Gladheid zorgt voor 4100 breuken

Redactie

De gladheid van de afgelopen weken heeft naar schatting 4100 mensen een botbreuk opgeleverd. Dat aantal werd tijdens de laatste sneeuwperiode vanwege fracturen aan pols, arm, heup of been behandeld op de afdelingen spoedeisende hulp van ziekenhuizen. Dat meldt stichting VeiligheidNL dinsdag.

Ziekenhuizen behandelden tijdens de sneeuwperiode van 14 tot en met 27 januari naar schatting 6400 mensen na een glijpartij. Dat waren er dagelijks gemiddeld 460. Van hen gingen er 5600 lopend onderuit en 850 met de fiets.

Het aantal van 6400 is meer dan twee keer zo hoog als vorig jaar. In 2012 behandelden de ziekenhuizen, ook tijdens een bijna tweewekelijkse sneeuwperiode, naar schatting 3100 slachtoffers.

Sneeuw en gladheid maken jaarlijks veel slachtoffers onder voetgangers, schrijft de onafhankelijke stichting, die klaagt over het gebrek aan aandacht voor gladheidsbestrijding op voetpaden. Fietsers worden wel steeds minder vaak slachtoffer. Maatregelen tegen gladde fietspaden lijken vruchten af te werpen.

VeiligheidNL pleit voor meer aandacht voor voetgangers en fietsers bij de bestrijding van sneeuw en gladheid. Burgers en bedrijven kunnen gemeenten helpen door het trottoir bij de voordeur en de eigen toegang sneeuwvrij te maken. En gemeenten zouden gratis strooizout beschikbaar kunnen stellen bij bruggetjes en viaducten, nabij verzorgingshuizen, openbare gebouwen en winkelcentra.


Gladheid zorgt voor 4100 breuken (Foto: Novum)