Nelly Frijda (77) stopt met acteren

Nelly Frijda zet binnenkort een punt achter haar toneelcarrière. De 77-jarige actrice is nog drie weken te bewonderen als hoerenmadame Toss in de musical Yab Yum, daarna is het klaar. "Ik wil niet meer", onthult de Amsterdamse in De Telegraaf.

"Ik zal later misschien sporadisch nog een tv- of filmrolletje accepteren, maar ik ga eerst op wereldreis. Nu kan het nog. Ik wil echt een tijdje weg."

Gezien haar leeftijd is met pensioen gaan natuurlijk niet onlogisch. "Maar ik merk zelf nauwelijks dat ik ouder word. Ja, ik ben misschien wat strammer. Maar de theatercollega's doen anders. Mensen staan voor me op, doen bezorgd als ik een trapje af moet. Dat zet je aan het nadenken. Ik vind dat de tijd gekomen is om het qua werk rustiger aan te doen. Hoe heerlijk ik het ook vind, ik wil voor ik helemaal oud en krakkemikkig ben toch nog een paar dingen doen. Ik heb lang genoeg gewerkt."

Door haar rol van Ma Flodder heeft ze een hard, stoer imago gekregen. "Ik weet niet of ik daar nu wel zo blij mee ben. Ik doe altijd maar of ik echt zo ben, of het altijd maar goed met me gaat. Maar ik vind het weleens vervelend als ik denk dat collega's bang voor me zijn. Katja Schuurman bijvoorbeeld. Daar merk ik het aan. Misschien is het nu ook wel de tijd om te zeggen dat ik misschien wel vierkant oog, maar dat niet ben. Van binnen ben ik een zacht ei."

 Nelly Frijda