Docu over 200 jaar koninkrijk in de maak

Documentairemaker Robin Lutz maakt een film over het tweehonderdjarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Met nog nooit eerder vertoonde beelden uit archief en van particulieren, en met scènes uit bekende Hollywoodfilms wil Lutz het verhaal aantrekkelijk maken voor een jong publiek. De Kroon op de Republiek, zoals de film vooralsnog heet, wordt in samenwerking met het Haags Gemeentearchief gemaakt en is vooral bedoeld voor educatief gebruik.

Het huidige Nederlandse koninkrijk werd in 1813 gesticht nadat de Fransen zich hadden teruggetrokken. Willem I werd als koning ingehuldigd. "Om goed te snappen waar ons koninkrijk voor staat, moet je echter veel verder terug", zegt Lutz tegen Novum Nieuws. "Willem I kwam uit Engeland, dat snapt niemand als je niet eerst een kader schept."

De documentaire maakt gebruik van archiefmateriaal over onder meer het Koninklijk Huis, maar ook van scènes uit bestaande bioscoopfilms. "Veel oorlogsfilms uit Hollywood laten die gebeurtenissen al zo ongelooflijk mooi zien, dat moeten we niet met een bescheiden budget proberen na te maken", legt Lutz uit. Verder heeft de filmmaker 'van onder bedden en van zolders' blikken filmmateriaal opgekocht van particulieren waarop vrijwel onbekende beelden van het Koninklijk Huis staan.

Lutz verdeelt de documentaire onder in negen hoofdstukken, beginnend bij Karel V. "We willen de verschillende onderdelen op een speelse en moderne manier aan elkaar laten praten", legt hij uit. "Ik denk aan de formule van RTL Boulevard, waarbij twee of drie presentatoren elkaar ondersteunen." Lutz heeft zijn zinnen al gezet op presentatoren als Beau van Erven Dorens en Sandra Schuurhof, maar heeft nog niemand officieel benaderd.

In samenwerking met historicus en ex-politicus Coos Huijsen werkt Lutz nu aan het scenario. De film wordt in november gelanceerd in Pathé Buitenhof in Den Haag, het begeleidende educatieve programma start in december of januari. Bij groot succes verschijnt de film ook in de Nederlandse bioscopen. Lutz maakte eerder films over Rembrandt en striptekenaar Marten Toonder en werkt momenteel ook aan een film over de Nederlandse filosoof Spinoza.

Beatrix uitgeroepen tot Nederlander van het jaar (Foto: Novum)