Hitman Trilogy HD

SolidDS

Toen Hitman: Absolution werd aangekondigd was het natuurlijk wachten op een HD-remake van de eerdere delen. Het is dan wel jammer dat men niet even wat meer tijd en energie in Hitman: HD Trilogy heeft gestopt. Agent 47 heeft namelijk behoorlijk veel last van ouderdomskwaaltjes.

Hitman Trilogie HDOm gelijk maar met de deur in huis te vallen: Hitman HD Trilogy is naar mijn mening niet de trilogie die je zou mogen verwachten van een game die de titel Hitman draagt. Uitgever Square Enix en ontwikkelaar IO Interactive hebben het zich wel heel erg makkelijk gemaakt door alleen wat opgepoetste graphics en niet eens de volwaardige eerste drie delen te bundelen. Want deze trilogie bestaat namelijk uit Hitman 2: Silent Assassin, Hitman: Contracts en Hitman: Blood Money. De grote vraag is dan ook: waar is deel één?!

Om dan maar met het eerste/tweede deel te beginnen. Hitman 2: Silent Assassin kwam uit in 2002 en was toen grafisch gezien ook geen echte hoogvlieger. Dat is ook gelijk het eerste wat je opvalt bij het starten van de HD-versie. Er is helaas, naast de textures een botox-behandeling gegeven te hebben, helemaal niets gedaan om de game te voorzien van wat extra textures waardoor de game gewoon net iets lekkerder zou hebben geoogd. Nu komen namelijk alle grafische mankementen die er vroeger ook al waren nog eens extra naar voren en dat is jammer. Gameplaytechnisch is er ook niet veel veranderd waardoor de game nog al houterig aanvoelt. Dit was misschien nog acceptabel in 2002, maar ook hier had iets meer aandacht aan besteed mogen worden.

 

Hitman: Contracts doet het al iets beter dan zijn twee jaar oudere broer en is beter door te komen. Ook hier zijn de graphics alleen voorzien van een HD-saus en is er weinig tot niets echt veranderd, maar al met al een welkome evolutie van Silent Assassin. Ook over de gamplay valt te disscusiëren, maar als je je eerst door Silent Assassin hebt geworsteld, pak je dit deel snel op en neem je de kleine onvolkomenheden voor lief. 

Hitman HD Trilogy

"Best of the rest" wordt wel eens gezegd en dat geldt eigenlijk ook voor Hitman HD Trilogy. Hitman: Blood Money is namelijk de enige game van de drie die goed mee kan met de eisen die we tegenwoordig stellen en mogen verwachten van remake-games. Dit komt natuurlijk doordat de game al een eerdere release heeft gehad op Xbox 360 in 2006. Het laat ook gelijk goed zien welke ontwikkeling de franchise doorlopen heeft de afgelopen jaren. Vijanden en omgevingen komen realistischer over en dat is gewoon fijn. Zeker als je een game langer speelt want zo blijf je gewoon lekkerder in een game zitten.

Conclusie

Hitman HD Trilogy laat bij mij een gemengd gevoel achter. Hoewel ik de serie een warm hart toe draag en het beste gun, blijf ik toch met een nare nasmaak en met het gevoel van 'er had veel meer in kunnen zitten'. Voor nieuwkomers die het hele "verhaal" achter Agent 47 willen weten zal het echt even doorbijten zijn om de eerste twee delen door te spelen, maar zodra je er eenmaal in zit en je accepteert dat deze games niet perfect zijn, kun je er toch redelijk wat uren plezier aan beleven. 

Pluspunten Minpunten Cijfer
+  Genoeg te doen om je een tijd bezig te houden. - Valt grafisch tegen. 6,5
+  Agent 47 - Controls voelen houterig aan.
  - Waar is deel één?

Gespeeld op PlayStation 3, ook beschikbaar op Xbox 360 en Windows.

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.