Anouk ziet Eurovisie Songfestival als vakantie

Anouk is er zeker van dat het Eurovisie Songfestival hartstikke leuk wordt. "Ik zie het echt als een vakantie van twee weken", vertelde de zangeres maandag bij de presentatie van haar Songfestivalnummer Birds. "Ik denk dat ik vreselijk veel lol ga hebben en dit iets is wat ik nooit ga vergeten."

Het idee mee te doen aan het liedjesfestijn kreeg Anouk toen ze de ballad Birds aan het mixen was. "Ik dacht: dit zou een mooie song zijn voor het Songfestival, weer eens heel wat anders." Dat plan leverde Anouk aardig wat commentaar op, ook van mensen om haar heen. "De meesten vinden het een stom festival, een clownsfestival. Veel mensen zeiden: dat moet je niet doen. Toen dacht ik: ik moet het doen."

Wakker liggen van kritiek doet Anouk niet. "Er zijn geheid mensen die er geen drol aan vinden, maar daar ben ik op voorbereid." Bang voor negatieve gevolgen is ze evenmin. "Wat kan er nou nog misgaan? Ik ga er niet minder om zingen, ik ga er niet slechter van schrijven."

Anouk, die vertelde dat ze al een jaar of zes, zeven mee wil doen aan het Songfestival, stort zich helemaal op het liedjesfestijn. Dat ze Nederland mag vertegenwoordigen, vindt ze 'hartstikke leuk'. "Ik zit daar met vlag en al, ik ga zwaaien ook. The whole shebang, anders moet je het niet doen."

Alle feestjes en bijeenkomsten voorafgaand aan het Songfestival zijn echter niet aan Anouk besteed. "Ik doe de persconferenties wel, maar ga niet naar de feestjes. Dat doe ik hier ook niet, waarom zou ik het daar wel doen?" Ook tijdens Eurovision in Concert is Anouk afwezig. "Ik vind het Songfestival te gek, maar aan al die poeha en pr vooraf doe ik niet mee. Daar zie ik het nut niet van in."

Over haar act in Malmö heeft Anouk een beetje nagedacht. "Ik heb wel wat dingetjes gekocht, maar weet het nog niet zeker. In ieder geval geen jurk of rok, ik doe iets aan waarin ik mezelf prettig voel." Op het podium krijgt de Haagse bijval van achtergrondzangeressen. "Maar er komen geen muzikanten die daar voor Jan Lul een kunstje staan te doen. Dat vind ik altijd zo'n raar gezicht, zo'n zigeunerbandje."

Hoewel Anouk al jaren rondloopt met het idee mee te doen aan het Eurovisie Songfestival, komt ze thuis op de bank niet door de uitzending heen. "Ik kijk meestal achteraf een beetje de hoogtepunten. Niet de hele show, dat is me te veel en houd ik niet vol."

Anouks inzending Birds is hier te beluisteren. Wil je je gedachten spuien over dit nummer en alles omtrent het Songfestival, dan kun je terecht in ons Songfestival-subforum.