Atoomoverleg met Iran op 26 februari

Redactie

Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland gaan 26 februari in Kazachstan praten over het Iraanse atoomprogramma. Dat zijn de Iraanse onderhandelaar Saeed Jalili en de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie Catherine Ashton volgens de Iraanse staatstelevisie dinsdag telefonisch overeengekomen.

Het overleg ligt sinds mei vorig jaar stil. Westerse landen willen dat Iran stopt met het tot twintig procent verrijken van uranium, omdat het dan te makkelijk zou kunnen doorgaan om het geschikt te maken voor kernwapens. Iran zegt niet op zulke wapens uit te zijn.

De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague liet dinsdag weten dat de noodzaak om vooruitgang te boeken naar een diplomatieke oplossing 'steeds urgenter' wordt. Hij zei dat Iran in strijd met resoluties van de Veiligheidsraad uranium blijft verrijken op een schaal waar 'geen geloofwaardige civiele verklaring' voor kan zijn. Hij zei dat de zes onderhandelingspartners een 'geloofwaardig aanbod' hebben gedaan en dat het aan Iran is 'om zijn verklaarde bereidheid tot onderhandelen in concrete actie om te zetten'.