Geld Bankgiro Loterij in koninklijke projecten

Redactie

De Bankgiro Loterij trekt dit jaar 2,3 miljoen euro uit voor drie koninklijke projecten. Zo krijgt het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een miljoen euro voor de restauratie van de koningssloep, die ook wel wordt omschreven als de gouden koets te water.

Paleis Het Loo in Apeldoorn krijgt bijna 716 duizend euro overgemaakt voor een tentoonstelling over de koningen en koninginnen van Nederland en het Nederlands Instituut Beeld en Geluid in Hilversum ontvangt 560 duizend euro voor de zoektocht naar de mooiste koninklijke amateurvideo's uit de periode van 1980 tot 2005.

De loterij heeft dit jaar 64 miljoen euro te besteden aan cultuur, ongeveer net zo veel als vorig jaar. Het geld wordt verdeeld onder ruim 65 culturele instellingen, zo maakte de organisatie dinsdagavond bekend tijdens het Goed Geld Gala in Amsterdam. Vorig werd het bedrag verdeeld onder 58 culturele organisaties.

Drie musea ontvangen voor het eerst steun van de loterij. Het Stedelijk Museum, het Eye Filminstituut en Museum Catharijneconvent krijgen elk een bijdrage van twee ton.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam krijgt de komende drie jaar anderhalf miljoen euro per jaar om de entree te verplaatsen naar het Museumplein. Het entreegebied bevindt zich nu nog aan een drukke straat.

De inkomsten van de Bankgiro Loterij komen uit de verkoop van loten. Zo'n 650 duizend mensen kochten in 2012 voor 128,4 miljoen euro aan loten. De helft van die opbrengst is doorgaans bestemd voor musea, molens en monumenten. De andere helft wordt verspreid via fondsen en stichtingen, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Doen.