Grote creditcardfraude ontdekt in VS

Redactie

De Amerikaanse autoriteiten hebben dinsdag achttien mensen in staat van beschuldiging gesteld in verband met internationale creditcardfraude. De verdachten zouden omgerekend zeker 147 miljoen euro hebben buitgemaakt. Het onderzoek loopt echter nog en de schade zou nog veel hoger kunnen uitvallen.

Sinds 2003 gebruikten de verdachten meer dan achttienhonderd adressen om duizenden valse identiteiten te creëren. Deze identiteiten werden vervolgens gebruikt om in totaal 25 duizend creditcards te vergaren. De verdachten stuurden kredietbureaus vervalste kredietwaarderingen op, waardoor het krediet op de creditcards werd verhoogd.

De verdachten zetten ook meer dan tachtig bedrijven op die weinig of zelfs helemaal geen legitieme zaken deden. Met de creditcards werden betalingen gedaan bij de bedrijven, waarna het geld achterover werd gedrukt.

De verdachten, van wie dertien inmiddels zijn opgepakt, waren actief in zeker 28 landen. De buit werd overgemaakt naar Canada, China, India, Japan, Roemenië en de Verenigde Arabische Emiraten.