FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 januari 2013

Alien Breed schiet zich een weg naar PS3 en Vita

Team 17 heeft aangekondigd dat het een verbeterde versie van de top-down shooter Alien Breed naar Playstation 3 en PlayStation Vita zal brengen. De Britse ontwikkelaar meldde het nieuws op de officiële Facebook-pagina van Alien Breed.

De game komt in februari uit op PSN. De versie bevat 30 levels en laat gamers toe de game te ervaren met betere graphics of de originele beelden. Cross-platform gaming tussen PlayStation 3 en PlayStation Vita zal aanwezig zijn, net zoals lokale en online co-op multiplayer, leaderboards en trofeeën.

alien breed logo

D. de Boer: "Spelers gooiden er met hun pet naar"

Opzienbarend nieuws vanuit Almere. De voormalige trainer van Almere City FC, Dick de Boer, vermoedt dat zijn spelers aan het begin van het seizoen niet honderd procent hun best deden. Ze gooiden er met de pet naar en pakten expres kaarten zodat ze geschorst zouden worden, denkt de Boer.

De oefenmeester zal morgen in het Omroep Flevoland-programma Flevoland Sport melden dat hij al veel eerder had willen opstappen als hoofdtrainer. Dieptepunt was de wedstrijd tegen FC Oss, toen kregen drie spelers van Almere de rode kaart. De wedstrijd werd met 2-3 verloren.

De Boer was tot eind september trainer van Almerenaren. Op dat moment stond de club laatste in de Jupiler League. Onder de huidige trainer, Fred Grim, is Almere City FC opgeklommen tot de elfde plaats in de Jupiler League.

'Sneijder persoonlijk akkoord met Galatasaray'

Of we het daadwerkelijk moeten geloven is nog maar de vraag, maar het Turkse medium TRT Haber weet te melden dat Galatasaray een persoonlijk akkoord heeft bereikt met Wesley Sneijder. Abdurehim Albayrak, bestuurslid van de Turkse club wist dit te vertellen.

Eerder werd door de Turken al bekend gemaakt dat er een akkoord was bereikt met Internazionale, de huidige club van Sneijder. Volgens Albayrak is nu ook Sneijder zelf akkoord. "We hebben nu ook overeenstemming met Sneijder, de transfer is zo goed als rond. Hij zal zeer waarschijnlijk tekenen", liet hij weten.

Søren Lerby, zaakwaarnemer van Sneijder, liet vrijdag weten dat zaterdag alles duidelijk zal worden omtrent de interesse van Galatasaray. Sneijder liet daarnaast weten nog geen contact te hebben gehad met de Turken.

Call of Duty door Gearbox was mogelijk

Activision heeft Gearbox Software een tijd geleden gevraagd om aan een Call of Duty-game te werken. Zoals ondertussen al wel duidelijk is, is Gearbox niet op dit voorstel ingegaan. In een interview legt Pitchford dit uit.

"I just didn't see what there was left to accomplish. For me, there are two scenarios for which a Gearbox project makes sense," legt Randy Pitchford, de baas van Gearbox, uit in een interview met Krawall. "First, when the game just wouldn't have existed without us. Or second, when we could offer something new for an existing brand, a unique perspective or a new start." Pitchford zegt dat dit hier niet het geval was.

"I think, if you want to give people the Call of Duty that they want, you have to play by the rules of the series. You have to do what is expected of a Call of Duty game. I don't see that as a real challenge for us. It wouldn't further build our reputation as a studio and wouldn't really be that motivating for our team."

Pitchford legt ook uit dat een Brothers in Arms-game beter zou zijn voor het team om te maken dan een game zoals Call of Duty. "It's just not for us," zegt hij, "but that's a very individual thing and shouldn't come across as condescending."

Call of Duty: Black Ops II

KNAW: zware commissie op Jansen Steur

Een 'zware commissie' moet de wetenschappelijke publicaties van de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur onderzoeken. Dat zei president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) Hans Clevers vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur in een reactie op het nieuws dat het Medisch Spectrum Twente intern onderzoek laat doen naar publicaties van de arts.

Clevers denkt dat de kwestie te moeilijk is voor de aan het ziekenhuis gelieerde Medical School Twente, die het Medisch Spectrum Twente heeft gevraagd het onderzoek uit te voeren. "Er moet een zware commissie tegenaan."

De KNAW-president denkt dat het onderzoek naar de publicaties van Jansen Steur zal uitwijzen dat veel mis is gegaan. "De fouten die hij in zijn behandelingen maakte, zullen zijn doorgesijpeld in zijn wetenschappelijke werk."

Eerder vrijdag werd al bekend dat uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat de omstreden neuroloog bij minstens vijftig wetenschappelijke publicaties staat vermeld als een van de auteurs in internationale medisch-wetenschappelijke tijdschriften. Het werkelijke aantal is hoogstwaarschijnlijk groter.

Ook de KNAW heeft in een kleine studie van het Herseninstituut met Jansen Steur samengewerkt. De KNAW bekijkt momenteel wat die studie was, zegt Clevers. "We proberen het materiaal terug te vinden en we gaan uitvinden of er mogelijk ook besmet materiaal is gebruikt vanuit Twente."

Mexicanen betogen voor vrijlating zwerfhonden

Tientallen Mexicanen hebben vrijdag geprotesteerd voor de vrijlating van vijftig zwerfhonden die vastzitten omdat ze mogelijk betrokken zijn bij de dood van vijf mensen in Mexico-Stad. De betogers scandeerden 'bevrijd de honden, arresteer de criminelen'.

De afgelopen weken werden de lichamen van drie vrouwen, een jongen en een baby gevonden in een park in Mexico-Stad. De zwerfhonden werden meegenomen en opgesloten omdat er op de lichamen bijtwonden werden gevonden.

Tot dusver zijn 25 zwerfhonden getest. Niets wijst er op dat ze menselijk vlees hebben gegeten. De autoriteiten wachten echter nog op de uitslag van andere testen om vast te stellen of er menselijke resten in de vachten van de honden zitten.

Een van de betogers zei vrijdag overtuigd te zijn dat de honden de mensen niet hebben omgebracht. Mogelijk hebben de honden hun tanden in de lichamen gezet nadat de mensen waren overleden, zei ze.

Frankrijk voert luchtaanval uit in Mali

Frankrijk heeft vrijdag op de eerste dag van de militaire inzet al een luchtaanval uitgevoerd in Mali. Dat gebeurde ter ondersteuning van regeringstroepen, die probeerden een opmars naar het zuiden van islamitische rebellen tegen te houden. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius op een persconferentie.

Hij zei dat voor zover hij wist Frankrijk op dit moment het enige land is dat de Malinese regering militair steunt tegen de rebellen, die de controle in het noorden van het land hebben. Fabius gaf verder geen strategische details over de militaire interventie, zoals over de vraag of de Franse troepen ook op de grond actief zijn.

Frankrijk voert luchtaanval uit in Mali
Frankrijk voert luchtaanval uit in Mali (Foto: ANP)

App Store Update: week 2

Elke donderdag komen er in de vroege uurtjes vele nieuwe games uit in de App Store. Om te weten welke games dit allemaal zijn, maakt FOK! vanaf nu een lijstje met de belangrijkste games voor jullie. Let er wel voor op dat prijzen in de App Store van dag tot dag kunnen veranderen!

1. The Blockheads, gratis

Deze game lijkt op het eerste zicht hetzelfde als Minecraft te zijn, maar speelt zich af in 2.5D. 

2. Death Golf, €0,89

Golf is normaal een rustige sport, maar daar denkt deze game anders over.

3. I Am Vegend: Zombiegeddon, €1,79

De stijl van Plants vs. Zombies wordt weer een keer overgenomen, maar I am Vegend combineert het met nieuwe gameplay.

4. Joe Danger, €2,69

De hit op PSN verschijnt nu voor iOS, helemaal aangepast met touch controls en totaal nieuwe levels.

5. Little Amazon, gratis

Deze platformgame lijkt niet te innoveren, maar ziet er wel goed uit.

6. Take My Machete, gratis

Een game die retro graphics combineert met aliens.

7. Wake The Cat, €0,89

De zoveelste physics puzzelgame van Chillingo, maar geloof me, Wake the Cat is de beste die ik sinds een lange tijd heb gespeeld.

8. Zenonia 5, gratis

Dit is reeds de vijfde in de reeks, maar het freemium-model maakt de game niet beter.

9. Time Surfer, €0,89

Op het eerste zicht lijkt Time Surfer een afkooksel van Tiny Wings, maar de nieuwe stijl en de mogelijkheid om de tijd terug te draaien maken de game net zo goed als Tiny Wings.

10. Noble Nutlings, gratis

Voormalige werknemers van Rovio hebben met deze game geprobeerd het succes van Bad Piggies te evenaren, maar de gameplay laat dit spijtig genoeg niet toe.

[Dakar] De Rooy slaat weer toe

Gerard de Rooy heeft ook in de etappe van Calama naar Salta op zijn naam weten te schrijven. De Nederlander wist tot nu toe van de zeven etappes er vijf te winnen. Ditmaal had hij 1.09 minuten voorsprong op Ales Loprais en 1.38 minuten op Andrey Karginov.

De Rooy reed net als in de afgelopen dagen een solide etappe en koerste gemakkelijk aan op de dagzege. Peter Versluis deed het net als gisteren uitstekend met ditmaal een vierde plaats. Ook Marcel van Vliet (achtste), Martin van den Brink (negende) en Rene Kuipers (tiende) stonden weer in de dag top tien. Jan Lammers en Edwin van Ginkel zal dit niet lukken. Zij zijn nog niet aan de proef begonnen, omdat de truck van Lammers met technische problemen kampt en ze dit op willen lossen.

In het klassement leidt De Rooy nu met een voorsprong van 22.08 minuten op Eduard Nikolaev. Martin Kolomy staat op ruim 41 minuten derde. Versluis staat zevende met een achterstand van 2.17 uur, met in zijn kielzog Van Vliet. Ook Kuipers en Van den Brink staan nog in de top tien.

Python lift mee op vleugel vliegtuig

Een grote python heeft een vlucht van het Australische Cairns naar Papoea-Nieuw-Guinea met de dood moeten bekopen. Het reptiel bevond zich op de vleugel van het toestel en probeerde zich tijdens de vlucht met zijn laatste krachten vast te klampen achter een van de motoren.

Geschokte passagiers filmden de dodenvlucht van de drie meter lange slang met hun mobieltjes. De python wist zich tot de landing vast te klampen, maar was door de ijskoude wind dusdanig vaak tegen de vleugel geslagen dat hij bij aankomst in Port Arthur niet meer in leven was, zei een woordvoerder van luchtvaartmaatschappij Qantas.


A snake on this motherfucking plane

Chavez krijgt bezoek van vicepresident Maduro

De Venezolaanse vicepresident Nicolas Maduro reist vrijdag af naar Cuba om president Hugo Chavez en zijn familie te bezoeken. Dat heeft Maduro bekendgemaakt op de Venezolaanse televisie. Chavez wordt in Cuba behandeld wegens kanker.

Maduro zal tijdens zijn bezoek ook spreken met de artsen die Chavez behandelen. De president kampt met een ernstige luchtweginfectie die hij opliep nadat hij vorige maand een vierde kankeroperatie had ondergaan. Chavez is niet meer in het openbaar verschenen sinds hij 11 december werd geopereerd.

Het is de tweede keer dat Maduro naar Cuba afreist sinds de operatie. Maduro heeft ook een ontmoeting met de Argentijnse president Cristina Fernandez, die momenteel in Cuba is, op de agenda staan. Ook de Peruaanse president Ollanta Humala brengt vrijdag een bezoek aan Cuba.

[Dakar] Wevers verrast met zevende tijd

Erik Wevers heeft in de zevende Dakar etappe van Calama naar Salta verrast met een zevende plaats. De Nederlander had slechts 3.45 minuten meer nodig dan dagwinnaar en klassementsleider Stephane Peterhansel.

De winnaar van gisteren Nasser Al-Attiyah moest een tijd zetten en dat bleek net als op de andere dagen lastig te zijn. De Qatarees deed zijn best, maar kwam bijna twee minuten tekort op Peterhansel. Wevers zal er net als gisteren de gehele etappe goed bij en hoefde slechts weinig toe te geven op de toppers.

In het klassement heeft Peterhansel nu een voorsprong van 3.14 minuten voorsprong op Al-Attiyah. Giniel de Villiers staat op ruim 44 minuten op de derde plaats. De goede prestaties van Wevers hebben hem geen windeieren gelegd, want hij verstevigde zijn twaalfde positie op ruim 2.30 uur van de klassementsleider.

Overtoom: "Ivoorkust wint de Afrika Cup"

Willy Overtoom, aanvaller van Heracles Almelo, werd met Kameroen in de laatste kwalificatieronde van de African Cup of Nations uitgeschakeld door Kaapverdië. FOK!sport nam contact met hem op en vroeg de speler naar zijn voorspellingen voor de komende editie van het Afrikaanse eindtoernooi.

Overtoom denkt dat Ivoorkust, het land van onder meer Wilfried Bony, Didier Drogba en Yaya Touré, de grootste kans maakt om de eindoverwinning te grijpen. "Ivoorkust is momenteel gewoon het sterkste land", liet Overtoom aan FOK!sport weten.

Marokko kan volgens de Heraclied de grootste verrassing van het toernooi worden. De Leeuwen van de Atlas treden tijdens de African Cup of Nations onder meer met Mounir El Hamdaoui, Oussama Assaidi en Karim El Ahmadi aan. "Marokko gaat denk ik voor een verrassing zorgen. Zij hebben de laatste jaren minder gepresteerd en zijn daardoor hongerig naar een goed resultaat."

Overtoom, die het toernooi overigens zelf grotendeels via de televisie gaat proberen te volgen, hoopt ook zelf ooit nog eens te schitteren tijdens de African Cup of Nations. "Ik ga nergens van uit, maar ik hoopt ooit op het toernooi aanwezig te zijn", liet hij weten. "En dan hoop ik inderdaad ook goed te spelen!"

Wil je meer weten over de Afrika Cup? FOK!sport schreef een uitgebreide voorbeschouwing.


Overtoom tegenover FOK!sport: "Ivoorkust wint Afrika Cup" (Foto: Pro Shots)

Overlevenden Costa Concordia niet welkom bij herdenking

De eigenaar van het vorig jaar gekapseisde cruiseschip Costa Concordia, Costa Crociere, heeft overlevenden van de scheepsramp gevraagd om niet naar de herdenking op het eiland Giglio te komen. De boodschap heeft tot veel onbegrip bij de overlevenden geleid.

Costa Crociere zei dat de herdenking vooral gericht is op de nabestaanden van de 32 dodelijke slachtoffers. Sommige overlevenden zeggen begrip te hebben voor het feit dat de meeste aandacht uitgaat naar de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers, maar zijn desalniettemin boos over de brief die ze van de reder hebben gekregen.

Uitslagen oefenduels vrijdag 11 januari

Ook vanavond speelden er weer een aantal Eredivisionisten een oefenduel tijdens hun trainingskampen. Zo speelde Samuel Armenteros met zijn ploeg Heracles Almelo tegen zijn toekomstige club RSC Anderlecht. PEC Zwolle oefende tegen Werder Bremen, van wie ze Denni Avdic op dit moment huren.

Uitslagen oefenduels vrijdag 11 januari:

Thuis Uit Uitslag
Anderlecht Heracles Almelo
Duarte, Castillion
4-2
Werder Bremen PEC Zwolle
Mokthar, Pluim
2-2
Charleroi VVV-Venlo
Türk
0-1
1899 Hoffenheim sc Heerenveen
Van La Parra
3-1
N.E.C. Nijmegen Bayer Leverkusen 0-1
Vitesse
Kakuta
MC Alger 1-0



Kwame Quansah snelt lang zijn opponent van Anderlecht (Foto: Pro Shots)

[EK allround] Kramer grijpt macht op 5000m

Sven Kramer heeft tijdens de 5000 meter van de EK allround in Heerenveen de macht gegrepen. De Nederlander won de overtuigend de afstand en pakte meteen ook de leiding in het algemeen klassement. Jan Blokhuijsen volgt op plek twee.

Kramer nam het in zijn rit op tegen Havard Bøkko en moest bijna acht seconden goedmaken. Daar slaagde Kramer in. Onze landgenoot klokte 6.12,55, terwijl Bøkko niet verder kwam dan 6.23,38 (zevende plek). Blokhuijsen kwam tot een tijd van 6.18,16 en eindigde daarmee achter Kramer als tweede. Sverre Lunde Pedersen eindigde als derde, net voor de Belg Bart Swings.

Uitslag 5.000 meter:

# Naam Nat. Tijd Verschil
1. Sven Kramer Ned. 6.12,55 -
2. Jan Blokhuijsen Ned. 6.18,16 + 5,61
3. Sverre Lunde Pedersen Noo. 6.19,07 + 6,52
4. Bart Swings Bel. 6.19,14 + 6,59
5. Ivan Skobrev Rus. 6.19,85 + 7,30
8. Renz Rotteveel Ned. 6.24,42 + 11,87
11. Ted-Jan Bloemen Ned. 6.30,17 + 17,62


Klassement na 5.000 meter:

# Naam Nat. Punten 1500m
1. Sven Kramer Ned. 73.955 -
2. Jan Blokhuijsen Ned. 74,216 +0,79
3. Havard Bøkko Noo. 74,478 +1,57
4. Sverre Lunde Pedersen Noo. 74,767 +2,44
5. Ivan Skobrev Rus. 74,895 +2,82
7. Renz Rotteveel Ned. 75,372 +4,26
15. Ted-Jan Bloemen Ned. 76,537 +7,75

Studenten tegen afschaffen hoorcolleges

Een grote meerderheid van tachtig procent van de studenten vindt het afschaffen van hoorcolleges een slecht idee. Dat meldt het televisieprogramma Eenvandaag vrijdag na onderzoek onder 850 hbo-studenten en studenten aan de universiteit.

Vorige week woensdag stelde hoogleraar klinische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen Jan Derksen in de Volkskrant dat hoorcolleges niet meer van deze tijd zijn. Hij pleit voor online studeren.

Volgens Derksen is de universiteit veel te schools geworden en wordt er nauwelijks geluisterd tijdens hoorcolleges. Studenten zouden in de collegezalen vooral bezig zijn met gapen, eten, internetten en praten. "De universiteit zou moeten aansluiten bij de nieuwe psychologische identiteit van jongeren. Ze zijn individualistisch en narcistisch geworden, mede onder invloed van de technologie. Dat is geen verloedering, maar iets waar je op moet inspelen", zo stelde de hoogleraar.

Uit het onderzoek, dat Eenvandaag samen met de Landelijke Studenten Vakbond hield, zou echter blijken dat studenten veel liever hoorcolleges dan online colleges hebben. Dat komt onder meer omdat als studenten in collegebanken zitten, ze vragen kunnen stellen. Daarbij denken studenten dat het kijken naar colleges vanachter een computer veel meer discipline vergt.

Barbara Barend krijgt een dochter

Barbara Barend wordt moeder van een dochter. Dat heeft de presentatrice, die al een zoon heeft, bekendgemaakt via Twitter. Barbara maakte in november bekend dat haar vrouw Alette in verwachting is.

"Wist je nog niet toch?", vroeg de 38-jarige Barbara aan haar vader, Frits Barend. "Wat leuk", twitterde de journalist.

Barbara beviel twee jaar geleden van zoon Sep. Zij en haar echtgenote hebben eerder afgesproken dat ze allebei een kind op de wereld zetten. "Aangezien ik wat ouder ben mocht ik als eerste, nu is het de beurt aan Alette", zei Barbara eerder tegen RTL Boulevard.

[BDO WK] Dekker in thriller onderuit

Jan Dekker heeft de halve finales van het BDO WK Darts in het Engelse Frimley Green niet weten te halen. Onze landgenoot verloor in in een thriller van de als vijftiende geplaatste Richie George, zoon van dartslegende Bobby George.

Dekker, als zevende geplaatst tijdens het BDO WK, moest de eerste set uit handen geven. De drie daaropvolgende sets gingen naar onze Nederlander, wat dus een 1-3 voorsprong in sets opleverde. George toonde veerkracht en ook hij won drie sets op rij. Dekker wist nog wel op 4-4 te komen, maar moest de negende en beslissende set met 3-1 in legs aan de jonge Engelsman laten.

George treft in de halve finales de winnaar van de partij tussen de als derde geplaatste Scott Waites en Peter Jennings. In de andere halve eindstrijd staat onze landgenoot Wesley Harms tegenover de als vierde geplaatste Tony O'Shea.

De Boer ziet drietal spelers in zomer vertrekken

De kans is groot dat Ajax komende zomer weer afscheid moet nemen van enkele bepalende spelers. Trainer Frank de Boer denkt dat Toby Alderweireld, Christian Eriksen en aanvoerder Siem de Jong aan het eind van het seizoen voor een nieuwe uitdaging kiezen.

De Boer: "Dat zijn wel de jongens waarvan ik denk dat ze weggaan. Eerlijk gezegd. Als dat zo is dan trekken we wel een aardige jas uit." De coach verwacht niet dat er deze winterstop veranderingen plaatsvinden binnen zijn selectie. "Ik heb niemand nodig, ik heb vertrouwen in deze groep. En ik verwacht ook niet dat er iemand weggaat. Of er moet een club met een grote zak geld komen."

"We zullen creatief moeten zijn", zegt De Boer. "Wij willen niet meer een miljoenensalaris geven, maar een structuur bieden waarbij spelers de beste opleiding krijgen. Spelers moeten voor Ajax kiezen omdat ze willen investeren in hun loopbaan. En dan na drie, vier jaar vertrekken naar het grote geld in het buitenland."

De 20-jarige Eriksen is bezig aan zijn vierde seizoen in de hoofdmacht van Ajax en geldt als één van de grootste talenten in Europa. Alderweireld en De Jong, beiden 23 jaar, zijn respectievelijk vijf en zes jaar actief in het eerste van de Amsterdamse club.


De Boer ziet drietal speler in zomer vertrekken (Foto: Novum)

[Dakar] Verhoeven vierde, Despres valt terug

Frans Verhoeven heeft in de zevende etappe van de Dakar Rally een uitstekende prestatie neergezet door vierde te worden. De Nederlander had in de etappe van Calama naar Salta slechts anderhalve minuut meer nodig dan dagwinnaar Kurt Caselli. Cyril Despres deed gisteren nog goede zaken voor het klassement, maar kampte vandaag met een defecte vijfde versnelling, waardoor hij veel tijd verloor.

Caselli leidde de etappe van start tot finish, terwijl Verhoeven rond de minuut achterstand bleef hangen. De Nederlander verloor in de slotfase iets, waardoor Francisco Lopez en Olivier Pain hem nog konden passeren. Despres leverde gedurende de gehele etappe tijd in, waardoor hij uiteindelijk op dertien minuten achter Caselli op een 38e plaats eindigde. Henk Knuiman was met een twintigste plaats een stuk sneller dan de Fransman.

In het klassement heeft Pain nu een voorsprong van zes minuten en zes seconden op Lopez. David Casteu staat hier een halve minuut achter. Despres zakte naar een vijfde plaats op ruim veertien minuten van Pain. Verhoeven is geklommen naar de achttiende plaats op 50 minuten van de leider. Knuiman staat 22e op 1.20 uur achterstand.

Bij de quads pakte Sebastian Palma verrassend de dagzege, 34 seconden voor klassementsleider Marcos Patronelli. Kees Koolen deed het goed met een dertiende tijd op twaalf minuten van de winnaar. In het klassement heeft Patronelli 1.14 uur voorsprong op Ignacio Nicolas Casale. Koolen staat 22e met 7.30 uur achterstand op de leider.

Hoogbejaarde langer vast voor doden echtgenote

De 84-jarige man die ervan wordt verdacht in Noord-Scharwoude zijn 85-jarige echtgenote te hebben omgebracht, is vrijdag voor veertien dagen in bewaring gesteld. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Alkmaar. De man ligt nog in een ziekenhuis. Hij is buiten levensgevaar.

De man werd vorige week woensdag onder het bloed gevonden in water in de buurt van zijn woning. Agenten troffen daarna in het huis de dode vrouw aan.

De man heeft volgens het OM eerst zijn vrouw omgebracht, om daarna te proberen zelfmoord te plegen. Wat hem tot zijn daden bracht, is niet bekendgemaakt.

[EK allround] Kramer: "Het gat is te doen"

Sven Kramer is gematigd positief over de openingsafstand bij het EK allround in Heerenveen. De regerend kampioen werd vrijdag in een tijd van 36,70 seconden gedeeld zevende op de 500 meter en gaf precies drie tienden toe op voornaamste concurrent Jan Blokhuijsen. De Noorse outsider Håvard Bøkko pakte zelfs ruim vijf tienden. "Natuurlijk had ik beter willen rijden, maar het gat is te doen", sprak de Fries niettemin optimistisch.

"Op de 500 meter kun je niet veel winnen, maar wel veel verliezen. Dat is niet gebeurd", vervolgde Kramer. De achterstand op Blokhuijsen is nagenoeg even groot als twee weken geleden bij het NK allround, ook verreden in Heerenveen. Toen wist hij de opgelopen schade van 37 honderdsten in het vervolg van het toernooi ruimschoots te repareren. Hoewel velen vooraf een tweestrijd tussen Kramer en Blokhuijsen hadden verwacht, lijkt ook Bøkko niet uitgevlakt te mogen worden.

Ook Kramer leek daarvan doordrongen. "Het verschil met Bøkko is op zich wel groot. Ik ben benieuwd wat hij op de 5000 meter gaat doen. Het EK gaat nog over drie afstanden', sprak Kramer, om zich vervolgens snel naar het hotel te haasten. Logischerwijs was Blokhuijsen meer te spreken over het verloop van de openingsafstand. Hij eindigde op de vierde plaats (36,40) net buiten het podium. ,,De tijd is prima. Een tiende langzamer dan twee weken terug, maar dat geeft niet." Bij de winnende tijd van Konrad Niedzwiedzki, die zegevierde in 35,93, kwam hij overigens niet in de buurt.

Blokhuijsen keek na afloop vooral naar de marge met Kramer. Bøkko, die later vrijdag op de 5000 meter een voorsprong van 2,6 seconden op hem verdedigt, beschouwt hij als een te nemen horde. "Dat moet goed komen. Het lijkt erop dat Håvard beter is dan in het voorseizoen. Maar ik heb een betere 5000 meter."

Gezien de loting voor de 5000 meter lijkt Blokhuijsen nu de regie in handen te hebben. Hij komt namelijk pas in de slotrit tegen Sverre Lunde Pedersen in actie, terwijl Kramer al drie ritten eerder in de baan komt. "Natuurlijk is het een voordeel dat je weet wat je grootste concurrent gedaan heeft. Dan kan je daarop weggaan en gecoacht worden. Het is nu aan mij om dat tactische voordeel te benutten."


Kramer: het gat is te doen (Foto: Novum)

Ars weet NAC niet te overtuigen

Sjoerd Ars staat na de winterstop niet onder contract bij NAC Breda. De aanvaller die de afgelopen week op proef was bij de Bredanaars, keert maandag terug naar Levski Sofia.

Ars had deze week op het trainingskamp van NAC Breda in Valencia de tijd gekregen om zich te bewijzen. Ondanks dat de aanvaller geen goede indruk maakte, heeft de club uit Breda toch een poging gedaan om de aanvaller over te nemen. Echter kwamen Levski Sofia en NAC Breda niet tot een akkoord.

Volgens Voetbal International hebben Heracles Almelo en NEC ook interesse om de spits over te nemen. Daardoor is Ars mogelijk na de winterstop toch in de Eredivisie te bewonderen.

Ajax in Klassieker nog zonder Sigthórsson

Kolbeinn Sigthórsson is op de weg terug bij Ajax, maar mist de hervatting van het seizoen. De Klassieker komt te vroeg voor de spits, die herstelt van een schouderkwetsuur.

Sigthórsson is mee met Ajax op trainingskamp naar Rio de Janeiro waar hij werkt aan de laatste fase van zijn herstel. Ryan Babel is iets verder in diens herstelproces, de Nederlander haalt vermoedelijk wél de competitiekraker tegen aartsirvaal Feyenoord.

"Het lijkt me niet dat hij dan al meespeelt", liet trainer Frank de Boer NUsport optekenen in Brazilië. Sigthórsson kwam dit seizoen pas één duel in actie, nadat hij in augustus zijn schouder blesseerde bij een stoeipartij. Een paar weken later moest hij aan de kwetsuur worden geopereerd.

"Hij is er een lange tijd niet bij geweest, dus we moeten voorzichtig zijn met hem", legt De Boer uit. De spits is volgens de trainer op de goede weg, maar nog niet waar hij moet zijn. "We hebben hem vanmorgen getest en er zit nog wat stress bij hem. Zijn lichamelijke rem en gaspedaal waren tegelijkertijd ingedrukt, zeg maar. Dat werkt hetzelfde als bij een auto, dan gaat het roken. Dat moet je niet hebben."

David Bowie gaat mogelijk weer touren

De band van David Bowie hoopt dat hij na een nieuw album ook oren heeft naar een tournee. De 66-jarige zanger kondigde deze week aan in maart zijn eerste nieuwe album in tien jaar tijd uit te brengen. Gitarist Earl Slick en zijn collega's die meewerkten aan de cd zien een bijhorende toer wel zitten.

"Natuurlijk willen we dat hij dat doet", zegt de muzikant tegen website Ultimate Classic Rock over de onvoorspelbare Bowie. "Ik kan morgen een telefoontje krijgen en horen: hé, weet je wat? Hier is de setlist. Ik weet het niet. Ik kan niet voor hem of de organisatie spreken."

"Het is duidelijk dat de band erop uit wil trekken", besluit Slick. "Zelfs als het geen enorme tournee is zouden we graag op pad gaan en een paar optredens geven. Maar dat is afwachten."

Het nieuwe album van Bowie is getiteld The Next Day. Als voorproefje heeft de zanger alvast de single Where Are We Now? online uitgebracht. Het leverde hem deze week zijn eerste toptienhit sinds 1988 op in de Nederlandse Single Top 100.


Band hoopt dat David Bowie ook gaat toeren (Foto: Novum)

Gere op Amsterdamse première Arbitrage

Richard Gere zal op maandag 18 februari aanwezig zijn bij de Nederlandse première van zijn nieuwste film Arbitrage. Dat maakte Dutch FilmWorks vrijdag bekend.

Naast Gere zal ook regisseur en scenarioschrijver Nicholas Jarecki over de rode loper van het Amsterdamse Tuschinski theater lopen.

Arbitrage, waarin ook rollen zijn weggelegd voor Susan Sarandon en Tim Roth, werd onlangs genomineerd voor een Golden Globe.

Richard Gere vervangt Al Pacino in Arbitrage (Novum)

Vrouw Xander de Buisonjé heeft tumor in buikholte

Sophie de Buisonjé heeft een tumor in haar buikholte. Dat heeft Xander laten weten aan RTL Boulevard. Verdere details rond haar gezondheidstoestand zijn niet bekend.

Sophie, die sinds 2010 getrouwd is met de zanger, had al een tijd last van haar buik. Begin deze maand werd ontdekt dat ze een tumor in haar buikholte heeft, het is nog niet duidelijk of het goed- of kwaadaardig is. Ze wordt behandeld in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

Sophie en Xander hebben samen een zoon, de 2-jarige Dex. De zanger heeft ook een zoon uit zijn relatie met Wendy van Dijk. Xanders presentatieklus van de concertreeks Vrienden van Amstel Live, dat volgende week begint, gaat vooralsnog gewoon door.

[Roddelcorner] Yolanthe blokkeert transfer, Ronaldo aangerand door Casillas

FOK!sport zal in 2013 soms net even anders zijn als de afgelopen jaren. Naast sportnieuws zal je op gezette tijden ook randnieuws tegenkomen. (Roddel)nieuws wat geen eigen bericht op onze sportsite waard is maar die we toch het vermelden waard vinden. Op dinsdag en vrijdag laten we jullie voortaan kennismaken met het leven dat de (top)sporters buiten de velden lijden.

Rafael en Sylvie zijn uit elkaar, dat zal niemand zijn ontgaan. Donderdag kwam in het nieuws dat Rafael zijn spullen gepakt heeft en naar een kleiner appartement in Hamburg is verhuisd. Sylvie en Damian blijven in het 400m² grote appartement dat het stel pas sinds kort bezit, Rafael woont in een huis dat de helft kleiner is. Voor foto's kijk je hier.

Gaan we het ook nog even kort over het andere Nederlandse glamourkoppel hebben dat deze week in het nieuws is. Wesley Sneijder en Yolanthe Cabau van Kasbergen waren in het nieuws vanwege de mogelijke transfer van Wesley naar Galatasaray. Wesley gaf eerder deze week al aan niet geïnteresseerd te zijn in een overstap naar Turkije. Nu lijkt een filmpje van zijn vrouw Yolanthe een definitieve streep door de transfer van Sneijder te zetten. In de Turkse media kwam een korte film van de Nederlandse actrice in het nieuws vanwege de erotische scènes die ze als moslima speelden. Of Wesley en Yolanthe in februari te zien zijn in Turkije durven wij nu wel te betwijfelen.

Ook in het buitenland zijn er roddels en opvallende filmpjes te vinden. Tijdens het gala waar de Gouden Bal werd uitgereikt aan Lionel Messi waren natuurlijk ook camera's aanwezig. Dat de camera's niks ontgaat blijkt ook nu weer. Iker Casillas knijpt de Braziliaanse legende Ronaldo in zijn kont terwijl de voormalig PSV'er geïnterviewd wordt. Mocht iemand de film willen zien. Klik dan hier

Uiteraard hebben we ook nog onze Belgische buren. We kunnen de beste grappen over ze maken maar de grootste grappen halen ze het liefst zelf uit. Yassine El Ghanassy, een Belgische voetballer van Marokkaanse afkomst werd in Frankrijk geflitst met liefst 222 kilometer per uur op de teller. De voetballer van het Engelse West Bromwich Albion verklaarde dat hij zich had vergist met mijlen. 

Dan nog even het volgende. Op Twitter zijn een hoop fakeaccounts aanwezig. Zo kennen we allemaal @infostradasports, die vele statistieken verzorgt. Daarvan is nu al een tijdje @infonadasports het fakebroertje. Enkele 'grappige' tweets kun je hieronder vinden. 

Amsterdam rondt meer schuldsaneringen succesvol af

De gemeente Amsterdam heeft afgelopen jaar vaker succesvol een regeling weten te sluiten om mensen van hun schulden af te helpen. Ook het aantal wettelijke schuldsaneringen is toegenomen. De gemeente spreekt vrijdag van een succes.

Het aantal regelingen van de gemeentelijke kredietbank Amsterdam steeg met dertig procent tot 850. Het aantal wettelijke schuldsaneringen in de stad nam met ruim acht procent toe tot 1046.

Hiermee doet Amsterdam het beter dan de landelijke trend. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat het aantal wettelijke schuldsaneringen tot en met het derde kwartaal met bijna vijf procent is afgenomen.

"We worden steeds beter in het bestrijden van schulden", verklaart verantwoordelijk wethouder Freek Ossel. "We zetten extra in op preventie van schulden, juist in deze zware tijden." Afgelopen jaar is gestart met groepsgewijs werken. Ook is de doorlooptijd teruggebracht naar 80 dagen, waar 120 wordt vereist. "Hierdoor zijn alle wachtlijsten weggewerkt."

Volgens Ossel zijn er in Amsterdam ongeveer 15.500 huishoudens die gebruikmaken van schuldhulpverlening. Ruim een derde van de Amsterdamse huishoudens heeft moeite rond te komen. Omdat de verwachting is dat de problemen de komende tijd toenemen, wil Ossel dit jaar nog meer inzetten op preventie. De lopende projecten worden doorgezet.

Autofabrikanten misleiden consument

Auto's verbruiken nog steeds veel meer brandstof dan in de folder van het voertuig staat. De afwijking van extra zuinige auto's is bovendien nog groter. Dat blijkt uit een analyse van het brandstofverbruik van 260 duizend zakelijke rijders die met een tankpas rijden van Travelcard, meldt directeur Jan-Reint Vink vrijdag.

TNO analyseert sinds 2004 het brandstofverbruik van de klanten van Travelcard. Al die tijd ligt de afwijking van het verbruik in de praktijk ten opzichte van de fabrieksopgave op ongeveer 45 procent. Bij de laatste jaren op de weg verschenen extra zuinige auto's, die onder een gunstiger belastingregime vallen, is de afwijking ten opzichte van de folder soms zelfs vijftig procent. "Die auto's zijn nog steeds wel zuiniger dan gewone auto's, maar het verschil is veel minder dan fabrikanten willen doen geloven", zegt Vink.

De afwijking ten opzichte van de fabrieksopgave wordt volgens Vink niet verklaard doordat zakelijke rijders op kosten van de baas rijden. "Ook zakelijke rijders worden steeds meer gestimuleerd om zuinig te rijden via beloningssystemen", ziet de directeur. "Het enige verschil is dat die zakelijke rijders vaker bij duurdere merkstations tanken langs de snelweg, maar dat maakt niet uit in het verbruik."

Volgens de analyse van TNO kan extra zuinig rijden, door bijvoorbeeld minder hard op te trekken of de auto uit te laten rollen, tien procentpunt winst opleveren. "Maar dan is de afwijking ten opzichte van de fabrieksopgave nog steeds gemiddeld 35 procent", rekent Vink voor. "Alleen als je niet normaal rijgedrag gaat vertonen, door bijvoorbeeld de hele weg van Groningen naar Maastricht negentig te gaan rijden in de slipstream van een vrachtwagen, zijn de fabriekswaarden te halen."


Zuinige auto's missen fabrieksopgave verbruik ruim (Foto: Novum)

Wood & Bell verwachten eerste kindje

Evan Rachel Wood is zwanger. De Ides of March-actrice trouwde afgelopen 30 oktober met acteur Jamie Bell en twitterde vandaag het heugelijke nieuws de wereld in.

“Weten jullie nog dat ik zei dat er geen baby onderweg was? – Ik had geen idee dat het daadwerkelijk zo is!” Bij het berichtje voegde ze verder een foto van het boek What to Expect When You’re Expecting.

“Het paar is dolenthousiast,” vertelt een woordvoerder van Wood aan People.

Vervolgens twitterde Wood “Bedankt voor jullie warme reacties. We zijn erg blij. Ik word mama!” en “Lied van de dag ‘Sweet child o’ mine’ #gunsandroses.”

Jamie Bell & Evan Rachel Wood

Belager Bolt schuldig bevonden

De Britse man die vlak voor de olympische finale op de 100 meter in Londen kampioen Usain Bolt uitschold en tevens een bierflesje naar hem gooide, is vrijdag door een rechter in de Engelse hoofdstad schuldig bevonden. De 34-jarige Ashley Gill-Webb wordt veroordeeld wegens verstoring van de openbare orde.

De dader, die mentaal niet helemaal in orde is, krijgt later zijn straf te horen. De mogelijke sancties lopen uiteen van een geldboete tot een celstraf van maximaal 6 maanden.

Het incident baarde destijds veel opzien, vooral omdat de persoon onmiddellijk werd aangepakt door Edith Bosch. De Nederlandse judoka stond in het olympisch stadion toevallig in de buurt van de relschopper, die na zijn daad meteen werd opgepakt.

Belager Bolt schuldig bevonden
Belager Bolt schuldig bevonden (Foto: ANP)

Sahin tijdelijk terug bij Borussia Dortmund

Nuri Sahin is na anderhalf jaar terug bij Borussia Dortmund. De Turkse middenvelder wordt voor anderhalf seizoen gehuurd van Real Madrid, dat hem eerder bij Liverpool stalde.

Sahin, in de zomer van 2011 als Duits kampioen bij Real Madrid binnengewandeld, speelde de afgelopen maanden voor Liverpool. De Koninklijke had hem daar voor een half seizoen gestald, maar op Anfield Road kwam de Turk te weinig aan spelen toe.

In een half seizoen schopte hij het in de Premier League tot slechts zeven optredens en één doelpunt. Real stalt brengt nu voor aanzienlijk langere tijd onder bij Dortmund, waar Sahin wel een aantal seizoenen uitstekend uit de verf kwam.

Dortmund heeft, met twee kampioenschappen op rij in de pocket, nu al een forse achterstand op de koploper. Bayern München heeft twaalf punten meer en dus komt de transfer van Sahin gelegen. De oud-Feyenoorder ligt nog tot medio 2017 vast bij Real, maar speelt tot juni 2014 in de Bundesliga, meldde Dortmund vrijdag op de officiële website van de club.

[Dakar] Franse motorrijder verongelukt

Motorrijder Thomas Bourgin is vrijdag omgekomen in de Dakar Rally. De 25-jarige Fransman overleefde een botsing met een Chileense politiewagen niet.

Debutant Bourgin, 68e op de ranglijst, was van het Chileense Calama in de Andes op weg naar de startplek van de zevende etappe in Argentinië toen het ongeluk gebeurde.

De Fransman is het derde slachtoffer van de Dakar Rally deze week. Eerder vonden twee mensen de dood toen hun taxi botste met een voertuig van de organisatie. Tien mensen raakten daarbij gewond.

Klacht tegen nieuwe advocaat Estelle Cruijff

De Telegraaf en RTL Boulevard hebben vrijdagmiddag bij de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten een klacht ingediend tegen advocaat Nico Meijering. De raadsman zou hebben gesuggereerd dat advocaat Bram Moszkowicz te loslippig was naar De Telegraaf en RTL Boulevard over Estelle Cruijff, meldt De Telegraaf.

Moszkowicz stond Cruijff bij toen ze moest getuigen in de zaak tegen haar partner Badr Hari, die van een reeks mishandelingen wordt verdacht. Vorige maand stapte Cruijff over van Moszkowicz naar Meijering, volgens de laatste omdat ze niet tevreden was met de rechtsbijstand.

Cruijff diende dinsdag een tuchtklacht in tegen Moszkowicz. Hij zou te forse declaraties hebben ingediend, en zich daarnaast niet hebben gehouden aan zijn ambtsgeheim.

De Telegraaf meldt vrijdag dat de klacht van de beide mediabedrijven gaat over uitspraken van Meijering over 'publicitaire spelletjes' van Moszkowicz. Zo zou Moszkowicz De Telegraaf en RTL Boulevard hebben getipt over ontmoetingen van hem met Cruijff in het Amstel Hotel, zodat daarvan foto's en camerabeelden zouden worden gemaakt. Die beweringen zijn volgens de twee mediabedrijven 'volstrekt onjuist'. Er zou ook geen bewijs voor zijn.

In de klacht stellen De Telegraaf en RTL Boulevard dat Meijering de gedragsregels voor advocaten heeft geschonden door leugens over derden te verspreiden zonder wederhoor toe te passen.

Palestijnen zetten tenten op op Westoever

Palestijnse activisten hebben tenten opgezet in een omstreden gebied tussen Jeruzalem en de Westoever. Israël heeft eerder gezegd in dit gebied huizen te willen bouwen. De activisten zeiden vrijdag in een verklaring dat ze een dorp willen bouwen in het gebied, dat bekend staat als E-1, om zich van de 'feiten in het gebied op de hoogte te stellen'.

Volgens Micky Rosenfeld, woordvoerder van de Israëlische politie, hebben de activisten officieel te horen gekregen dat ze niet in het gebied mogen verblijven, maar het is niet duidelijk of er maatregelen worden genomen.

Nadat de Palestijnen met succes bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties hadden gevraagd om verhoging van hun status, kondigde de Israëlische premier Benjamin Netanayahu aan om in E-1 huizen te gaan bouwen. In het gebied ligt een belangrijke weg die de Palestijnse delen van Jeruzalem verbindt met de Westoever. De daadwerkelijke bouw van de huizen duurt nog jaren, maar het besluit van Israël om te gaan bouwen leidde tot felle kritiek van de internationale gemeenschap.

[EK allround] Niedzwiedzki wint, Bøkko pakt tijd op Kramer

Konrad Niedzwiedzki heeft de 500 meter tijdens het EK allround in Heerenveen op zijn naam geschreven. De Pool klokte in zijn rit tegen Sven Kramer een tijd van 36.70. Zbigniew Bródka eindigde als tweede (36.03), voor Havard Bøkko (36.14).

Bøkko hield daardoor onder meer Jan Blokhuijsen (vierde met 36.40) en Sven Kramer (zevende met 36.70) achter zich. Later vanavond vindt de 5000 meter plaats. Kramer moet daarop een achterstand van 7,70 seconden zien goed te maken op Niedzwiedzki en 5,60 seconden op Bøkko. Blokhuijsen heeft drie seconden voorsprong op Kramer.

Zaterdag wordt de 1500 meter verreden, terwijl zondag de 10.000 meter op het programma staat.

Uitslag 500 meter:

# Naam Nat. Tijd Verschil
1. Konrad Niedzwiedzki Pol 35.93 -
2. Zbigniew Bródka Pol 36.03 +0,10
3. Havard Bøkko Noo 36.14 +0,21
4. Jan Blokhuijsen Ned 36.40 +0,47
5. Simen Spieler Nilsen Noo 36.54 +0,61
7. Sven Kramer Ned 36.70 +0,77
12. Renz Rotteveel Ned 36.93 +1,00
20. Ted-Jan Bloemen Ned 37.52 +1,59

Klassement na 500 meter:

# Naam Nat. Punten 5000m
1. Konrad Niedzwiedzki Pol 35.930 -
2. Zbigniew Bródka Pol 36.030 +1,00
3. Havard Bøkko Noo 36.140 +2,10
4. Jan Blokhuijsen Ned 36.400 +4,70
5. Simen Spieler Nilsen Noo 36.540 +6,10
7. Sven Kramer Ned 36.700 +7,70
12. Renz Rotteveel Ned 36.930 +10,00
20. Ted-Jan Bloemen Ned 37.520 +15,90

Nederlander gaat op voor Oscar Life of Pi

De Nederlander Erik-Jan de Boer heeft een Oscar-nominatie te pakken voor de special effects van de film Life of Pi. De Boer (45) werkt al jaren aan Hollywoodproducties. Zijn familie heeft dat gisteren bekendgemaakt.

Life of Pi, van regisseur Ang Lee, is een spiritueel epos over een Indiase jongen die met een Bengaalse tijger in een sloep op zee belandt. De film is met elf nominaties één van de grote kanshebbers bij de uitreiking eind februari.

Ang Lee zenuwachtig voor Life of Pi (Foto: Novum)

FOK!filmtip van de dag: The Illusionist

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

De tip van vandaag is om 22.30u te zien op Nederland 3 en is getiteld The Illusionist. In de hoofdrollen zien we Edward Norton (American History X) en Jessica Biel (Total Recall). Eisenheim (Norton) is een illusionist uit het Wenen van de jaren 1900 die valt voor een meisje van boven zijn stand. Als ze mekaar na 15 jaar weer treffen tijdens een voorstelling van Eisenheim slaat de vonk weer meteen over. In 2007 genomineerd voor een Oscar. The Illusionist is een aanrader.

Ouders geven games de schuld van geweld

In het kader van nutteloze onderzoeken heeft een bureau uit 'Murica onderzocht of ouders een relatie zien tussen gewelddadige games en geweld. Wat blijkt nu, 75% van de ouders die mee hebben gedaan aan het onderzoek zien een duidelijk link tussen de twee. Tijd om games af te schaffen lijkt me.

Het onderzoek vond plaats op 4 en 5 januari waarbij 1050 ouders hebben meegewerkt. Deze ouders werden geselecteerd uit vijftig staten en hadden allemaal een kind onder de 18 dat nog thuis woonachtig was. Van deze groep zegt 87% dat geweld in games een probleem is voor kinderen; 75% vindt het zelfs moeilijk om dit geweld te weren van hun kind. 

Binnen het onderzoek werd er onder andere een video getoond waarin reclame gemaakt werd voor Hitman: Absolution (waarvan hier overigens de review te lezen is). Het gros van de ouders (84%) gaf aan dat ze dit niet geschikt vonden om te tonen op een tijd waarin mogelijkerwijs kinderen ook tv kijken. Geen idee wat deze periode inhoudt, maar kennelijk is het niet geschikt.

Maar niet alleen games moeten het delven in het onderzoek. Ook films (77%) en speelgoed (64%) zijn schuldig aan het geweld binnen de Verenigde Staten. Zelfs pesten leidt tot geweld. Al lijkt mij dat pesten al een vorm van geweld is, maar dat terzijde. Gelukkig zijn ouders ook zelfbewust, want 93% geeft aan dat het gebrek aan toezicht van kinderen ook leidt tot geweld.

Concluderend kunnen we stellen dat we games moeten verbieden, net als films, series, speelgoed, pesten en ouders. Lees het volledige verslag hier.


Let op! Bevat schokkende beelden!

Guidetti kan eindelijk weer spelen

De terugkeer van John Guidetti op het voetbalveld laat niet lang meer op zich wachten. Dat zegt media-manager Simon Heggie vrijdag.

De Zweedse spits kwam sinds april 2012 niet meer in actie door een virus waarbij enkele zenuwen in zijn been werden aangetast. Het herstel van de mysterieuze blessure nam veel tijd in beslag, maar enkele weken geleden hervatte Guidetti de training weer bij Manchester City.

"Ik sprak net met John en hij kan een wedstrijd spelen. We moeten kijken of hij maandag kan spelen (met de beloften, red.) maar hij voelt zich in ieder geval goed genoeg om te voetballen", aldus City's media-manager Simon Heggie tegen het Zweedse medium Fotbollskanalen.se.

Guidetti kwam sinds april 2012 niet meer in actie door zijn fysiek ongemak. Destijds was de spits bezig aan een superseizoen bij Feyenoord en leek hij kans te maken op een EK-selectie. Door het virus moest de aanvaller hier echter een streep door zetten.

Aandelen Nintendo schieten omhoog

De kerstmaand is goed geweest voor Nintendo. Onderzoeksbureau NPD kwam gister met een aantal cijfers over het gamebedrijf. De aandelen van Nintendo zijn gestegen met 5,6%, de grootste stijging sinds 18 september. Dit heeft natuurlijk te maken met de wintermaanden die we momenteel hebben.

Nintendo kwam zelf ook met wat cijfers; de Wii U is in december in de Verenigde Staten 460.000 keer verkocht. In totaal staat de teller voor Amerika al op een kleine 900.000 verkopen van de console. Dit heeft het bedrijf 300 miljoen dollar opgeleverd. De Nintendo 3DS is in december 1,25 miljoen keer verkocht wat het totaal naar 7,7 miljoen brengt. De Wii heeft in december 270 miljoen dollar opgeleverd door de verkoop van 475.000 exemplaren. Van de Wii zijn momenteel 40,8 miljoen units verkocht.

In totaal betekent dit dat het bedrijf (als we enkel de 3DS, Wii U en Wii pakken) een kleine vijftig miljoen consoles heeft verkocht. Er zijn geen cijfers bekendgemaakt van de 'gewone' Nintendo DS.

Sony brengt LittleBigPlanet 2: Extras Edition uit

Sony heeft vandaag aangekondigd dat ze met een Extras Edition gaan komen voor LittleBigPlanet 2. Dit pakket zal een reeks aan content bevatten die in de afgelopen jaren uitgekomen is voor het populaire spel. Naast een Muppets-pakket zal deze editie ook een Cross-Controllers pack bevatten.

Het totale pakket bestaat uit de volgende onderdelen:

LittleBigPlanet 2: Cross-Controller Pack: Samenwerken binnen LittleBigPlanet2 met de PlayStation Vita.

LittleBigPlanet 2 Move Pack: Rise of the Cakeling:  Leidt Sackboy door een reeks nieuwe levels via het Move-systeem.

The Muppets Premium Level Kit: De Muppets en Sackboy gaan samenwerken om het Omniversum te redden. 

Daarnaast levert deze editie een lading kostuums:

The Muppets Costume Pack 1
Kermit, Fozzie Bear, Dr. Bunsen, Beaker

Weekend Pursuits Costume Pack
Skier, Golfer, Caver, Angler

Deep Sea Adventures Costume Pack
Deep Sea Diver, Edible Crab, Anglerfish, Pufferfish

Sports Costume Pack
Runner, Discus Thrower, Javelin Thrower, Hammer Thrower, Wrestler, Rhythmic Gymnast, Tennis Girl, Fencer, Horse Rider

Dogs Costume Pack
Bulldog, Dalmatian, Poodle, St. Bernard

Cats Costume Pack
Siamese, Sphynx, Persian, Marmalade

LBG2

Rutte roept op tot fatsoen op internet

Premier Mark Rutte (VVD) vindt dat discussies op internet stevig, maar wel fatsoenlijk gevoerd moeten worden. Hij heeft grote moeite met scheldpartijen en beledigende taal. Dat zei Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

PvdA-voorzitter Hans Spekman maakte donderdag enkele mails openbaar waarin hij bedreigd en beledigd wordt. Hij wilde hiermee de vele grove uitingen op internet aan de kaak stellen en riep op tot een 'beschavingsoffensief'.

Rutte kan zich goed vinden in wat Spekman zegt. "Voer het debat stevig, maak gebruik van humor, van understatement, van ironie, maar zoek de grens bij beschaving en fatsoen", zei de premier. "Zorg dat het debat op internet constructief is."

Ook Rutte krijgt wel eens per e-mail verwensingen op zijn bord. "Een enkele keer bel ik dan op. Dat verwachten ze dan niet en dan zeggen ze dat ze het niet zo bedoelden."

Rutte voelt niets voor het maken van nieuwe wetten om het schelden op internet een halt toe te roepen. "Zoiets los je niet op door aan een knop te draaien."

Siem de Jong wil ook wel naar Duitsland

Evenals broer Luuk ziet Siem de Jong een transfer naar Duitsland wel zitten. De aanvoerder van Ajax hoeft echter niet per se weg.

"Ik heb een contract dat na de zomer nog twee jaar doorloopt, dus ik ben er niet heel erg mee bezig", zegt De Jong tegen NUsport. "Ik wil dit jaar eerst prijzen pakken met Ajax en dan zien we wel verder. Ik hoef niet per se weg, maar als er iets voorbij komt is het wel een optie."

Volgens de aanvallende middenvelder is zijn rol in de afgelopen jaren wel veranderd. "Ik heb me de afgelopen twee jaar ontwikkeld. Ik heb veel geleerd van Jan Vertonghen, André Ooijer en Theo Janssen", vervolgt de huidige captain van de Amsterdammers. "Nu ben ik aanvoerder en ben ik heel erg betrokken bij wat er gebeurt in het team. De rol die ik heb gekregen van de trainers is goed voor mij. Het heeft me als voetballer en als mens positief veranderd."

Welke stap hij na Ajax zou willen maken is geen heel lastige vraag. "Ik zou wel naar de Duitse competitie willen. Daar heb ik een goed gevoel bij. Ik weet niet precies waarom, maar dat lijkt me wel wat voor mij. Misschien ook omdat mijn broer Luuk daar speelt." Luuk de Jong komt sinds dit seizoen uit voor Borussia Mönchengladbach.

De Jong heeft ook nog meer doelen die hij dit jaar wil bereiken, waarvan het prolongeren van de titel het voornaamste is. "Europees succes is ook mooi, maar de titel heeft een hoge prioriteit, ondanks dat we die de afgelopen twee jaar al hebben gepakt. Europese wedstrijden zijn schitterend en de finale van de Europa League is in Amsterdam. Dat zijn mooie dingen. Dat je een Europa League kunt winnen, gebeurt ook niet vaak."

Een ander streven is het halen van het Nederlands elftal. "En het liefst zo snel mogelijk. Ik wil in de komende anderhalf jaar een plek veroveren in het Nederlands elftal. Dat is eigenlijk wat er nog aan ontbreekt in mijn loopbaan. Ik was vorig kalenderjaar wat betreft assists en goals de meest waardevolle speler in de eredivisie. Dat soort dingen zijn leuk, maar je wilt dan meer."

THQ gaat niet in beroep tegen verwijdering NASDAQ

THQ gaat niet in beroep tegen de verwijdering van de firma van de NASDAQ. Dit betekent dat het bedrijf officieel niet meer op de beurs te vinden is. Begin januari werd al duidelijk dat THQ verwijderd zou worden, maar men had nog de mogelijkheid om hiertegen in beroep te gaan.

Vanaf 22 januari zal THQ helemaal verwijderd zijn; dat is het datum waarop het bedrijf verkocht kan worden aan andere partijen. 

“The company was notified of the Staffs determination on December 19. The Company did not appeal the Staff determination to the Hearings Panel, and the Staff determination to delist the Company became final on December 28.” Geruchten gaan dat onder andere Warner Bros. en Ubisoft interesse hebben om het bedrijf over te nemen. Op 22 januari zullen we zekerheid hebben over de toekomst van THQ en de producten die het bedrijf maakt.

D66 wil andere status van Vaticaan in EU

D66 wil dat het Vaticaan in de Europese Unie niet langer een diplomatieke status heeft. In een interview met het Reformatorisch Dagblad zegt D66-leider in het Europees Parlement Sophie in 't Veld dat de rooms-katholieke kerk te makkelijk toegang tot de macht heeft. Ze vindt dat de 'religieuze lobby' niet transparant is.

Omdat het Vaticaan officieel een staat is, heeft de rooms-katholieke kerk een andere status dan andere kerken. In 't Veld vindt dat levensbeschouwelijke organisaties even transparant moeten zijn als bedrijven.

Kittel en Degenkolb naar de Tour

Te zien in de Tour de France, komende zomer: Marcel Kittel en John Degenkolb die samen op jacht gaan naar ritzeges. "Wij kunnen prima samenwerken. Ik voorzie geen problemen", zegt Kittel die vorig seizoen door ziekte een mislukte debuut beleefde in Frankrijk.

Voor Degenkolb wordt het zijn eerste Ronde van Frankrijk, en ergens in zijn achterhoofd speelt hij ook al met de gedachte een gooi te doen naar de groene trui. "Niet dat het puntenklassement gelijk een must is, maar het is een reëel doel", aldus Degenkolb, sinds de Vuelta 2012 erkend rittenkaper na zijn vijfklapper en de winnaar van de puntentrui.

"Het zou mooi zijn de strijd aan te binden met Peter Sagan, volgens mij de grootste concurrent. Zeker is dat Marcel en ik elkaar niet dwarsbomen. We kennen en erkennen elkaars kwaliteiten. Maar op dit moment ben ik niet zo bezig met de Tour. De klassiekers zoals Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zijn nu belangrijk. Dat zijn de wedstrijden waarom ik professional ben geworden."

Sylvie van der Vaart: het gaat goed

Sylvie van der Vaart slaat zich aardig door haar scheiding. "Het gaat goed met me", tekende de Duitse glossy Gala op uit de mond van de voetbalvrouw. Sylvie ligt in scheiding met Rafael van der Vaart, met wie ze zeven jaar getrouwd was.

Toch gaan alle perikelen Sylvie niet in de koude kleren zitten. "Het is een zware tijd voor me." Het huwelijk van de presentatrice en Rafael spatte tijdens oud en nieuw uiteen. De voetballer zou Sylvie in het bijzijn van vrienden hebben geslagen. Volgens geruchten boterde het al langer niet meer tussen de twee, die een 6-jarig zoontje hebben.

Rafael is na een trainingskamp met zijn club HSV terug in Duitsland en heeft de echtelijke woning verlaten. De voetballer heeft een nieuw onderkomen gevonden in Hamburg, in de wijk Winterhude.

Celstraf voor Oostenrijkse neonazi's

Een rechtbank in Oostenrijk heeft drie neonazi's tot celstraffen veroordeeld omdat zij op een door een van hen opgerichte website het nazisme hebben verheerlijkt. De oprichter van de site, Gottfried Küssel, werd het zwaarst gestraft. Hij kreeg negen jaar cel.

Küssel zat in de jaren negentig ook al eens achter de tralies; toen was het omdat hij had geprobeerd een nazipartij op te richten.

Küssels twee naaste medewerkers werden donderdag veroordeeld tot respectievelijk zeven en viereneenhalf jaar cel.

De website, Alpen-Donau geheten, is inmiddels uit de lucht.

'Lindsay Lohan misdroeg zich op set The Canyons'

Lindsay Lohan heeft haar reputatie als roekeloze diva aardig in stand weten te houden op de set van haar nieuwste film The Canyons. De getroebleerde actrice verscheen vaak te laat en soms beschonken op de set en vertraagde de opnamen door haar emotionele dalen. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times in een uitgebreid profiel over het filmproject.

Regisseur Paul Schrader zag in de 26-jarige Lohan de perfecte hoofdrolspeelster voor zijn thriller. Dat kwam hem op veel kritiek van zijn omgeving te staan, omdat de actrice bekendstaat om haar voorliefde voor drank en drugs. Scenarioschrijver Bret Easton Ellis, bekend van American Psycho, was ook niet wild van Lohan, maar Schrader zette door.

The Canyons is een thriller over het glitter- en glamourleven in het Hollywood van de jaren twintig. Regisseur Schrader is bekend van filmklassiekers als Raging Bull en Taxi Driver. Volgens Schrader is het grootste probleem van de actrice dat ze niet alleen kan zijn en hij dacht haar wel aan te kunnen.

Het ging al mis tijdens de eerste lezing van het filmscript, toen Lohan niet op kwam dagen. Schrader ontsloeg haar prompt, maar nam haar weer aan nadat ze een betraand betoog had gehouden over de reden van haar afwezigheid: de actrice zei tot diep in de nacht het script te hebben gelezen en daarna een slaappil te hebben genomen.

Lohan moest voor haar rol als sensuele vrouw een paar expliciete seksscènes spelen. Haar tegenspeler James Deen draaide daar als voormalig pornoacteur zijn hand niet voor om. Lohan had echter moeite met een aantal seksscènes, vooral met een scène waarin ze met Deen en twee andere pornoacteurs de lakens moest delen.

Vlak voor die bewuste scène ontsloeg Lohan haar assistent om zich vervolgens anderhalf uur lang op te sluiten. Een vriend van de actrice liet aan Schrader weten dat Lohan het niet prettig vond met pornoacteurs te moeten werken en Deen eigenlijk ook maar niets vond. Daarna volgde een explosieve ruzie tussen de regisseur en zijn ster. Uiteindelijk werd de scène in een keer opgenomen.

Volgens de Amerikaanse entertainmentzender TMZ heeft Lohan het artikel in The New York Times gelezen en komt het 'aardig in de buurt van de werkelijkheid'. De actrice zegt dat de enige alcohol die ze op de set dronk werd aangeleverd door de regisseur. Ze wilde ook nog kwijt dat ze na een paar drankjes na een zware draaidag nooit beschonken achter het stuur kroop.


'Lindsay Lohan misdroeg zich op set The Canyons' (Foto: Novum)

Verbod op verkoop tabak onder 18 jaar

Jongeren onder de 18 mogen straks geen sigaretten en shag meer kopen. De leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak gaat omhoog van 16 naar 18 jaar. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Met de maatregel wil staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) het aantal jonge rokers beperken. Na hun 18e beginnen jongeren minder snel met roken. Bovendien zijn rokers die jong beginnen op latere leeftijd gevoeliger voor verslaving.

Ook werd al eerder bekend dat de leeftijdsgrens voor de verkoop en het bezit van alcohol van 16 naar 18 jaar gaat.

Verbod op verkoop tabak onder 18 jaar
Verbod op verkoop tabak onder 18 jaar (Foto: ANP)

Koningin Fabiola moet het met minder gaan doen

Koningin Fabiola van België zal het in de toekomst waarschijnlijk met minder moeten gaan doen. De regering onder leiding van de socialist Elio Di Rupo wil nog voor de zomer de koninklijke toelages voor onder meer de koningin-weduwe veranderen. In België worden deze toelages dotaties genoemd.

De Belgische Senaat deed in 2009 al aanbevelingen. Zo zou de dotatie van de overlevende echtgenoot van de koning niet hoger mogen zijn dan die van de troonopvolger. Bovendien moet er een betere controle op de toelages komen. Deze aanbevelingen wil het kabinet nu versneld overnemen, zo is vrijdag besloten, meldt de Vlaamse omroep VRT.

Koningin België moet het met minder gaan doen
Koningin België moet het met minder gaan doen (Foto: ANP)

Vermiste vrouw dood gevonden in weiland

In een weiland in het Zuid-Hollandse Warmond is vrijdagochtend het lichaam van een dode vrouw gevonden. Het gaat waarschijnlijk om de sinds 28 december vermiste Sietske van der Poel uit Leiden, zegt een woordvoerder van de politie. Haar familie is in kennis gesteld.

De vrouw werd gevonden door een vogelaar met een verrekijker, driehonderd meter van de plaats waar duikers van defensie in de afgelopen week zochten naar het lichaam van de 36-jarige Van der Poel. Of sprake is van een misdrijf is nog niet bekend.

AGOVV achtste club die failliet wordt verklaard

AGOVV Apeldoorn is de achtste club die sinds de invoering van het betaald voetbal in 1954 failliet is gegaan. De Jupiler League-club kampte met een belastingschuld van vierhonderdduizend euro. AGOVV werd voorgegaan door RBC Roosendaal, dat op 8 juni 2011 het profvoetbal vaarwel zegde.

Het eerste slachtoffer was Xerxes/DHC in 1968. FC Vlaardingen volgde in 1981, terwijl het doek voor Amersfoort een jaar later viel. FC Wageningen en VC Vlissingen namen in 1992 afscheid van het betaald voetbal. HFC Haarlem werd begin 2010 failliet verklaard.

AGOVV besloot vrijdag niet in beroep te gaan tegen het faillissement dat de rechtbank in Zutphen drie dagen eerder uitsprak. De Blauwen zouden volgende maand honderd jaar bestaan. De club keerde in 2003 nog terug in het betaald voetbal, na een absentie van 33 jaar.

"Betaald voetbal is definitief voorbij", meldde AGOVV op Twitter. "Wij stoppen voor nu even met de berichtgeving, emotioneel trekken we het even allemaal niet meer."

Zwolle langer door met aanvaller Saymak

PEC Zwolle gaat langer door met Mustafa Saymak. De eredivisieclub lichtte een optie in het contract van de 19-jarige aanvaller, die daardoor tot volgend jaar zomer vastligt. Saymak speelde tot dusverre 27 wedstrijden in het eerste elftal van Zwolle. Hij was daarin drie keer trefzeker.

"Wij zijn trots en blij dat een speler uit onze eigen jeugdopleiding zich dusdanig ontwikkelt", laat technisch directeur Gerard Nijkamp van Zwolle weten. De club hoopt dat hij zich voor nog langere tijd wil binden. "Vanaf volgende week gaan we daarover in gesprek."

Oud-olympisch kampioen Rienks coach bij roeibond

Nico Rienks gaat aan de slag bij de Nederlandse roeibond. De oud-olympisch en wereldkampioen wordt opgenomen in het coachteam van de nationale selectie. In aanloop naar het WK 2014 in Amsterdam en de Spelen in Rio de Janeiro van 2016 gaat hij de damesdubbeltwee Claudia Belderbos en Chantal Achterberg begeleiden.

"Nico Rienks heeft veel gezag in de roeiwereld. Hij is één van de grootste roeiers die Nederland ooit heeft gehad. Bovendien wil hij net als wij het roeien groter maken in Nederland", laat interim-adviseur Joop Alberda weten. De 50-jarige Rienks werd in 1988 met Ronald Florijn olympisch kampioen in de dubbeltwee. Acht jaar later maakte hij deel uit van de Holland Acht die goud pakte op de Spelen in Atlanta.

Pornoverslaafd meisje (14) berijdt paarden

De 14-jarige Kim was tot eind vorig jaar verslaafd aan porno. Het Zuid-Koreaanse meisje heeft thans iets anders gevonden waar ze opgewonden van raakt: ze bestijgt nu met enige regelmaat een warme paardenrug.

Kim was helemaal verslingerd aan porno. De hele dag zat ze op internet om haar sekshonger te stillen. "Ik zat dagelijks wel zeven uur achter de computer", vertelt ze. "Ook 's nachts, als mijn moeder op stap was."

Haar ouders hebben vele therapieën geprobeerd om hun dochter van haar verslaving af te helpen. Kunsttherapie, muziektherapie, constant zeuren: het mocht allemaal niet baten. Totdat de school hen aanraadde hun dochter eens naar paardentherapie te sturen.

En die paarden, daar heeft het tienermeisje wel wat mee. Internetten doet ze nu nog maar nauwelijks. "Ik geef om paarden en wil leren hoe ik ze beter kan berijden. Hierdoor ben ik mijn interesse voor internet en computers kwijtgeraakt." Kims ouders zeggen dolblij te zijn met het behaalde resultaat.

Black Ops 2 neemt vlaggetje over van Just Dance 4

Het schietspel Call of Duty: Black Ops 2 heeft voor het eerst sinds half december weer de eerste plaats in de verkooptoptien ingenomen. De nieuwste telg in de schietreeks gaat het dansspel Just Dance 4 voorbij. Het voetbalspel FIFA 13 staat nog altijd derde. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

De enige andere positiewisseling in de top tien is dat New Super Mario Bros 2 voor de Nintendo 3DS nu negende in plaats van tiende staat. Het Mario-spel heeft stuivertje gewisseld met het avonturenspel Skylanders Giants voor de Nintendo Wii.

Sinds vrijdag ligt de actiegame Anarchy Reigns in de winkel voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Ook de actiegame Ninja Gaiden 3: Razor's Edge voor de WiiU is nu verkrijgbaar.

De volledige verkooptoptien van de tweede week van 2013 ziet er als volgt uit:
01. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
02. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
03. FIFA 13 (PlayStation 3)
04. Far Cry 3 (PlayStation 3)
05. Call of Duty: Black Ops 2 (Xbox 360)
06. Assassin's Creed 3 (PlayStation 3)
07. Far Cry 3 (Xbox 360)
08. FIFA 13 (Xbox 360)
09. New Super Mario Bros 2 (Nintendo 3DS)
10. Skylanders Giants (Nintendo Wii)

Extra missies Fire Emblem kosten geld

Vanaf het moment dat Fire Emblem: The Awakening in de winkel verkrijgbaar is, biedt Nintendo tegen betaling toegang tot nieuwe gebieden aan. In deze extra gebieden kunnen spelers meer ervaringspunten, goudstukken en krachtige wapens vinden om hun personage aan te passen. Dat heeft Nintendo vrijdag bekendgemaakt.

Naast de nieuwe gebieden die het gamebedrijf tegen betaling aanbiedt, zal het via downloaddienst Spotpass ook gratis uitbreidingen beschikbaar stellen. Gamers kunnen via StreetPass ook hun personages sterker maken door de Nintendo 3DS te laten communiceren met de 3DS van anderen.

Fire Emblem: The Awakening is een langverwacht vervolg in de Fire Emblem-reeks. Het laatste deel verscheen in december 2008 voor de Nintendo DS. In datzelfde jaar verscheen ook een Nintendo Wii-versie binnen de serie. Binnen de Fire Emblem-reeks zijn zeker zes miljoen spellen verkocht.

Vanaf 4 april is Fire Emblem: The Awakening verkrijgbaar in de winkel.

Rijverbod van 40 jaar voor wegpiraat

Een jonge Belgische straatracer kan gaan wennen aan het nemen van de bus. Hij is door de rechter namelijk veroordeeld tot een rijverbod van 40 jaar. Daarbovenop kreeg hij ook nog een boete van 22.000 euro, en de rechter verklaarde hem psychisch en medisch ongeschikt om aan het verkeer deel te nemen.

Of het verbod veel zin zal hebben, is niet zeker. De 21-jarige laagvlieger is vanwege 18 voorgaande 'incidenten' al veroordeeld geweest tot 40.000 euro aan boetes en een rijverbod van 16 jaar. Hij werd in mei zelfs veroordeeld tot 3 jaar cel, waarvan 27 maanden effectief. Hij stapte echter gewoon weer achter het stuur.

Nu moest hij zich verantwoorden voor negen nieuwe overtredingen, waaronder het slalommen tussen schoolkinderen en het dreigen om mensen aan te rijden op de kermis. De politierechter in Dendermonde was duidelijk: "Nu is het genoeg. U bent niet geschikt om te participeren in het verkeer." Hij vindt dat de jongeman al meer dan genoeg kansen heeft gehad.

Zijn advocate vindt dat de straf eigenlijk een beetje overdreven is. Haar cliënt is ondertussen immers in therapie om zijn woedeproblemen aan te pakken. "Te laat, dat wel, [..] maar zelfs liever laat dan nooit," zegt ze voor de camera van de VTM. Ze vindt dat er voldoende bewijs is geleverd dat de man z'n leven wil verbeteren.

Van Persie speler van de maand in Engeland

Robin van Persie is uitgeroepen tot speler van de maand december in de Premier League. De aanvaller van Manchester United is met zestien treffers topscorer van de Engelse competitie. Afgelopen maand was hij vijf keer trefzeker in zes wedstrijden. Hij nam onder meer de winnende goal voor zijn rekening in de derby tegen Manchester City.

"Het was een goede maand voor ons", zegt Van Persie op de website van zijn club. "In een seizoen heb je altijd momenten dat alles de goede kant op valt en december was zo'n maand." De Nederlander werd vorig jaar in dienst van Arsenal uitgeroepen tot speler van het jaar.


Van Persie speler van de maand in Engeland (Foto: Novum)

AGOVV niet in beroep tegen faillissement

Afgelopen dinsdag werd AGOVV Apeldoorn de rechter failliet verklaard. De betaald voetbal tak van AGOVV had op dat moment nog de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen het faillisement. De club uit Apeldoorn heeft zojuist besloten dit niet te doen.

Hiermee komt opnieuw een einde aan het betaalde voetbal in Apeldoorn. Tien jaar geleden keerden de Apeldoorners terug na een afwezigheid van ruim dertig jaar in het Nederlandse betaald voetbal.

OM: geen straf voor bommelder Schiphol

De 41-jarige Rus die vorig jaar februari een valse bommelding deed op Schiphol, moet geen straf meer krijgen. Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag ontslag van alle rechtsvervolging tegen hem geëist. Volgens de officier van justitie was hij tijdens het incident volledig ontoerekeningsvatbaar.

De man riep op 13 februari op de Amsterdamse luchthaven dat hij een bom bij zich had en dreigde een deel van de luchthaven op te blazen. Twee vertrekhallen werden ontruimd en tientallen vluchten liepen vertraging op. Uiteindelijk bleek sprake van een vals alarm

Justitie liet eerder al weten dat de man waarschijnlijk geen straf meer krijgt. De verdachte zat in totaal al negen maanden vast voor het incident. Ontslag van alle rechtsvervolging betekent overigens niet dat de man wordt vrijgesproken. Volgens het OM zijn er genoeg bewijzen dat hij wel degelijk de bommelding deed. De rechtbank doet op 25 januari uitspraak.


OM: geen straf voor bommelder Schiphol (Foto: Novum)

Laatste asbestflat Kanaleneiland gereinigd

De laatste flat die was afgesloten vanwege een asbestvondst in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is gereinigd. De eerste bewoners kunnen volgende week vrijdag terugkeren, zegt een woordvoerder van woningcorporatie Mitros vrijdag.

De corporatie heeft een deel van de bewoners van de 45 woningen in de flat aan de Stanleylaan deze week gesproken. "We maken afspraken over of ze terug willen en wanneer." De bewoners werden na de vondst in juli uit hun woningen gehaald.

Omdat een al langer geplande renovatie nu ook wordt uitgevoerd, kunnen de bewoners ervoor kiezen die in de logeerwoning waar ze zijn opgevangen af te wachten. Voor die logeerwoning betalen ze geen huur, maar als de renovatie is afgerond moeten ze er weg.

"Maar wie per snel terug wil, kan daar voor kiezen." De bewoners hebben nog niet aangegeven wat ze willen. "De meesten moeten er even over nadenken. Ook willen ze niet terugkeren in een verder lege flat en daarom gaan ze eerst na wat andere bewoners doen."

Erg aantrekkelijk is de omgeving van de flat nog niet. Er staan hekken omheen en er ligt bouwmateriaal.

Drie woningen in de flat staan leeg, de bewoners zijn verhuisd. De bewoners van zestien woningen hebben zich als woningzoekend ingeschreven. Dat betekent overigens niet per se dat ze snel weg willen. De wachttijden in Utrecht zijn zo lang dat het niet vreemd is om ingeschreven te staan zonder echt op zoek te zijn. De bewoners hebben wel een urgentieverklaring waarmee ze sneller een vervangende woning kunnen krijgen.

Mitros ging er eerder van uit dat de bewoners in de eerste helft van januari terug konden. Wel werd toen een slag om de arm gehouden omdat de werkzaamheden weersafhankelijk zijn.

'Bioscopen moeten Nederlandse films tijd gunnen'

Nederlandse films zouden langer in de bioscopen moeten draaien. Dat vindt regisseur Jean van de Velde. "De Nederlandse film moet het hebben van mond-tot-mondreclame", zegt hij tegen Novum Nieuws. "Bioscoopexploitanten moeten Nederlandse films meer tijd gunnen om ze te laten slagen."

Veel Nederlanders zijn volgens Van de Velde sceptisch over Nederlandse films en gaan die pas bekijken als ze worden aangespoord door bekenden. "Maar met de huidige digitalisering van de films kunnen bioscopen films snel uit de roulatie halen zonder daar zelf financieel onder te lijden." De digitale kopieën zijn goedkoper dan de analoge banden van weleer.

"Als een film in het eerste weekend niet scoort, worden ze uit de roulatie gehaald en dan maakt die mond-tot-mondreclame niet meer uit", gaat de regisseur van films als All Stars 2: Old Stars en In Oranje verder.

De regisseur werkt momenteel aan de slavernijfilm Hoe Duur Was de Suiker die in september in de bioscopen moet draaien.


"Bioscopen moeten Nederlandse films tijd gunnen" (Foto: Novum)

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 2

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1, vorig jaar werd de Mol door geen van beiden gevonden. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Martijn zal de afgelopen aflevering bespreken en René gaat dieper in op de verborgen aanwijzingen en hints. René's column is de dag na de aflevering te lezen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1
Interview: Elise de Ruijter (Mol seizoen 4)

Apple voorziet dat China zijn grootste markt wordt

De Chinese markt wordt voor Apple belangrijker dan die van de Verenigde Staten. Dat stelt de topman van Apple Tim Cook tegen een Chinees staatsmedium. "China is op dit moment onze op een na grootste markt en ik denk dat het onze grootste markt wordt. Ik geloof daar sterk in", stelde de topman in een interview tegen Xinhua.

In het interview werd niet aangegeven wanneer de topman denkt dat China belangrijker wordt dan de VS. Een woordvoerder van Apple gaf niet direct commentaar op het interview.

Apple zag zijn verkopen in China in 2011 verdubbelen ten opzichte van het voorgaande jaar. Sindsdien is de groei afgevlakt. iPhones en iPads zijn populair bij Chinezen met een hoog inkomen. De smartphonemarkt in China wordt echter gedomineerd door telefoons die draaien op het Android-besturingssysteem van concurrent Google.

De topman was in Beijing om onder meer met managers van China Unicom te spreken. Het staatsbedrijf is het eerste telecombedrijf in China dat de iPhone ondersteunt. Apple heeft zelf elf verkooppunten op het vasteland van China. Ook onafhankelijke winkels verkopen producten van Apple.

China's grootste telecombedrijf China Mobile kon niet direct reageren of het met Apple in gesprek is om ook de iPhone te steunen. Volgens een woordvoerder zijn er miljoenen klanten die simlockvrije iPhones uit het buitenland hebben meegenomen en daarmee bellen. Als China Mobile de iPhone gaat promoten onder zijn zevenhonderd miljoen abonnees, dan kan dat een grote stimulans zijn voor de verkoop van Apple-telefoons.

Cook reageerde tegen Xinhua ook op de kritiek op de lonen en werkomstandigheden bij Foxconn, het bedrijf dat Apple-producten maakt in grote fabrieken in China. Volgens de topman handhaaft het bedrijf strikte regels voor zijn toeleveranciers. "Wij geven veel om arbeiders die een Apple-product vasthouden. Of zij het nou produceren, verkopen, of op de marketingafdeling werken. Wij houden onszelf aan hoge standaarden", stelde Cook tegen Xinhua.

Volgens Xinhua reageerde de topman niet op geruchten dat Apple een goedkope iPhone ontwikkelt voor opkomende landen zoals China.

PC-markt kromp ook tijdens feestdagen

Voor het eerst in 5 jaar tijd is de pc-markt op jaarbasis gekrompen in het cruciale vierde kwartaal. Dat bleek vrijdag uit cijfers van marktonderzoeker IDC. De concurrentie van tabletcomputers en smartphones blijft de vraag naar notebook- en desktopcomputers ondermijnen.

De krimp bedroeg 6,4 procent tot een totaal van 89,8 miljoen stuks. Daarmee is de afname groter dan IDC had verwacht. De hoop was dat de lancering van Windows 8 in oktober een grotere positieve impuls zou geven. Het vierde kwartaal is vanwege de feestdagen altijd een belangrijke periode voor computerfabrikanten.

HP behield met een geschat marktaandeel van 16,7 procent de koppositie op de pc-markt, ondanks een krimp van 0,6 procent op jaarbasis in de verkopen. Lenovo, de nummer 2, wist zijn verkopen met 8 procent te laten groeien en kwam daarmee op een marktaandeel van 15,7 procent. Dell en Acer waren de grootste verliezers met een krimp van ruim 20 procent in hun verkopen.

Man met grote lul wanhopig

Een man uit Maleisië is kennelijk erg wanhopig. Hij belt te pas en te onpas mensen op om te vragen of ze seks met hem willen. Als 'verkoopargument' geeft hij aan over een enorme paarsgepunte lans te beschikken.

Ene Wong wordt sinds vorige week lastiggevallen door de onbekende man. Deze is echt een volhouder, want ze heeft al talloze telefoontjes en sms'jes ontvangen. "Hij bleef maar opscheppen over zijn grote jongeheer en vroeg me of ik seks met hem wilde", klaagt de 51-jarige vrouw.

De beste man is zelfs zo wanhopig, dat hij niet alleen een voorkeur heeft voor vrouwen. Zo is ene John eind vorig jaar al meer dan honderd keer gebeld door dezelfde persoon. Toen de 19-jarige verkoper aan de beller vroeg hoe hij aan zijn nummer kwam, antwoordde laatstgenoemde: "Het spel is begonnen." Hierna hing hij op.

De slachtoffers hebben inmiddels aangifte gedaan bij de politie. De grootgeschapen man blijft echter stug doorgaan met mensen lastigvallen.

De Jongh ploegleider bij Saxo Bank

Steven de Jongh wordt ploegleider bij de Deense wielerploeg Saxo Bank-Tinkoff. Dat meldt de formatie van de Spaanse renner Alberto Contador op zijn website. De Nederlandse oud-renner moest in oktober vertrekken bij Sky, nadat hij had toegegeven doping te hebben gebruikt tijdens zijn actieve carrière.

"Begin januari had ik enkele gesprekken met teammanager Bjarne Riis en dat resulteerde in een aanbieding", laat de 39-jarige De Jongh weten. "Ik kijk uit naar dit nieuwe hoofdstuk in mijn loopbaan als ploegleider en ben dankbaar voor het vertrouwen van het team."

De Noord-Hollander was drie jaar werkzaam als ploegleider bij Sky. Hij gebruikte in 1998, 1999 en 2000 meerdere keren epo, toen hij voor TVM en Rabobank reed.

Moorddadige start van het jaar

De eerste maand van het jaar kent een stuk meer moorden en gevallen van doodslag dan gebruikelijk. De maand is nog niet halverwege, maar er is al meer gemoord dan de afgelopen jaren in de hele maand, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De afgelopen twee dagen werden vijf moorden gepleegd, waarmee de teller van deze maand uitkomt op twaalf. Het gemiddelde in de januari's van 2007 tot en met 2011 is 10,4 over de hele maand. Over 2012 zijn nog geen cijfers beschikbaar.

Dit wil overigens niet zeggen dat er in Nederland steeds meer gemoord wordt. Het aantal moorden vertoont over de afgelopen jaren een dalende lijn. Tot 2004 lag het aantal ieder jaar ruim boven de tweehonderd, maar sindsdien is het met golven naar boven en beneden langzaam verder gezakt. Het gemiddelde van 2007 tot en met 2011 is 168 moorden per jaar.

In de zaak van de 33-jarige vrouw uit Amsterdam die woensdagnacht op een fietspad langs de Molenkade in Duivendrecht werd gevonden, zegt de politie dringend op zoek te zijn naar vier getuigen. Een andere getuige zegt namelijk dat hij rond het tijdstip dat de vrouw werd gevonden twee jonge mannen en twee jonge vrouwen langs de vindplaats heeft zien lopen. In de zaak is een 27-jarige man uit Amsterdam aangehouden. Het motief ligt volgens de politie in de relationele sfeer.

Een slachtoffer dat donderdagochtend langs de Ringbaan-Oost in Weert werd gevonden, blijkt een 43-jarige man uit die plaats te zijn. De politie zoekt in deze zaak nog naar een fietser die andere mensen op het lichaam wees en vervolgens wegfietste. Het slachtoffer heeft hooguit enkele dagen op de vindplek gelegen.

'Kleine keizers' China te beschermd opgevoed

Ze worden 'kleine keizers' genoemd - de kinderen die in China zijn geboren onder de wet die gezinnen in de steden verbiedt meer dan één kind voort te brengen. Ze groeien op als het middelpunt van de aandacht van hun ouders. Hoe gaan zij daar mee om? Wat betekent het voor de Chinese samenleving als generaties kinderen op deze manier worden opgevoed?

Eerder zijn al zorgen uitgesproken over het Chinese éénkindbeleid. Nu worden deze zorgen geschraagd door onderzoek dat uitwijst dat deze kinderen wantrouwiger, minder competitief en pessimistischer zijn. Ook zouden ze minder plichtsgetrouw zijn en risico's proberen te vermijden.

Het éénkindbeleid heeft grote gevolgen voor de Chinese maatschappij, zeggen de wetenschappers die het onderzoek verrichtten. Op de arbeidsmarkt zal minder risico worden genomen en er zullen mogelijk ook minder ondernemers zijn, waarschuwen zij.

"Vertrouwen is heel belangrijk, niet alleen in de sociale omgang, maar ook bij zakelijke onderhandelingen, de samenwerking met collega's, de onderhandelingen tussen bedrijven", zegt Lisa Cameron, een van de onderzoekers. "Als er minder vertrouwen is, maakt dat dit soort onderhandelingen en de omgang een stuk moeilijker."

China introduceerde het strenge gezinsbeleid in 1979, om de sterk groeiende bevolking in toom te houden. Het beleid staat de meeste gezinnen in de steden niet meer dan één kind toe.

Cameron, van de Monash Universiteit in Australië, en haar collega-onderzoekers publiceerden hun werk vrijdag op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Science. In een kanttekening zeggen zij dat hun bevindingen niet hoeven te gelden voor kinderen die geboren zijn buiten het terrein dat zij onderzochten: het moderne, stedelijke China.

De onderzoekers volgden 421 mannen en vrouwen uit Beijing die in een tijdsbestek van acht jaar voor en na de invoering van het éénkindbeleid in 1979 zijn geboren. Van de deelnemers die in 1975 zijn geboren is 27 procent het enige kind in het gezin. Van de deelnemers uit 1980 is dat 82 procent. Drie jaar later was dat gestegen tot 91 procent. Over het geheel genomen zijn de deelnemers hoger opgeleid dan de gemiddelde bevolking van Beijing, maar verder is de groep representatief, aldus de onderzoekers.

De proefpersonen werden onderworpen aan tests om de mate van hun altruïsme, vertrouwen, betrouwbaarheid, hun bereidheid tot het nemen van risico's en hun geldingsdrang te meten. Ook werden karakterschetsen gemaakt. De leeftijd van de deelnemers en hun mening over de ideologische veranderingen in China leken niet van invloed te zijn op de resultaten, zei Cameron.

De bevindingen zijn geen verrassing, zegt Zou Hong van de School voor Psychologie van de Normaal Universiteit van Beijing, die zelf niet deelnam aan het onderzoek.

"Een enig kind in een Chinees gezin wordt met liefde overladen, krijgt bijna alles wat zijn hartje begeert en hoeft daar thuis geen concurrentie voor te voeren", aldus Zou. "Als deze kinderen eenmaal de maatschappij betreden, zijn ze niet meer anders dan anderen. Omdat ze beschermend zijn opgevoed voelen ze zich verloren en tonen ze minder concurrentievermogen."

Ouders met maar één kind zijn volgens Zou overbezorgd, bijvoorbeeld bij ziekte. Dat gevoel wordt overgedragen op de kinderen en maakt hen ook gevoeliger en nerveus, zegt ze.

De Chinese regering zegt door het éénkindbeleid honderden miljoenen geboortes te hebben voorkomen, waardoor talloze gezinnen de armoede zijn ontstegen. Maar de strikte beperkingen hebben ook geleid tot gedwongen abortussen en sterilisaties, ook al zijn dergelijke ingrepen illegaal. Echtparen die zich niet aan de regels houden kunnen zware boetes krijgen, hun land kan worden afgepakt en ze kunnen hun baan verliezen.

Vorig jaar drong een denktank er bij de regering op aan het beleid langzaamaan vaarwel te zeggen en gezinnen tegen 2015 weer toe te staan twee kinderen te krijgen. Volgens deze denktank heeft het beleid geleid tot 'enorme politieke en sociale kosten' en op de lange termijn op een verstoord evenwicht tussen het aandeel mannen en vrouwen in de maatschappij. Sommige ouders besloten tot abortus van de foetus of zelfs de moord op hun kind als duidelijk werd dat het een meisje zou worden of was. In China wordt in veel gezinnen van oudsher de voorkeur gegeven aan een zoon.


'Kleine keizers' China te beschermd opgevoed (Foto: Novum)

Krijtbord blogger

Alfred J. Sirleaf is een journalist in Monrovia in Liberia en is van mening dat iedereen toegang zou moeten hebben tot nieuws en informatie. Het land is echter zo arm dat de meeste mensen geen geld hebben om kranten te kopen, of toegang hebben tot elektronische informatie. In 2000 startte Alfred daarom 'The Daily Talk'. In een kiosk met krijtborden schrijft hij iedere dag het belangrijkste nationale en internationale nieuws. Nadat hij kritiek plaatste op de regering werd zijn kiosk door soldaten met de grond gelijk gemaakt en werd Alfred tijdelijk gevangen gezet. Vlak voor de verkiezingen van 2005 hielp de bevolking hem echter zijn kiosk weer op te bouwen. Sindsdien brengt hij weer dagelijks het nieuws. Alfreds kiosk draait volledig op giften. 

daily talk 

Kick-Ass-acteur neemt het op tegen Godzilla

Aaron-Taylor Johnson is de eerste keus voor de hoofdrol in de nieuwste verfilming van Godzilla. De acteur staat bovenaan de verlanglijst van producent Legendary Pictures, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De 22-jarige Brit brak in 2010 definitief door met de superheldenpersiflage Kick-Ass en was onlangs te zien in Savages van Oliver Stone. Hij keert hij terug in Kick-Ass 2: Balls to the Wall, dat in juli verschijnt.

Godzilla, ditmaal van de Britse visuele effectenmaker en regisseur Gareth Edwards, gaat uiteraard weer over de gemuteerde reuzenhagedis die een grote stad terroriseert. De productie gaat in maart van start. De film verschijnt volgend jaar mei in de Nederlandse bioscoop.


Kick-Ass-acteur neemt het op tegen Godzilla (Foto: Novum)

Snoop Lion wil graag rol in Bollywood-film

Snoop Lion zou dolgraag gevraagd worden voor een rol in een Indiase film. De rapper gaf tijdens een persconferentie in Mumbai ter gelegenheid van zijn Indiase concerttoer aan dat elke Bollywood-regisseur hem mag bellen.

"Elke Bollywood-acteur of -regisseur die me graag in zijn film wil hebben, bel me op!", zei Snoop. Snoop werkte in 2008 al mee aan de Indiase actiekomedie Singh is Kinng, waarvoor hij de titelsong schreef en zong.

De rapper wilde vorig jaar vanwege zijn Jamaicaanse project als reggaeartiest graag Snoop Lion worden genoemd. Blijkbaar heeft nu ook India hem weten te bekoren.


Snoop Dogg wil graag rol in Bollywood-film (Foto: Novum)

Weg met de cookiemeldingen!

Omdat de cookiewet compleet nutteloos, irritant en vervelend is voor iedereen, en omdat iedereen nu ongevraagd honderdmiljoenmiljard keer per dag een melding krijgt die men moet accepteren was er een grote vraag naar iets dat de meldingen als sneeuw voor de zon deed verdwijnen. Die oplossing is er nu in de vorm van een browserplugin, die voor Google Chrome en Mozilla Firefox beschikbaar is gekomen.

Sinds de invoering van de monstreuze wet, die lijkt te zijn opgesteld door complete digibeten, is het aantal klachten over cookiemeldingen niet van de lucht. Helaas voor de mensen die klagen; de cookiemeldingen zijn een wettelijk verplicht kwaad waaraan elke website zich moet conformeren. Dat heeft Den Haag immers in al haar onwetendheid zo besloten, en de OPTA kan en zal grote boetes uit gaan delen aan websites die zich niet aan deze wet houden.

Wil je van de melding verlost zijn? Installeer dan de cookiesOK plugin en je accepteert automatisch de cookies die websites willen plaatsen. Je kunt daarnaast natuurlijk zelf, zoals altijd, de cookies alsnog blokkeren in je browser. Iets dat met de nieuwe wet niet langer mogelijk was.

De plugin houdt lokaal op je pc een database bij met sites waar de cookiemelding voor komt en klikt op die sites automatisch op de OK knop. In een eerdere versie werd nog contact gelegd met een externe server, maar dat is nu optioneel en standaard uitgeschakeld, waarmee eerdere privacybezwaren van de baan zijn.

Chrome versie van de plugin  |  Firefox versie van de plugin

Surf ze!

Critics' Choice Awards voor Argo en Silver Linings Playbook

Bradley Cooper en Jennifer Lawrence hebben Critics' Choice Awards gewonnen voor hun rollen in de komedie Silver Linings Playbook. De film won ook de prijs voor beste komedie en beste ensemble. Ben Affleck won donderdagavond in Hollywood de twee belangrijkste prijzen voor beste film en beste regisseur voor zijn politieke drama Argo.

Argo werd donderdag genomineerd voor zeven Oscars, maar Affleck werd overgeslagen in de categorie beste regie. Affleck maakte er tijdens de uitreiking van de Critics' Choice Awards een grapje over door de Academy Awards te bedanken.

Daniel Day-Lewis ging donderdagavond naar huis met de prijs voor beste acteur voor zijn rol in het drama Lincoln. Jessica Chastain won de Critics' Choice Award voor haar rol in het Bin Laden-drama Zero Dark Thirty.

Philip Seymour Hoffman nam een beeldje mee naar huis voor zijn bijrol in The Master en Anne Hathaway viel in de prijzen voor haar bijrol in de muziekfilm Les Misérables. Quentin Tarantino won de prijs voor zijn scenario van de western Django Unchained.

De Critics' Choice Awards werden voor de achttiende keer uitgereikt in Los Angeles door de Broadcast Film Critics Association.


Critics' Choice Awards voor Argo en Silver Linings (Foto: Novum)

The Walking Dead-shooter ook naar Wii U

Het schietspel The Walking Dead: Survival Instinct is in de maak voor de Wii U. Via het tablet van de spelcomputer kunnen gamers onder meer hun wapen beheren. De game, gebaseerd op de gelijknamige televisieserie, is vanaf 29 maart te koop voor de pc, Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U. Dat heeft uitgever Activision laten weten.

Het schietspel draait om de tijd voordat het eerste seizoen van de televisieserie begint. De broers Merle en Daryl Dixon moeten samen overleven in een poging Atlanta te bereiken. Hierbij komen spelers andere personages uit de televisiereeks tegen.

Vorige week lekten beelden van The Walking Dead: Surival Instinct uit. Op internetfora lieten gamers hun ongenoegen blijken over het spel. Zo zou het op grafisch gebied ondermaats zijn.


The Walking Dead ook naar Wii U

CD Projekt verwijst naar The Witcher 3

De Poolse gamestudio CD Projekt heeft gesuggereerd te werken aan The Witcher 3. Het bedrijf, dat vooral bekend is van de eerste twee delen van The Witcher, heeft in een verborgen boodschap gezegd 5 februari een nieuw spel binnen een bekende reeks te onthullen. De boodschap zat verstopt in de eerste video van het spel Cyberpunk 2077.

The Witcher 2 gooide hoge ogen bij recensenten. Wereldwijd scoort de game een 8,8 gemiddeld. Er zijn bijna twee miljoen exemplaren van het actieavontuur verkocht.

In de eerste beelden van Cyberpunk 2077, een rollenspel dat draait om een futuristische totalitaire maatschappij, wordt een cybernetische vrouw aan het team van de Psycho Squad toegevoegd. In de wereld van Cyberpunk 2077 is het normaal geworden dat mensen hun lichaam, voor goede en slechte doeleinden, aanpassen met technologische snufjes.


CD Projekt verwijst naar The Witcher 3

De grote kerstprijsvraag - de antwoorden

Eind 2012 is hij van start gegaan, begin 2013 is hij afgelopen, het evenement van het jaar: de kerstprijsvraag. Ook dit jaar hebben jullie bloed, zweet en andere lichaamsvloeistoffen gebruikt om de vragen te beantwoorden waarbij de één makkelijker was dan de ander.

Onze eigen Pheno heeft voor jullie alle antwoorden, logo's en gamepersonages verzameld en in één special gepropt. Deze special kun je hier lezen. Wij wensen verder alle deelnemers aan de veilingen een groot succes met het winnen van één van die coole prijzen.

Zlatan komt weg met landing op hoofd Lovren

Zlatan Ibrahimovic wordt door de Franse voetbalbond niet gestraft voor een overtreding op Olympique Lyon-verdediger Dejan Lovren (video). De aanvaller van Paris Saint-Germain ging half december tijdens een competitiewedstrijd tussen beide clubs op het hoofd van Lovren staan. Volgens de bond staat echter niet vast dat sprake was van opzet.

De 31-jarige Ibrahimovic had zelf al aangegeven dat het geen bewuste actie was, maar daar had Lyon geen boodschap aan. Volgens voorzitter Jean-Michel Aulas werd Lovren 'geslacht'. Omdat de arbitrage het incident was ontgaan, begon de tuchtcommissie een onderzoek.


Zlatan komt weg met landing op hoofd Lovren (Foto: Novum)

Vrouwen toch slechtere chauffeurs

Vrouwen met een rijbewijs kunnen nu voorgoed hun mond houden. Uit een Zwitsers onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwen daadwerkelijk slechter rijden dan mannen.

Uit een op woensdag gepubliceerd rapport van Suva, de Zwitserse evenknie van Veilig Verkeer Nederland, blijkt dat vrouwen 25 procent meer kans hebben om betrokken te raken bij een ongeluk. Als je bedenkt dat dames zo'n 40 procent minder kilometers afleggen dan mannen, wordt het verschil nog veel groter. Op basis van het aantal kilometers, trekt Suva de conclusie dat vrouwelijke bestuurders zelfs tweemaal zo vaak een auto-ongeluk krijgen.

De kans op een ongeval is het grootst tussen 7 en 8 uur 's ochtends. De Zwitserse verkeersorganisatie is geschokt door de cijfers, en zal zich in een volgende campagne richten op vrouwelijke chauffeurs.

Flessen met een draadje op station Wolvega

Een paar flessen met een draadje op het perron van station Wolvega hebben vrijdagochtend het treinverkeer verstoord. De politie zette het treinstation en directe omgeving af na een melding over een verdacht pakketje.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft met een op afstand bestuurbaar wagentje het pakketje flessen onderzocht. Ook is een medewerker in een bompak ingezet, maakte de politie bekend. Het pakketje staat naast een kaartjesautomaat.

Voordat het sein veilig kan worden gegeven, bekijkt de EOD eerst wat er in de flessen zit.

Naar verwachting rijden er tot 13.00 uur geen treinen langs Wolvega. De treinen op het traject gaan niet verder dan Steenwijk of Heerenveen. Vanaf die plaatsen rijden bussen. Voor reizigers die in Wolvega willen opstappen, staan in de buurt van het station eveneens bussen gereed.

Het treinverkeer van en naar Leeuwarden heeft vrijdag ook te kampen met een verstoring op het traject Zwolle-Meppel. Bij Nieuwleusen kwam een auto onder een trein . De bestuurder is overleden.

Flessen met een draadje op station Wolvega
Flessen met een draadje op station Wolvega (Foto: ANP)

Vrouw langer vast voor ombrengen zoontje

De 33-jarige vrouw die eind december met haar twee kinderen een sloot in het Drentse Stuifzand inreed, blijft voorlopig vastzitten. De raadkamer van de rechtbank in Assen heeft haar voorarrest met negentig dagen verlengd. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De vrouw uit Spier wordt verdacht van moord en poging tot moord op haar kinderen van 2 en 7 jaar. Ze reed op 23 december in verwarde toestand het water in op de Diepweg. De vrouw en haar 7-jarige dochter konden zelf uit de auto klimmen. Het jongetje redde het niet. Na sectie bleek dat hij al voor het ongeluk door verstikking of verwurging om het leven was gebracht. Hulpverleners probeerden hem nog te reanimeren maar dat mocht niet baten.

Taxichauffeur opgepakt voor mishandelen passagier

De politie heeft een 23-jarige taxichauffeur aangehouden die in november een vrouwelijke passagier bewusteloos zou hebben geslagen. De vrouw had niet genoeg geld op zak waarna de man haar sloeg en uit zijn taxi gooide. Het slachtoffer werd even later gewond op straat gevonden.

Het 29-jarige slachtoffer was in Amersfoort op stap geweest en wilde rond 01.15 uur met de taxi naar haar woonplaats Utrecht. Eenmaal daar kwam ze erachter dat ze de overeengekomen ritprijs niet op zak had. Een voorbijganger vond de vrouw later bewusteloos op de Balijelaan. Ze had onder meer een hoofdwond en een gebroken kaak opgelopen.

De verdachte werd maandag opgepakt en is donderdag voorgeleid. De rechter-commissaris verlengde zijn voorarrest met veertien dagen.

Ludieke actie om vol Thialf te bewerkstelligen

Vanavond begint in het Heerenveense Thialf het Europees Kampioenschap Allround schaatsen. De organisatie van dit evenement probeert op dit moment de laatste plaatsen voor dit evenement te slijten. Voor vanavond en zondag zijn nog kaarten te krijgen. 

Mocht je als Fries in een Friese outfit aan de kassa's van de Heerenveense schaatstempel verschijnen dan krijg je vijftig procent korting op de toegangsprijs voor de wedstrijden van vrijdagavond.  "We vechten als organisatie altijd tegen het 'fabeltje' dat velen in Nederland denken dat een groot schaatstoernooi in Thialf per definitie altijd is uitverkocht en daarom niet de moeite nemen om dat nog even te checken", aldus Dennis Schomaker, manager evenementen bij de KNSB. 

Ook rallyrijder Van Loon uit Dakar

De Dakar Rally is in de zesde etappe op donderdag nog een ervaren Nederlandse rallyrijder kwijtgeraakt. Erik van Loon ging evenals trucker Hans Stacey in de zware woestijnproef door de Chileense woestijn over de kop en moest de strijd staken.

Van Loon, oud-Nederlands kampioen rallyrijden, eindigde vorig jaar als 16e en reed in 2011 naar zijn beste klassering bij de auto's, de 11e plaats.

De autocoureur ging in de fout bij het passeren van een zandduin. "Ik sprong er zo vanaf en landde op de neus. De auto is vier keer gerold en kwam met een ontzettende klap op de wielen neer. Alles was kapot. Nog geen minuut laten klapte Hans Stacey 20 meter naast ons op zijn dak", aldus de vleeshandelaar uit Eersel, die ongedeerd bleef, evenals zijn navigator Marc Wams.

Radwanska laat Cibulkova kansloos in Sydney

Agniezka Radwanska heeft haar tweede toernooizege in het nog prille jaar behaald. De Poolse won haar negende partij op rij en won in de finale van het WTA-toernooi van Sydney met tweemaal 6-0 van de Slowaakse Dominika Cibulkova.

Cibulkova liet veel missers noteren en merkte dat de Poolse goed in vorm was. Radwanska liet bijna geen bal gaan en klaarde de klus binnen het uur. 

Capcom werkt aan Capcom Arcade Cabinet

Famitsu Magazine heeft bekendgemaakt dat Capcom werkt aan Capcom Arcade Cabinet: Retro Game Collection ter eren van Capcom’s 30ste verjaardag. Het zou gaan om een collectie van oude arcadegames uit de jaren ’80 die geport worden naar de PlayStation 3 en Xbox 360.

Volgens Kenji Katoaka gaat CAC zich focussen op de onaangepaste klassiekers uit het verleden van Capcom.  “De meeste ports van NES-games  veranderen teveel als deze geport worden naar een andere platform. Om het originele gevoel te behouden, hebben we zelfs de fouten van de games erin laten zitten”, aldus de ontwikkelaar Kataoka. Maar toch stopt Kataoka de mogelijkheid om de moeilijkheidsgraad van de spellen aan te passen, want sommige spellen waren toentertijd erg moeilijk.

De collectie kan gekocht worden in de PlayStation Network Store en Xbox Live Marketplace. Om ons lekker te maken zal Black Tiger (Of Black Dragon in het verre oosten) als demo beschikbaar zijn. Op 7 februari wordt de volledige lijst bekend gemaakt. Wel heeft Capcom een teaser uitgebracht, dus als je games herkent, post het dan in de comments!

Capcom Arcade Cabinet

Crash Bandicoot moest naar DS komen

Er is een video uitgebracht met demobeelden van een Crash Bandicoot-spel dat nooit is uitgekomen. De beelden zijn van een spel dat Crash Landed had gaan heten en dat door Renegade Kid in ontwikkeld werd voor Nintendo DS in opdracht van Activision.

Volgens de website Nintento World Report komen de beelden van een bron die heel dicht bij Activision staat. Crash Landed zou in 2008 en 2009 in ontwikkeling zijn geweest, maar uiteindelijk zijn afgeblazen. Wie weet gaan we de Tasmaanse Duivel ooit nog op DS of 3DS zien verschijnen.

Wüst: "Maak het allrounden olympisch"

Ireen Wüst heeft in een open brief naar ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta een opgroep gedaan om het allrounden olympisch te maken. De schaatster publiceerde de brief in haar column in de Telegraaf

"In Nederland is het nog steeds ontzettend populair, gelukkig, maar internationaal verkeert de sport in zwaar weer. Dat is doodzonde, maar de oplossing is binnen handbereik. Maak het allrounden olympisch! Waar een wil is, is een weg. Ik weet dat ik namens veel schaatsers spreek, dus hopelijk neemt u mijn brief serieus", aldus de schaatsster van TVM. 

Ook wil Wüst dat het EK-allround twee dagen duurt in plaats van drie, zoals dit weekend in Heerenveen het geval is. "De strijd over vier afstanden in een tijdsbestek van slechts twee dagen, dat is de kern van de sport en maakt het allrounden zo mooi. Bij Ajax-PSV, of voor uw beeldvorming AS Roma-Inter, wordt toch ook niet de eerste helft op zaterdag gespeeld en de tweede op zondag?"

Wüst wil in eigen huis haar tweede Europese allroundtitel winnen. Vorig jaar in Budapest moest ze genoegen nemen met een derde plaats. De titel ging toen naar Martina Sáblíková en Claudia Pechstein werd tweede. 

City contracteert tv-kok Jamie Oliver

Jamie Oliver zal de komende vijf seizoenen uitkomen voor Manchester City. De Britse topkok heeft hiertoe gisteren een contract getekend bij de club die uitkomt in de Engelse Premier League.

Supporters hoeven niet bang te zijn dat Oliver een plaats krijgt in het eerste elftal van de club uit Manchester. De Britse tv-kok heeft namelijk zijn krabbel gezet onder een contract dat er voor gaat zorgen dat hij de komende vijf jaar verantwoordelijk is voor de maaltijden in het Etihad Stadium.

Of de 37-jarige kok, die bekend staat om zijn gezonde gerechten, de 'fish and chips' uit het assortiment haalt is op dit moment nog niet bekend.

Minecraft verkocht in 2012 beter op XBLA

Dat de Xbox Live Arcade-versie van het populaire Minecraft een schot in de pixelige roos was van Microsoft is al langer bekend. Wat echter nog meer opvalt is dat in 2012, de XBLA-versie zelfs beter is verkocht dat de pc-versie.

Met een totaal aantal van iets meer dan 5 miljoen op XBLA tegen over ruim 4.1 miljoen op de pc. Blijkt weer eens hoe populair Minecraft op de console van Microsoft is. Als we naar de totale verkopen kijken inclusief die van Minecraft: Pocket Edition, die op ongeveer 5,9 miljoen uitkomen. Dan kun je met een totaal aantal van 15 miljoen, toch wel spreken van een succesvol jaar.

Minecraft sunny

Verbeek: "Ik verwacht geen aankoop"

Nu sc Heerenveen-verdediger Jeffrey Gouweleeuw voorlopig niet naar Alkmaar gaat, rekent Gertjan Verbeek er niet langer op dat hij een aanwinst kan presenteren dit transferwindow.

"Daar ben ik niet teleurgesteld over, want ik heb geen aankopen nodig", aldus Verbeek. "Tussentijdse versterkingen zie ik altijd in het verlengende van het volgende seizoen."

Nick Viergever wil bij AZ niet bijtekenen dus wordt er in Alkmaar vanuit gegaan dat hij komende zomer zal vertrekken. "Het voordeel van Jeffrey nu halen was dat hij een half jaar eerder de groep, staf en club kon leren kennen."

Vrouwen debuteren in Tiger Woods-golfspel

Het golfspel Tiger Woods PGA Tour 14 is het eerste spel in de langlopende serie waarin vrouwen een rol spelen. De PGA Tour voor vrouwen is een op zichzelf staande spelkeuze waarbij gamers verschillende toernooien kunnen spelen, exclusief voor vrouwen. Dat heeft uitgever Electronic Arts bekendgemaakt.

In Tiger Woods PGA Tour 14 wordt een taboe binnen de EA Sports-producten verbroken, al waren vrouwen wel speelbaar in Grand Slam Tennis. Het is de eerste keer dat Electronic Arts luistert naar kritiek op zijn sportspellen. In het najaar gaf gameontwikkelaar David Rutter aan wel oren te hebben naar vrouwenvoetbal in een van de volgende delen in de FIFA-reeks.

Naast de gebruikelijke mogelijkheden om carrières en toernooien te spelen, wordt de spelkeuze Legends of the Majors in het golfspel verwerkt. Dat betekent dat spelers toernooien uit de jaren dertig tot aan het heden kunnen herleven, inclusief de helden van toen.

Tiger Woods PGA Tour 14 is in de maak voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Het spel is vanaf 28 maart verkrijgbaar.


Vrouwen debuteren in Tiger Woods-golfspel

'Moord na groepsverkrachting India gepland'

De mannen die een 23-jarige studente in India vorige maand bruut hebben verkracht, hadden van tevoren een plan gesmeed om een vrouw op te sporen 'met de bedoeling haar te doden'. Dat staat in een politierapport, dat persbureau Reuters heeft ingezien.

Op 16 december kwamen vijf mannen en een tiener bijeen voor een etentje in een woning in een sloppenwijk in het zuiden van Delhi. Daar kwamen ze met het idee een vrouw te verkrachten. Vervolgens stapten ze in het busje van een van de mannen en stuitten ze terwijl ze rondreden op een studente die met een vriend naar de film was geweest.

De studente stierf circa 2 weken na het seksueel geweld.

Ferrer zege verwijderd van titelprolongatie

David Ferrer heeft de finale van het ATP-toernooi in Auckland bereikt. De als eerste geplaatste Spanjaard was vrijdag overtuigend met 6-2 en 6-1 te sterk voor de Fransman Gaël Monfils. De partij nam slechts vijftig minuten in beslag. De 30-jarige Ferrer won in 2007, 2011 en 2012 al de titel in de Nieuw-Zeelandse stad.

In de eindstrijd neemt Ferrer het op tegen Philipp Kohlschreiber. De Duitser, de nummer twee van de plaatsingslijst, was de Amerikaan Sam Querrey (4) de baas met 6-4 en 7-6 (2).

Bernard Tomic plaatste zich voor eigen publiek voor de finale in Sydney. De 20-jarige Australiër sloeg zich met 7-6 (10) en 6-4 langs de als derde geplaatste Andreas Seppi uit Italië. Alleen Kevin Anderson kan hem nog van de titel afhouden. De Zuid-Afrikaan rekende met 3-6, 6-4 en 7-6 (8) af met de Fransman Julien Benneteau.


Ferrer zege verwijderd van titelprolongatie (Foto: Novum)

Kramer kan record Ritsma evenaren

Komend weekend kan Sven Kramer tijdens het Europees kampioenschap allround het record van zes titels van Rintje Ritsma evenaren. Kramer is zeker na het behalen van de nationale allroundtitel topfavoriet.

In 1994 pakte Ritsma zijn eerste Europese titel in Hamar door Johan Olav Koss in eigen huis voor te blijven over vier afstanden. Titelverdediger Falco Zandstra werd derde. De twee jaar daarna wist Ritsma zijn titel met verve te verdedigen voor eigen publiek in Heerenveen. In 1996 greep Ritsma de titel zelfs zonder één afstand te winnen. Een jaar later moest de Beer uit Lemmer zijn meerdere erkennen in provinciegenoot Ids Postma.

In 1998 greep Ritsma op het buitenijs van Helsinki weer de macht door de Italiaan Roberto Sighel ruim drie punten voor te blijven. Dit was de grootste voorsprong waarmee hij ooit de Europese titel greep. Het jaar erop stonden wederom dezelfde schaatsers op de hoogste twee plekken. Ritsma legde in Heerenveen beslag op de vijfde EK-titel. In 2000 maakte de schaatser uit Lemmer de cirkel rond door in Hamar zijn zesde en laatste Europese allroundtitel te behalen.

Het Kramertijdperk begon in 2007. Dat jaar won de Fries zijn eerste Europese titel in Collalbo voor Enrico Fabris. De Italiaan was samen met Håvard Bøkko de voornaamste tegenstrever van de Nederlander in de daaropvolgende jaren. Ze konden Kramer in 2008, 2009 en 2010 echter niet van de titel houden. In 2011 was Sven the Man afwezig door een blessure. Vorig jaar maakte hij zijn rentree compleet met zijn vijfde Europese titel.

Dit weekend kan Kramer dus het record van zes titels van Ritsma evenaren. Als dat gelukt is lonkt het volgende record van Ritsma. De Beer uit Lemmer stond namelijk tienmaal op het podium tijdens het EK allround, Kramer pas zeven keer.

Rintje Ritsma tijdens het EK allround
Rintje Ritsma tijdens het EK allround (foto: Pro Shots)

Nys start toch in Belgisch Kampioenschap

Sven Nys al komende zondag toch zijn titel gaan verdedigen bij het Belgisch Kampioenschap veldrijden. De renner heeft dit vrijdag via twitter laten weten. Nys werd vorige week in de voorbereiding op de wereldbekerwedstrijd in Rome ziek. Hij deed mee, maar beleefde een slechte dag.

"Zondag start ik in Mol. Verwacht geen wonder, Rome was daarom veel te slecht", aldus Nys op Twitter.

Blind mag niet tussentijds vertrekken

Daley Blind zal het seizoen afmaken bij zijn huidige club, Ajax. De linksback heeft een aflopend contract bij de Amsterdammers, maar een tussentijds vertrek zit er niet in voor de zoon van Danny Blind. De Amsterdammers willen na de winterstop om de tafel met de verdediger.

"Het is in elk geval goed om te horen dat de club me in de winterstop niet kwijt wil", reageerde Blind. Afgelopen zomer kreeg Ajax al de kans om de verdedediger te verkopen aan Aston Villa maar ook toen besloten de hoofdstedelingen niet over te gaan tot verkoop. "Uiteindelijk heeft dat goed uitgepakt, want ik heb mijn kans gepakt en een basisplek veroverd."

Blind laat zich niet uit over de toekomst bij Ajax. "Daar houd ik me niet mee bezig. Dat doet de buitenwacht wel." De verdediger heeft niet te klagen over interesse. Hij staat namelijk ook in de belangstelling van Atlético Madrid en Everton.

Game drie uur langer op de Wii U met de Power Pak

Het is geen geheim dat de batterijduur van de Wii U-Gamepad niet heel erg lang is. Daarom komt Nyko vanaf volgende maand met de Nyko Power Pak, die de batterijduur van je Gamepad verdrievoudigt.

Het nadeel van de Power Pak is wel dat je de oorspronkelijke batterij van de Wii U-Gamepad eruit moet halen. Mensen die liever niet sleutelen aan hun Gamepad, kunnen ook de eerder gemelde UBoost kopen. Dit apparaat kun je simpel achterop je Gamepad klikken.

Beide batterijen zullen voorlopig alleen verkrijgbaar zijn in de Verenigde Staten, voor 24,99 dollar. Er is nog geen Europese releasedatum bekend, maar aangezien accessoires van Nyko hier ook gewoon verkrijgbaar zijn is het waarschijnlijk een kwestie van tijd.


Nyko power pack

Doden door aardverschuiving in China

In een dorp in Zuid-China zijn vrijdag door een aardverschuiving minstens zestien doden gevallen. Ruim veertig mensen worden vermist.

Onder de zestien dodelijke slachtoffers zijn zeven leden van één familie. Dit hebben de Chinese staatsmedia gemeld.

Getroffen is het dorp Zhaojiagou in het district Zhenxiong. Wat de aardverschuiving heeft veroorzaakt, bleef onvermeld. Het gebied wordt wel vaker door aardverschuivingen getroffen.

[AO] De Bakker uitgeschakeld in kwalificatie

Thiemo de Bakker is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het hoofdschema van de Australian Open. De 24-jarige Westlander ging in de tweede kwalificatieronde met 6-4, 6-1 onderuit tegen de Duitser Jan-Lennard Struff. Het is voor het tweede jaar op rij dat De Bakker zich niet weet te kwalificeren voor het grandslamtoernooi.

De afgelopen dagen kampte de nummer 129 van de wereldranglijst met rugklachten. Hij versloeg in de eerste kwalificatieronde nog wel Oleksandr Nedovyesov uit Oekraïne. Jesse Huta Galung, Matwé Middelkoop en Boy Westerhof werden direct uitgeschakeld.


De Bakker uitgeschakeld in kwalificatie (Foto: Novum)

Automobilist komt om bij aanrijding met trein

Tussen Zwolle en Meppel is een automobilist omgekomen toen zijn wagen op een spoorwegovergang door een passagierstrein werd geschept. De auto kwam vast te zitten onder de trein en daardoor kunnen op het traject voorlopig geen treinen rijden, zegt een woordvoerder van de NS.

De auto werd rond 07.30 uur aangereden. Wat er precies is gebeurd is niet bekend, wel is volgens de woordvoerder duidelijk dat de slagbomen van de overgang naar behoren werkten.

De passagiers van de trein zijn naar het achterste deel gebracht. "Er kunnen benzinedampen van de auto komen en daar willen we de mensen niet in de buurt hebben", legt een woordvoerder uit.

De passagiers worden opgehaald met bussen. Ook bij Meppel en Zwolle worden bussen ingezet.

Mali vraagt Frankrijk om hulp tegen rebellen

Mali heeft Frankrijk om hulp gevraagd bij de strijd tegen de moslimrebellen die steeds verder oprukken naar het zuiden van het land. Donderdag namen zij de centraal gelegen stad Konna in en zij rukken nu op naar het honderdduizend inwoners tellende Mopti.

Frankrijks ambassadeur bij de Verenigde Naties Gérard Araud zei na afloop van een spoedvergadering van de Veiligheidsraad dat dringend actie moet worden ondernomen.

De Malinese president Dioncounda Traoré heeft in een brief aan VN-chef Ban Ki-moon en aan de Franse president François Hollande duidelijk gemaakt dat hij hulp nodig heeft van Frankrijk, de oud-kolonisator van Mali, om het offensief van de rebellen tot staan te brengen.

Japan investeert miljarden in kwakkelende economie

De kersverse premier Shinzo Abe kondigde vrijdag maatregelen aan om de economie in Japan te stimuleren. De regering heeft een bedrag van meer dan twintig biljoen yen (170 miljard euro) uitgetrokken, dat een economische groei van twee procent moet realiseren. De financiële impuls moet eveneens 600 duizend nieuwe banen opleveren.

Het uit het slop trekken van de Japanse economie was een van de verkiezingsbeloftes van Shinzo Abe en zijn Liberaal Democratische Partij. De investering die hij nu doet, is onder meer bedoeld voor de wederopbouw van het land na de aardbeving en tsunami in 2011.

Brussel: Google misbruikt machtspositie

Google riskeert sancties als het bedrijf niet de manier verandert waarop het zoekresultaten presenteert in Europa. Volgens Europees commissaris Joaquin Almunia bevoordeelt de zoekmachinegigant eigen diensten zoals Google Maps en vergelijkingsdiensten ten opzichte van de concurrentie. Dat zei hij tegen de Britse zakenkrant Financial Times.

"Het onderzoek is nog bezig, maar ik ben bang dat ze hun dominante positie gebruiken", zei de commissaris die verantwoordelijk is voor mededinging. Brussel voert al enige tijd gesprekken met Google vanwege klachten van concurrenten over marktmisbruik.

Deze maand nog wordt een voorstel van Google verwacht om tegemoet te komen aan de Brusselse eisen. Almunia waarschuwt dat hij een formele aanklacht moet gaan indienen als dit voorstel niet voldoet.

Brussel: Google misbruikt machtspositie
Brussel: Google misbruikt machtspositie (Foto: ANP)

Ook Wilbert Gieske sliep met honderden dames

Na Jeroen Pauw en Jan des Bouvrie biecht ook acteur Wilbert Gieske op dat hij het bed met honderden vrouwen deelde. "Ik heb de dames niet geteld, maar het waren er veel. Meer dan tweehonderd", doet Gieske, vooral bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden, uit de doeken in het AD.

Gieske benadrukt dat hij het de laatste jaren rustiger aan doet. "Ik praat nu over de jaren zestig, want ik ben allang niet meer beschikbaar", vertelt de acteur, die in 2005 aan zijn tweede huwelijk begon. "Maar in die tijd ging je in de tram zitten, keek je elkaar aan en stapte de volgende halte uit. Een uur later liep je weer terug naar de tram."

Gieske moet bekennen dat hij soms heimwee heeft naar die tijd. "Seks had toen iets gezelligs. Het was allemaal lief en genieten. Vanzelfsprekender. Seks is nu zo'n ding. Je moet het zo vaak doen, het zus en zo beleven, passie voelen, het uitventen. Het lijkt wel een competitie."

Ervaringsdeskundige Gieske staat vanaf vrijdag op de planken met de voorstelling Seks Maakt Gelukkig. Daarin gaat hij de discussie aan met zijn publiek. Een paar tips voor stellen heeft Gieske wel. "Je moet seks organiseren, hoog op je prioriteitenlijst zetten. Zorgen voor quality time en zin maken. Want seks is de smeerolie van een duurzame relatie."

Daan en Emma ook in 2012 populairste kindernamen

Daan en Emma waren vorig jaar opnieuw de populairste kindernamen. Dat heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vrijdag bekendgemaakt. Van de 176 duizend geboren kinderen kregen net als in 2011 de meesten de naam Daan of Emma.

De naam Daan werd 864 keer bedacht door de ouders van in totaal ruim negentigduizend geboren jongens. Emma werd 680 keer gekozen van de bijna 86 duizend nieuwe meisjes. De top 3 wordt gecompleteerd door Bram en Sem bij de jongens en bij de meisjes Sophie en Julia.

Volgens de SVB heeft de naam Bram een verrassende opmars gemaakt van de zestiende plaats vorig jaar naar nummer twee. In de afgelopen tien jaar kwam Bram niet voor bij de populairste tien jongensnamen. Nieuw bij de top 20 zijn Noah en Max.

Bij de meisjes bepalen de namen Emma, Sophie en Julia al vier jaar de top 3. Nieuwkomers bij de bovenste twintig zijn Fenna en Mila.

De SVB publiceert elk jaar een overzicht van de meest populaire kindernamen. De bank keert ieder kwartaal de kinderbijslag uit en is daardoor op de hoogte van de namen van alle pasgeboren kinderen.


Daan en Emma ook in 2012 populairste kindernamen (Foto: Novum)

'Crisis leidt tot drukte bij huisarts'

Steeds meer mensen komen bij de huisarts en andere zorgverleners omdat ze klachten hebben die te maken hebben met de crisis. Dat blijkt uit een rondgang van Het Financieele Dagblad.

Mensen melden zich steeds vaker met klachten over psychische kwalen en stress. Ze voelen zich angstig, gespannen of depressief, slapen slecht en kampen met hoofdpijn of rugpijn. Als oorzaak geven ze op dat ze bang zijn hun baan te verliezen, ze hebben schulden of piekeren over de dalende huizenprijzen.

Precieze cijfers over de toestroom naar zorgverleners zijn volgens de krant niet voorhanden. Het eerste Nederlandse onderzoek naar (onder meer) het verband tussen economische malaise en psychische nood, waar het Trimbos-instituut mee bezig is, levert pas komend voorjaar resultaten op.

Batterij Nick Schilder weer opgeladen

Nick Schilder is met een opgeladen batterij aan het nieuwe jaar begonnen. De zanger moest eind november een stapje terug doen wegens verschijnselen van oververmoeidheid. "Ik heb de energie die ik kwijt was, weer helemaal terug", vertelt Nick aan het AD.

Toch moet Schilder, die geruchten over een burn-out tegensprak, bekennen dat hij nog niet helemaal de oude is. "Je zou kunnen zeggen dat het grootste gedeelte van mijn herstel er alweer op zit. De batterij die leeg was, is weer bijna vol. Maar ik houd mezelf nog wel iedere dag goed en bewust in de gaten."

Bang voor een nieuwe dip in 2013 is Nick niet. "Januari en februari zijn voor ons rustige maanden", vertelt de muzikale wederhelft van Simon Keizer. "Verder doen we dit jaar de volwassen The Voice niet meer. Alleen zijn de dagen die daardoor vrijkwamen alweer ingevuld met andere leuke projecten."

Schilder vertelt dat hij en Keizer dit jaar werken aan een vervolg van hun tv-programma The American Dream. "Het land waar we naartoe gaan, is nog niet bekend." Het Volendamse duo kondigde eind 2011 aan naar Japan te gaan, maar moest die reis in april uitstellen wegens ziekte van Schilder. Destijds lieten de twee weten in mei van dit jaar naar Azië af te reizen.

Exclusieve Tomb Raider-controller

Vanaf 5 maart ligt de nieuwe Tomb Raider in de winkels en in Amerika bereiden ze zich al voor om de game te spelen met een exclusieve Xbox 360 controller. Zoals je ziet is de controller niet zonder schrammetje uit de fabriek gekomen, net zo min als dat Lara Croft zonder enige viezigheid door haar avonturen wandelt. 

De controller kost in Amerika $60, inclusief een downloadcode waarmee je een extra speelbaar karakter krijgt in de multiplayer. Voorlopig is het voor ons nog even afwachten of de controller buiten Amerika komt. 

Controller Tomb Raider
Xbox 360 Controller Tomb Raider


Xbox 360 Controller Tomb Raider
Xbox 360 Controller Tomb Raider

Stacey alsnog uit Dakar

Hans Stacey moet de Dakar Rally toch verlaten. In het bivak van Calama werd zijn truck afgekeurd wegens een ontzette rolkooi. Dat maakte zijn Iveco-team in de nacht van donderdag op vrijdag bekend.

Stacey rolde in de zesde etappe met zijn vrachtwagen van een duin. De schade leek aanvankelijk te groot om door te kunnen, maar na een reparatie van ruim 2 uur kon de Nederlander toch zijn weg vervolgen. Hij finishte zelfs nog als 30e, maar in het bivak werd de truck afgekeurd. De rolkooi stond minimaal 5 centimeter uit het lood.

"Het is een flinke aderlating voor het team en vooral voor Hans zelf een erge teleurstelling", aldus teammanager Jan de Rooy. Stacey won woensdag de vijfde etappe. In het algemeen klassement stond hij vijfde, ruim 50 minuten achter teamgenoot Gerard de Rooy.

Stacey uit de Dakar Rally
Stacey uit de Dakar Rally (Foto: ANP)

[AO] Robin Haase loot Andy Murray

Robin Haase treft in zijn eerste partij op de Australian Open Andy Murray, de nummer 3 van de wereld. Collega Igor Sijsling staat in de eerste ronde tegenover Denis Istomin. Sijsling maakt zijn debuut in Melbourne.

Haase doet voor de vijfde opeenvolgende keer mee aan de Australian Open. De afgelopen twee jaar verloor hij van Andy Roddick. Haase staat tegen Murray een zware taak te wachten. De Schot won het afgelopen jaar de US Open en de gouden medaille op de Olympische Spelen van Londen.

Bij de vrouwen debuteert Kiki Bertens op de Australian Open. De 21-jarige Nederlandse speelt haar eerste wedstrijd tegen de Tsjechische Lucie Hradecka. Arantxa Rus komt voor het derde jaar op rij in actie in Melbourne. Ze lootte Irina-Camelia Begu uit Roemenië.

Snelwegen nog goed berijdbaar

De Nederlandse snelwegen zijn vrijdagochtend nog goed berijdbaar. De vorst van afgelopen nacht leidt alleen op lokale wegen tot gladheid, zegt een woordvoerder van de VerkeersInformatiedienst vrijdag.

De snelwegen zijn nog redelijk warm, waardoor ze nog niet opvriezen. "Voor de zekerheid is wel plaatselijk gestrooid", zegt de woordvoerder. De komende dagen zakt de temperatuur verder. "Dan verliezen de snelwegen hun warmte en kan het ook daar glad worden."

Het KNMI waarschuwt voor gladheid in de helft van de twaalf provincies. In Zeeland, Flevoland en de provincies ten noorden en oosten daarvan geldt code groen. In de overige provincies is code geel van kracht.,

Op vrijdagochtend is de ochtendspits meestal sowieso al rustig, op het hoogtepunt staat er meestal maximaal 75 kilometer file. Deze vrijdag wordt zo'n zestig kilometer verwacht.

Grote ongelukken die de spits kunnen verstoren zijn rond 06.30 uur nog niet gebeurd. Op de A28 staat wel een kleine file tussen Zwolle en Amersfoort. Daar is een auto achterop een vrachtwagen gereden. "Maar dat ongeluk is al bijna afgehandeld en zal verder geen problemen geven."


Snelwegen nog goed berijdbaar (Foto: Novum)

Pastoor ziet af van fotoplan kerkverlaters

Pastoor Harm Schilder uit Tilburg ziet af van zijn plan om foto's en namen van kerkverlaters op te hangen bij de ingang van zijn parochie. Dat heeft hij in een weblog aangekondigd nadat er eerder deze week nogal wat ophef was ontstaan over zijn voornemen.

"Het effect van mijn idee heb ik gewoon onderschat. Ik zie nu beter de riskante zijde van mijn plan om kerkverlaters in beeld te brengen", schrijft de pastoor. Met zijn actie wilde hij parochianen ertoe aanzetten te bidden voor geloofsgenoten die zich uit de kerk willen uitschrijven. Ook hoopte hij dat uittreders zouden kunnen worden overgehaald toch te blijven.

FOK! wat een weer...Het koude weer is begonnen

Goedemorgen! Gisteravond passeerde er een buienlijn van noord naar zuid over het land en dit was de grens met de koude lucht die ons voorlopig ook even niet meer zal gaan verlaten. Na alle warme dagen zal het behoorlijk wennen zijn als je nu naar buiten gaat, maar gelukkig zijn we het donkere weer van de laatste weken nu ook kwijtgeraakt.

De afgelopen nacht heeft het al gevroren en de komende nachten gaat het steeds een beetje harder vriezen. Vanmiddag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en perioden met zon en in het noorden en noordoosten zou er een enkele winterse bui kunnen gaan vallen, maar een sneeuwtapijt zal dit niet gaan opleveren. Langs de kust loopt de temperatuur nog op tot een graad of 3, terwijl het in het binnenland amper boven 0 komt.

De komende nachten verscherpt de vorst zich dus en dan denk ik dat het 's nachts op de meeste plaatsen 4 tot 7 graden gaat vriezen. Ook overdag lijkt het kwik op de meeste plaatsen niet boven het vriespunt uit te gaan komen. Heel misschien dat het langs de Noordzee net even +1 graad kan worden. Het weerbeeld hierbij is rustig met af en toe zon, maar vooral in het zuiden komen ook wolkenvelden voor en daar zou een enkel vlokje sneeuw kunnen vallen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

OpklaringIn Goch zag qltel de bewolking breken en begon de koude lucht binnen te stromen. Fraaie foto!

.



Voldoende bewijs tegen bioscoopschutter

James Holmes, de schutter die vorig jaar in de Amerikaanse stad Aurora in een bioscoop een bloedbad aanrichtte waarbij twaalf doden en vele gewonden vielen, kan gewoon terecht staan. Dat besloot de rechter in Colorado donderdag (lokale tijd).

De rechter is van mening dat de aanklagers voldoende belastend bewijs hebben om Holmes te vervolgen en hij oordeelde dat de schutter voor alle 166 aanklachten terecht mag staan. Holmes komt in de tussentijd niet op borgsom vrij.

Voldoende bewijs tegen bioscoopschutter
Voldoende bewijs tegen bioscoopschutter (Foto: ANP)

Two and a Half Men-acteur terug in serie na uitval

Angus T. Jones pakt binnenkort zijn rol in Two and a Half Men weer op. De 19-jarige acteur, die in de comedyserie Jake Harper vertolkt, brandde de show in november volledig af. Hij zei God te hebben gevonden en de sitcom daarom te zien als 'troep', waarna het onduidelijk was wat dat betekende voor zijn toekomst bij de serie.

"Hij keert volgende week terug", laat Two and a Half Men-bedenker Chuck Lorre weten aan de Amerikaanse krant USA Today. "Hij is onderdeel van onze show, hij maakt deel uit van onze familie. We houden van hem." De twee hebben elkaar inmiddels gesproken, waarna Lorre met zijn hand over het hart streek. "Joh, hij is 19."

"Als je kijkt naar Two and a Half Men, stop alsjeblieft met kijken", zei Jones in een filmpje van kerkgenootschap Forerunner in Californië. Kort daarop bood hij wel excuses aan voor zijn uitspraken. De acteur hoefde sinds zijn uitbarsting geen afleveringen op te nemen omdat zijn personage al enige tijd in het leger zit.

Lintje voor Han Peekel was terecht

Tv-presentator Han Peekel heeft vorig jaar niet onterecht een lintje gekregen. Dat heeft het Kapittel voor de Civiele Orden, dat de regering adviseert over de toekenning van lintjes, donderdag gemeld.

Over het lintje voor Peekel was ophef ontstaan omdat hij in het verleden is veroordeeld wegens belastingfraude. Om een lintje te krijgen moet iemand van onbesproken gedrag zijn. Volgens het Kapittel heeft de gemeente Hilversum in de procedure voor de aanvraag van het lintje 'correct en zorgvuldig gehandeld'.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum zegt dat Peekel zich jarenlang heeft ingezet voor het erfgoed van de Nederlandse televisie. "Het is aan hem te danken dat het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid er nu staat", aldus Broertjes. "Vooral voor hem was alle ophef heel vervelend. Met de brief van het Kapittel sluit ik dit dossier."

Beyoncé erkent dat ze machtig is

Beyoncé Knowles is zich ervan bewust dat ze een grote invloed heeft. De zangeres kan het soms moeilijk bevatten, maar is blij dat jarenlang hard werken haar die macht heeft gegeven.

"Ja, ik weet het: ik ben machtig", erkent de 31-jarige Beyoncé in een interview met het Amerikaanse mannenblad GQ. "Ik ben machtiger dan mijn verstand kan verwerken en begrijpen."

"Ik prijs me gelukkig dat ik me in deze positie bevind", zegt ze. "Maar ik heb veel dingen opgeofferd en heb denk ik harder gewerkt dan iedereen die ik ken, in ieder geval in de muziekindustrie."


Beyoncé erkent dat ze machtig is (Foto: Novum)

Nieuw biljet vijf euro gepresenteerd

De Europese Centrale Bank heeft donderdag in Frankfurt het nieuwe vijfeurobiljet onthuld. Als beeltenis is gekozen voor de Griekse mythologische figuur Europa. De echtheidskenmerken zijn verbeterd: er zijn een portretwatermerk, een portrethologram en het smaragdgroene cijfer 5 aan toegevoegd.

Als eerste biljet in de zogenoemde Europa-serie wordt het vijfje vanaf mei 2013 in roulatie gebracht. Uiteindelijk gaat de Europa-variant het huidige vijfje vervangen als wettig betaalmiddel, al behoudt de oude versie wel zijn waarde. De nieuwe varianten van het vijfeurobiljet zijn makkelijk te onderscheiden van de oude.

De Europa-serie heeft dezelfde coupures als de eerste serie biljetten van tien jaar geleden. De biljetten worden de komende jaren in oplopende volgorde vervangen. De presentatie ging gepaard met de opening van de tentoonstelling Het Nieuwe Gezicht van de Euro in het Archeologisch Museum van Frankfurt.

EU bestrijdt cybercrime vanuit Den Haag

De Europese Unie bindt de strijd aan met cybercrime vanuit een kantoor in Den Haag. Het European Cybercrime Centre, dat wordt ondergebracht bij de Europese politieorganisatie Europol, wordt vrijdag officieel geopend door Eurocommissaris Cecilia Malmström.

Het nieuwe centrum gaat EU-landen en Europese instellingen ondersteunen bij onderzoek naar cybercrime. Het centrum richt zich vooral op bendes die het gemunt hebben op banken en belangrijke infrastructuur en informatiesystemen. Ook kindermisbruik krijgt speciale aandacht.

Met cybercrime is volgens sommige schattingen zo'n 290 miljard euro per jaar gemoeid. Daders en slachtoffers kunnen zich in verschillende landen bevinden, waardoor Europese samenwerking volgens de EU een must is.

Nederlander eet meer eieren, maar minder vlees

Nederlanders hebben vorig jaar gemiddeld vier eieren per persoon meer gegeten dan in 2011. Hoewel meer geld werd uitgegeven aan vlees, werd gemiddeld 450 gram minder vlees geconsumeerd.

Per persoon werden gemiddeld 192 eieren geconsumeerd, meldt het productschap voor ei en pluimvee op basis van de eerste jaarcijfers over 2012. Hiervan werden er 148 als 'tafelei' geconsumeerd en 44 in verwerkte vorm in onder meer ijs, brood, koek of gebak.

De eierproductie in Nederland daalde licht en kwam uit op 10,2 miljard stuks. Dit komt vooral doordat legkippen sinds 2012 geen eieren meer mogen leggen in traditionele kooien.

Vorig jaar werd voor een recordbedrag van ruim 2,48 miljard euro uitgegeven aan vlees en vleesproducten, laat het productschap voor vlees en vee weten. Nederlanders gaven hier ruim veertig miljoen euro meer aan uit dan in 2011. De prijzen liggen hoger vanwege gestegen kosten, maar er werd ook minder gestunt met vlees in acties, verklaart het productschap.

De gemiddelde Nederlander at ruim 42 kilo vlees in 2012, 450 gram minder dan een jaar eerder. Gezien de hogere prijs die afgelopen jaar voor vooral varkensvlees en rundvlees moest worden betaald is dit een minimale daling, aldus het productschap.


Nederlander eet meer eieren, maar minder vlees (Foto: Novum)

Agent post op Amsterdamse vmbo-school

Op het Huygens College in Amsterdam-West wordt tot het einde van het jaar een politieagent ingezet. Aanleiding is de bedreiging en mishandeling van een buurtbewoner door leerlingen van de school. Dat heeft de woordvoerder van onderwijswethouder Pieter Hilhorst donderdag gezegd.

De buurtbewoner had een brief gestuurd aan Hilhorst, die vervolgens werk maakte van de zaak. De agent maakt deel uit van een veiligheidsteam en wordt bijgestaan door een leerplichtambtenaar en iemand van de vmbo-school, aldus de woordvoerder. Het veiligheidsteam begint volgende week.

Volgens Het Parool kwamen de bedreigingen van een groep meisjes van de school. Zondag werden twee meisjes van 13 jaar aangehouden. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Actrice en zangeres Christel Adelaar (77) overleden

Actrice en zangeres Christel Adelaar is donderdagochtend op 77-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt haar dochter aan Novum Nieuws. Adelaar stierf aan de gevolgen van longkanker.

Adelaar, vooral bekend als Mamaloe uit de tv-serie Pipo de Clown, leed sinds begin 2011 aan longkanker. De actrice en zangeres overleed thuis in Heemstede in het bijzijn van haar familie.

Christel Adelaar was te zien in de eerste vier seizoenen van Pipo de Clown. Voordat ze bij de kinderserie kwam, werkte ze een aantal jaar voor KRO-radio. In 1963 stopte Adelaar met Pipo, twee jaar nadien besloot ze zich op haar gezin te richten.

Wel bleef ze actief als zangeres. Ze was tot diep in de jaren zeventig betrokken bij Stichting Het Schoolconcert. Tot 2000 trad Adelaar met pianist Willem Valenkamp op voor ouderen.

Adelaar kreeg in 1987 te horen dat ze borstkanker heeft, maar overwon de ziekte. In februari 2011 werd longkanker geconstateerd.

Dertig rechercheurs op schietpartij Oosterwolde

De politie heeft dertig rechercheurs op de dodelijke schietpartij woensdagmiddag in Oosterwolde gezet. De 29-jarige man die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij het incident wordt verhoord. Op het lichaam van het 51-jarige slachtoffer wordt vrijdag sectie verricht, meldt de politie donderdag.

Het slachtoffer, een man uit Oosterwolde, werd woensdag rond 15.00 uur door een vrouw aangetroffen in de achtertuin van haar woning aan de Hooge Esch. De man overleed ter plaatse. De 29-jarige verdachte die vastzat, zat in een auto die woensdag in de omgeving door de politie tot stoppen werd gedwongen.

De politie is bezig met een groot onderzoek. Zo wordt in en rond de woning aan de Hooge Esch gezocht naar sporen. De bewoners van het pand zijn op een ander adres ondergebracht. Vanwege het lopende onderzoek wil de politie nog niets zeggen over de toedracht van het incident.

Tekening van verdachte moord prostituee verspreid

De politie heeft donderdagavond een compositietekening verspreid van de man die ervan wordt verdacht dinsdagavond in Groningen een 43-jarige prostituee te hebben omgebracht. De tekening is gemaakt op basis van een omschrijving van een getuige, meldt de politie.

Het lichaam van het slachtoffer werd dinsdagavond in een pand aan de Vishoek, een straat in de rosse buurt van Groningen, aangetroffen. De vrouw is door geweld om het leven gekomen.

De politie stelt op basis van aanwijzingen dat de dader vermoedelijk een klant is, die vaker in de rosse buurt van Groningen is gezien. De man liep weg uit het pand waar de vrouw is gevonden. Kort daarvoor hoorden collega's van het slachtoffer lawaai, waarna zij de vrouw levenloos aantroffen.

Het gaat volgens de politie om een blanke Nederlandse man van 45 tot 50 jaar met kort peper-en-zoutkleurig haar, die vermoedelijk een blauwe jas met een dikke donkere kraag droeg.

Protest landarbeiders Z-Afrika draait uit op geweld

Stakende landarbeiders in Zuid-Afrika zijn donderdag slaags geraakt met de politie. Het is de tweede dag op rij dat protesten uitdraaien op geweld. De arbeiders eisen meer loon.

Volgens het Zuid-Afrikaanse persbureau SAPA vuurde de politie in het dorp De Doorns in de provincie Westkaap rubberkogels af. De betogers gooiden met stenen. Ook in twee andere dorpen werd gedemonstreerd. Negen mensen zouden gewond zijn geraakt.

De landarbeiders willen dat hun salaris wordt verdubbeld. Ze verdienen nu ongeveer honderdvijftig rand (13 euro) per dag.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.