Beveiliging website koninklijk huis schoot tekort

De beveiliging van de website van het koninklijk huis schoot tekort bij het geheimhouden van de kersttoespraak van koningin Beatrix. Dat blijkt uit een onderzoek dat het ministerie van Algemene Zaken dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens de onderzoekers is er sprake geweest van nalatigheid bij de beveiliging van het systeem. Ambtenaren die voor de website verantwoordelijk zijn, hadden zich bovendien moeten realiseren dat de url gemakkelijk achterhaald kon worden en welke risico's daarmee verbonden zijn. Het team, dat ook bestond uit een extern bedrijf, had verder beter met elkaar moeten samenwerken.

De kersttoespraak van koningin Beatrix lekte al op kerstavond uit op internet door toedoen van Anne Jan Roeleveld, die enkele nummers in een url op de website van het koninklijk huis veranderde. De toespraak had eigenlijk pas voor het eerst gezien mogen worden op Eerste Kerstdag. Roeleveld zei direct na het incident dat hij niet gericht op zoek was naar de toespraak.

Het ministerie maakt geen zaak van de kwestie. Volgens de onderzoekers heeft dat weinig kans van slagen omdat zowel het vinden van de kersttoespraak als het plaatsen van de link op Twitter niet strafbaar is. De toespraak was namelijk niet geclassificeerd als staatsgeheim.

Direct na het lekken van de video zijn volgens de onderzoekers een aantal maatregelen uitgevoerd die herhaling moeten voorkomen. Zo worden video's voortaan op een andere server geplaatst.