Tieners zijn luie bankzitters

Koters tussen de 4 en 17 jaar bewegen nog steeds te weinig. Slechts 45 procent van deze groep voldoet aan de zogenaamde beweegnorm. Dat blijkt maandag uit de meest recente beweeg- en zitcijfers van onderzoeksorganisatie TNO uit 2010 en 2011. Het percentage is vrijwel gelijk aan voorgaande jaren.

Vooral jongeren van 12 tot 17 jaar vallen in ongunstige zin op. Zij zitten op een vrije dag gemiddeld 5,9 uur op hun luie krent. Op een schooldag gaat dit zelfs omhoog naar negen uur. Van deze groep haalt 48 procent de beweegnorm van zeven dagen per week ten minste een uur bewegen niet.

Ook de jongste groep van 4 tot 11-jarigen zit te veel. Van deze groep zit 43% zit meer dan twee uur per dag achter de computer of voor de televisie in de vrije tijd. Bij volwassenen voldoet ongeveer twee derde aan de beweegnorm en met 55 procent voldoet ruim de helft van de ouderen aan de norm.

Uit de vorige meting bleek dat 46 procent van de jongeren te weinig bewoog. Ook in de vijf jaren daarvoor gaat dit om vrijwel hetzelfde cijfer.

"Er zit al jaren nauwelijks beweging in de beweegcijfers. Er is zelfs sprake van achteruitgang, omdat we steeds meer op de bank blijven zitten" licht Nico van Meeteren van TNO toe in een verklaring. "Met name de cijfers van jeugdigen zijn alarmerend, zeker als je beseft dat de invloed van te weinig bewegen op bijvoorbeeld de levensverwachting groot is. Te weinig bewegen levert gezondheidsrisico's op die qua omvang vergelijkbaar zijn met die van roken."

Volgen Van Meeteren kunnen wereldwijd miljoenen doden voorkomen als we inactieven weten te stimuleren voldoende te bewegen. "Voor Nederland zijn dat naar schatting ruim achtduizend sterfgevallen, ofwel circa zes procent van het totaal aantal sterfgevallen."

TNO adviseert het ministerie van Volksgezondheid en Sport om extra aandacht te besteden aan een actievere leefstijl, gecombineerd met het tegengaan van langdurig zitten.