Nederlander eet meer eieren, maar minder vlees

Nederlanders hebben vorig jaar gemiddeld vier eieren per persoon meer gegeten dan in 2011. Hoewel meer geld werd uitgegeven aan vlees, werd gemiddeld 450 gram minder vlees geconsumeerd.

Per persoon werden gemiddeld 192 eieren geconsumeerd, meldt het productschap voor ei en pluimvee op basis van de eerste jaarcijfers over 2012. Hiervan werden er 148 als 'tafelei' geconsumeerd en 44 in verwerkte vorm in onder meer ijs, brood, koek of gebak.

De eierproductie in Nederland daalde licht en kwam uit op 10,2 miljard stuks. Dit komt vooral doordat legkippen sinds 2012 geen eieren meer mogen leggen in traditionele kooien.

Vorig jaar werd voor een recordbedrag van ruim 2,48 miljard euro uitgegeven aan vlees en vleesproducten, laat het productschap voor vlees en vee weten. Nederlanders gaven hier ruim veertig miljoen euro meer aan uit dan in 2011. De prijzen liggen hoger vanwege gestegen kosten, maar er werd ook minder gestunt met vlees in acties, verklaart het productschap.

De gemiddelde Nederlander at ruim 42 kilo vlees in 2012, 450 gram minder dan een jaar eerder. Gezien de hogere prijs die afgelopen jaar voor vooral varkensvlees en rundvlees moest worden betaald is dit een minimale daling, aldus het productschap.


Nederlander eet meer eieren, maar minder vlees (Foto: Novum)