Eredoctoraat Ulster voor McKellen

Ian McKellen heeft een eredoctoraat ontvangen van de universiteit van Ulster. Dat heeft de Ierse universiteit bekendgemaakt. De acteur, vooral bekend als de tovenaar Gandalf in de The Lord of the Rings-films, gaf ook de jaarlijkse speech namens de rector. Zelf openlijk homoseksueel sprak hij over gelijke rechten voor homoseksuelen.

"Elke vermaledijde antihomowet is inmiddels de nek omgedraaid", sprak McKellen opgetogen. "De ommekeer is hier in Groot-Brittannië zelfs zo compleet dat er inmiddels meer samenlevingsvormen mogelijk zijn voor homo's dan voor hetero's."

De 73-jarige McKellen bedankte iedere homo binnen en buiten de publieke sector die ooit uit de kast is gekomen. "Dank ook aan alle overheidsfunctionarissen die zich niet laten leiden door al die kiezers die zich zo graag aan de status quo vastklampen en die bij een referendum maar al te graag de doodstraf en lijfstraffen voor kinderen zouden herinroepen."

McKellen kreeg zijn onderscheiding zondag uit handen van de Ierse acteur James Nesbitt, die ook verbonden is aan de universiteit. McKellen en Nesbitt zijn samen te zien in The Hobbit: An Unexpected Journey, een prequel op The Lord of the Rings.

Sir Ian McKellen heeft prostaatkanker (Foto: Novum)