de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Slowaak van Cannondale won na 209 kilometer met start en finish in Porto Sant'Elpidio de sprint van medevluchters Vincenzo Nibali en Joaquin Rodriguez.

De renners werden in de stromende regen twee keer over een helling met een stijgingspercentage van 27 procent gestuurd. Vrijdag won Sagan ook al een rit in de Italiaanse etappekoers. Nibali loste Chris Froome af als leider met alleen de negen kilometer lange tijdrit van dinsdag nog op het programma.

Een kopgroep van zestien renners ging al vroeg in de etappe op het avontuur. De groep met Fabian Cancellara als grootste naam en de Nederlanders Lars Boom (Blanco Pro Cycling) en Tom Dumoulin (Argos-Shimano) werd door de Sky-ploeg van klassementsleider Chris Froome scherp in de gaten gehouden en dus bleef de voorsprong beperkt. Op de eerste beklimming van de gevreesde Sant'Elpidio a Mare spatte de kopgroep echter uiteen.

Dumoulin probeerde het daarna alleen, maar hij werd bijgehaald door Beñat Intxausti (Movistar). De Spanjaard liet bij de tweede beklimming van de Sant'Elpidio a Mare Dumoulin achter en kreeg in de afdaling gezelschap van Nibali (Astana), Samuel Sanchez (Euskaltel) en Sagan, die in de afdaling veel tijd goedmaakte.

Nibali en Sagan bleven samen over vooraan en kregen gezelschap van Rodriguez (Katusha). Daarachter maakte Alberto Contador vaart omdat Froome op achterstand reed. De kopman van Saxo reed naar Sanchez, Chris Horner (Radioshack-Leopard) en Mauro Santambrogio (Vini Fantini-Sella Italia) toe. Het viertal kwam echter niet meer dichterbij en kwam op 44 seconden van Sagan binnen.

In het algemeen klassement staat Nibali nu 34 tellen voor op Froome en 37 op Rodriguez. Contador staat 48 tellen vierde. Wout Poels is op 3.08 minuten de nummer tien van het klassement. Door het slechte weer en het zware parcours vielen maandag al veel renners uit. Onder anderen Andy Schleck, Mark Cavendish en Koen de Kort knepen de remmen dicht.