Het Uienkartel: de soap

Neuskleuter

Zeven uientelers. Vier vrouwen. Een opzettelijk mislukte oogst. Eén anonieme tip. Welkom bij Het Uienkartel: de soap.

In de bruin betegelde keuken van Hans en Riet zitten zeven boeren aan de ruime houten tafel. Riet schenkt de koffie in voor iedere somber kijkende boer. Niemand raakt de Lange Vingers aan. Vroeger kenden deze boeren aan tafel nog enige voorspoed. Bij hun huis en hun bedrijf zat een grote erfenis. De werkauto werd verruild voor een luxeauto, er werd flink geïnvesteerd in grotere en duurdere machines en de uienkwekerij liep zo goed, dat de koeien verkocht werden en de stallen waren omgebouwd tot luxe aanbouwwoningen voor de eenzame moeders van de boeren. Maar nu raakte de crisis ook de uienboeren. Hun uien hadden een zodanig marktoverschot dat ze niets meer waard waren. Ze hadden minder geld, een onzekere toekomst.

Boer Hans sloeg met zijn vuist op tafel: “Mannen, het is voor ons geen optie om ons land of ons huis te verkopen. Het is alles wat wij hebben. Ander werk dan dit kunnen we niet. We willen het niet. We moeten de krachten bundelen. Maar hoe?” Boer Piet hield het niet meer van de spanning en rende de keuken uit. Echte boeren huilden niet, maar Piet wel. Riet haalde haar brede schouders op en excuseerde zich om Piet te troosten in haar grote boezem, terwijl ze stiekem haar kans zag om hem in de hooischuur op nog diepgaandere manieren zijn zorgen te doen vergeten. De andere zes boeren discussieerden voort, maar zij kwamen niet tot een eerlijke oplossing.

Na een vruchteloze bijeenkomst klampte Stijn Hein aan op het erf. Hein voelde zich altijd wat ongemakkelijk bij Stijn, want Stijn was nu eenmaal bekend als “the only gay in the village”. De latente homoseksuele gevoelens van Hein laaiden altijd op als hij zonder zijn vrouw met Stijn de single sprak. Stijn legde zijn slappe handje op de schouder van Hein en begon: “Weet je schat, ik denk dat we de oplossing hebben voor ons overschot. We moeten gezamenlijk steeds tien procent van de oogst vernietigen, zodat het overschot kleiner wordt en we meer kunnen verdienen met de overgebleven uien.” Hein keek de homo met grote ogen aan: “Stijn, jij valse nicht!” En hij pakte hem vol op de bek.

Aanvankelijk ging het moeizaam om de andere boeren te overtuigen van zijn gelijk, maar Stijn moest na die hartstochtelijke zoen piesen en betrapte per ongeluk Piet en Riet in het hooi. “Ik zeg niets hoor,” riep de valse nicht. “Maar dan moeten jullie wel akkoord gaan met mijn plan!” Uit angst voor de chantage gebruikte Riet haar vrouwelijke charmes voor de tweede keer die dag om haar man Hans te overtuigen en zo kwam er een meerderheid van stemmen om iedere keer een deel van de oogst te vernietigen, zodat zij meer konden verdienen met hun oogst.

De zaken gingen beter, maar de andere huisvrouwen kregen er lucht van. In de voorkamer van Hein kwamen ze bijeen voor de tweewekelijkse roddelsessie. “Hij zit de hele dag maar nieuwe onderdelen voor zijn raceauto te bestellen!” “Nou, mijn man heeft zelfs een nieuwe trekker gekocht, zonder mij ook maar één moment mee uit shoppen te nemen.” Riet kwam terug van het toilet: “Ik ben nog steeds wat misselijk dames, ik drink voorlopig geen koffie meer.” De telefoon ging over en de vrouw van Hein nam op. Een mannenstem hijgde in de hoorn. “O ja… Ja… Hein, ja, Hein!” Zijn vrouw was in verwarring. “Hallo?” “Wie was het?” vroeg Riet. “Aan de nummerherkenning te zien, was het Stijn.” “STIJN!?” riepen de vrouwen in koor. Op dat moment kwam Hein met blozende wangen de voorkamer binnen. “Het is niet wat het lijkt!”

Dat was het natuurlijk wel. Hein werd door zijn vrouw en de twee andere dames in elkaar geslagen en besloot bij Stijn in te trekken. Hans kwam achter de zwangerschap van Riet en wist dat hij het niet was, omdat hij zich na hun tweede kind had laten castreren. Ook zij gingen uit elkaar. En als klap op de vuurpijl kwam de NMA door een anonieme tip achter het Uienkartel en de geheime zaakjes van de vernietigde oogst. Gezamenlijk kregen de boeren miljoenen euro’s boete, terwijl geen enkele Nederlander ook maar een kleine verandering aan de uienprijs heeft gemerkt. Wie zat hierachter?

Volgende week in Het Uienkartel: de soap.
Yvon Jaspers komt langs om te bemiddelen tussen de relaties van boer Hans en Riet. Piet probeert bij Uitstel van Executie alles op alles te zetten om zijn boerderij te kunnen behouden. En wie gaat door het lint als zij betrapt wordt als de anonieme tipgever? Kijk dus volgende week weer naar Het Uienkartel: de soap!

Deze soap is gesponsord door het structurele uienoverschot en de logische regels van de markteconomie.