'Duel Liverpool - Debrecen onder verdenking'

De Champions Leaguewedstrijd van Liverpool tegen Debrecen in 2009 behoort tot de 380 duels in Europa die gemanipuleerd zijn. Dat bevestigen bronnen van opsporingsorganisatie Europol aan de Deense krant Ekstra Bladet. De Engelse ploeg staat niet onder verdenking. Een doelman van de Hongaren zou zijn omgekocht.

Debrecen-sluitpost Vukasin Poleksic, die nog steeds onder de lat staat bij de club, was naar verluidt betaald om meer dan twee doelpunten door te laten. Hij slaagde niet in die opdracht. Liverpool won het duel op Anfield met 1-0 door een treffer van Dirk Kuijt.

Het is niet voor het eerst dat Poleksic wordt genoemd in een omkopingszaak. In datzelfde seizoen werd hij benaderd om de confrontatie tegen Fiorentina (4-3) te beïnvloeden, zo bleek uit onderzoek van de Duitse politie. De goalie kreeg een schorsing voor twee jaar, omdat hij had verzuimd dat te melden.

Europol presenteerde maandag in Den Haag een anderhalf jaar durend onderzoek naar omkoping in het voetbal. In totaal worden 425 spelers, scheidsrechters en officials verdacht van betrokkenheid. Het onderzoekt strekt zich uit over vijftien landen. Vijftig mensen zijn tot nu toe gearresteerd.