Patricia Perquin overweegt juridische stappen

Schrijfster Patricia Perquin sluit juridische stappen niet uit na een publicatie over haar in de Volkskrant. Het dagblad publiceerde een artikel waarin haar identiteit wordt onthuld en haar geloofwaardigheid in twijfel wordt getrokken. De schrijfster moet nu 'vechten tegen onjuiste beeldvorming', zegt haar advocaat Christiaan Alberdingk Thijm maandag. Hoe zij die strijd wil aangaan, moet nog blijken.

Alberdingk Thijm reageert op een artikel van afgelopen zaterdag, waarin naast de identiteit ook het omstreden verleden van de schrijfster van Achter het Raam op de Wallen openbaar werd gemaakt. De feiten over Perquin, een pseudoniem van Valerie Lempereur, in het stuk kloppen 'volstrekt niet', zegt de raadsman.

Het boek over het werk van prostituees op de Wallen begon als feuilleton in Het Parool en het Algemeen Dagblad. Perquin beschreef zowel de komische als de nare kanten van het werk en groeide uit tot een raadgever van de gemeente Amsterdam op het gebied van prostitutie.

Perquin heeft onder haar echte naam gewerkt als journalist, maar liep in 1994 reputatieschade op nadat ze zich had voorgedaan als de vrouw van Charles Groenhuijsen. Haar inmiddels failliete uitgeverij Lampedaire raakte in België in opspraak. Alberdingk Thijm benadrukt echter dat ze nooit ergens voor is veroordeeld. "De journalisten voeren anekdotes op uit het verre verleden, waaruit het beeld moet ontstaan dat ze liegt en bedriegt."

De advocaat geeft toe dat Perquin niet exact tienduizend klanten heeft gehad, zoals ze in haar boek zegt. "We kunnen het over cijfers hebben, maar daar gaat het niet om. Ze heeft ook niet haar echte leeftijd opgeschreven. Dat was bewust, ook omdat haar familie niets afwist van haar leven op de Wallen."

Uitgever Mai Spijkers van Prometheus ziet geen aanleiding om het boek aan te passen, laat hij desgevraagd weten. Hij vertrouwt nog steeds op het waarheidsgehalte van de gebeurtenissen die in het boek worden omschreven.

"Ze hebben mijn cliënte helemaal kapotgemaakt", zegt Alberdingk Thijm, die vergeefs heeft geprobeerd publicatie van het artikel via de rechter te voorkomen. "Na een heel heftig leven had ze haar bestaan eindelijk weer opgebouwd. Het is wraakjournalistiek van kwaadwillende journalisten."