Oorzaak branden Dreamliner blijft onduidelijk

Stephan (Stephan5)

De oorzaak van de branden die uitbraken aan boord van twee Boeing 787 Dreamliners blijft onduidelijk. Eerder werd door de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gesuggereerd dat het probleem waardoor een accu ontbrandde niet bij de batterij zelf lag, maar vermoedelijk bij de elektrische systemen die de accu's monitoren. Dinsdag liet het Japanse veiligheidsorgaan voor Transport (JTSB) echter weten nog helemaal in het duister te tasten over de oorzaak.

Net als wat de FAA eerder deed, gaat de JTSB de focus van het onderzoek verleggen van de accu's zelf naar de elektrische systemen rondom de batterij. Dat gaf de voorzitter van het veiligheidsorgaan Norihiro Goto aan. Het onderzoek van de Japanners heeft tot nu toe wel uitgewezen dat zes van de acht accu-cellen aan boord van een toestel van All Nippon Airways (ANA), dat door brand een noodlanding moest maken, bijna compleet vernield zijn.

Beide instanties doen onderzoek naar de problemen. De FAA vanwege het feit dat Boeing onder de Amerikaanse vlag vliegtuigen produceert. De JTSB omdat de toestellen waarbij brand uitbrak uit de vloot van Japan Airlines (JAL) en ANA kwamen. Daarnaast hebben JAL en ANA samen 24 van de 50 Dreamliners die wereldwijd in gebruik zijn in hun vloot. Daarmee zijn de Japanners de grootste gebruikers van het toestel.

Boeing doet zelf ook onderzoek naar de mankementen en vroeg maandag (plaatselijke tijd) toestemming aan de FAA om testvluchten met de Dreamliner te gaan uitvoeren. Dat zou er op kunnen wijzen dat de vliegtuigbouwer sterke vermoedens heeft hoe de oververhitting van de accu's wordt veroorzaakt. Wat de oorzaak volgens Boeing zou kunnen zijn is niet bekend. Tot dusver is de FAA nog niet op het verzoek ingegaan.

Als gevolg van de problemen en het aan de grond houden van de Dreamliners liep ANA al 15 miljoen dollar (ruim 11 miljoen euro) mis aan inkomsten. Voor JAL ligt dat bedrag rond de 7,5 miljoen dollar. Beide maatschappijen zijn van plan om, zodra de toestellen weer de lucht in mogen, te gaan praten met Boeing over een compensatieregeling.

Oorzaak branden Dreamliner blijft onduidelijk
Oorzaak branden Dreamliner blijft onduidelijk (Foto: ANP)