Strenge controle Brits internetverkeer

static

De Britse inlichtingendiensten zijn van plan om het Britse telecommunicatienetwerk te voorzien van spionageapparatuur, om zo het gebruik van diensten in het buitenland, zoals Facebook en Twitter, door de Britse bevolking in de gaten te kunnen houden. Dat hebben leden van het Lagerhuis gezegd in een rapport dat dinsdag werd gepubliceerd.

De spionageapparatuur vormt de kern van een plan voor landelijk toezicht op telecommunicatie, dat bedoeld is om zo ongeveer alles bij te houden wat de Britse bevolking op internet doet - van het voeren van videogesprekken via Skype tot het sturen van berichtjes via chatdiensten en het bezoeken van pornosites. De apparatuur maakt gebruik van 'deep packet inspection', waarmee dataverkeer wordt onderschept en vervolgens wordt uitgeplozen om te bekijken om wat soort content het gaat.

De Britse regering wil informatie verzamelen over de gegevens van degene die de data verstuurt, de ontvangers ervan, de tijd waarop de informatie is verstuurd en ontvangen en de plek waar de zender en ontvanger zich op dat moment bevonden.