[EK allround] Kramer: "Het gat is te doen"

Niels (DerMeister)

Sven Kramer is gematigd positief over de openingsafstand bij het EK allround in Heerenveen. De regerend kampioen werd vrijdag in een tijd van 36,70 seconden gedeeld zevende op de 500 meter en gaf precies drie tienden toe op voornaamste concurrent Jan Blokhuijsen. De Noorse outsider Håvard Bøkko pakte zelfs ruim vijf tienden. "Natuurlijk had ik beter willen rijden, maar het gat is te doen", sprak de Fries niettemin optimistisch.

"Op de 500 meter kun je niet veel winnen, maar wel veel verliezen. Dat is niet gebeurd", vervolgde Kramer. De achterstand op Blokhuijsen is nagenoeg even groot als twee weken geleden bij het NK allround, ook verreden in Heerenveen. Toen wist hij de opgelopen schade van 37 honderdsten in het vervolg van het toernooi ruimschoots te repareren. Hoewel velen vooraf een tweestrijd tussen Kramer en Blokhuijsen hadden verwacht, lijkt ook Bøkko niet uitgevlakt te mogen worden.

Ook Kramer leek daarvan doordrongen. "Het verschil met Bøkko is op zich wel groot. Ik ben benieuwd wat hij op de 5000 meter gaat doen. Het EK gaat nog over drie afstanden', sprak Kramer, om zich vervolgens snel naar het hotel te haasten. Logischerwijs was Blokhuijsen meer te spreken over het verloop van de openingsafstand. Hij eindigde op de vierde plaats (36,40) net buiten het podium. ,,De tijd is prima. Een tiende langzamer dan twee weken terug, maar dat geeft niet." Bij de winnende tijd van Konrad Niedzwiedzki, die zegevierde in 35,93, kwam hij overigens niet in de buurt.

Blokhuijsen keek na afloop vooral naar de marge met Kramer. Bøkko, die later vrijdag op de 5000 meter een voorsprong van 2,6 seconden op hem verdedigt, beschouwt hij als een te nemen horde. "Dat moet goed komen. Het lijkt erop dat Håvard beter is dan in het voorseizoen. Maar ik heb een betere 5000 meter."

Gezien de loting voor de 5000 meter lijkt Blokhuijsen nu de regie in handen te hebben. Hij komt namelijk pas in de slotrit tegen Sverre Lunde Pedersen in actie, terwijl Kramer al drie ritten eerder in de baan komt. "Natuurlijk is het een voordeel dat je weet wat je grootste concurrent gedaan heeft. Dan kan je daarop weggaan en gecoacht worden. Het is nu aan mij om dat tactische voordeel te benutten."


Kramer: het gat is te doen (Foto: Novum)