Amsterdam rondt meer schuldsaneringen succesvol af

De gemeente Amsterdam heeft afgelopen jaar vaker succesvol een regeling weten te sluiten om mensen van hun schulden af te helpen. Ook het aantal wettelijke schuldsaneringen is toegenomen. De gemeente spreekt vrijdag van een succes.

Het aantal regelingen van de gemeentelijke kredietbank Amsterdam steeg met dertig procent tot 850. Het aantal wettelijke schuldsaneringen in de stad nam met ruim acht procent toe tot 1046.

Hiermee doet Amsterdam het beter dan de landelijke trend. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat het aantal wettelijke schuldsaneringen tot en met het derde kwartaal met bijna vijf procent is afgenomen.

"We worden steeds beter in het bestrijden van schulden", verklaart verantwoordelijk wethouder Freek Ossel. "We zetten extra in op preventie van schulden, juist in deze zware tijden." Afgelopen jaar is gestart met groepsgewijs werken. Ook is de doorlooptijd teruggebracht naar 80 dagen, waar 120 wordt vereist. "Hierdoor zijn alle wachtlijsten weggewerkt."

Volgens Ossel zijn er in Amsterdam ongeveer 15.500 huishoudens die gebruikmaken van schuldhulpverlening. Ruim een derde van de Amsterdamse huishoudens heeft moeite rond te komen. Omdat de verwachting is dat de problemen de komende tijd toenemen, wil Ossel dit jaar nog meer inzetten op preventie. De lopende projecten worden doorgezet.