Nieuw EPD geaccepteerd door huisartsen LHV

De leden van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) staan achter de invoering van het vernieuwde elektronisch patiëntendossier (EPD). Zestien van de 23 afdelingen stemden dinsdag voor, twee huisartskringen onthielden zich van stemming.

De huisartsen hebben afgesproken dat aansluiting bij de nieuwe versie van het EPD, dat het Landelijk Schakelpunt wordt genoemd, vrijwillig is en blijft. Het uitwisselen van gegevens blijft verder voorlopig regionaal en niet landelijk. Leden die zich in de komende drie jaar aansluiten krijgen ondersteuning en een tegemoetkoming in de kosten.

Het Landelijk Schakelpunt is 1 januari in gebruik genomen. Het gaat om computers die aan elkaar zijn gekoppeld. Daardoor kunnen zorgverleners in elkaars dossiers kijken. Dat kan alleen als de patiënt toestemming heeft gegeven. Tot nu toe staan er vierhonderdduizend dossiers in het systeem. Dat worden er waarschijnlijk snel meer. Iedere patiënt die bij de huisarts komt, krijgt de vraag of hij het goed vindt als zijn dossier in het systeem wordt opgenomen.

Volgens Paul Habets, vicevoorzitter van de LHV, is het nieuwe EPD een goede zaak voor de patiënt. "Met name chronische patiënten willen dat hun belangrijkste medische gegevens beschikbaar zijn als zij een huisartsenpost moeten bezoeken. Huisartsen kunnen dit voor deze patiënten nu op een goede manier regelen", stelt hij in een verklaring.

Een kleinere huisartsenvereniging, de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen, kondigde maandag nog aan naar de rechter te stappen omdat de organisatie achter het EPD afspraken over de bescherming van patiëntgegevens niet na zou komen. De vereniging vreest dat de patiëntgegevens in verkeerde handen vallen.