FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 februari 2013

Iran pakt journalisten om banden met BBC

De Iraanse autoriteiten hebben opnieuw een groep journalisten opgepakt. Dat meldt het Iraanse persbureau IRNA op basis van het Iraanse ministerie van inlichtingen. De Iraanse journalisten worden beticht van banden met de Britse omroep BBC.

In een verklaring liet het ministerie weten dat de groep betrekkingen onderhield met een zender die zijn hoofdkantoor heeft in Londen en kantoren heeft in Brussel, Istanbul en Parijs. In het bericht van IRNA staat niet hoeveel journalisten er zijn opgepakt. Vorige week werden ook al elf journalisten opgepakt. Ze worden van hetzelfde 'vergrijp' verdacht.

Iran heeft de afgelopen jaren meermaals de Perzische afdelingen van de BBC en de Amerikaanse zender Voice of America veroordeeld. De Perzische afdeling van beide zenders wordt afgeschilderd als wapentuig van de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten. Teheran heeft gewaarschuwd voor ernstige repercussies voor Iraanse journalisten en activisten die contact onderhouden met beide omroepen.

Meer schutters bij schietpartij metro Rotterdam

Bij de schietpartij voor het metrostation Slinge in Rotterdam vorige week woensdag is vermoedelijk door twee mensen geschoten. Dat heeft de politie dinsdagavond gezegd in Opsporing Verzocht.

Het slachtoffer, een 21-jarige man, werd woensdag voor de ingang van het metrostation neergeschoten. Hij raakte daarbij zwaargewond. In eerste instantie werd gedacht dat het om een dader ging, maar na onderzoek blijkt dat er waarschijnlijk door meer personen is geschoten. De politie is op zoek naar getuigen.

Kamer wil Kroatische arbeiders weren

Nederland moet tijdelijk geen Kroatische arbeidskrachten toelaten als Kroatië lid wordt van de Europese Unie. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag bepaald, op voorstel van SP-Kamerlid Harry van Bommel.

Een meerderheid van de Tweede Kamer ging vorige week akkoord met de toetreding van Kroatië, naar verwachting op 1 juli. Tegelijkertijd vreest de Kamer een toestroom van Kroatische arbeiders. Daarom moet het kabinet gebruikmaken van de mogelijkheid om arbeidskrachten uit nieuwe EU-landen tijdelijk te weren, het zogeheten overgangsregime. Dat kan maximaal zeven jaar.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wilde vorige week niet toezeggen dat Nederland gebruik zal maken van het overgangsregime, omdat zijn collega van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) nog bezig is met een onderzoek hiernaar.

Van der Garde tevreden na eerste testdag

Giedo van der Garde kwam vandaag voor het eerst in actie als racecoureur voor Caterham. Bij de test in Jerez reed de Nederlander 64 ronde en klokte met 1.21,915 de tiende tijd. Van der Garde was tevreden over zijn eerste van twee testdagen.

"Ten eerste is het fantastisch om weer aan het werk te zijn en ik ben tevreden hoe de eerste dag op het circuit verlopen is", aldus de nieuwbakken Formule 1-coureur. "We hebben een goed aantal ronden kunnen rijden zonder tegen heel grote problemen aan te lopen. Daarnaast voelde ik me vanaf het begin vrij goed op mijn gemak in de auto."

"Afgezien van een paar kleine problemen met de vloer, hoefden we nauwelijks veranderingen aan de auto aan te brengen. We hebben ook een aantal procedures doorgenomen die nieuw voor me waren, met name starts. Daarvan heb ik er vorig jaar niet al te veel gedaan. Maar het belangrijkste voor mij zijn de banden. Ze voelen zeker anders dan ik gewend ben van de vrijdagsessies, dus daar gaan we de komende tests op focussen zodat ik er zo veel mogelijk weet uit te halen."

Over het niveau van zijn auto kon hij nog weinig zeggen. "Het is duidelijk nog veel te vroeg om een oordeel te vellen over het prestatieniveau van de nieuwe auto. Maar vergeleken met de auto waar ik in Brazilië mee reed, heb ik het gevoel dat we deze winter veel progressie hebben geboekt."

Pink vindt het prima om 'niet mooi' te zijn

Pink heeft het geaccepteerd dat anderen haar niet mooi vinden. "Mensen zeiden vanaf het begin tegen mij: je komt nooit op de cover van tijdschriften want je bent niet mooi genoeg. En dat vind ik prima", vertelt de 33-jarige zangeres aan Redbook Magazine.

"Een meisje als ik moet het niet hebben van haar uiterlijk", zegt Pink, die eigenlijk Alecia Moore heet. "Ik weet wat mijn sterke punten zijn. Ik werk hard, heb talent, ben grappig en ik ben een goed mens."

Pink heeft nooit als doel gehad om mooi te zijn, ze richt zich liever op haar geluk. "Ik voel me mooi als ik mijn leren broek draag en mijn man mijn kont grijpt", aldus de zangeres. "Of als mijn dochter vol vreugde op me af komt rennen."

'Armstrong niet vervolgd voor doping'

Lance Armstrong hoeft na zijn dopingbiecht niet te vrezen voor justitiële vervolging. Dat heeft advocaat André Birotte, toezichthouder bij het federaal onderzoek dat een jaar geleden gesloten werd, dinsdag verklaard.

Onderzoekers, onder leiding van Jeff Novitzky, slaagden er namens justitie niet in aan te tonen dat rond Armstrong bij diens ploeg US Postal een dopingprogramma bestond. Het antidopingbureau Usada gebruikte het materiaal van justitie om de Texaan uiteindelijk alsnog te straffen. Enkele weken geleden bekende Armstrong doping. "Op dit moment werpt het geen nieuw licht op de zaak", verklaarde Birotte.

Arabieren Jeruzalem op straat door sloop huis

Een gebouw in het oosten van Jeruzalem is dinsdag op bevel van het stadsbestuur met de grond gelijk gemaakt. Daardoor zijn 33 Arabische bewoners op straat komen te staan.

Het stadsbestuur zei dat het pand niet veilig was en zonder de juiste vergunningen was gebouwd. Volgens Arabische inwoners van Jeruzalem is het schier onmogelijk om de juiste bouwvergunningen te krijgen. De mensen die in het gebouw woonden zeiden dinsdag dat ze wachtten op een vergunning.

Het slopen van huizen in Jeruzalem kwam tien jaar geleden geregeld voor tijdens de tweede intifadah, de Palestijnse opstand tegen Israël. De afgelopen jaren werden een stuk minder huizen neergehaald. Volgens Meir Margalit, een raadslid in Jeruzalem en criticus van de huizensloop, zijn de laatste twee jaar vooral leegstaande huizen gesloopt.

Eerste testdag Jerez (5/2/2013)

Jenson Button heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste testdag voorafgaand aan het nieuwe Formule 1-seizoen. De Brit was ruim acht tienden sneller dan Mark Webber. Romain Grosjean was een tiende langzamer dan de Red Bull-coureur. Giedo van der Garde eindige als tiende.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 J. Button McLaren-Mercedes 1:18.861 -.--- 37
2 M. Webber Red Bull Racing 1:19.709 +0.848 73
3 R. Grosjean Lotus 1:19.796 +0.935 54
4 P. di Resta Force India 1:20.343 +1.482 89
5 D. Ricciardo Toro Rosso 1:20.401 +1.540 70
6 F. Massa Ferrari 1:20.536 +1.675 64
7 N. Hülkenberg Sauber 1:20.699 +1.838 79
8 N. Rosberg Mercedes 1:20.846 +1.985 14
9 P. Maldonado Williams 1:20.864 +2.003 84
10 G. van der Garde Caterham 1:21.915 +3.054 64
11 M. Chilton Marussia 1:24.176 +5.315 29

Geld Bankgiro Loterij in koninklijke projecten

De Bankgiro Loterij trekt dit jaar 2,3 miljoen euro uit voor drie koninklijke projecten. Zo krijgt het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een miljoen euro voor de restauratie van de koningssloep, die ook wel wordt omschreven als de gouden koets te water.

Paleis Het Loo in Apeldoorn krijgt bijna 716 duizend euro overgemaakt voor een tentoonstelling over de koningen en koninginnen van Nederland en het Nederlands Instituut Beeld en Geluid in Hilversum ontvangt 560 duizend euro voor de zoektocht naar de mooiste koninklijke amateurvideo's uit de periode van 1980 tot 2005.

De loterij heeft dit jaar 64 miljoen euro te besteden aan cultuur, ongeveer net zo veel als vorig jaar. Het geld wordt verdeeld onder ruim 65 culturele instellingen, zo maakte de organisatie dinsdagavond bekend tijdens het Goed Geld Gala in Amsterdam. Vorig werd het bedrag verdeeld onder 58 culturele organisaties.

Drie musea ontvangen voor het eerst steun van de loterij. Het Stedelijk Museum, het Eye Filminstituut en Museum Catharijneconvent krijgen elk een bijdrage van twee ton.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam krijgt de komende drie jaar anderhalf miljoen euro per jaar om de entree te verplaatsen naar het Museumplein. Het entreegebied bevindt zich nu nog aan een drukke straat.

De inkomsten van de Bankgiro Loterij komen uit de verkoop van loten. Zo'n 650 duizend mensen kochten in 2012 voor 128,4 miljoen euro aan loten. De helft van die opbrengst is doorgaans bestemd voor musea, molens en monumenten. De andere helft wordt verspreid via fondsen en stichtingen, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Doen.

NOS vindt nieuwe weerman

De NOS heeft een nieuwe weerman. De 32-jarige natuurkundige Peter Kuipers Munneke gaat kijkers van NOS-journaals vanaf april informeren over de weersverwachtingen, meldt de omroep dinsdag.

Kuipers Munneke is polair meteoroloog en werkt bij het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek Utrecht. Daar blijft hij ook na zijn aanstelling actief. De wetenschapper wordt vanaf 1 maart achter de schermen ingewerkt voor zijn nieuwe baan.

De NOS kondigde vorig jaar aan buiten de gebaande paden op zoek te gaan naar een weerpresentator. In het team weermannen- en vrouwen was een gat ontstaan na het vertrek van Erwin Krol. Een opvolger moest worden gevonden door screentests te houden bij Wageningen University. Elke geïnteresseerde meteoroloog kon zich aanmelden.


NOS vindt nieuwe weerman (Foto: Novum)

Britse Lagerhuis stemt voor homohuwelijk

Het Britse Lagerhuis heeft in een eerste stemmingsronde ingestemd met wetgeving die homohuwelijken mogelijk maakt. 400 leden van het Lagerhuis stemden voor het legaliseren van het homohuwelijk per 2014, 175 stemden tegen.

Het wetsontwerp moet nog enkele stappen doorlopen om van kracht te worden, maar deze eerste stemming laat al wel een kloof zien binnen de partij van premier David Cameron.

Volgens het voorstel kunnen mensen van hetzelfde geslacht zowel een burgerlijk huwelijk sluiten als hun relatie kerkelijk laten vastleggen. Kerken zijn vrij om te bepalen of ze zulke relaties willen inzegenen. In het wetsontwerp staat expliciet dat de Anglicaanse Kerk zulke inzegeningen niet hoeft aan te bieden.

Timmermans wil Hezbollah op terreurlijst

De Europese Unie moet de Libanese militante moslimbeweging Hezbollah op de lijst van terroristische organisaties zetten. Dat vindt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), laat hij dinsdag weten.

Timmermans reageert op de uitkomst van het onderzoek in Bulgarije naar de aanslag op een bus met Israëlische toeristen in Burgas in juli 2012. Uit het onderzoek is gebleken dat Hezbollah erachter zat.

"Het is de eerste keer dat een EU-lidstaat vaststelt dat Hezbollah op EU-grondgebied zich schuldig heeft gemaakt aan een terroristische aanslag", stelt Timmermans. "We moeten op korte termijn in de EU bespreken welke consequenties we hieraan verbinden."

Nederland pleit al langer voor plaatsing van Hezbollah op de Europese terreurlijst.

Duitse minister raakt doctorstitel kwijt

De Duitse minister van onderwijs Annette Schavan is haar doctorstitel kwijt. De Heinrich Heine Universiteit in Düsseldorf besloot dinsdag de minister haar titel te ontnemen omdat zij zich in haar proefschrift uit 1980 bezondigd heeft aan plagiaat.

Schaven staat dicht bij bondskanselier Angela Merkel. In 2011 moest minister van defensie Karl-Theodor zu Guttenberg aftreden toen aan het licht kwam dat hij grote delen van zijn proefschrift gekopieerd had.

Debat over huurverhoging uitgesteld

Het debat in de Tweede Kamer over de plannen van het kabinet om de huren te verhogen is uitgesteld. De Kamer zou dinsdagavond het eerste deel van het debat houden, en donderdag de rest. Nu wordt het hele debat donderdag gevoerd.

De coalitiepartijen VVD en PvdA drongen aan op haast, ondanks klachten van de oppositie over een gebrek aan voorbereidingstijd. Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) wil dat woningcorporaties de huren per 1 juli kunnen verhogen. Daarvoor moet de parlementaire behandeling deze maand zijn afgerond.

Als de plannen doorgaan, mogen de huren op 1 juli met minstens anderhalf procent omhoog, bovenop de inflatiecorrectie. Voor huishoudens met een inkomen van meer dan 43 duizend euro is de maximale stijging zelfs 6,5 procent.

De oppositie dreigt de huurplannen te blokkeren in de Eerste Kamer, waar VVD en PvdA geen meerderheid hebben.

Grosskreutz twee jaar langer bij Dortmund

Kevin Grosskreutz voetbalt nog tot 2016 voor Borussia Dortmund. De 24-jarige middenvelder verlengde dinsdag zijn tot 2014 doorlopende contract met twee jaar. Dat maakte de Duitse kampioen en bekerwinnaar dinsdag bekend. Grosskreutz speelt al sinds 2009 voor de zwartgelen. Hij begon zijn carrière bij Rot-Weiss Ahlen.

Technisch directeur Michael Zorc vindt Grosskreutz een belangrijke speler. "We zijn blij met hem een belangrijke bouwsteen voor ons team langdurig aan ons gebonden te hebben." Ook Grosskreutz is tevreden langer bij de club te blijven. "Borussia Dortmund was altijd mijn eerste gesprekspartner en ik geef alles om met het team succesvol te zijn."


Grosskreutz twee jaar langer bij Dortmund (Foto: Novum)

Clubs willen Europa Leaguefinalisten belonen

De Europese topclubs willen de finalisten van de Europa League belonen met startbewijzen voor de Champions League. Dat heeft de European Club Association (ECA) dinsdag bekendgemaakt op zijn tweejaarlijkse vergadering. Die wordt dit jaar gehouden in de Qatarese hoofdstad Doha waar de clubs de voorbereidingen op het WK van 2022 komen bekijken.

Van de 87 voetbalclubs uit 36 landen reageerde 61 procent positief op het idee om de finalisten voor de Champions League uit te nodigen. De ECA wil zo helpen om de Europa League aantrekkelijker te maken. Het tweede Europese bekertoernooi is weinig geliefd bij clubs en fans vanwege een ingewikkelde structuur en laag prijzengeld.

Nieuw EPD geaccepteerd door huisartsen LHV

De leden van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) staan achter de invoering van het vernieuwde elektronisch patiëntendossier (EPD). Zestien van de 23 afdelingen stemden dinsdag voor, twee huisartskringen onthielden zich van stemming.

De huisartsen hebben afgesproken dat aansluiting bij de nieuwe versie van het EPD, dat het Landelijk Schakelpunt wordt genoemd, vrijwillig is en blijft. Het uitwisselen van gegevens blijft verder voorlopig regionaal en niet landelijk. Leden die zich in de komende drie jaar aansluiten krijgen ondersteuning en een tegemoetkoming in de kosten.

Het Landelijk Schakelpunt is 1 januari in gebruik genomen. Het gaat om computers die aan elkaar zijn gekoppeld. Daardoor kunnen zorgverleners in elkaars dossiers kijken. Dat kan alleen als de patiënt toestemming heeft gegeven. Tot nu toe staan er vierhonderdduizend dossiers in het systeem. Dat worden er waarschijnlijk snel meer. Iedere patiënt die bij de huisarts komt, krijgt de vraag of hij het goed vindt als zijn dossier in het systeem wordt opgenomen.

Volgens Paul Habets, vicevoorzitter van de LHV, is het nieuwe EPD een goede zaak voor de patiënt. "Met name chronische patiënten willen dat hun belangrijkste medische gegevens beschikbaar zijn als zij een huisartsenpost moeten bezoeken. Huisartsen kunnen dit voor deze patiënten nu op een goede manier regelen", stelt hij in een verklaring.

Een kleinere huisartsenvereniging, de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen, kondigde maandag nog aan naar de rechter te stappen omdat de organisatie achter het EPD afspraken over de bescherming van patiëntgegevens niet na zou komen. De vereniging vreest dat de patiëntgegevens in verkeerde handen vallen.

Rogge wil herinvoering van wintertijd bij Spelen in Sochi

Jacques Rogge heeft bij de Russische regering gepleit voor herinvoering van de wintertijd. Dit verklaarde de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité in een interview met het Russische persagentschap Itar-Tass.

Rusland schafte in 2011 de wintertijd af, waardoor het tijdsverschil met West-Europa in de winter drie uur werd. Dat stuit nu, met de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi in het vooruitzicht, op kritiek van diverse West-Europese televisiezenders. Ook in Rusland zelf is er kritiek op de maatregel, de langdurige duisternis tijdens de wintermaanden zou deprimerend zijn. Het Kremlin heeft intussen bevestigd de vraag van Rogge te zullen onderzoeken.

De winterspelen in Sochi zullen plaatsvinden van 7 tot 23 februari 2014.

Nog meer oldskool golfen met Tiger Woods

Electronic Arts heeft een volgende trailer uitgebracht voor hun golfspel Tiger Woods PGA Tour 14. Waar eerder al werd aangekondigd dat het spel de historie van de masterstoernooien in gaat duiken zien we nu hoe dit precies in zijn werk gaat.

Via een tijdlijn kun je vanaf het begin van de twintigste eeuw verschillende Masters uitkiezen. Hierin kun je spelen tegen de toppers van weleer in een felle strijd om de begeerde Masterstitel.

Tiger Woods PGA Tour 14 komt 28 maart uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Volvo Ocean Race doet Newport aan

De Volvo Ocean Race doet tijdens de volgende editie Newport aan. Dat meldt de organisatie dinsdag. De Amerikaanse stad in de staat Rhode Island ontvangt de zeilrace rond de wereld voor de eerste keer. De Volvo Ocean race gaat volgend jaar weer van start om in 2015 te finishen.

Naast startplaats Alicante en Newport zijn al drie andere etappeplaatsen bekendgemaakt. Vanuit Spanje wordt koers gezet naar het Braziliaanse Recife. Vervolgens staat een stop in Auckland in Nieuw- Zeeland op het programma en een stop in Itajai in Brazilië.

Na Newport is alleen finishplaats Göteborg bekend. De overige etappeplaatsen worden in de komende weken bekendgemaakt.

Utrecht wijst plan voor megaprovincie af

De provincie Utrecht heeft dinsdagavond het plan voor een fusie van de provincie met Flevoland en Noord-Holland afgewezen. Een meerderheid van de Provinciale Staten liet dat aan het begin van een bijeenkomst met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) weten, meldt RTV Utrecht.

Statenleden vinden dat de burger te weinig bij het plan wordt betrokken. Ook maken ze zich zorgen over ontbreken van een visie en het hoge tempo waarin de fusie zou moeten worden uitgevoerd. Plasterk was in Utrecht om de plannen toe te lichten.

De Noord-Hollandse commissaris van de koningin Johan Remkes stelde maandag al dat Plasterk te hard van stapel loopt met de fusie na een bijeenkomst met de minister in Noord-Holland. Hij stelde dat het plan nog te dun is en dat de fusie daarom vermoedelijk niet binnen twee jaar is gerealiseerd. Ook Flevoland heeft vraagtekens bij de fusieplannen.

Maandagavond werd duidelijk dat in Utrecht een referendum wordt gehouden over het samenvoegen van de provincies. Een motie daartoe van de PVV kreeg maandagavond in de Provinciale Staten een ruime meerderheid.

Zie de geschiedenis van Dead Space

Binnenkort gaat EA ons het derde deel in de Dead Space-reeks brengen. Om ons voor te bereiden gaat het bedrijf een vier-delige videoreeks uitbrengen waarin ze meer uitleg geven over de taferelen uit de eerste delen. Vandaag is de eerste video online gegaan met de titel Dead Space: A Journey Through Terror.

Morgen zal het tweede deel uitkomen in de reeks die zich zal focussen op 'The Art of Dead Space'. Benieuwd wat wij van de game vonden? Lees de review hier.

Malesani moet Palermo in Serie A houden

Alberto Malesani is aangesteld als nieuwe trainer van Palermo. Hij is de opvolger van de maandag ontslagen Gian Piero Gasperini. Malesani heeft de lastige taak om Palermo in de Serie A te houden. De Siciliaanse club staat na 23 speelronden op de laatste plaats, vier punten onder de degradatiestreep.

Malesani heeft als trainer in het Italiaanse voetbal een schat aan ervaring. Hij had in het verleden onder meer Genoa, Bologna, Udinese, Parma en Fiorentina onder zijn hoede. Het Griekse Panathinaikos was zijn enige buitenlandse avontuur. Malesani wordt dinsdag gepresenteerd.

Meisje (5) misbruikt kleuter op school

Op de First Lutheran Church of Carson School in het Californische Carson is het een waar Sodom en Gomorra. Een vijfjarig meisje zou regelmatig seksuele handelingen hebben verricht op een vierjarig jongetje. Het meisje zou de piemel van het jongetje meerdere malen in haar mond hebben genomen.

De handelingen vinden volgens advocaat Greg Owen waar dan ook op de kleuterschool plaats. Zo zou het gebeuren in de dichte glijbaan, tijdens het middagslaapje en in de toiletten. "Hun levens worden verwoest", aldus Owen die de zaak aankaartte. "En we weten dat er meer slachtoffers zijn."

Zo heeft de vader van een vierjarig ventje geklaagd over het feit dat zijn zoon door het meisje zou worden lastiggevallen. "Hij heeft me over alle slechte dingen verteld die zij hem heeft aangedaan. Het gebeurde in de klas, in de toiletten en het schoolplein."

Tijdens zogenaamde 'slaap uurtjes' zouden de meesters en juffen zelf ook slapen waardoor enkele van de kinderen ongestoord hun gang konden gaan. Eén van de meisjes die betrokken was bij het misbruik verklaarde het geleerd te hebben van een ander meisje.

Het meisje werd onlangs door een docent betrapt toen zij handelingen verrichte met de piemel van het ventje in de toiletten. In oktober werd zij naar een andere school gestuurd. Desondanks heeft de California Department of Social Services besloten de school per ingang van vrijdag te sluiten.


Met een nieuwsfilmpje over gebeurtenissen op de kleuterschool

Duo Haase/Sijsling snel uitgeschakeld in Zagreb

Robin Haase en Igor Sijsling hebben hun succesvolle Australian Open niet verder kunnen uitbouwen. De tennissers, die in Melbourne verrassend de finale haalden in het dubbelspel, verloren in de eerste ronde van het toernooi in Zagreb met 6-2 en 6-3 van het Kroatische duo Ivan Dodig en Mate Pavic.

Eerder op de dag haalde Igor Sijsling nog wel de tweede ronde van het enkelspeltoernooi, na zijn winst op Nikola Mektic. Haase komt morgen in de eerste ronde in actie tegen Antonio Veic.

Borderlands 2 op Nivdia Shield beelden

Nvidia laat graag zien waar ze mee bezig zijn. Zo beloven ze elke maandag iets nieuws te vertellen over Project Shield. Vandaag laten ze zien hoe het streamen van games op de PC naar Shield ervoor zorgt dat je jouw favoriete games overal kunt spelen. Om dit te demonstreren spelen ze Borderlands 2 op de nieuwe handheld.

Project Shield is een moedige stap van Nvidia in de consolemarkt. Met deze handheld willen ze het opnemen tegen de twee handhelds van Sony en Nintendo. Een van de speerpunten is dus een streamingservice. Ook zou de aanwezigheid van een Tegra 4-chip zorgen voor een sterk systeem.

Bekijk het filmpje hieronder.

3DMark build toont de kracht van je pc

Futuremark brengt elk jaar een nieuwe 3DMark build uit waarin je kunt nagaan hoe sterk je hardware op grafisch gebied is. De versie van 2013 is sinds kort beschikbaar, dus bereid je maar voor op een mooi spektakel.

Er zijn drie verschillende tests: Fire Strike, voor de nieuwe DirectX 11 graphics, Cloud Gate voor de gewone DX 10/11 en Ice Storm voor de oudere DX 9 hardware. Deze zijn nu al te downloaden via Steam. Een gratis versie is beschikbaar, maar wie de volledige ervaring wil, betaalt beter €24,99.

De versies voor Android, iOS en Windows RT zijn nog steeds in ontwikkeling.

'Staatssecretaris moet ingrijpen bij gepruts met nooddienstregeling'

"De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu dient in te grijpen bij de NS en ProRail nu deze voor de zoveelste keer met een beschamend zwaktebod komen in de vorm van een nooddienstregeling." Dat vindt reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV. Voor morgen wordt zo’n vijf centimeter sneeuw verwacht, met name in het zuiden van het land, terwijl vooral in de Randstad de treindienst fors wordt uitgedund. 

De afgelopen nooddienstregelingen lieten volgens de reizigersclub zien dat -hoewel deze nooddiensten juist wat ruimte op ons veel te druk bereden spoorwegnet zouden moeten brengen-  desondanks veel treinen vertraging opliepen en dat tegen de beloften in, veel treinen niet waren verlengd, terwijl ze vaak twee keer zoveel reizigers moesten meenemen als gebruikelijk om de opgeheven treinen te compenseren.  

"Al met al blijken de nooddiensten vanuit reizigersoogpunt pure mislukkingen te zijn," aldus zegsman Rikus Spithorst tegenover FOK!, "Bij heel normaal winterweer (sneeuwbuitje, temperaturen boven het vriespunt) is het beschamend om de reiziger zo af te schepen met een uitgemergeld treinproduct. Daarom acht Voor Beter OV ingrijpen van de staatssecretaris dringend gewenst."

Vrouw rukt mans zaakje kapot

De, naar alle waarschijnlijkheid inmiddels ex-, vriend van Brandy Elaine Colton is een niet-benijdenswaardig man. De 35-jarige vrouw uit het Amerikaanse East Moline heeft namelijk onlangs het klokkenspel van de arme drommel opengescheurd.

Op 16 december werd bij het plaatselijke ziekenhuis een hevig bloedende man binnengebracht. Zijn vriendin had zijn hele balzak op gruwelijke wijze verminkt. De beste man werd opgelapt en weer huiswaarts gestuurd.

Colton moest gisteren voor de rechtbank van Rock Island County verschijnen wegens ernstige mishandeling. Volgens haar advocaat heeft ze echter gehandeld uit zelfbescherming. Haar vriend had haar namelijk geslagen. Haar reactie was dan ook 'redelijk en noodzakelijk', vindt de advocaat. De rechtszaak wordt op 8 maart voortgezet.

Geen schadevergoeding voor weggepest gezin

Het Marokkaanse gezin dat twee jaar geleden werd weggepest uit de Utrechtse wijk Terwijde krijgt geen schadevergoeding van de gemeente. De gemeente is niet aansprakelijk, schrijft burgemeester Aleid Wolfsen dinsdag in een brief aan de gemeenteraad.

Het gezin vertrok na maandenlange pesterijen en vernielingen. Ook werd een keer ingebroken. Twee verdachten werden opgepakt, van wie een in een gesloten inrichting werd geplaatst. De directe buren van het gezin moesten van de rechter gedwongen ergens anders wonen. Een van de zoons van beide gezinnen kreeg daarnaast een gebiedsverbod opgelegd.

Volgens Wolfsen betekent de weigering van de schadevergoeding niet dat er geen twijfel is over de ernst van de gebeurtenissen. "Integendeel. De daders hebben een grote inbreuk gepleegd op het levensgeluk van het gezin", schrijft de burgemeester. "Dat de familie uiteindelijk geen andere oplossing zag dan te verhuizen valt zeer te betreuren."

Wolfsen wijst er op dat het gezin tijdens de pesterijen, die tien maanden aanhielden, 'materieel en immaterieel' is bijgestaan door de politie, het wijkbureau, de woningcorporatie en de gemeente. In enkele situaties hebben de gemeente en de woningcorporatie daarbij ook kosten gemaakt.

Een homostel dat al eerder werd weggepest uit dezelfde wijk, kreeg vorig jaar augustus wel een schadevergoeding. De gemeente had daar toen afspraken over gemaakt met justitie en politie.

Door de pesterijen ontstond destijds kritiek op Wolfsen omdat hij niet tijdig ingreep. Hij trok later het boetekleed aan door toe te geven dat de gemeente de zaak niet goed heeft aangepakt.

Grote creditcardfraude ontdekt in VS

De Amerikaanse autoriteiten hebben dinsdag achttien mensen in staat van beschuldiging gesteld in verband met internationale creditcardfraude. De verdachten zouden omgerekend zeker 147 miljoen euro hebben buitgemaakt. Het onderzoek loopt echter nog en de schade zou nog veel hoger kunnen uitvallen.

Sinds 2003 gebruikten de verdachten meer dan achttienhonderd adressen om duizenden valse identiteiten te creëren. Deze identiteiten werden vervolgens gebruikt om in totaal 25 duizend creditcards te vergaren. De verdachten stuurden kredietbureaus vervalste kredietwaarderingen op, waardoor het krediet op de creditcards werd verhoogd.

De verdachten zetten ook meer dan tachtig bedrijven op die weinig of zelfs helemaal geen legitieme zaken deden. Met de creditcards werden betalingen gedaan bij de bedrijven, waarna het geld achterover werd gedrukt.

De verdachten, van wie dertien inmiddels zijn opgepakt, waren actief in zeker 28 landen. De buit werd overgemaakt naar Canada, China, India, Japan, Roemenië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Atoomoverleg met Iran op 26 februari

Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland gaan 26 februari in Kazachstan praten over het Iraanse atoomprogramma. Dat zijn de Iraanse onderhandelaar Saeed Jalili en de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie Catherine Ashton volgens de Iraanse staatstelevisie dinsdag telefonisch overeengekomen.

Het overleg ligt sinds mei vorig jaar stil. Westerse landen willen dat Iran stopt met het tot twintig procent verrijken van uranium, omdat het dan te makkelijk zou kunnen doorgaan om het geschikt te maken voor kernwapens. Iran zegt niet op zulke wapens uit te zijn.

De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague liet dinsdag weten dat de noodzaak om vooruitgang te boeken naar een diplomatieke oplossing 'steeds urgenter' wordt. Hij zei dat Iran in strijd met resoluties van de Veiligheidsraad uranium blijft verrijken op een schaal waar 'geen geloofwaardige civiele verklaring' voor kan zijn. Hij zei dat de zes onderhandelingspartners een 'geloofwaardig aanbod' hebben gedaan en dat het aan Iran is 'om zijn verklaarde bereidheid tot onderhandelen in concrete actie om te zetten'.

Beveiliging website koninklijk huis schoot tekort

De beveiliging van de website van het koninklijk huis schoot tekort bij het geheimhouden van de kersttoespraak van koningin Beatrix. Dat blijkt uit een onderzoek dat het ministerie van Algemene Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens de onderzoekers is er sprake geweest van nalatigheid bij de beveiliging van het systeem. Ambtenaren die voor de website verantwoordelijk zijn, hadden zich bovendien moeten realiseren dat de url gemakkelijk achterhaald kon worden en welke risico's daarmee verbonden zijn. Het team, dat ook bestond uit een extern bedrijf, had verder beter met elkaar moeten samenwerken.

De kersttoespraak van koningin Beatrix lekte al op kerstavond uit op internet door toedoen van Anne Jan Roeleveld, die enkele nummers in een url op de website van het koninklijk huis veranderde. De toespraak had eigenlijk pas voor het eerst gezien mogen worden op Eerste Kerstdag. Roeleveld zei direct na het incident dat hij niet gericht op zoek was naar de toespraak.

Het ministerie maakt geen zaak van de kwestie. Volgens de onderzoekers heeft dat weinig kans van slagen omdat zowel het vinden van de kersttoespraak als het plaatsen van de link op Twitter niet strafbaar is. De toespraak was namelijk niet geclassificeerd als staatsgeheim.

Direct na het lekken van de video zijn volgens de onderzoekers een aantal maatregelen uitgevoerd die herhaling moeten voorkomen. Zo worden video's voortaan op een andere server geplaatst.

CDA blokkeert kabinetsplannen woningmarkt

Het CDA dreigt alle plannen van het kabinet over de woningmarkt te blokkeren in de Eerste Kamer. De oppositiepartij wil onder meer af van de verhuurdersheffing voor woningcorporaties, zei CDA-Kamerlid Raymond Knops dinsdag tegen de NOS.

De heffing die het kabinet wil invoeren moet twee miljard euro opleveren. Dat geld wordt echter niet besteed aan de bouw van nieuwe woningen. Dat stuit op bezwaren van het CDA. "Door deze plannen worden corporaties zo zwaar belast dat de huren verder omhoog moeten, zonder dat er beweging in de markt komt", zegt Knops.

Het CDA is ook tegen de nieuwe, strenge hypotheekregels, die bepalen dat hypotheken in dertig jaar helemaal moeten worden afgelost. Ook de plannen voor huurverhoging om scheefwonen tegen te gaan, zal het CDA blokkeren als het kabinet geen concessies doet.

Het kabinet van VVD en PvdA kan niet rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer, en heeft het CDA nodig om de woningmarktplannen aangenomen te krijgen.

Leiderschap lange mensen evolutionair bepaald

Dat lange mensen door anderen eerder worden gezien als leider heeft een evolutionaire achtergrond. Of ze daadwerkelijk betere leiders zijn is nooit bewezen. Nader onderzoek moet uitwijzen of lengte effect heeft op iemands leiderschapsgedrag.

Dat stellen hoogleraar psychologie Mark van Vugt en promovendus Nancy Blaker van de Vrije Universiteit Amsterdam in een onlangs gepubliceerd artikel in het tijdschrift Group Processes & Intergroup Relations.

"Goede gezondheid en fysieke kracht waren in de tijd van onze voorouders belangrijke eigenschappen voor leiders, licht de hoogleraar toe in een verklaring. "Lichaamslengte was een indicatie van gezondheid, kracht en een goede fysieke ontwikkeling."

Langere mannen worden ook als dominanter, gezonder en intelligenter beoordeeld. Bij vrouwelijke leiders heeft lengte een kleiner voordeel.

Verdachten mishandeling Eindhoven langer vast

De twee jongens die vastzitten voor de zware mishandeling in Eindhoven van vorige maand blijven voorlopig achter slot en grendel. Hun voorarrest is dinsdag door de rechtbank in Den Bosch met dertig dagen verlengd, laat een woordvoerder weten.

De tieners van 15 en 17 jaar hadden een verzoek tot vrijlating ingediend maar de rechtbank wees dat af vanwege de ernst van het feit. De jongens worden verdacht van poging tot doodslag in vereniging.

In België zitten nog vijf jongens in de leeftijd van 17 tot 19 jaar vast. De rechtbank in Turnhout boog zich dinsdag over hun overlevering, maar doet pas over een week uitspraak. Een achtste betrokkene werd eerder vrijgelaten omdat hij niet direct betrokken was bij de mishandeling, maar is nog wel verdachte.

De groep zou op 4 januari een 22-jarige man uit Oirschot zwaar hebben mishandeld. Het slachtoffer werd onder meer tegen de grond getrapt in zijn gezicht geschopt. Toen opsporingsbeelden over het incident op internet circuleerden ontstond landelijk veel ophef.

[Upd] Vonn breekt scheenbeen bij val op WK

Lindsey Vonn is op het WK alpineskiën in het Oostenrijkse Schladming zwaar ten val gekomen. De Amerikaanse gleed tijdens de Super G onderuit en moest per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd worden.

Over de ernst van de verwondingen van de olympisch kampioene op de afdaling is nog niets bekend. De Super G had eigenlijk al om 11.00 uur moeten beginnen, maar door sneeuwval werd de wedstrijd uitgesteld. De Sloveense Tina Maze gaat voorlopig aan de leiding.

Update 20.10 uur

Vonn heef bij de val tijdens de Super G haar rechter scheenbeen gebroken. Bovendien scheurde ze de voorste kruisband en de mediale knieband. Ze kan een streep zetten door de rest van het seizoen.


De crash van Vonn (Bron: YouTube)

Carmack houdt van wijn

John Carmack heeft zopas laten blijken dat hij een groot voorstander is van de Wine-emulator van Linux. Volgens de id Software-oprichter is het gebruiken van deze emulator handiger en goedkoper voor developers dan native ports uit te brengen voor Linux.

Carmack stelt dat een officiële ondersteuning van Linux in populaire games niet winstgevend genoeg is. Verder zegt hij dat de input-api’s van de Wine-emulator goed genoeg zijn en dat OpenGL helpt bij de graphics. Optimalisaties voor de Wine-emulator voor meerdere soorten graphics zouden volgens Carmack dan weer wel handig zijn.

Grote brand in opslagloods Rotterdam

In een opslagloods in Rotterdam woedt dinsdagavond een grote brand. Omliggende woningen worden uit voorzorg ontruimd. De ongeveer tien bewoners zijn opgevangen. Dat meldt de brandweer.

Het vuur brak rond 18.00 uur door nog onbekende oorzaak uit in de loods aan de Willem van Hillegaersbergstraat. Op dat moment was nog een persoon binnen, die op tijd buiten wist te komen. Bij de brand komt veel rook vrij. In verband met de brand is de aangrenzende Minstreelstraat afgesloten voor verkeer.

Pieter van Vollenhoven geveld door longontsteking

Pieter van Vollenhoven heeft last van een beginnende longontsteking. Zijn vrouw prinses Margriet moest daarom dinsdag alleen naar de opening van de tentoonstelling Hollandse Meesters uit New York in het Haarlemse Teylers Museum. Dat meldt RTL Boulevard.

In november had de 73-jarige Van Vollenhoven een dubbele longontsteking. Daardoor ontbrak hij op een staatsbanket met president Ivan Gasparovic van Slowakije.

De Rijksvoorlichtingsdienst was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. Van Vollenhoven is voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid.

'Huisarts ziet longontsteking vaak over het hoofd'

Huisartsen herkennen ruim zeven op de tien longontstekingen bij een eerste bezoek van patiënten met hoestklachten niet. Dat meldt het Longfonds dinsdag na onderzoek van het UMC Utrecht en het Julius Center. Een slecht behandelde longontsteking kan leiden tot een longvliesontsteking of bloedvergiftiging.

Voor het onderzoek werden 2180 mensen met hoestklachten die bij de huisarts kwamen onderzocht. Röntgenfoto's die binnen een week na het huisartsbezoek werden gemaakt, wezen uit dat 140 mensen tekenen hadden van een longontsteking. Volgens de huisartsen, die afgaan op eigen waarneming, waren het er 41. "De huisarts stelde dus bij het eerste contact in slechts 29 procent van de gevallen dezelfde diagnose als de radioloog", aldus het Longfonds.

Jaarlijks zijn er in Nederland volgens cijfers van huisartsen 172 duizend gevallen van longontsteking. In werkelijkheid kunnen dat er volgens directeur Michael Rutgers van het Longfonds, dat voorheen bekend was als het Astma Fonds, ruim een half miljoen zijn.

Huisartsen hebben apparatuur om een röntgenfoto te maken niet direct voorhanden. Hoewel dergelijke apparatuur wel uitsluitsel kan geven, is het volgens het fonds niet te doen om van elke patiënt een röntgenfoto te laten maken. Het fonds denkt daarentegen dat nader onderzoek naar sneltesten voor huisartsenpraktijken wel soelaas kan bieden.

Overigens wees het onderzoek uit dat de patiënten bij wie de huisarts een longontsteking had gemist minder ernstige klachten hadden. Niemand overleed en het aantal mensen dat werd opgenomen bleef met 0,5 procent volgens het fonds beperkt.

Dirk Zeelenberg wil meer proeven van Linda de Mol

Dirk Zeelenberg is helemaal in de wolken nu hij met Linda de Mol heeft gezoend. Beide acteurs zijn momenteel te zien in de RTL-serie Divorce. "Het was ongelooflijk en smaakte naar meer", vertelt Zeelenberg over de zoen aan Nieuwe Revu. "Ik vond het echt leuk!"

Zeelenberg is dan ook dol op zijn collega. "Zij is ook echt leuk, een ontzettend toegankelijk iemand", jubelt de 43-jarige acteur. "Al is ze dan een ongelooflijke ster in Nederland, toch kent ze echt iedereen bij de voornaam, hoe kort ze iemand ook ziet. Ze zit boven op het script en komt voortdurend met ideeën."

De acteur, die eerder in onder meer de serie All Stars te zien was, voelt dat hij populairder is nu hij in Divorce speelt. "Dat is echt om je gek te lachen, zo erg", vertelt hij. "Mensen zijn heel kort van memorie. Pas nu ik in een serie speel die door zo'n twee miljoen mensen per week wordt bekeken, ziet iedereen je weer staan."

Zeelenberg bekent dat hij na het vertrek van Beau van Erven Dorens auditie deed om RTL Boulevard te mogen presenteren. De acteur kwam echter niet ver. "Ik vind RTL Boulevard ook een leuk programma", vertelt Dirk. "Jort Kelder heeft toen trouwens ook auditie gedaan. Ja, die wilde dat zéker heel graag."

Ouya zal ook in winkels verkocht worden

De door Kickstarter gefinancierde Android-console Ouya zal ook in retailwinkels verkocht gaan worden. Ketens als Amazon, Gamestop, Target en Best Buy zullen het apparaat ook gaan verkopen en de verwachte leverdatum ligt in juni van dit jaar.

Op dit moment zijn de developermodellen al in gebruik en is het nog een maand tot de Kickstartermodellen uitgeleverd worden. FOK!games zit bij de eerste lading aangezien wij via Kickstarter gedoneerd hebben. Zodra de console arriveert zullen we jullie op de hoogte houden.

De prijs bij de retailketens blijft overigens ook gewoon 100 dollar en 50 dollar voor een extra controller.

ouya

Warenhuis Groningen leeggeroofd

Bij een inbraak in een warenhuis in Groningen zijn 23 kassa's vorige week leeggeroofd. Hoeveel geld daarbij is buitgemaakt is onduidelijk, zegt een politiewoordvoerder dinsdag.

De dader of daders waren volgens RTV Noord 's nachts via het dak de V&D binnengeklommen. De politie wil dat niet bevestigen, maar kan alleen zeggen dat het alarmsysteem kennelijk niet afging nadat een ruit werd vernield. In de kassa's zou alleen kleingeld hebben gezeten.

Voorlopig geen mobiele Super Meat Boy

Team Meat is tijdelijk gestopt met de productie van de mobiele versie van Super Meat Boy om de volledige aandacht op Mew-Genics te richten. Deze game werd vorig jaar aangekondigd.

"We decided to officially pause work on the next Super Meat Boy and remake Mew-Genics outside of flash, making it our new full time project," vertelde de ontwikkelaar op zijn blog. Edmund McMillen, een oprichter van Team Meat, gaf verdere informatie aan Joystiq. "It's the new Super Meat Boy made for touch and other platforms. We pitched the idea as a re-envisioning of Super Meat Boy on iOS and people assumed it was just a remake or port, but it's actually a completely new Super Meat Boy game. But yes it's on hold til Mew-Genics is done."

Vinden jullie dit goed zodat Mew-Genics sneller klaar is of keken jullie uit naar meer Super Meat Boy?

Super Meat Boy naar smartphones (Novum)

Danny de Munk gaf ouders 'op hun flikker'

Danny de Munk heeft zijn ouders op het matje geroepen. Eerder zei de zanger niet te weten waarom zijn ouders het contact enige tijd geleden hebben verbroken. "Als iemand mij echt heel veel verdriet heeft gedaan, al zijn het mijn ouders, dan krijg je van mij toch op je flikker", zei De Munk dinsdag in RTL Boulevard.

De zanger heeft al een tijdje geen contact gehad met zijn vader en moeder. "Ik heb gebeld, van alles gedaan. Maar ze zijn van de aardbodem verdwenen", vertelde De Munk. "Ik kan niet een pistool tegen iemands hoofd zetten en zeggen: je moet weer over de vloer komen."

De Munk, die op jonge leeftijd doorbrak als Ciske de Rat, vindt dat hij veel te danken heeft aan zijn ouders. "Het is zoals het is. De deur staat altijd open." Hij heeft naar eigen zeggen de afgelopen jaren meerdere tegenslagen gehad. "Maar dan kun je wel het levenslied zingen."

Wii U-controller ook geschikt voor pc

Het is waarschijnlijk de droom van elke pc-gamer, en het lijkt erop dat die droom een stapje dichterbij is gekomen. Een Amerikaanse hobby-developer heeft de Wii U-controller werkend gekregen op een pc om er games mee te spelen.

Op dit moment zijn nog niet alle features beschikbaar, het touchscreen en de streamfunctie werken nog niet, maar Chris Manning blijft werken aan zijn software om alles te optimaliseren. In de onderstaande video krijg je een idee van het geheel.

De DLC van Borderlands 2 voor een klein prijsje

Goed nieuws voor degenen die weigeren games digitaal te kopen: Gearbox heeft een Add-On Content Pack samengesteld dat de DLC’s van Borderlands 2 bevat. Deze zijn de Captain Scarlett en Mr. Torgue verhaallijnen, de Mechromancer, een Golden Key en meer voor $29.99.

Een Europese prijs is nog niet bekend, maar wel geweten is dat het pack op 26 februari uitkomt voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. En voor degenen die nog steeds niet digitaal kopen: ik doe het ook bijna nooit, dus is dat geen probleem.

Borderlands 2 DLC

Windsurfster geschorst voor verbergen zwangerschap

De Portugese windsurfster Carolina Borges mag de rest van haar leven niet meer voor haar land uitkomen. Het Portugees olympisch comité besloot daar dinsdag toe omdat Borges haar zwangerschap verborgen had gehouden. Dat deed ze zodat ze mee kon doen aan de Olympische Spelen afgelopen zomer in Londen.

Hoewel ze zich geplaatst had voor de Spelen kwam Borges op de eerste dag van de competitie in Weymouth niet opdagen. Zij stuurde een e-mail naar de Portugese bondsbestuurders dat ze vanwege ziekte en persoonlijke kwesties niet kon deelnemen. Teamartsen konden haar niet bereiken om haar verhaal te bevestigen en dus werd haar accreditatie afgenomen.

30 extra missies voor PS3-versie MGR: Revengeance

Het is al langer bekend dat Metal Gear Rising: Revengeance extra VR-missies zal ontvangen als DLC. Nu is bekendgemaakt dat deze 30 exclusieve missies alleen speelbaar zullen zijn op de PlayStation 3-versie. De missies beloven ‘pure, uncut gameplay that pushes Raiden's Cyborg body to its limits’ te zijn.

De missies zullen variëren van stealth tot actie. In enkele missies zul je zelfs de controle krijgen over de Dwarf Gekko.

Metal Gear Rising: Revengeance (Foto: Konami)

Jong Oranje boekt oefenzege op KroatiŽ

Jong Oranje heeft dinsdag de oefenwedstrijd tegen Jong Kroatië gewonnen. In Pula zegevierde de ploeg van coach Cor Pot met 3-2. PSV'er Jürgen Locadia en Feyenoorder Tonny Vilhena waren bij hun debuut voor Jong Oranje direct trefzeker. Luuk de Jong van Borussia Mönchengladbach was de andere Nederlandse doelpuntenmaker.

Op een slecht veld in het Kroatische Pula kwam Jong Oranje al na zeven minuten op achterstand. Vlak voor rust maakte De Jong gelijk. Locadia zette Nederland na een uur spelen voor het eerst op voorsprong, waarna Vilhena voor de beslissing zorgde. De aansluitingstreffer van Kroatië viel pas in blessuretijd.

Locadia en Vilhena waren niet de enige debutanten. Ook Mike van der Hoorn (FC Utrecht), Jean-Paul Boëtius (Feyenoord) en Thomas Bruns (Heracles Almelo) mochten voor het eerst opdraven.

Tilburgse winkels gesloten op zondag

De zondagsopenstelling die Tilburg in september 2011 heeft invoerde, moet weer worden afgeschaft. De stad heeft niet genoeg toeristische aantrekkingskracht om winkelopening op zondag te rechtvaardigen. Dat het College van Beroep voor het bedrijfsleven bepaald.

Het vonnis houdt in dat de winkels in Tilburg vanaf komend weekeinde niet meer op zondag open mogen. Het college erkent in zijn uitspraak dat de Tilburgse Kermis een attractie van formaat is, maar plaatst daar de kanttekening bij dat het evenement maar tien dagen duurt. In de rest van het jaar 'resteren niet veel meer dan de voor een stad met de omvang van Tilburg gebruikelijke culturele voorzieningen'.

De stichting Tegen Verruiming Zondagsopenstelling en 149 voornamelijk kleinere winkeliers hadden de rechtszaak aangespannen. Voor hen is de uitkomst van de zaak een opsteker, valt te lezen op de website van de stichting. "Terecht heeft de rechter het oordeel uitgesproken dat Tilburg onvoldoende toeristisch is."

FOK!filmtips van de dag: The Naked Gun 2

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Wie kent de I love Rock 'n' Roll-versie van Joan Jett & the Blackhearts uit '81 nou niet? Maar Jett had daarvoor ook al een heel muzikaal leven. Kristen Stewart kruipt in haar huid en vertelt samen met Dakota Fanning als bandmaatje Cherie Currie het verhaal van hun meidenrockgroep in de jaren '70. Michael Shannon is manager Kim Fowley van The Runaways. Te zien om 20:30 op RTL8.

Vanavond kan ook je kijken naar een klassieker met Leslie Nielsen in de hoofdrol, namelijk Naked Gun 2½: The Smell of Fear. Leslie Nielsen speelt de onbekwame rechercheur Frank Drebin die een ontvoerde wetenschapper probeert te redden uit de handen van mannen die samenwerken met de grote energiebedrijven. De tweede film uit de trilogie dateert alweer uit 1991 en als je in de stemming bent voor flauwe humor zoals we het kennen van Nielsen dan kan je om 22:10 afstemmen op Veronica

Jackie Chan brak in 1995 definitief door in de Verenigde Staten met de material arts actiekomedie Rumble in the Bronx. Ma Hon Keung komt vanuit Hong Kong naar New York om aanwezig te zijn bij het trouwfeest van zijn oom. Hij is van plan de toerist uit te hangen, wat bezienswaardigheden te bekijken en te helpen in de winkel van zijn familie. Niemand heeft hem echter verteld dat deze winkel midden in de South Bronx ligt, een gevaarlijke wijk vol met bendes. Vannacht te zien om 00:35 op BBC1.

Obama wil op korte termijn tekort terugdringen

De Amerikaanse president Barack Obama gaat het Congres vragen met tientallen miljarden aan bezuinigingen voor de korte termijn en belastingverhogingen op de proppen te komen om automatische bezuinigingen op 1 maart af te wenden. Obama zal het verzoek later dinsdag doen in een verklaring in het Witte Huis.

Obama wil het begrotingstekort op de korter termijn terugdringen, wellicht slechts voor enkele maanden. Volgens het Witte Huis heeft het Congres meer tijd nodig om een plan voor de komende tien jaar samen te stellen, dat het begrotingstekort met een biljoen dollar moet terugdringen. Door een oplossing te vinden voor de korte termijn kan extra tijd worden gewonnen om tot een overeenkomst voor de lange termijn te komen, aldus het Witte Huis.


Obama wil op korte termijn tekort terugdringen (Foto: Novum)

Pornoster dood na borstvergroting

Een 56-jarige anesthesist uit Hamburg is veroordeeld voor dood door schuld. Ze was betrokken bij de dood van de Duitse pornoster 'Sexy Cora'. De pornoactrice kreeg een hartaanval tijdens een borstvergrotingsoperatie. Volgens het Duitse persbureau DPA kreeg de arts, die slechts werd aangeduid met haar initialen M.F., een voorwaardelijke celstraf van veertien maanden.

De anesthesist heeft volgens de rechter verzuimd ervoor te zorgen dat de 23-jarige Carolin Wosnitza, de echte naam van Sexy Cora, voldoende zuurstof kreeg gedurende de operatie in 2011. De actrice, die ook deelnam aan de Duitse editie van Big Brother, kreeg een hartaanval, raakte in coma en overleed enkele dagen later.

Sexy Cora
Sexy Cora is niet meer.

TV verneukt je sperma

Heb je altijd al gedacht dat televisie zaaddodend is, dan kunnen we je gelijk geven. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat meer dan drie uur 'kassie kijken' per dag zeer slecht is voor je zwemmertjes.

Voor het eerst hebben wetenschappers het verband gelegd tussen tv kijken en slechte spermakwaliteit. Onderzoekers van de wereldberoemde Harvard University beweren dat meer dan twintig uur televisiekijken per week de hoeveelheid werkend zaad met de helft doen afnemen.

Volgens de kenners zou het gebrek aan lichaamsbeweging een oorzaak kunnen zijn voor de bedroevend slechte spermakwaliteit. Maar ook oververhitting als gevolg van zitten zou hiermee te maken kunnen hebben.

Top of flop: Foxygen

Ze zeggen dat ze geobsedeerd zijn door The Brian Jonestown Massacre. Muzikaal klinken ze niet zo al zijn er soms uitstapjes die naar de jaren 60 klinken, zoals The Brian Jonestown Massacre dat ook heeft. Het gezang op sommige nummers doet mij denken aan MGMT, en muzikaal klinken ze eigenlijk in de verste verte niet op beide bands; gewoon een leuke eigen sound.

Dronken Belg valt in slaap na aanrijding

Een dronken Belg heeft het dinsdagochtend vroeg voor elkaar gekregen in het Brabantse Chaam eerst ravage te veroorzaken en vervolgens een eind verderop achter het stuur in slaap te vallen. Agenten merkten de auto van de 32-jarige man op, omdat die aan de voorkant wel heel zwaar beschadigd was. De Belg bleek rechtdoor over een rotonde te zijn gereden, meldt de politie.

Agenten zagen de beschadigde auto rond 06.00 uur langs de Baarleseweg staan. De grijze Mercedes miste onder meer wieldoppen, een deel van de koplampen en het kenteken ontbrak aan de voorkant.

Uit bandensporen bleek dat de man op de rotonde van de Baarleseweg en de Alphensebaan vermoedelijk rechtdoor was gereden. De rotonde lag bezaaid met brokstukken van de Mercedes, aldus de politie. Behalve zijn auto raakten ook borden, struiken en een boom beschadigd. De gemeente Alphen-Chaam heeft aangifte gedaan.

Uit een ademtest op een politiebureau bleek dat de Belg nogal diep in het glaasje had gekeken. Zijn rijbewijs is ingenomen. Tegen de Belg is proces-verbaal opgemaakt.

Bankboeven

Ik werk bij een woningcorporatie en dat durf ik nog net te vertellen op een verjaardag (heel zachtjes). Maar je zou moeten zeggen dat je bij een bank werkt. Ze schoppen je met pek en veren het huis uit. Bankier is een vies beroep geworden. Ik ken iemand die bij een bank werkt. Hij gaat al drie jaar niet meer naar verjaardagen toe. Als zijn beroep op andere gelegenheden ter sprake komt, zegt ie dat ie bij Seats and Sofa’s werkt. Banken. Hoeft ie maar half te liegen.

Robert De Niro geŽerd in Hollywood

Robert De Niro heeft afdrukken van zijn handen en voeten gezet in het cement bij het Chinese Theatre in Hollywood. Die eer viel eerder collega's als Brad Pitt en Johnny Depp te beurt.

"Ik ben een New Yorker", zei de 69-jarige acteur bij de ceremonie. "Daar ben ik geboren, daar woon ik. Het is mijn thuis. Maar dat is Hollywood ook." 

Acteur Billy Crystal prees De Niro, die zijn tegenspeler was in Analyze This en Analyze That. "Het was enorm spannend om tegenover zo'n genie te staan en het in actie te zien. Alleen al door met hem te werken ben ik een veel betere acteur geworden." 

Opmerkelijk was dat De Niro zich bij de inscriptie vergiste in de datum, die hij tien dagen in de toekomst zette.

'Robert De Niro speelt oplichter Bernard Madoff' (Novum)

Foto middelvinger kost vrouw baan

De Russische Tatiana zal zich voortaan twee keer bedenken voor ze zichzelf tagt in een foto. Op een foto wordt gesuggereerd dat ze haar middelvinger opsteekt naar nietsvermoedende passagiers in een vliegtuig. Dat kostte haar haar baan als stewardess.

De foto stond op haar persoonlijke Vkontakte-pagina (een Russisch sociaal netwerk), maar werd door iemand op Twitter geplaatst en verspreidde zich snel. Haar werkgever kreeg de foto onder ogen en was niet blij.

Haar tegenwerpingen dat iemand anders de foto op haar pagina geplaatst had en dat ze zichzelf slechts had getagged, dat het niet eens haar eigen arm was en dat de foto niet was genomen in een toestel van haar maatschappij, mochten niet baten. Geheel in stijl werd haar ontslag ook via Twitter openbaar gemaakt, aldus The Sun.

Scribblenauts Unlimited wederom uitgesteld

Slechts drie dagen voor de release van Super Scribblenauts, een spel dat enkele maanden geleden reeds verscheen in de rest van de wereld, is de game alweer vertraagd. Zowel de Wii U- als de 3DS-versie zijn uitgesteld, aldus Nintendo.

In een mededeling gericht aan de pers zei de Japanse uitgever het volgende: "We are sorry to announce that Scribblenauts Unlimited, a game developed by Warner Bros. Interactive and 5th Cell and published by Nintendo of Europe for both Nintendo 3DS and Wii U, will be delayed in Europe."

"It has come to light that some changes need to be implemented within the game before we launch them across Europe. We are very sorry for any inconvenience this may cause and we hope to make further announcements on the European launch of these games very soon."

Een nieuwe releasedatum kon Nintendo nog niet meedelen.

Scribblenauts vrijdag niet verkrijgbaar voor Wii U (Foto: Novum)

Eerste Dead Space 3-DLC in maart

Samen met de release van Dead Space 3 in Amerika heeft EA meteen ook de eerste uitbreiding voor de game aangekondigd. De DLC, getiteld Awakened, zal 800 Microsoft Points/9,99 euro kosten.

Volgens EA beleeft de speler "de donkerste hoofdstukken uit de franchise, terwijl de gevechten met de Necromorphs enger en angstaanjagender worden dan ooit tevoren."

Dead Space 3 verschijnt vrijdag in Europa voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Dead Space 3-review (Foto: EA)

Bonussen SNS niet terug te halen

De kans is klein dat de bonussen die de top van SNS Reaal in het verleden heeft gekregen nog teruggehaald kunnen worden. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag gezegd in een interview op RTLZ.

De raad van commissarissen van SNS Reaal moet van Dijsselbloem gaan onderzoeken of de bonussen zijn terug te vorderen, maar hij is somber over het resultaat. "De mogelijkheden zijn tot mijn spijt zeer beperkt", zei Dijsselbloem. "Ik begrijp alle boosheid daarover, en ik voel die zelf ook."

Er is een wet in de maak die meer mogelijkheden geeft, maar die is nog niet van kracht. De huidige wet biedt alleen mogelijkheden om bonussen over de afgelopen vijf jaar terug te vorderen, dus vanaf 1 februari 2008. Vanaf november 2008, toen de bank voor het eerst staatssteun kreeg, zijn echter geen bonussen meer verstrekt.

PvdA-leider Diederik Samsom zei zondag nog dat de 'dikke bonussen' van de SNS-top moeten worden teruggevorderd.

Dijsselbloem bevestigde verder dat de staatsbanken ABN AMRO en SNS Reaal moeten meebetalen aan de bankenheffing van een miljard euro waarmee de redding van SNS Reaal wordt gefinancierd. Volgens Dijsselbloem is dat onvermijdelijk, omdat de staat alle banken gelijk moet behandelen.

Kamer debatteert over matchfixing

De Tweede Kamer houdt binnenkort een debat naar aanleiding van het Europol-rapport waaruit blijkt dat matchfixing in het betaald voetbal op grote schaal voorkomt. Het kabinet moet in actie komen, vindt de Kamer.

"Het rapport maakt duidelijk dat dit een wijdverspreid probleem is, waar ook Nederlanders bij betrokken zijn", zei CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot, die het debat mede namens de PvdA aanvroeg. "Dit is sportcriminaliteit, en dat vereist een harde aanpak."

Alle overige partijen gaven steun aan het debat. "De Kamer houdt zich hier al langer mee bezig, het is tijd dat de regering in actie komt", zei SP-Kamerlid Renske Leijten.

Minister van Sport Edith Schippers (VVD) wees maandag in reactie op het rapport op een onderzoek dat zij naar matchfixing heeft ingesteld. Het onderzoek moet in de zomer zijn afgerond.

Overheid gaat 'Hells Angel-ambtenaar' ontslaan

Ambtenaren die lid zijn van motorclubs als de Hells Angels en Satudarah moeten worden ontslagen. Dit geldt echter alleen voor ambtenaren die werkzaam zijn 'in het domein veiligheid en justitie', zoals agenten en rechters.

Een Kamermeerderheid schaarde zich dinsdag achter het voorstel van VVD en PvdA om voor 1 april een richtlijn op te stellen waarin staat dat ambtenaren die lid zijn van een bende van 'outlawbikers' uit hun functie worden ontheven. Volgens de Kamer geeft het lidmaatschap van een motorclub die zich 'stelselmatig buiten de grenzen van de wet plaatst' geen blijk van integer gedrag.

Onduidelijk is hoeveel bikers als ambtenaar werkzaam zijn.

Van Duin wijzigt carnavalslied om troonswisseling

André van Duin heeft maandag een nieuwe versie van zijn carnavalsnummer Oranje Boven opgenomen. De komiek besloot naar aanleiding van de aanstaande troonswisseling om het liedje aan te passen.

"De troonswisseling heeft onverwachte gevolgen voor de carnavalsvierders. Je kunt nu niet meer Leve de Koningin zingen. En Leve de Ko-ho-ning is ook niks", legt Van Duin dinsdag uit in De Telegraaf.

Oranje Boven is gratis te downloaden van zijn website. Een clip bij het nummer volgt binnenkort.


Van Duin wijzigt carnavalslied om troonswisseling (Foto: Novum)

Sloveense Maze wint Super-G op WK skiŽn

Tina Maze is in het Oostenrijkse Schladming wereldkampioene op de Super-G geworden. De 29-jarige Sloveense was bij het openingsonderdeel van het WK 38 honderdsten sneller dan Lara Gut uit Zwitserland. De Amerikaanse Julia Mancuso legde met een achterstand van 52 honderdsten beslag op brons.

Voor Lindsey Vonn eindigde de Super-G, het onderdeel dat ze op het WK van 2009 nog wist te winnen, in een drama. De Amerikaanse kwam hard ten val en moest per helikopter van de piste naar het ziekenhuis worden vervoerd. Ze heeft in ieder geval haar linkerknie geblesseerd en het is onwaarschijnlijk dat ze dit WK nog in actie kan komen.

De Super-G ging vanwege sneeuwval en dichte mist ruim drie uur later dan gepland van start. Woensdag staat de Super-G voor mannen op het programma.

Weer minder treinen vanwege sneeuw

De NS rijdt woensdag opnieuw met een aangepaste dienstregeling vanwege de verwachte sneeuw. Dat heeft de vervoerder dinsdag besloten in overleg met Prorail. Op sommige plaatsen kan meer dan drie centimeter vallen, wat tot verstoringen in het treinverkeer kan leiden.

Door een aangepaste dienstregeling te rijden is de kans groter dat het treinverkeer niet ontregeld raakt, stelt de NS in een verklaring. In principe geldt de aanpassing voor een dag. Donderdag moeten de treinen weer volgens het boekje rijden.

In verband met de aangepaste dienstregeling rijden er minder treinen op bepaalde trajecten. Zo is er meer ruimte om eventuele verstoringen op te lossen. Daardoor kan het wel drukker in sommige treinen zijn en moeten reizigers iets vaker overstappen.

Prorail heeft extra sneeuw- en storingsploegen achter de hand. Ook de NS zet extra personeel in. Reizigers wordt geadviseerd voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

In december en januari liet de NS ook al meerdere keren minder treinen rijden vanwege winterweer.


Weer minder treinen vanwege sneeuw (Foto: Novum)

Robben vervangt Huntelaar bij Oranje

Klaas-Jan Huntelaar heeft de selectie van het Nederlands elftal verlaten met een oogblessure. De 29-jarige spits van Schalke 04 stond dinsdagochtend op met een bloeduitstorting aan zijn oog. Hij wordt vervangen door Arjen Robben.

De vleugelspeler van Bayern München was aanvankelijk, net als Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart, nog gepasseerd door bondscoach Louis van Gaal. Oranje oefent woensdagavond in Amsterdam tegen Italië.

Gesink derde op Mallorca

Robert Gesink is dinsdag op Mallorca als derde geëindigd in de Trofeo Serra de Tramuntana. De 26-jarige Varssevelder van Blanco Pro Cycling moest alleen de Spanjaard Alejandro Valverde en de Colombiaan Sergio Henao voor zich dulden. Voor de kopman van Movistar was het zijn zeventigste profzege.

Het drietal was samen met de Portugees Rui Costa, die als vierde eindigde, weggereden op de laatste klim van de dag, de Puig Major. Pieter Weening maakte deel uit van een grote groep, die ruim vijftig seconden toegaf. De renner van Orica-Greenedge werd negende. De etappe voerde van Deia naar Lluc over 150 kilometer. De race is onderdeel van de Challenge Mallorca, die bestaat uit vier losse ritten op het Spaanse eiland. Woensdag staat de laatste etappe op het programma.

Drukkere spits verwacht door sneeuwval

Weggebruikers moeten woensdagochtend rekening houden met een drukkere ochtendspits. Door winterse omstandigheden verwachten de verkeersdiensten langere files. Volgens de ANWB wordt het echter nergens extreem.

Met uitzondering van de noordelijke provincies krijgt het verkeer in het hele land te maken met gladheid door sneeuw. In de Randstad is het woensdagochtend waarschijnlijk weer droog, maar kunnen de wegen nog wel wit zijn. De grootste hinder verwacht de ANWB in het oosten van Noord-Brabant en Limburg. Daar sneeuwt het tijdens de ochtendspits waarschijnlijk nog steeds.

De Verkeersinformatiedienst denkt dat het dinsdagavond al iets drukker is op de wegen in het noorden van het land door plaatselijke gladheid. Voor woensdagochtend houdt de dienst het op ruim tweehonderd kilometer file, ruim vijftig meer dan op een normale woensdag.

Dinsdagavond worden de eerste sneeuwbuien verwacht vanuit het westen. 's Nachts sneeuwt het vooral in de zuidelijke helft van het land, meldt weeronline.nl. Na woensdag blijft het tot ruim na het weekend wat kouder met lichte vorst in de nachten en overdag temperaturen rond het vriespunt. Ook kan er af en toe een winterse bui vallen.


Drukkere spits verwacht door sneeuwval (Foto: Novum)

Docu over 200 jaar koninkrijk in de maak

Documentairemaker Robin Lutz maakt een film over het tweehonderdjarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Met nog nooit eerder vertoonde beelden uit archief en van particulieren, en met scènes uit bekende Hollywoodfilms wil Lutz het verhaal aantrekkelijk maken voor een jong publiek. De Kroon op de Republiek, zoals de film vooralsnog heet, wordt in samenwerking met het Haags Gemeentearchief gemaakt en is vooral bedoeld voor educatief gebruik.

Het huidige Nederlandse koninkrijk werd in 1813 gesticht nadat de Fransen zich hadden teruggetrokken. Willem I werd als koning ingehuldigd. "Om goed te snappen waar ons koninkrijk voor staat, moet je echter veel verder terug", zegt Lutz tegen Novum Nieuws. "Willem I kwam uit Engeland, dat snapt niemand als je niet eerst een kader schept."

De documentaire maakt gebruik van archiefmateriaal over onder meer het Koninklijk Huis, maar ook van scènes uit bestaande bioscoopfilms. "Veel oorlogsfilms uit Hollywood laten die gebeurtenissen al zo ongelooflijk mooi zien, dat moeten we niet met een bescheiden budget proberen na te maken", legt Lutz uit. Verder heeft de filmmaker 'van onder bedden en van zolders' blikken filmmateriaal opgekocht van particulieren waarop vrijwel onbekende beelden van het Koninklijk Huis staan.

Lutz verdeelt de documentaire onder in negen hoofdstukken, beginnend bij Karel V. "We willen de verschillende onderdelen op een speelse en moderne manier aan elkaar laten praten", legt hij uit. "Ik denk aan de formule van RTL Boulevard, waarbij twee of drie presentatoren elkaar ondersteunen." Lutz heeft zijn zinnen al gezet op presentatoren als Beau van Erven Dorens en Sandra Schuurhof, maar heeft nog niemand officieel benaderd.

In samenwerking met historicus en ex-politicus Coos Huijsen werkt Lutz nu aan het scenario. De film wordt in november gelanceerd in Pathé Buitenhof in Den Haag, het begeleidende educatieve programma start in december of januari. Bij groot succes verschijnt de film ook in de Nederlandse bioscopen. Lutz maakte eerder films over Rembrandt en striptekenaar Marten Toonder en werkt momenteel ook aan een film over de Nederlandse filosoof Spinoza.

Beatrix uitgeroepen tot Nederlander van het jaar (Foto: Novum)

Minister: netjes als SNS-top bonus teruggeeft

Het zou "netjes" zijn als de SNS-top de bonussen terugbetaalt die zij in de jaren 2006-2008 "ten onrechte" heeft gekregen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag bij RTLZ.

Dijsselbloem zei dat hij juridisch weinig mogelijkheden heeft om bonussen terug te eisen. Hij wilde niet zover gaan om een moreel appel te doen op de oud-bestuurders om hun bonussen terug te betalen, maar zei wel: "Het zou zeker netjes zijn als ze dat zouden doen."

Hij heeft de raad van commissarissen van SNS Reaal gevraagd om te bekijken of er toch nog bonussen kunnen worden teruggehaald die bij SNS zijn uitbetaald in de periode voor de bank staatssteun kreeg op 12 november 2008. Vanaf dat moment zijn zeker geen bonussen meer uitbetaald.

Minister: netjes als SNS-top bonus teruggeeft
Minister: netjes als SNS-top bonus teruggeeft (Foto: ANP)

Sekspartij loopt uit op zware mishandeling

Sommige mensen nemen ‘geen seks voor het huwelijk’ erg letterlijk. Daar kwam één Italiaanse jongeman op de moeilijke manier achter.

Een verloofd stelletje uit het Italiaanse Crotone kreeg de schrik van hun leven terwijl zij een partijtje gemengd dubbel speelden. Ze werden tijdens de daad betrapt door de ouders en broer van de toekomstige bruid, die onverwacht eerder van vakantie terug waren gekomen. Om hun onvrede met de situatie te uiten, sloegen de drie de onfortuinlijke jongen met rubberen buizen en houten planken. Vervolgens gooiden ze hem, halfnaakt, via het slaapkamerraam 5 meter naar beneden.

De jongen waggelde zelf naar een nabijgelegen ziekenhuis, waar de artsen vaststelden dat hij twee gebroken polsen, afgebroken tanden, schaafwonden en talloze kneuzingen had opgelopen, aldus HLN. De toekomstige bruid deed onmiddellijk aangifte tegen haar familie. De drie zijn opgepakt.

Blind en John in basis tegen ItaliŽ

Daley Blind en Ola John maken woensdag in de oefenwedstrijd tegen Italië hun debuut voor het Nederlands elftal. Bondscoach Louis van Gaal heeft voor de verdediger van Ajax en de aanvaller van Benfica een basisplaats ingeruimd. De oefenwedstrijd tussen Oranje en Italië wordt woensdag in de Amsterdam Arena gespeeld.

Van Gaal maakte dinsdag op de persconferentie zijn hele basisteam bekend. De verdediging bestaat naast Blind uit Feyenoorders Daryl Janmaat, Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi. Adam Maher, Jordy Clasie en aanvoerder Kevin Strootman vormen het middenveld. John krijgt in de aanval gezelschap van Robin van Persie en Jeremain Lens. Tim Krul staat in het doel.

Sniper Elite V2 naar Wii U

De sluipschuttergame Sniper Elite V2 komt dit voorjaar naar Wii U. In de game kan het scherm van de Wii U-controller worden gebruikt om nauwkeurig vijanden op de korrel te nemen. Dat laat gamestudio Rebellion dinsdag weten.

Sniper Elite V2 verscheen vorig jaar op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. De game veroorzaakte wat opschudding toen bekend werd dat gamers in de missie 'Assassinate the Führer' één kogel kregen om Hitler te raken die op een trein naar Berlijn stapt. Het is niet bekend of de missie in de Wii U-versie van het spel aanwezig is.

In Sniper Elite V2 is de hoofdrol weggelegd voor de sluipschutter Karl Fairburne. In april 1945 proberen de Russen geheime Duitse plannen te pakken te krijgen. Fairburne zit midden in een machtsstrijd van het Duitse verzet, de Sovjets en nazi's. Karl moet onder anderen Martin Bormann vermoorden, de secretaris van Hitler en de leider van het partijkantoor van de NSDAP. De overig personages in de game zijn fictief.

Lens komt terug op vertrekwens

Waar Jeremain Lens eerder aangaf dat hij graag naar het buitenland vertrekt, komt de aanvaller nu terug op die woorden. De 25-jarige PSV'er liet in een eerder stadium weten dat hij na het seizoen graag naar het buitenland wil.

De afgelopen maand, waarin een vertrek ook mogelijk was, is Lens niet bezig geweest met een transfer. "Ik ben niet onrustig geweest afgelopen maand", zegt hij in NUsport over de transferperiode. "Het is leuk als er een club komt, maar een transfer is geen must. Ik focus me gewoon op de tijd die ik nog uitzit bij PSV. Dat kan een halfjaar zijn, maar ook een jaar of zelfs anderhalf jaar." Het contract van Lens in Eindhoven loopt nog tot 2015.

Lens zit overigens ook bij de Oranje-selectie van Louis van Gaal voor het oefenduel met Italië. "De wedstrijden van Oranje zijn altijd van een hoog niveau. Dan is dit een mooi affiche om jezelf te laten zien tegen goede tegenstanders. Ik heb de afgelopen wedstrijden veel minuten kunnen maken en dat hoop ik weer te doen."

Islamcriticus beschoten in Denemarken

Lars Hedegaard, Deense journalist en islamcriticus, heeft een aanslag op zijn leven overleefd. Hedegaard werd voor de deur van zijn huis in Frederiksberg beschoten door een man. Hij schoot een keer mis, de tweede keer weigerde zijn pistool dienst. Dat schrijft de Deense krant the Copenhagen Post dinsdag.

Volgens een buurman kreeg Hedegaard een pakketje aangeboden. Toen hij het wilde aannemen, werd hij beschoten.

Hedegaard was een verdediger van de Mohammed-cartoon die in 2005 in een Deense krant werd gepubliceerd. Hij is aangeklaagd geweest voor racisme toen hij moslims en de islam vergeleek met nazisme.

Strenge controle Brits internetverkeer

De Britse inlichtingendiensten zijn van plan om het Britse telecommunicatienetwerk te voorzien van spionageapparatuur, om zo het gebruik van diensten in het buitenland, zoals Facebook en Twitter, door de Britse bevolking in de gaten te kunnen houden. Dat hebben leden van het Lagerhuis gezegd in een rapport dat dinsdag werd gepubliceerd.

De spionageapparatuur vormt de kern van een plan voor landelijk toezicht op telecommunicatie, dat bedoeld is om zo ongeveer alles bij te houden wat de Britse bevolking op internet doet - van het voeren van videogesprekken via Skype tot het sturen van berichtjes via chatdiensten en het bezoeken van pornosites. De apparatuur maakt gebruik van 'deep packet inspection', waarmee dataverkeer wordt onderschept en vervolgens wordt uitgeplozen om te bekijken om wat soort content het gaat.

De Britse regering wil informatie verzamelen over de gegevens van degene die de data verstuurt, de ontvangers ervan, de tijd waarop de informatie is verstuurd en ontvangen en de plek waar de zender en ontvanger zich op dat moment bevonden.

FOK!sport foto onderschrift zondag 3 februari

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto onderschrift competitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

Afgelopen woensdag was de zesde ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was alpeko met het volgende onderschrift: "Murray begon en eindigt met serveren."

De opgave van zondag 3 februari

De Afrika Cup staat altijd garant voor spektakel en opmerkelijke momenten. Zo ook in het duel tussen Togo en Tunesië. Wat gebeurt er tussen Emanulle Adebayor (l) en Aymen Abdennour? (Foto: Novum/AP)

Minister erkent problemen met helikopters Defensie

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) erkent dat de aankoop van twintig helikopters van het type NH-90 'verre van vlekkeloos' verlopen is. Dat zei ze dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

SGP-Kamerlid Elbert Dijksgraaf wilde van Hennis opheldering over wat hij de 'vliegende Fyra' noemde. Vorige week schreef De Telegraaf dat de nieuwe helikopters veelvuldig aan de grond moeten blijven, de levering is vertraagd en dat de luchtmacht Belgische helikopters moet lenen.

De minister zei dat inderdaad wordt samengewerkt met de Belgen. Nederland heeft nu acht nieuwe NH-90 toestellen. Dat moeten er op termijn twintig worden. De levering hiervan is echter negen maanden vertraagd, zei Hennis, die opmerkte dat de veiligheid van de inzittenden van de helikopters niet in het geding is geweest.


Minister erkent problemen met helikopters Defensie (Foto: Novum)

Mees Kees krijgt vervolg

De Nederlandse jeugdfilm Mees Kees krijgt een vervolg. In Mees Kees op Kamp gaat meester Kees met zijn klas op schoolreisje. Dat laat distributeur Entertainment One Benelux dinsdag weten.

Net als in de eerste film is directrice Dreus er weer om de goede sfeer tussen Mees Kees en zijn klas ter verpesten. Zo vindt ze het vooral belangrijk dat het uitstapje een leerzame werkweek wordt, terwijl Mees Kees natuurlijk veel liever zijn leerlingen spelenderwijs iets bijbrengt. Gelukkig weet hij zich onder het juk van Dreus uit te werken. Zo laat hij de kinderen in zee zwemmen om zeesterren te bestuderen. Dat gaat immers veel beter dan in het museum. Na een week wil eigenlijk geen van de kinderen al naar huis.

Willem Voogd keert weer terug in de rol van Mees Kees, Sanne Wallis de Vries speelt weer directrice Dreus. Mees Kees op Kamp wordt geproduceerd door dezelfde makers als de eerste film, Barbara Bredero neemt weer de regie op zich en Tijs van Marle neemt weer het scenario voor zijn rekening. De première staat gepland voor het voorjaar van 2014.

Mees Kees draait sinds oktober 2012 in de Nederlandse bioscopen en behaalde al bijna zeshonderdduizend bezoekers. De film won, naast de Gouden- en Platina Film, de publieksprijs voor Beste Nederlandse Kinderfilm 2012 op kinderfilmfestival Cinekid.


Mees Kees krijgt vervolg (Foto: Novum)

Eredoctoraat Ulster voor McKellen

Ian McKellen heeft een eredoctoraat ontvangen van de universiteit van Ulster. Dat heeft de Ierse universiteit bekendgemaakt. De acteur, vooral bekend als de tovenaar Gandalf in de The Lord of the Rings-films, gaf ook de jaarlijkse speech namens de rector. Zelf openlijk homoseksueel sprak hij over gelijke rechten voor homoseksuelen.

"Elke vermaledijde antihomowet is inmiddels de nek omgedraaid", sprak McKellen opgetogen. "De ommekeer is hier in Groot-Brittannië zelfs zo compleet dat er inmiddels meer samenlevingsvormen mogelijk zijn voor homo's dan voor hetero's."

De 73-jarige McKellen bedankte iedere homo binnen en buiten de publieke sector die ooit uit de kast is gekomen. "Dank ook aan alle overheidsfunctionarissen die zich niet laten leiden door al die kiezers die zich zo graag aan de status quo vastklampen en die bij een referendum maar al te graag de doodstraf en lijfstraffen voor kinderen zouden herinroepen."

McKellen kreeg zijn onderscheiding zondag uit handen van de Ierse acteur James Nesbitt, die ook verbonden is aan de universiteit. McKellen en Nesbitt zijn samen te zien in The Hobbit: An Unexpected Journey, een prequel op The Lord of the Rings.

Sir Ian McKellen heeft prostaatkanker (Foto: Novum)

Sijsling naar tweede ronde in Zagreb

Igor Sijsling is dinsdag doorgedrongen tot de tweede ronde van het ATP-toernooi in Zagreb. De Nederlandse tennisser was met 6-4 en 6-2 te sterk voor thuisspeler Nikola Mektic. De partij nam nog geen uur in beslag. Sijsling stuit in de tweede ronde op Mikhail Youzhny. De als derde geplaatste Rus had in de eerste ronde een bye.

De 25-jarige Amsterdammer, 66e op de wereldranglijst, komt later dinsdag nog met Robin Haase in actie in het dubbelspel in Kroatië. Haase treedt woensdag in zijn openingspartij in het enkelspel aan tegen Antonio Veic, ook een thuisspeler.

Kroon betrokken bij valpartij in Qatar

Karsten Kroon is dinsdag betrokken geraakt bij een valpartij in de derde etappe van de Ronde van Qatar. De 37-jarige Nederlander van Saxo Bank is overgebracht naar een ziekenhuis. Hij heeft in elk geval een snijwond in zijn dij en een vleeswond overgehouden aan de val, meldt de Deense formatie op zijn website.

Kroon ging samen met zo'n twintig andere renners al na achttien kilometer onderuit. "Karsten was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. We hopen dat de blessure verder meevalt, maar we wachten op bericht van het ziekenhuis", laat ploegleider Lars Michaelsen weten. De rit van Al Wakr naar Masaieed werd gewonnen door Mark Cavendish. De Brit bleef de jonge Nederlander Barry Markus voor.

Gladheid zorgt voor 4100 breuken

De gladheid van de afgelopen weken heeft naar schatting 4100 mensen een botbreuk opgeleverd. Dat aantal werd tijdens de laatste sneeuwperiode vanwege fracturen aan pols, arm, heup of been behandeld op de afdelingen spoedeisende hulp van ziekenhuizen. Dat meldt stichting VeiligheidNL dinsdag.

Ziekenhuizen behandelden tijdens de sneeuwperiode van 14 tot en met 27 januari naar schatting 6400 mensen na een glijpartij. Dat waren er dagelijks gemiddeld 460. Van hen gingen er 5600 lopend onderuit en 850 met de fiets.

Het aantal van 6400 is meer dan twee keer zo hoog als vorig jaar. In 2012 behandelden de ziekenhuizen, ook tijdens een bijna tweewekelijkse sneeuwperiode, naar schatting 3100 slachtoffers.

Sneeuw en gladheid maken jaarlijks veel slachtoffers onder voetgangers, schrijft de onafhankelijke stichting, die klaagt over het gebrek aan aandacht voor gladheidsbestrijding op voetpaden. Fietsers worden wel steeds minder vaak slachtoffer. Maatregelen tegen gladde fietspaden lijken vruchten af te werpen.

VeiligheidNL pleit voor meer aandacht voor voetgangers en fietsers bij de bestrijding van sneeuw en gladheid. Burgers en bedrijven kunnen gemeenten helpen door het trottoir bij de voordeur en de eigen toegang sneeuwvrij te maken. En gemeenten zouden gratis strooizout beschikbaar kunnen stellen bij bruggetjes en viaducten, nabij verzorgingshuizen, openbare gebouwen en winkelcentra.


Gladheid zorgt voor 4100 breuken (Foto: Novum)

Meer dan 5 miljoen exemplaren verkocht van Dead Island

Deep Silver kondigt vandaag aan dat het bedrijf een mijlpaal heeft bereikt in de wereldwijde verkoop van de zombie-actiegame Dead Island. Sinds de release in september 2011 zijn er wereldwijd meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht van Dead Island.

Waar anderen zich richten op steeds toenemende budgetten voor ontwikkeling en het opbouwen van een merk door middel van grootse marketingcampagnes, staat Deep Silver erom bekend om op het juiste moment innovatieve en frisse gameplay te bieden. Dead Island heeft een ongelooflijk actieve en enthousiaste community en we zijn blij de vijf miljoenste speler in de wereld van Banoi te mogen verwelkomen. Dit bewijst wederom dat het nemen van risico’s op het gebied van games uitgeven succesvol kan zijn en dat zelfs op het einde van een consolecyclus nieuwe IP’s kunnen worden neergezet die leiden tot duurzame franchises”, aldus Klemens Kundratitz, bestuursvoorzitter van Koch Media. 

Wij zijn erg trots op de vijf miljoen exemplaren die wereldwijd zijn verkocht! We zien dit aanhoudende succes als een bijzonder goed voorteken voor de te verwachten verkoopcijfers van Dead Island Riptide, de game die later dit jaar wordt verwacht”, aldus Menno van der Bil, internationaal commercieel directeur bij Koch Media. “Het succes van Dead Island heeft bewezen dat we op de juiste weg zijn met onze IP-strategie voor Deep Silver. Je kunt van Deep Silver in toekomst dan ook nieuwe IP’s met een innovatieve invalshoek en mogelijk zelfs verrassende inslag verwachten.” 

Dead Island Riptide is het vervolg in de Dead Island-franchise. Het verhaal is een vervolg op de incidenten uit de originele game en voegt nieuwe kenmerken toe aan de op co-op gerichte gameplay.

Messi tekent donderdag nieuwe verbintenis

Lionel Messi zal komende donderdag zijn handtekening zetten onder een nieuw contract. De Argentijnse aanvaller tekent dan een verbintenis die hem tot de zomer van 2018 aan FC Barcelona verbindt.

Vorige week kwam al naar buiten dat Messi op korte termijn zijn contract zou verlengen, maar de club meldt nu op de officiële website dat dit op donderdag gaat gebeuren. In een eerder stadium verlengden steunpilaren Carles Puyol en Xavi Hernández al hun contracten bij de Catalanen. Puyol en Xavi liggen nu vast tot de zomer van 2016. Beide routiniers sluiten hun loopbaan hoogstwaarschijnlijk ook af in Camp Nou.

De 25-jarige Messi moet de volgende ster worden die zijn toekomst aan Barcelona verbindt. Doelman Victor Valdés besloot enkele weken geleden om dit niet te doen. De sluitpost kiest waarschijnlijk voor een transfer komende zomer.

Sonic & All-Stars Racing Transformed voor 3DS vrijdag uit

Aanstaande vrijdag, 8 februari, komt Sonic & All-Stars Racing Transformed ook uit voor Nintendo 3DS. Het spel is eerder al verschenen voor PlayStation 3, Xbox 360, Wii U, PlayStation Vita en pc.

De 3DS-versie komt met Streetpass challenges, multiplayer tot acht spelers, 22 speelbare personages (waaronder Wreck-it Ralph) en meer dan twintig circuits. Tevens wordt het spel in eerste instantie verkocht als Limited Edition voor de standaardprijs. Extraatjes bij de Limited Edition zijn het Metal Sonic-personage, het gave Outrun Bay-circuit en in-game stickers. 

Moeder zestien jaar cel in voor doden zoontjes

De 42-jarige Debby R. moet zestien jaar de cel in wegens het doden van haar twee zoontjes in Terwolde vorig jaar. De rechtbank in Zutphen heeft dat dinsdag bepaald. De vrouw had de jongens van 7 en 10 jaar een overdosis medicijnen toegediend. Het Openbaar Ministerie had ook zestien jaar cel geëist.

De lichamen van de kinderen werden in januari vorig jaar aangetroffen in een vakantiewoning in de Gelderse plaats, na een melding van de vriend van R. De moeder lag gewond tussen hen in en zou zelf ook uit het leven hebben willen stappen.

After Burner Climax onderweg naar iOS

Sega heeft bekendgemaakt dat After Burner Climax naar iOS komt. De After Burner-serie staat al sinds jaar en dag bekend om zijn snelle straaljageractie en Sega-blauwen luchten.

Grappig feitje is dat After Burner naar steeds kleinere systemen is gegaan in de afgelopen jaren. Eerst kwam het spel uit in de arcadehallen en kreeg het zijn eigen kast. Daarna kwam het uit op de spelcomputers thuis en straks kun je het overal spelen.

Wanneer After Burner Climax in de App Store verschijnt, is niet bekendgemaakt. Volgens Sega komt dit spel met 'mach speed' onze kant op. Zal niet zo lang duren, dus.

Sony dumpt Playstation All-Stars-studio

Sony neemt afscheid van de Amerikaanse gamestudio Superbot Entertainment. De gamestudio achter de vechtgame PlayStation All-Stars Battle Royale gaat zelfstandig verder. Dat laat Superbot dinsdag weten.

Superbot moest onlangs al personeel ontslaan wegens de tegenvallende verkoop van PlayStation All-Stars Battle Royale. Hoeveel mensen er zijn ontslagen is niet bekend. De gamestudio zegt de komende tijd nog dieper in het personeelsbestand te snijden nu het bedrijf op zoek moet naar een nieuwe uitgever.

Het vorig jaar uitgebrachte PlayStation All-Stars Battle Royale is Sony's antwoord op Super Smash Bros. van Nintendo. Waar in Super Smash Bros. alleen Nintendo-gamepersonages verwerkt zijn (plus een wat cameo's), spelen in PlayStation All-Stars Battle Royale personages uit PlayStation-spellen de hoofdrol.


Sony dumpt Playstation All-Stars-studio

Cavendish klopt Markus in Qatar

Mark Cavendish heeft dinsdag de derde etappe in de Ronde van Qatar op zijn naam geschreven. De Britse renner van Omega Pharma-Quick-Step was na een 143 kilometer lange etappe van Al Wakra naar Mesaieed duidelijk de sterkste in de massasprint. De Nederlander Barry Markus van Vacansoleil eindigde verdienstelijk als tweede.

Achter Cavendish en de 21-jarige Markus legde Aidis Kruopis uit Litouwen beslag op de laatste podiumplek. De Duitser John Degenkolb van Argos-Shimano kwam niet verder dan de achtste plaats.

Brent Bookwalter, zondag winnaar van de openingsetappe en een dag later succesvol met BMC in de ploegentijdrit, blijft in het bezit van de leiderstrui. Hij heeft zes seconden voorsprong op teamgenoot Taylor Phinney.

Toys for Bob neemt afscheid van Skylanders

Activision heeft bekendgemaakt dat er een nieuw deel in de Skylanders-serie uitkomt, genaamd Swap Force. Deze titel dook al eerder op toen Activision in het geheim wat domeinnamen registreerde.

Opvallend aan dit nieuwe deel in de serie, die Activision geen windeieren legt met een omzet van 500 miljoen dollar, is dat Toys for Bob niet aan het hoofd van de ontwikkeling staat. Toys for Bob is de ontwikkelaar die met dit idee op de proppen kwam.

Vicarious Visions mag Swap Force maken. Swap Force wordt in eerste instantie een traditioneel Skylanders-spel, waarin spelers kleine figuurtjes op een platformpje plaatsen, waarna het spel de chip in het figuurtje leest en zo in het spel laadt.

De twist zit hem dit keer in het feit dat de figuurtjes uit twee componenten bestaan: een onderkant en een bovenkant. Deze componenten kunnen van elkaar af gehaald worden om zodoende nieuwe combinaties te maken met de andere figuren.

In totaal komen er 32 figuurtjes bij, waarvan de helft echt nieuw zullen zijn. Activision heeft al laten weten dat het zijn klantenservice nu voorbereid op mensen die zullen bellen voor een kwijtgeraakt onderdeel. Nieuw in Swap Force is dat spelers ook kunnen springen, wat een gemis was in Spyro's Adventure en Giants.

Het spel komt uit op Xbox 360, PS3, Wii U, Wii en 3DS. De Wii-versie wordt gemaakt door Beenox en de Nintendo 3DS-variant door ontwikkelaar n-Space. Wanneer het spel uitkomt, is nog niet bekend, aangezien deze nu in een vroeg ontwikkelstadium zit.

Excuses watersnoodramp 'straf van God' noemen

De burgemeester van Tholen Willem Nuis heeft excuses aangeboden voor uitspraken die een dominee vrijdag deed tijdens de herdenking van de watersnoodramp in 1953. Dominee Quist had de ramp 'een straf van God' genoemd.

De burgemeester zei op Omroep Zeeland te beseffen hoe diep dit mensen raakt. "De mensen waren uitgenodigd om met elkaar slachtoffers te herdenken en troost te ontvangen."

Nuis zei te begrijpen dat mensen zich aan de uitspraken van de dominee hebben gestoord. "Dan rest ons maar een ding, dat is meer dan excuses aanbieden. Dit had zo niet mogen gebeuren."

De dominee uit Stavenisse was door leden van een werkgroep uit die plaats gekozen om het woord te voeren. De gemeente heeft volgens de burgemeester geen hand gehad in het uitkiezen van Quist als spreker. Wel was afgesproken dat het geen kerkdient en geen preek zou worden. Het moest een 'meditatief moment' worden.

"De preek stemde mensen verdrietig en heeft ontmoedigd in plaats van bemoedigd", zei de burgemeester. "Achteraf gezien hadden we van tevoren moeten vragen wat hij gaat zeggen. De uitkomst is anders geworden dan wij voor ogen hadden."

De werkgroep die de dominee selecteerde valt volgens Nuis niets te verwijten. "Dat zijn integere mensen." Een woordvoerder van de gemeente wil niet verder ingaan op de uitspraken. Zij laat weten dat de burgemeester maandagmiddag om 15.00 uur een toelichting aan de pers geeft.


Excuses voor watersnoodramp 'straf van God' noemen (Foto: Novum)

Hongarije en Bulgarije zonder publiek

Hongarije en Bulgarije moeten hun volgende wedstrijd in de WK-kwalificatiereeks afwerken zonder supporters. De FIFA wees het hoger beroep dat beide landen hadden ingediend dinsdag van de hand. Zowel Hongarije als Bulgarije wordt gestraft vanwege wangedrag van de eigen aanhang.

De supporters van de Bulgaren maakten zich vorig jaar oktober tegen Denemarken schuldig aan het racistisch bejegenen van Patrick Mtiliga, oud-speler van Feyenoord, Excelsior en NAC. De Hongaarse fans zongen antisemitische liederen tijdens een oefenduel tegen Israël. Hongarije, dat uitkomt in dezelfde poule als het Nederlands elftal, speelt op 22 maart tegen Roemenië voor lege tribunes. Bij Bulgarije - Malta is op dezelfde dag eveneens geen publiek welkom.

'Nieuwe Star Wars-film gaat over Yoda'

Één van de aangekondigde nieuwe Star Wars-films heeft Yoda als hoofdpersoon. Dat valt te lezen op de filmblog Ain't It Cool News. Geruchten dat Lucasfilm, sinds kort in handen van Disney, naast de aangekondigde nieuwe trilogie bezig is met een paar opzichzelfstaande films doen al een tijdje de ronde en producent Kathleen Kennedy zou inmiddels bezig zijn met een productieplanning voor toekomstige Star Wars-films.

Na de eerste twee trilogieën leek het onwaarschijnlijk dat Yoda ooit nog op het witte doek te zien zou zijn. De groene jedimeester van nog geen meter lang en negenhonderd jaar oud overleed in de zesde film in de reeks, Return of the Jedi. Met deze nieuwe film wordt het weer mogelijk één van de populairste personages uit de Star Wars-verhalen terug te laten keren.

Hoe de verhaallijn zal lopen, wordt angstvallig geheim gehouden. Het lijkt voor de hand te liggen dat de scenaristen diep in Yoda's geschiedenis gaan duiken. Zelfs na vijf films - Yoda kwam alleen in de eerste film niet voor - en talloze boeken, tekenfilmseries en computerspellen is daarvan nog zeer weinig bekend.

Andere personages die hun eigen film zouden krijgen zijn Han Solo, Jabba the Hutt en Boba Fett. In elke geval heeft Robert Rodriguez al meermalen te kennen gegeven dat hij een film over Han Solo graag zou regisseren.


'Nieuwe Star Wars-film gaat over Yoda' (Foto: Novum)

Wiig tekent voor Anchorman 2

Kristen Wiig heeft getekend voor een cameorol in Anchorman: The Legend Continues. Dat bevestigt regisseur, producent en co-scenarist Adam McKay via Twitter. Eind vorig jaar werd bekend dat Wiig in onderhandeling was voor de rol in de komedie over Ron Burgundy, een presentator bij een lokale nieuwszender, wederom gespeeld door Will Ferrell. Ook Steve Carrell, Paul Rudd en Christina Applegate maken weer hun opwachting.

Welke rol Wiig gaat spelen is nog onbekend. De geruchten gaan dat haar personage het aanlegt met weerman Brick Tamland, de rol van Carell.

De film, een direct vervolg op Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, verschijnt volgend jaar februari in de Nederlandse bioscoop.


Kristen Wiig tekent voor Anchorman 2 (Foto: Novum)

Kosten troonswisseling pas achteraf bekend

Het is van te voren niet te zeggen wat de kosten zullen zijn van de troonswisseling op 30 april. Pas na afloop zal daar een beeld van te geven zijn. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat dinsdag laten weten.

Voor de kosten die de feestelijkheden rond het aftreden van koningin Beatrix en de inhuldiging van prins Willem Alexander met zich meebrengen, bestaat geen apart potje. Ze moeten betaald worden door de departementen en gemeenten. Onder meer de ministeries van Veiligheid en Justitie, Defensie, Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken zijn bij de troonswisseling in Amsterdam betrokken.

Premier Mark Rutte zei vorige week dat de ceremonie met het oog op de economische recessie een sober karakter zal hebben, al wordt het wel 'een prachtig feest'.

Kosten troonswisseling pas achteraf bekend
Kosten troonswisseling pas achteraf bekend (Foto: ANP)

Berlinale start met biopic leermeester Bruce Lee

Het jaarlijkse filmfestival van Berlijn gaat donderdag 7 februari van start met de nieuwe film van Kar Wai Wong getiteld The Grandmasters. Het is een actiebiografie over Ip Man, gespeeld door Tony Leung, de leermeester van Bruce Lee.

Het filmfestival brengt een eerbetoon aan Chinese martial arts-films. Ook is er een groot aanbod van Oost-Europese filmmakers, onafhankelijke Amerikaanse films en arthouse. Bovendien is in Berlijn de wereldpremière van de nieuwe Soderbergh: Journey to Lisbon.

Internationale Filmfestspiele Berlin duurt tot en met 17 februari en eindigt met het uitreiken van de Gouden Beer voor Beste Film en Zilveren Beren voor acteer-, productie- en schrijfprestaties.

Filmposter The Grandmasters
Filmposter The Grandmasters

Cuenca krijgt rugnummer 11: "Zin om hier te spelen"

Isaac Cuenca kreeg dinsdagochtend het shirt met rugnummer 11 toebedeeld. De 21-jarige aanvaller wordt gehuurd van FC Barcelona. "Ik denk dat ik me snel kan aanpassen. Ik heb heel veel zin om hier te spelen", zei Cuenca tegen Ajax TV.

De rappe buitenspeler ontving van directeur voetbalzaken Marc Overmars zijn Ajax-tenue. Overmars droeg het rugnummer 11 in de jaren '90 overigens zelf ook. In de Europa League draagt Cuenca overigens een ander rugnummer, aangezien het nummer 11 al eens is gebruikt dit seizoen in een Europese competitie.

Lorenzo Ebecilio droeg aan het begin van dit seizoen dat nummer, maar de aanvaller is inmiddels vertrokken naar Metallurg Donetsk. Komende zondag kan Cuenca zijn debuut maken in Ajax 1. De Amsterdammers spelen dan om 14.30 uur tegen Roda JC in de Amsterdam ArenA.

Balotelli en El Shaarawy in de spits tegen Oranje

De Oranje-defensie moet woensdag in de vriendschappelijke interland tegen Italië zien af te rekenen met Mario Balotelli en Stephen el Shaarawy. De aanvallers van AC Milan krijgen van bondscoach Cesare Prandelli een basisplaats in de Arena. De keuzeheer ziet het als een groot voordeel dat beide spelers nu actief zijn in Milaan.

"We kunnen nu beter een oogje houden op Balotelli, zowel op als buiten het veld. Ik ben in elk geval blij om te zien dat hij gemotiveerder is." Volgens Prandelli speelde Balotelli te weinig bij Manchester City. De 22-jarige aanvaller kende zondag met twee treffers een droomdebuut voor AC Milan.

"Met mij samenspelen kan goed uitpakken, want ik ben een loyale speler", liet Balotelli zelf weten. "We kunnen beiden veel gaan scoren."

Het Nederlands elftal en Italië trappen woensdag om 20.30 uur af in Amsterdam.


Balotelli en El Shaarawy in de spits tegen Oranje (Foto: Novum)

IDFA wil blijven groeien

Meer voorstellingen door het jaar heen, op meer locaties en meer activiteiten op internet. Met deze voornemens wil het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) blijven groeien.

Het aantal bezoekers neemt nog altijd toe. Afgelopen jaar telde de organisatie 205.000 bezoeken en ruim 2500 internationale gasten. Het evenement vindt dit jaar plaats van 20 november tot en met 1 december.

Hoewel het belangrijkste deel van het documentairefestival zich afspeelt in de binnenstad van Amsterdam is bij de komende editie ook filmmuseum EYE weer een plek waar films te zien zijn. Vorig jaar was hier alleen in het laatste weekend een programma, maar dit keer wordt dat uitgebreid. IDFA is in overleg met een aantal nieuwe plekken buiten het festivalterrein in zowel de hoofdstad als daar buitenom tijdens het evenement documentaires te vertonen.

Eerder al maakte het IDFA al uitstapjes naar Vlieland en Nijmegen. Verder reizen sinds vorige maand tot april de winnaars van het IDFA 2012 langs 37 theaters in het land: The Best of IDFA on Tour. Op 24 februari zijn bovendien in EYE drie documentaires te zien die kans maken op een Oscar. In het voorjaar begint verder de IDFA Junior on Tour en in juli vindt in de openlucht een zomereditie van het festival plaats onder de naam IDFA by Night.

First Cousin Once Removed wint op IDFA (Foto: ANP)

'We hebben meer geld dan we nodig hebben'

Nadat we eerder deze week al berichtten over de 240 miljoen dollar die Mojang tot nu toe binnen heeft geharkt met Minecraft, kunnen we nu berichten dat Mojang dat zelf ook een groot bedrag vindt. Zo hebben ze elk bod op hun bedrijf afgewimpeld.

De quote in de titel komt van mede-oprichter van het Zweedse bedrijf Carl Manneh. Hij stelt dat het bedrijf nog veel meer kan verdienen als ze Mojang verkopen, maar dat zoiets niet echt nodig is. Daarnaast zegt Manneh dat Mojang wellicht zo succesvol is geworden doordat ze zelfstandig games hebben kunnen maken. Zo is alles wat kleinschaliger en sneller geregeld, wat weer ten goede komt aan de snelheid waarmee games gemaakt kunnen worden.

Volgens de geruchten wil de mede-oprichter van Napster, Sean Parker, Mojang kopen. Om dit voor elkaar te krijgen heeft hij de drie oprichters van Mojang, Manneh, Markus Persson en Jakob Porser, een aanbod gedaan om per privévliegtuig naar Londen te komen voor een feest, maar dat hebben de mannen niet aangenomen. Sowieso tot de nabije toekomst blijft de 'Manneh' dus bij Mojang zelf.

Minecraft-makers niet open voor verkoop bedrijf

Verhoeven wees Silence of the Lambs af

Paul Verhoeven heeft ooit de regie van The Silence of the Lambs aangeboden gekregen, maar wees het script af. "Ik dacht dat het allemaal te duister zou worden en dat er geen hond naartoe zou gaan", zegt de 74-jarige regisseur dinsdag in de Volkskrant. "Heel dom dus."

The Silence of the Lambs werd uiteindelijk in 1991 geregisseerd door Jonathan Demme met Anthony Hopkins en Jodie Foster in de hoofdrollen. De film wordt alom gezien als een mijlpaal in het thrillergenre, met name de dialoogscènes tussen Hannibal Lecter en Clarice Starling, de personages van Hopkins en Foster.

De film werd genomineerd voor zeven Oscars en won in de vijf meest prestigieuze categorieën, te weten Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario, voor Beste Acteur en Beste Actrice, wat maar een paar films is gelukt.

Silence of the Lambs gaat over de veelbelovende FBI-agente Clarice Starling die een seriemoordenaar van meisjes op moet sporen. Daarbij roept ze hulp in van de voormalige psychiater Hannibal 'The Cannibal' Lecter, een moordenaar die mensen eet. Hij wil haar echter alleen helpen als hij in haar verleden en onderbewuste mag graven.

Paul Verhoeven heeft oren naar nieuwe Conan-film (Foto: Novum)

Nelly Frijda (77) stopt met acteren

Nelly Frijda zet binnenkort een punt achter haar toneelcarrière. De 77-jarige actrice is nog drie weken te bewonderen als hoerenmadame Toss in de musical Yab Yum, daarna is het klaar. "Ik wil niet meer", onthult de Amsterdamse in De Telegraaf.

"Ik zal later misschien sporadisch nog een tv- of filmrolletje accepteren, maar ik ga eerst op wereldreis. Nu kan het nog. Ik wil echt een tijdje weg."

Gezien haar leeftijd is met pensioen gaan natuurlijk niet onlogisch. "Maar ik merk zelf nauwelijks dat ik ouder word. Ja, ik ben misschien wat strammer. Maar de theatercollega's doen anders. Mensen staan voor me op, doen bezorgd als ik een trapje af moet. Dat zet je aan het nadenken. Ik vind dat de tijd gekomen is om het qua werk rustiger aan te doen. Hoe heerlijk ik het ook vind, ik wil voor ik helemaal oud en krakkemikkig ben toch nog een paar dingen doen. Ik heb lang genoeg gewerkt."

Door haar rol van Ma Flodder heeft ze een hard, stoer imago gekregen. "Ik weet niet of ik daar nu wel zo blij mee ben. Ik doe altijd maar of ik echt zo ben, of het altijd maar goed met me gaat. Maar ik vind het weleens vervelend als ik denk dat collega's bang voor me zijn. Katja Schuurman bijvoorbeeld. Daar merk ik het aan. Misschien is het nu ook wel de tijd om te zeggen dat ik misschien wel vierkant oog, maar dat niet ben. Van binnen ben ik een zacht ei."

 Nelly Frijda

Armstrong niet van plan premies terug te betalen

Lance Armstrong is niet van plan om prijzengeld terug te betalen. Zo liet zijn advocaat Tim Herman weten aan USA Today. Armstrong fietste tijdens zijn actieve carriere zo'n tien miljoen euro bijeen aan bonussen.

Nu is gebleken dat Armstrong al zijn overwinningen te danken heeft aan het gebruik van verboden middelen, eist verzekeringsmaatschappij SCA Promotion die hem mijoenen aan premies betaalde, het geld terug. Maar daar zit volgens Armstrong advocaat geen heil in. "Voor zover ik weet heeft een geschorste atleet nog nooit zijn salaris terugbetaald", zo verklaarde Herman.

Armstrong wil wel meewerken aan een waarheidscommissie, in de hoop dat zijn straf wat lager uit zal vallen. De Texaan zou graag nog deelnemen aan triathlons.

Ronaldo: "Real een beter team dan United"

Cristiano Ronaldo is vol vertrouwen dat hij met Real Madrid de kwartfinale van de Champions League bereikt ten koste van zijn oude club Manchester United.

De Portugese international speelde tussen 2003 en 2009 voor The Red Devils. Ronaldo is van mening dat het geen eenvoudige opgave wordt, maar schat de kansen rooskleurig in. "Ik denk dat het wel goed gaat komen", zegt de aanvaller van Real Madrid in het officiële Champions League magazine van de UEFA.

"Naar mijn mening heeft Real Madrid een beter team. Maar we moeten het wel op het veld laten zien. Manchester United is namelijk een heel hecht team en heeft dat de laatste jaren bewezen." Ronaldo heeft een hoge pet op van zijn oude club. "United is een team dat het altijd goed doet. Ieder jaar staan ze aan de top en daar kun je alleen maar veel respect voor hebben. Het wordt een extreem moeilijke wedstrijd, zeker in Manchester."

"De wedstrijd op Old Trafford wordt er een voor mij waar veel gevoelens loskomen. Ik heb daar zes jaar gespeeld. Ik heb er veel vrienden en mensen die ik graag weer eens terug zie. Het wordt een emotionele wedstrijd." De eerste wedstrijd staat op 13 februari op het programma in Santiago Bernabeu.

[Upd] Rutten meldt zich weer bij Vitesse

Trainer Fred Rutten heeft zich dinsdagochtend weer gemeld op het trainingscomplex van Vitesse. De 50-jarige oefenmeester zat sinds vrijdag ziek thuis. Een dag eerder had hij kort na de verloren bekerwedstrijd tegen Ajax stevige kritiek op eigenaar Merab Jordania geuit. Hij ergerde zich aan het uitblijven van beloofde versterkingen.

Rutten ging na de bekerconfrontatie in Emmen niet met de spelersbus terug naar Arnhem. Een woordvoerster kon niet zeggen of hij zich dinsdag moet verantwoorden voor zijn uitspraken. Algemeen directeur Erwin Kasakowski liet al weten een gesprek met de coach te willen zodra die hersteld zou zijn.

Bij Vitesse staat dinsdag alleen een krachttraining op het programma. Woensdag zijn de spelers die geen interlandverplichtingen hebben vrij. De Arnhemse club bereidt zich voor op de confrontatie tegen PSV van zaterdag.

Update 12.20 uur

De lucht tussen trainer Fred Rutten en Vitesse is dinsdag tijdens een goed gesprek geklaard. Dat heeft algemeen directeur Erwin Kasakowski op de clubsite gezegd. "Ik ben blij dat Fred weer aan de slag is. We hebben samen gezeten en vastgesteld dat er geen vuiltje meer aan de lucht is. In elk huwelijk is er wel eens onenigheid."

"Voetbal lijkt af en toe op het normale leven. Je kunt soms op een heel ongelukkig moment door ziekte even uitgeschakeld zijn. Ik ga nu weer aan de slag", laat Rutten weten.


Rutten meldt zich weer bij Vitesse (Foto: Novum)

Olympisch kampioene Adlington stopt

De 23-jarige Britse zwemster Rebecca Adlington beëindigt per direct haar loopbaan. De tweevoudig olympisch kampioene heeft dit dinsdag bekendgemaakt. "Ik zal niet langer aan wedstrijden deelnemen", aldus Adlington.

"Ik blijf van het zwemmen houden en zal de sport op mijn 90e nog altijd beoefenen, maar als topsportster is het voor mij afgelopen. Ik heb alles bereikt wat ik wilde. Sommige mensen willen alles uit hun carrière halen, maar zelf wilde ik stoppen op een hoogtepunt." Adlington won bij de Spelen van 2008 in Peking goud op de 400 en 800 meter vrije slag. Vorig jaar voor eigen publiek in Londen moest ze op beide afstanden genoegen nemen met brons.

'Duel Liverpool - Debrecen onder verdenking'

De Champions Leaguewedstrijd van Liverpool tegen Debrecen in 2009 behoort tot de 380 duels in Europa die gemanipuleerd zijn. Dat bevestigen bronnen van opsporingsorganisatie Europol aan de Deense krant Ekstra Bladet. De Engelse ploeg staat niet onder verdenking. Een doelman van de Hongaren zou zijn omgekocht.

Debrecen-sluitpost Vukasin Poleksic, die nog steeds onder de lat staat bij de club, was naar verluidt betaald om meer dan twee doelpunten door te laten. Hij slaagde niet in die opdracht. Liverpool won het duel op Anfield met 1-0 door een treffer van Dirk Kuijt.

Het is niet voor het eerst dat Poleksic wordt genoemd in een omkopingszaak. In datzelfde seizoen werd hij benaderd om de confrontatie tegen Fiorentina (4-3) te beïnvloeden, zo bleek uit onderzoek van de Duitse politie. De goalie kreeg een schorsing voor twee jaar, omdat hij had verzuimd dat te melden.

Europol presenteerde maandag in Den Haag een anderhalf jaar durend onderzoek naar omkoping in het voetbal. In totaal worden 425 spelers, scheidsrechters en officials verdacht van betrokkenheid. Het onderzoekt strekt zich uit over vijftien landen. Vijftig mensen zijn tot nu toe gearresteerd.

Nederland blijft land van tulp en tolerantie

Buitenlandse toeristen hebben een behoorlijk positief beeld van ons land. Ze zien Nederlanders overwegend als tolerant, open, vriendelijk en gastvrij. Dat blijkt uit het dinsdag bekendgemaakte vierjaarlijkse imago-onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme& Congressen (NBTC).

Het NBTC heeft zo'n 11.000 mensen ondervraagd in de 13 belangrijkste landen van herkomst van buitenlandse toeristen. Die vinden Nederland overigens niet alleen open en tolerant, maar ook goed bereikbaar en ideaal voor korte vakanties.

Tulpen, molens en kaas zijn nog altijd de eerste associaties die 'Holland' bij hen oproept.

Monumentale kerk op Ameland afgebrand

Een grote brand heeft dinsdagochtend een monumentale kerk in Nes op Ameland verwoest. Het gaat om de Sint-Clemenskerk, zegt een brandweerwoordvoerder. De kerk is in 1878 gebouwd en was een rijksmonument.

Het afgebrande gebouw is ontworpen door Pierre Cuypers, die onder meer ook het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam ontwierp.

De brand brak rond 05.00 uur uit en was moeilijk te bestrijden. "We hebben ons vooral gericht op het redden van de omliggende gebouwen", zegt de woordvoerder. Rond 09.15 uur was de brand geblust en woedden er alleen nog kleine brandjes. Het gebouw was toen echter al uitgebrand. De naastliggende bijgebouwen konden worden gered.

De brand is met veertig brandweermannen bestreden. Met een veerboot is vanuit Dokkum een brandweerwagen met onder meer extra slangen en perslucht overgekomen. Op het moment dat de brand uitbrak onweerde het op Ameland, maar het is volgens de woordvoerder nog niet te zeggen of een blikseminslag de brand heeft veroorzaakt.

Sneeuw lijkt Randstad woensdag te ontzien

De sneeuw die woensdag wordt verwacht lijkt om de spitsgevoelige delen van het land heen te trekken. Maar er is nog veel onzekerheid. Een lagedrukgebied hoeft maar vijftig kilometer van koers te veranderen en er ligt woensdagochtend een laagje sneeuw in een flink deel van de Randstad en het midden van Nederland, meldt weerplaza.nl dinsdag.

Als er inderdaad sneeuw in de Randstad valt, zijn de rapen volgens het weerbureau weer gaar. "Dan heeft de spits veel last van het weer."

Vooralsnog lijkt de neerslag vooral in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg te vallen. Er kan drie tot vijf centimeter vallen. Ten noorden van de grote rivieren wordt geen sneeuw verwacht.


Sneeuw lijkt Randstad woensdag te ontzien (Foto: Novum)

Nijland: "Maaskant heeft niks verkeerds gezegd"

Robert Maaskant werd tijdens de wedstrijd tussen AZ en FC Groningen naar de tribune verwezen wegens commentaar op de arbitrage. "Hij heeft niks verkeerds gezegd." Algemeen directeur Hans Nijland schaart zich volledig achter de trainer.

"Hij heeft het hart op de tong, dat wisten we, want we zochten een enigszins emotionele trainer met gezonde branie", zegt Nijland tegen het Algemeen Dagblad. Maaskant is door de club niet aangesproken op zijn gedrag. "Nee, natuurlijk niet. Hij heeft niks verkeerds gezegd. Daarom gaan we waarschijnlijk in beroep tegen de schorsing van een wedstrijd", aldus de algemeen directeur.

Het wegsturen van Maaskant leverde een discussie op. Slaan we niet te ver door met het vragen om respect? "Nee, want dat respect verdienen scheidsrechters. Maar je moet het ook weer niet te steriel maken. Ik ging ooit als supporter van Veendam mee naar Sparta. Onze trainer Henk Nienhuis liep het veld in, zo boos was hij om een strafschop. Barry Hughes, de trainer van Sparta, ging hem achterna. In de rust gebeurde het omgekeerde en stonden ze allebei wéér in het strafschopgebied. Lachen, vergeet ik nooit meer."

Maaskant hoeft zich geen zorgen te maken over zijn nabije toekomst bij de club. "Wat dacht je zelf? Nee, hoor. Wij beoordelen hem straks op het feit of hij onze ploeg beter laat voetballen en of hij punten pakt. In die zin heeft hij het in Alkmaar erg goed gedaan. Pas als hij verbaal over de schreef gaat, krijgt hij met FC Groningen te doen. Dat zullen we niet pikken."

Oorzaak branden Dreamliner blijft onduidelijk

De oorzaak van de branden die uitbraken aan boord van twee Boeing 787 Dreamliners blijft onduidelijk. Eerder werd door de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gesuggereerd dat het probleem waardoor een accu ontbrandde niet bij de batterij zelf lag, maar vermoedelijk bij de elektrische systemen die de accu's monitoren. Dinsdag liet het Japanse veiligheidsorgaan voor Transport (JTSB) echter weten nog helemaal in het duister te tasten over de oorzaak.

Net als wat de FAA eerder deed, gaat de JTSB de focus van het onderzoek verleggen van de accu's zelf naar de elektrische systemen rondom de batterij. Dat gaf de voorzitter van het veiligheidsorgaan Norihiro Goto aan. Het onderzoek van de Japanners heeft tot nu toe wel uitgewezen dat zes van de acht accu-cellen aan boord van een toestel van All Nippon Airways (ANA), dat door brand een noodlanding moest maken, bijna compleet vernield zijn.

Beide instanties doen onderzoek naar de problemen. De FAA vanwege het feit dat Boeing onder de Amerikaanse vlag vliegtuigen produceert. De JTSB omdat de toestellen waarbij brand uitbrak uit de vloot van Japan Airlines (JAL) en ANA kwamen. Daarnaast hebben JAL en ANA samen 24 van de 50 Dreamliners die wereldwijd in gebruik zijn in hun vloot. Daarmee zijn de Japanners de grootste gebruikers van het toestel.

Boeing doet zelf ook onderzoek naar de mankementen en vroeg maandag (plaatselijke tijd) toestemming aan de FAA om testvluchten met de Dreamliner te gaan uitvoeren. Dat zou er op kunnen wijzen dat de vliegtuigbouwer sterke vermoedens heeft hoe de oververhitting van de accu's wordt veroorzaakt. Wat de oorzaak volgens Boeing zou kunnen zijn is niet bekend. Tot dusver is de FAA nog niet op het verzoek ingegaan.

Als gevolg van de problemen en het aan de grond houden van de Dreamliners liep ANA al 15 miljoen dollar (ruim 11 miljoen euro) mis aan inkomsten. Voor JAL ligt dat bedrag rond de 7,5 miljoen dollar. Beide maatschappijen zijn van plan om, zodra de toestellen weer de lucht in mogen, te gaan praten met Boeing over een compensatieregeling.

Oorzaak branden Dreamliner blijft onduidelijk
Oorzaak branden Dreamliner blijft onduidelijk (Foto: ANP)

'Atleet Mariano hoeft cel niet in'

De voor cocaïnesmokkel veroordeelde atleet Brian Mariano hoeft volgens zijn zaakwaarnemer niet de gevangenis in. "Brian is niet aangehouden en hij is ook niet opgeroepen om zich bij de gevangenis te melden. Hij mag zich vrij bewegen ", zei zijn zaakwaarnemer Caroline Feith dinsdag in het NOS Radio 1 Journaal.

De rechter in Willemstad legde de 27-jarige Curaçaose sprinter maandagmiddag een celstraf van 12 maanden op, waarvan 6 voorwaardelijk. Hij werd begin december vorig jaar met 720 gram cocaïne in zijn koffer aangehouden op het vliegveld van Curaçao. Mariano maakte deel uit van het Nederlandse estafetteteam, dat vorig jaar de Europese titel veroverde op de 4x100 meter en op de Spelen van Londen als zesde finishte in de finale.

Arrestaties bij terreurbestrijding Frankrijk

De politie in Frankrijk heeft vier mensen aangehouden die ervan verdacht worden zich te willen aansluiten bij een buitenlandse extremistisch-islamitische organisatie. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls dinsdag tegen de televisiezender BFM gezegd.

In de regio rond Parijs is een terreurbestrijdingsoperatie gaande, zei Valls. De operatie houdt verband met de arrestatie onlangs van een Fransman in het grensgebied van Mali en Niger.

De regering in Parijs vreest de toetreding van Franse jongeren tot extremistische organisaties in Syrië of in de woestijnregio's van Noord-Mali, waar islamitische radicalen vorig jaar de macht grepen en een strenge vorm van islamitisch wetgeving invoerden. Door een interventie van het Franse leger begin dit jaar zijn de opstandelingen inmiddels grotendeels weer verdreven, maar of die situatie ook standhoudt zodra de Fransen zich terugtrekken is de vraag.

Advocaat: "Toivonen ging enorm tekeer"

Ola Toivonen trainde maandag voor het eerst sinds zijn blessure weer mee met de groep van trainer Dick Advocaat. De rentree van de Zweed komt met de week dichterbij.

Advocaat hield een goed gevoel over aan de training van Toivonen. "Ola heeft maandag voor de eerste keer meegedaan met het positiespel. Daarin was hij nog wat voorzichtig. Maar toen ik hem vervolgens zag afwerken op doel, ging hij enorm tekeer. Dat zag er heel erg goed uit", zegt Advocaat tegenover Voetbal International.

Toivonen staat sinds oktober aan de kant met een hamstringblessure. Hij raakte geblesseerd tijdens een training met de nationale ploeg van Zweden. Sindsdien werkt Toivonen aan zijn herstel. Deze week reist Toivonen nog af naar Leif Swärd, het hoofd van de medische staf van de Zweedse selectie, voor een laatste check.

Wanneer ook Swärd constateert dat Toivonen volledig is hersteld mag hij deze maand nog zijn rentree maken in de hoofdmacht van PSV. Verwacht wordt dat Georginio Wijnaldum weer naar de bank verhuist zodra Toivonen weer fit is.

'Rutten wil af van Menzo'

Fred Rutten wil volgens De Telegraaf af van zijn assistent Stanley Menzo. De assistent wordt als overbodig beschouwd door de hoofdtrainer.

Met Menzo, de Spanjaard Albert Capellas en Patrick Greveraars heeft Rutten drie assistent-trainers. Dat is er een te veel. Rutten wil derhalve dat Menzo wordt teruggezet naar het tweede elftal. De clubleiding van Vitesse heeft hier vooralsnog geen gehoor aan gegeven.

Afgelopen zondag was Menzo nog hoofdverantwoordelijke voor Vitesse tegen NEC, bij afwezigheid van Rutten. De trainer meldde zich ziek na de 4-0 nederlaag tegen Ajax in de KNVB Beker en tevens het sluiten van de transfermarkt, waarin Vitesse geen versterking

Vitesse wil hoe dan ook graag door met Rutten. "Fred is onze man”, zegt Vitesse-directeur Erwin Kasakowski tegenover De Telegraaf. "Wij hebben Fred Rutten naar Vitesse gehaald, omdat we vonden dat hij de kwaliteit had om spelers beter te maken", aldus Kasakowski. "Hij is vol overgave aan zijn werk bij Vitesse begonnen en we willen dat hij dat werk voortzet. Er is wat ons betreft niets veranderd aan de situatie."

Altidore laat bekerincident achter zich

AZ-spits Jozy Altidore is niet van plan nog lang stil te staan bij het racistische gedrag van FC Den Bosch-fans vorige week. In het bekerduel tussen beide clubs werden in de richting van de Amerikaanse spits apengeluiden gemaakt. "Het was een ongelukkig voorval en teleurstellend voor iedereen die erbij betrokken was", laat hij weten.

De kwartfinalewedstrijd in De Vliert, die door de Alkmaarders met 5-0 werd gewonnen, werd op verzoek van de 23-jarige Altidore niet gestaakt. "Ik heb over het voorval gesproken. Daarin heb ik verteld hoe ik mij op dat moment voelde. Ik hoop dat we hier allemaal van leren en dat het niet meer voorkomt."

Altidore bereidt zich momenteel met de nationale selectie van de Verenigde Staten voor op een WK-kwalificatieduel tegen Honduras van woensdag. "Ik voel mij goed op het veld en hoop dat ik tegen Honduras hetzelfde kan doen als in Alkmaar", zei de aanvaller, die dit seizoen al vijftien keer trefzeker was in de Eredivisie.


Altidore laat bekerincident achter zich (Foto: Novum)

Minder ziekteverzuim in zorg in 2012

Het ziekteverzuim onder zorgmedewerkers is vorig jaar licht gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2012 lag het verzuim op 5,1 procent, in 2011 was dat nog 5,3 procent.

De winst is vooral behaald in het 'kortdurende' verzuim. Langdurig verzuim, dat wil zeggen dat iemand langer dan een jaar niet kan werken doordat hij ziek is, is iets toegenomen.

Dat blijkt uit cijfers die Vernet Verzuimnetwerk dinsdag naar buiten bracht. Het onderzoeksbureau baseert zich op gegevens van 500 zorgorganisaties met gezamenlijk zo'n half miljoen medewerkers.

Minder ziekteverzuim in zorg in 2012
Minder ziekteverzuim in zorg in 2012 (Foto: ANP)

The Troggs-zanger Reg Presley (71) overleden

Reg Presley is op 71-jarige leeftijd overleden. De leadzanger van de Britse band The Troggs, vooral bekend van de hit Wild Thing, leed aan kanker.

Presley overleed in zijn woning in het Engelse Hampshire in het bijzijn van zijn familie, heeft zijn dochter laten weten aan de BBC. Ruim een jaar geleden maakte de zanger bekend dat er longkanker bij hem was geconstateerd.

The Troggs beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren zestig. Naast Wild Thing scoorde de band toen hits als Love Is All Around, With A Girl Like You en I Can't Control Myself.

PVV opent online fraudemeldpunt zorg

De PVV heeft dinsdag een online loket geopend waar vermoedens van fraude in de zorg kunnen worden doorgegeven. De gegevens die het loket verzamelt worden gebruikt om minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) ervan te overtuigen dat ze meer werk moet maken van het aanpakken van fraude in de zorg.

Op www.fraudeloketzorg.nl kan onder meer fraude met declaraties voor overbodige behandelingen, fraude met vervalste recepten en fraude door personeel van zorgaanbieders of zorgverzekeraars worden gemeld. Dat mag ook anoniem.

"Er verdwijnen jaarlijks miljarden euro's in de zorg door fraude", licht PVV-Tweede Kamerlid Reinette Klever op de website toe. "Als we dit terughalen kunnen we bijvoorbeeld de zorgpremie bijna halveren. De minister maakt hier echter onvoldoende werk van, en daarom start de PVV een eigen initiatief."

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) waarschuwde maandag al voor fraude in de zorg. Verzekeraars moeten volgens de NZa declaraties van ziekenhuizen strenger gaan controleren. In het Zorgsaam-ziekenhuis in Terneuzen bleek onlangs een arts ruim duizend euro in rekening te hebben gebracht voor het verwijderen van wat oorsmeer. Dat was bijna tien keer duurder dan een jaar daarvoor.

UBS flink in het rood door Libor-boete

UBS heeft in het vierde kwartaal een verlies geleden van 1,9 miljard Zwitserse frank (1,5 miljard euro) vanwege rechtszaken en een herstructurering als gevolg van een aantal schandalen, zoals de manipulatie van de Libor-rente. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde kwartaalcijfers van de Zwitserse bank.

Een jaar eerder in het vierde kwartaal werd nog een winst gemaakt van 324 miljoen frank. Toen werden de resultaten eveneens gedrukt door een schandaal. Door toedoen van de in Londen gevestigde handelaar Kweku Adoboli werd een verlies geleden van omgerekend 1,4 miljard euro.

UBS maakte in december bekend akkoord te zijn gegaan met een schikking van 1,4 miljard Zwitserse frank vanwege de betrokkenheid bij de manipulatie van de belangrijke Libor-rente. De schikking is getroffen met de Britse, Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten.

Over heel 2012 leed UBS een verlies van 2,2 miljard frank. In 2011 werd nog een winst gemaakt van 4,4 miljard.

Eerste developer diary van DayZ

De ontwikkelaars van Bohemia Interactive hebben een video uitgebracht waarin ze hun progressie van DayZ laten zien. DayZ is oorspronkelijk een mod uit de game ArmA 2 die hoogstwaarschijnlijk dit jaar nog een eigen versie krijgt. 

In de video worden onder andere nieuwe maps getoond, waaronder een militaire basis en een eiland. DayZ heeft nog geen exacte datum voor pc, maar binnenkort kunnen we een closed bèta verwachten. 


DayZ Devblog 5 februari 2013                                                                   

Melbourne wil Formule 1 behouden

Melbourne wil graag de Formule 1 behouden, ook na afloop van het huidige contract dat nog 3 jaar loopt. "De grand prix is goed geweest voor deze staat en deze stad en zal dat ook in de toekomst zijn. De grand prix vervult een hoofdrol in onze kalender van grote evenementen", zei premier Ted Baillieu van de Australische staat Victoria.

De premier weigerde mee te gaan in de kritiek dat de Formule 1 de staat te veel geld kost. Jaarlijks lijdt de organisatie op circuit Albert Park een slordige 38 miljoen euro verlies. "De grand prix is juist een troef voor Melbourne en Victoria. We zullen er alles aan doen dat dat zo blijft in de toekomst."

De Formule 1 opent dit seizoen op 17 maart met de Grand Prix van Australië.

The Witcher 3: Wild Hunt laat zichzelf zien

Na vele geruchten van CD Projekt is vandaag bekendgemaakt dat The Witcher 3: Wild Hunt een uitgebreide preview heeft in de nieuwe editie van Games Informer. Zoals eerder aangegeven speelt de game zich af in een open wereld. Een releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Waar je in de voorgaande games in principe ook vrij was om rond te lopen, zat je altijd vast in een groot gebied. Dankzij de CD RED Engine 3 speelt de volgende game zich volledig af in een echte open wereld. Volgens Game Informer moet de wereld zo'n twintig procent groter zijn dan Skyrim. In het derde deel krijgt Geralt of Rivia zijn geheugen terug en laat hij zelfs een geweldige baard staan. De game komt in ieder geval uit voor pc, maar voor welke consoles de game moet verschijnen is niet bekendgemaakt. Ook een releasedatum is vooralsnog onbekend, wat erop lijkt dat dit een titel gaat worden voor next-gen consoles.

Basisscholen drie dagen in teken Citotoets

Zo'n 165 duizend leerlingen van groep 8 beginnen dinsdag aan de Citotoets. De toets gaat gewoon door, ook al zijn de opgaven voortijdig te koop aangeboden. Zo'n 85 procent van de basisscholen doet mee aan de Eindtoets Basisonderwijs, zoals de officiële naam van de toets luidt.

Gedurende drie dagen worden leerlingen onderworpen aan tweehonderd meerkeuzevragen over taal, rekenen en studievaardigheden. Het facultatieve onderdeel wereldoriëntatie wordt door zo'n tachtig procent van de deelnemende leerlingen gemaakt.

Vorige week ontstond ophef toen bleek dat de toets op Marktplaats te koop was aangeboden. NRC Handelsblad kreeg een tip van een andere gebruiker van de verkoopsite. Hij had vorig jaar oefenopgaven gekocht voor een familielid en werd dit jaar door dezelfde verkoper benaderd met de vraag of hij interesse had in de opgaven van de Citotoets van dit jaar. Het bleek om de echte toets te gaan.

Cito laat de toets desondanks doorgaan. Volgens de organisatie is de toets nog betrouwbaar, aangezien de opgaven niet in de openbaarheid zijn verschenen.

Een deel van de leerlingen maakt een gemakkelijkere versie van de toets. Het gaat om leerlingen die naar verwachting een advies krijgen voor de zogeheten basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg van het vmbo. Cito stelt dat een toets goed moet aansluiten bij de vaardigheden van de leerling. Dat is beter voor hun 'zelfvertrouwen en motivatie'.

Op een deel van de scholen is de toets al gemaakt, niet op papier maar in digitale vorm. Nadat vorig jaar grote problemen ontstonden met de digitale versie, als gevolg van te drukke servers, is de digitale afname dit jaar verdeeld over twee periodes.

Uit de Citotoets komt een onafhankelijk advies, dat mede bepaalt naar wat voor middelbare school een leerling gaat. Ook het advies van de basisschool en de wens van de ouders en de leerling zelf spelen daarbij een rol. In de week van 4 maart wordt de uitslag bekend.

Van Vollenhoven: laat agent hoogte boete bepalen

Het kabinet moet agenten zelf de hoogte van een verkeersboete laten bepalen. Dat zegt Pieter van Vollenhoven als voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid dinsdag in De Telegraaf.

Agenten voelen zich volgens hem vaak bezwaard om bonnen uit te schrijven. Omdat ze de boetes te hoog vinden, zouden verkeersovertreders er vaak met een waarschuwing vanaf komen.

Als een agent zelf kan kiezen uit bijvoorbeeld drie bedragen, zou de boete beter passen bij de situatie. Het optreden van de politie wordt volgens de voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dan meer geaccepteerd. Daarmee zou ook het aanzien van de politie stijgen.

De boetes zijn verhoogd om 'hufterig' verkeersgedrag tegen te gaan. Veel overtredingen komen volgens Van Vollenhoven echter niet voort uit hufterigheid. "Vaak zijn het gewoon kleine overtredingen", zegt hij in de krant.

Eerder had de nieuwe politiechef van West-Brabant/Zeeland Hans Vissers al kritiek op de hoogte van de boetes. "Ik merk dat onze collega's echt aarzeling hebben en soms zelfs niet meer optreden omdat ze boetes van tweehonderd tot driehonderd euro voor een verkeersovertreding veel te veel vinden", zei hij in januari tegen Omroep Brabant. Volgens hem is Nederland doorgeschoten met de hoogte van de boetes.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kon dit signaal niet waarderen. Hij zei in de Tweede Kamer dat Vissers zich niet moet bemoeien met de hoogte van de sancties, maar alleen met de uitvoering en naleving ervan.

Edsilia ligt nu al wakker van seksleven dochter

Imaani Tanicia Oosterhuis is pas 2 jaar, maar haar moeder ligt nu al wakker van haar toekomstige seksleven. "Ik wil er niet aan denken dat m'n dochter eraan begint", zegt Edsilia Rombley licht paniekerig voor de camera van Novum Nieuws.

Edsilia hoopt in ieder geval dat Imaani, als het zo ver is, bij haar aanklopt voor advies. "Ik hoop dat ze naar mij toe durft te komen. Dat ik haar dan het vertrouwen kan geven dat ze er echt wel met mij over kan praten." Details wil Edsilia liever niet. "Ik hoef niet te weten wat er allemaal gebeurt in die kamer, maar ik wil dat ze weet dat het veilig moet."

Als het aan Edsilia ligt gaat Imaani nog lang als maagd door het leven. "Ze moet weten dat het lichaam een tempel is. Een holy ding dat ze niet zomaar aan iedereen moet geven."

Imaani moet het zeker niet in haar hoofd halen te liegen tegen haar moeder. "Ik probeer echt duidelijk te maken dat ze altijd eerlijk moet zijn. Dat begint nu al, dan zegt ze dat ze niet heeft gepoept terwijl het uren in de wind ruikt. Dan zeg ik: eerlijk zeggen, anders wordt mama heel boos. Het is nu met poepen misschien grappig, maar straks gaan we het over andere onderwerpen hebben."

FOK! wat een weer...Winter maakt het lastig

Goedemorgen! Nadat er de afgelopen nacht al een heleboel buien voorbij zijn getrokken, ziet het weerplaatje er voor vandaag  nogal ingewikkeld uit. We moeten even goed gaan opletten wat een nieuwe depressie gaat doen die zich gisteravond nog ten zuiden van IJsland bevond. Dit is van groot belang voor het weerbeeld bij ons en de daarbij behorende verkeersproblemen.

Ik kies er op dit moment voor om vanmiddag met een update te komen, want dit soort depressies kunnen de boel nog enorm in de war gaan schoppen. Voorlopig ga ik er nog even vanuit dat we na de buien van vannacht even een adempauze hebben en dat het vanmiddag op de meeste plaatsen droog is waarbij de zon geregeld schijnt. Overigens blijven de buien in het noordoosten wat langer aanhouden. De wind komt uit een westelijke richting en zal later op de dag wat in kracht afnemen.

De temperatuur loopt vanmiddag op tot ongeveer 4 graden en daar zit hem nu even het probleem. Die depressie komt eraan, maar de koers van de neerslag is nog niet helemaal zeker. De neerslag die bij deze storing hoort zal dan waarschijnlijk grotendeels uit sneeuw bestaan en afhankelijk van de temperatuur gaat dit later op de avond zeker voor problemen zorgen. Uiteraard moet iedereen dus rekening houden met gladheid en slecht zicht op de weg.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Spreeuwen Volgens KlapMongeaul kijken deze spreeuwen maar één kant op: de winter.
Ubisoft overwoog co-op voor Assassin's Creed

Ubisoft had serieuze plannen om een co-opelement in te bouwen in Assassin's Creed III. Dat heeft mission director Philippe Bergeron gezegd in een interview met Official Xbox Magazine.

"Before we knew about the Desmond story and Animus link, we had a huge co-op component in there", zegt Bergeron in het interview. "But it just became too hard to do: the engine couldn't support it, and then the metaphor we had above it didn't support it."

Uiteindelijk heeft men bij Ubisoft besloten dat de een co-op niet paste binnen de verhaallijn van de game en is de studio van het systeem afgestapt.

"Co-op was one of those big things at the beginning that just didn't make sense in the end. For us it was really part of the single player experience, to have in-and-out co-op, and in the end we never thought it made sense in the storyline that we had for the Animus."

Matchfixing, nu ook bij u in de buurt!

Christiano Ronaldo, de man die volgens een documentaire een bal zelfs in het pikkedonker feilloos in een kruising van zijn keuze weet te krullen, kopte afgelopen weekend het leder langs zijn eigen keeper. Eigen doelpunt, nooit eerder gebeurd. De lichten in het stadion stonden gewoon aan en, dat stel ik me dan voor, het publiek viel stil. Voor maandag leek het op een ongelukje, nu kijk je er toch anders tegenaan. Want toen werd er door Interpol een enorm goksyndicaat opgerold, waarbij 425 professionals bij betrokken zijn. In het voetbal schijnt dit nog maar het topje van de ijsberg te zijn, dus wie zegt dat mooi-boy Ronaldo daar niet één van is?

Palestijnen ťn IsraŽl leren kinderen onjuist burenbeeld

Zowel Israëlische als Palestijnse schoolboeken presenteren een eenzijdig beeld van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Het bestaan van de andere partij wordt doorgaans genegeerd, maar van zwartmakerij is vrijwel geen sprake. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van Palestijnse, Israëlische en Amerikaanse onderzoekers.

In hun onderzoek, betaald door het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, halen de schrijvers de vaak herhaalde Israëlische klacht onderuit dat in Palestijnse scholen haat tegen Israël wordt gepredikt en geweld wordt verheerlijkt.

De schoolboeken die in Israël en de Palestijnse gebieden worden gebruikt zijn exemplarisch voor conflictgebieden, stellen de onderzoekers. Daarbij maken zij de kanttekening dat in schoolboeken die in het Israëlische openbaar onderwijs worden gebruikt aanzienlijk meer informatie over de Palestijnen en meer zelfkritische artikelen staan. Boeken van ultraorthodoxe joodse en Palestijnse scholen bevatten vrijwel geen informatie over de andere partij. Daarbij moet gedacht worden aan informatie over religie, cultuur, economie en het alledaagse leven van de ander.

"Aan beide kanten is het grootste probleem de weglating. Het is de afwezigheid van een duidelijke erkenning van het bestaan en het recht op het bestaan van de andere partij", zei Gershon Baskin, een Israëliër die aan het onderzoek verbonden was.

Het Israëlische ministerie van onderwijs verwierp het rapport als bevooroordeeld en wilde verder niet uitweiden over het onderzoek. Het Palestijnse ministerie zei dat de Palestijnse boeken de werkelijkheid van de Israëlische bezetting van Palestijne gebieden weergeven, maar niet oproepen tot haat.

Thunderbirds in nieuw jasje terug op tv

Thunderbirds keert terug op de televisie. De jarenzestigserie over de familie Tracy die wereldwijd rampen bestrijdt met futuristische machines, wordt in een modern jasje gestoken. De marionetten die in het origineel te zien waren worden vervangen door computeranimaties, tegen een liveactionachtergrond.

"Thunderbirds is een enorm gerespecteerd merk dat wereldwijd nog steeds aantrekkingskracht heeft", zegt ITV's Denise O'Donoghue tegen de BBC. De Britse zender zendt de 26 nieuwe afleveringen van elk een halfuur uit vanaf 2015. De serie wordt gemaakt door het specialeffectsteam dat achter kaskrakers als Avatar en The Hobbit zat.

Thunderbirds was voor het eerst te zien in 1965 en beleefde in de jaren negentig een opleving. In 2004 verscheen een liveactionfilm gebaseerd op de serie. Thunderbirds-bedenker Gerry Anderson overleed in december op 83-jarige leeftijd.

Mali wil hulp bij ruimen landmijnen

De Malinese minister van buitenlandse zaken Tieman Hubert Coulibaly heeft de internationale gemeenschap maandag opgeroepen te helpen bij het ruimen van landmijnen in Mali. De extremisten in Mali hebben het noorden van het land bezaaid met mijnen, aldus Coulibaly.

Twee burgers kwamen maandag in het noordoosten van het land om het leven door een landmijn. Vorige week werd een landmijn in dezelfde regio vier militairen fataal. Frankrijk zei in hetzelfde gebied nog twee landmijnen te hebben gevonden en een ervan tot ontploffing te hebben gebracht.

Minder klachten over vliegverkeer Schiphol

Bij het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) hebben zich vorig jaar iets minder mensen gemeld met een klacht over het vliegverkeer rondom Schiphol. In totaal meldden zich 5286 mensen, tweeënhalf procent minder dan in 2011. Dat blijkt maandag uit jaarverslag van het BAS.

In totaal kwamen er ruim 130 duizend klachten binnen variërend van geluidsoverlast tot angst en meldingen van vervuiling. Bijna 85 duizend gingen over een specifieke vlucht, 42 duizend over een periode waarin omwonenden langere tijd last hadden van de luchthaven.

Zo storen veel mensen zich er aan dat hun gesprek wordt onderbroken door laag overvliegende vliegtuigen, dat ze niet kunnen slapen of de televisie niet kunnen verstaan. Enkele honderden meldingen gingen over gezondheidsklachten.

Het BAS spreekt van 33 veelmelders. Die mensen klaagden allemaal vijfhonderd keer of meer. Twee klagers dienden meer dan tienduizend klachten in. De meeste mensen, ruim 4400, klaagden een tot tien keer.

Het aantal klagers is in de afgelopen acht jaar met enkele uitzonderingen steeds verder gedaald. Zo meldden zich in 2005 nog meer dan 8300 mensen.


Minder klachten over vliegverkeer Schiphol (Foto: Novum)

Rechter doet op 18 februari uitspraak over Dutroux

De strafuitvoeringsrechtbank in Brussel neemt naar verwachting op 18 februari een besluit over het verzoek van kindermoordenaar Marc Dutroux voor vervroegde vrijlating onder elektronisch toezicht. Dat heeft Luc Hennarts, voorzitter van de rechtbank, maandag na een hoorzitting laten weten.

De gevangenis in Nijvel, waar Dutroux zijn straf uitzit, heeft een negatief advies uitgebracht. Ook het openbaar ministerie raadt af om Dutroux onder elektronisch toezicht vrij te laten.

Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot een levenslange celstraf voor moord, ontvoering, gijzeling, verkrachting en illegale handel. De ex-vrouw van Dutroux, Michelle Martin, kwam eind juli vervroegd vrij. Ze werd in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel met aftrek van voorrarrest, voor haar aandeel in de ontvoering van zes meisjes en de dood van vier van hen. Na zestien jaar van haar straf te hebben uitgezeten kwam Martin vrij, waarop ze zich terugtrok in een klooster in Malonne.

Ontsnapte gevangene opgepakt in Oud-Beijerland

De politie heeft maandagmiddag per toeval een ontsnapte gevangene weten aan te houden. Agenten herkenden hem toen hij in Oud-Beijerland op straat liep. De man was al twee tot drie weken zoek, zegt een woordvoerder van de politie.

De man, een 47-jarige Oud-Beijerlander, was niet teruggekeerd van zijn verlof. Waarvoor hij vastzat en of de man gevaarlijk is, kon de woordvoerder niet zeggen. Hij is in alle rust aangehouden en wordt zo snel mogelijk terug naar de gevangenis gestuurd.

Gegijzelde 5-jarige in VS gered

Het 5-jarige jongetje in Midland City in de Verenigde Staten dat dagenlang werd gegijzeld, is gered. Dat meldden Amerikaanse media maandag. De kidnapper is dood.

De 65-jarige Vietnam-veteraan schoot dinsdag een chauffeur van een schoolbus dood en trok de jongen toen uit de bus. Hij hield hem gegijzeld in een ondergrondse bunker in het dorp in de staat Alabama.

Gegijzelde 5-jarige in VS gered
Gegijzelde 5-jarige in VS gered (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.