FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 januari 2013

[Ligue 1] Bordeaux acteert sterk tegen Rennes

Girondins Bordeaux klimt gestaag richting de subtop na een sterke zege op Stade Rennes (0-2). AS Nancy speelde gelijk en blijft daardoor hekkensluiter.

Het noodlijdende Nancy had het zwaar tegen Lille. De hekkensluiter van de Ligue 1 kwam in de eerste minuut reeds op achterstand te staan dankzij een treffer van Nolan Roux. Romain Grange bracht de thuisploeg in de loop van de eerste helft weer op gelijke hoogte, maar via Dimitri Payet kwam Lille opnieuw aan de leiding en gingen Les Dogues met een 1-2 voorsprong de rust in.

Uiteindelijk wisten Les Chardons alsnog een punt te pakken. Na rust scoorde Thomas Ayasse de gelijkmaker. De 2-2 is voor Nancy echter onvoldoende om de laatste plaats te ontstijgen.

Bordeaux kende een sterk uitduel bij Stade Rennes. In de eerste helft werd niet gescoord, maar in het tweede bedrijf wist de ploeg van Francis Gillot de overwinning naar zich toe te trekken. Het was Yoan Gouffran die in de 57e minuut de score wist te openen. Op aangeven van Fahid Ben Khalfallah scoorde hij de 0-1.

Ruim een kwartier later was het Henri Saivet die het duel in het voordeel van Les Girondins wist te beslissen. Zijn knal leverde de 0-2 op en dit werd ook de uiteindelijke uitslag.

[Serie A] Inter zonder franje voorbij Pescara

Internazionale heeft in eigen huis weinig moeite gehad met Pescara (2-0). De score bleef echter vrij beperkt. Het Milanese publiek moest genoegen nemen met een 2-0 zege.

Het was vanaf het begin van het duel reeds duidelijk dat Internazionale niet van plan was om punten te laten liggen tegen de Delfini. De ploeg van Andrea Stramaccioni zocht de aanval en na 31 minuten spelen resulteerde dit in de voorsprong. Rodrigo Palacio werd aangespeeld door collega-spits Antonio Cassano en scoorde zijn zesde treffer van het seizoen.

Vervolgens breidde Fredy Guarín de voorsprong uit, maar ook bij het tweede doelpunt ging de eer grotendeels naar Palacio, die het voorbereidende werk verrichtte. De Argentijn wist vanaf de rechterzijde het strafschopgebied in te dringen. Zijn voorzet bereikte een volledig vrijstaande Guarín, die de bal slechts voor het intikken had.

Vervolgens liet Inter het na om flink aan het doelsaldo te werken. De teller bleef steken op 2-0, terwijl het er allerminst naar uitzag dat Pescara nog enige veerkracht zou tonen. Aangezien Pescara in de Serie A de ploeg met de meeste tegentreffers is, zal het publiek van Inter waarschijnlijk enigszins teleurgesteld zijn met de ietwat matige score.

Racoon wint Popprijs 2012

Racoon heeft de Popprijs 2012 gewonnen. De belangrijkste Nederlandse popmuziekprijs werd zaterdagavond in Groningen uitgereikt tijdens het popfestival Eurosonic/Noorderslag.

De jaarlijkse prijs is voor een artiest of band die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Daarbij speelt ook mee of er bijvoorbeeld in het buitenland succes is en hoe lang de carrière al duurt.

De prijs bestaat uit een beeld van Theo Mackaay en een cheque van 10.000 euro. De Popprijs werd voor de 27e keer uitgereikt.

Racoon wint Popprijs 2012
Racoon wint Popprijs 2012 (Foto: ANP)

[Upd] [Dakar] Chaos bij de motoren

De achtste etappe in de Dakar Rally is uitgelopen in een chaos. De organisatie zag zich door overvloedige regenval genoopt om de etappe tussen Salta en San Miguel de Tucuman in te korten tot 183 kilometer. Daarin zorgde het navigeren voor grote verschillen.

Veel motorcoureurs zijn na het tweede checkpoint verkeerd gereden en hebben hierdoor veel tijd hebben verloren op dagwinnaar Joan Barreda Bort. De Spanjaard had aan de streep een voorsprong van ruim zeven minuten op de verrassende nummer twee Johnny Campbell. Ook Robert van Pelt deed het met een achtste tijd goed. Toppers als Cyril Despres, David Casteu, Olivier Pain en Frans Verhoeven raakten het spoor bijster.

Het klassement is hierdoor helemaal op zijn kop gezet. Casteu leidt nu met een voorsprong van ruim elf minuten op Ruben Faria. Pain zakte naar de vierde plaats, op zestien minuten achterstand van zijn Franse landgenoot. Despres staat na een motorwissel vijfde op 24 minuten achterstand. Verhoeven verloor veel tijd, maar klom wel naar plaats achttien op 53 minuten achter Casteu.

Bij de quads ging de dagzege naar Sarel van Biljon. De Zuid-Afrikaan had op de streep een voorsprong van 1.49 minuten op klassementsleider Marcos Patronelli. Kees Koolen lag op WP9 twintigste, maar over zijn verdere positie is nog niets bekend. In het klassement blijft Patronelli zijn ruime voorsprong behouden.

Update 22.59 uur

Etappe-uitslag aangepast aan de laatstbekende informatie.

De Vroome voor het eerst in ITF-finale

Indy de Vroome heeft voor het eerst de finale van een ITF-toernooi gehaald. Ze versloeg in de halve finale van het ITF-10K toernooi in Saint Martin Estelle Cascino uit Frankrijk. Het werd 7-5 en 6-1. 

De zestienjarige De Vroome, 647ste op de wereldranglijst, haalde diverse keren al de halve finale maar nog nooit de finale. Ze is de derde geplaatste in Saint Martin. In de finale zal ze uitkomen tegen de winnaar van het duel Sherazad Benamar[2] - Lea Tholey[5]. 

[Primera División] Real Madrid stelt teleur tegen Osasuna

Alweer voor de achtste keer heeft Real Madrid dit seizoen puntenverlies geleden. In Pamplona kwam de ploeg van José Mourinho niet voorbij Osasuna (0-0).

Zonder de geschorste Cristiano Ronaldo ging Real Madrid de strijd aan met Osasuna. De ploeg van José Mourinho oogde zonder de Portugese sterspeler niet ijzersterk en de thuisploeg wist de aanvallen van de Madrilenen goed te pareren. Zodoende bedroeg de tussenstand bij rust nog altijd 0-0.

De tweede helft verliep voor Los Blancos evenmin naar behoren. Kaká was inmiddels ten koste van aanvaller Gonzalo Higuaín in het veld gekomen, maar de wissel was alles behalve een succes. De Braziliaanse middenvelder liep binnen zijn eerste twee minuten op het veld tegen een gele kaart aan.

Toen Kaká achttien minuten in het veld stond, moest hij zelfs alweer richting de kleedkamers vertrekken aangezien hij zijn tweede gele kaart kreeg. Hij belemmerde het spel door zijn tegenstander te hinderen bij het nemen van een vrije trap. Voor het onsportieve gedrag kreeg de oud-sterspeler van AC Milan opnieuw een gele kaart en moest Madrid het laatste kwartier met tien man tegemoet treden.

José Callejón leek dan toch de beslissende treffer voor de bezoekende ploeg te scoren, ware het niet dat zijn treffer werd afgekeurd. De grensrechter meende een buitenspelsituatie te hebben gezien, tot grote woede van de spelers van Madrid.

Het duel ging een verhitte slotfase tegemoet, maar desondanks bleef een beslissende treffer uit. Dit betekent dus dat de ploeg van Mourinho dit seizoen alweer voor de achtste keer puntenverlies lijdt. Mocht FC Barcelona zondag van Málaga winnen, dan bedraagt het puntenverschil tussen koploper Barça en nummer drie Madrid maar liefst achttien punten.

Agenten gewond bij rellen om vlag in Belfast

Zeker zestien agenten zijn zaterdag in het Noord-Ierse Belfast gewond geraakt bij rellen vanwege het neerhalen van de Britse vlag van het stadhuis. Volgens de politie waren zo'n duizend protestantse betogers op de been.

Het geweld barstte los toen de protestanten een katholieke wijk ingingen in het oosten van de stad. Over en weer werd met flessen en stenen gegooid. De zwaar gepantserde politie stond er middenin en probeerde de protestanten te verdrijven met onder meer waterkanonnen.

Protestantse demonstranten voeren sinds begin december actie tegen een besluit van het stadsbestuur om de Britse vlag niet langer het hele jaar door te hijsen. Dergelijke symbolische kwesties dienen doorgaans als katalysator van vurig protest in Noord-Ierland waar Brits-gezinde protestanten en Iers-nationalistische katholieken elkaar geen millimeter ruimte gunnen.

Gratis je StarCraft II-naam veranderen

Blizzard heeft al een lange tijd plannen om tegen betaling namen te laten wijzigen in StarCraft II. Nu is het echter nog steeds niet mogelijk omdat het team voorrang gaf aan battletags en Heart of the Swarm. Blizzard zegt sorry voor het lange wachten en maakt naamswijzigingen nu tijdelijk gratis.

Om je naam te veranderen moet je inloggen op Battle.net, naar jouw StarCraft II-licentie gaan, de 'Character Name Change'-link aanklikken en dan ben je er. Dit is niet de enige keer dat je gratis een naam kunt aanpassen: wanneer de clans worden toegevoegd krijgt iedereen nog een kans om hun naam te wijzigen.

Meer informatie over de betaalde naamswijzigingen komt na de release van StarCraft II: Heart of the Swarm.

'Britney en Jason uit elkaar om kinderwens'

Britney Spears en Jason Trawick hebben hun relatie beëindigd omdat de zangeres meer kinderen wilde. Dat vertellen ingewijden aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De twee kondigden vrijdag het einde van hun relatie aan.

De 31-jarige Britney, die twee zoontjes heeft uit haar huwelijk met Kevin Federline, zou staan te springen om haar kroost uit te breiden. De tien jaar oudere Jason zou daar juist niet op zitten te wachten.

Daarnaast zou Trawick, die als manager werkzaam is, zijn bedrijf willen uitbreiden en meer cliënten willen aannemen. Naar verluidt zag Britney dat niet zitten.

[BDO WK] Harms verliest opnieuw van O'Shea in halve finale

Wesley Harms is op het WK van dartsbond BDO opnieuw blijven steken in de halve finale. De als achtste geplaatste Nederlander verloor op de Lakeside Country Club in Frimley Green met 6-4 van Tony O'Shea. Ook vorig jaar werd Sparky op het WK door Silverback uit de finale gehouden.

O'Shea stond al twee keer eerder in de finale, maar een wereldtitel ontbreekt nog op zijn palmares. Zondag kan hij daar verandering in proberen te brengen. De Engelsman moet dan zien af te rekenen met zijn landgenoot Scott Waites, die in de andere halve eindstrijd Richie George kleineerde: 6-1.

Bij de vrouwen ging de titel zaterdag naar Anastasia Dobromyslova. De Russische was met 2-1 te sterk voor Lisa Ashton uit Engeland.

Marathoncup prooi voor Huisman

Mariska Huisman heeft door zaterdag de schaatsmarathon van Eindhoven te winnen vroegtijdig de marathoncup op haar naam geschreven. Huisman versloeg in de eindsprint Irene Schouten en Jolanda Langeland en is daardoor niet meer door haar naaste belagers te achterhalen.

De marathonschaatssters konden geen bijzondere wedstrijd op het ijs in Eindhoven toveren. Meerdere keren werd een aanval geplaatst, maar die leverde nooit iets op. Huisman zette in op een massasprint. "Daar kon ik me mooi op richten omdat ik me eigenlijk niet meer druk hoef te maken over de tussensprints. Mijn voorsprong in het klassement was al groot", stelde Huisman.

In de laatste ronde stoof Huisman samen met Schouten weg van de rest. Bij het uitkomen van de laatste bocht passeerde ze haar rivale binnendoor en zegevierde met een schaatslengte voorsprong. Huisman "Door de trainingen met de mannen bij Project 2018 hebben zowel Irene Schouten als ik veel snelheid in de benen. Dat is ook in de marathon terug te zien."

Terreuralarm Frankrijk omhoog

Frankrijk zal zijn militaire operaties in Mali voortzetten ter voorbereiding van een door Afrika geleide interventiemacht om islamitische rebellen te verdrijven. Tevens gaat Frankrijk in eigen land de antiterroristische veiligheidsmaatregelen verscherpen, zei president François Hollande zaterdag.

Hollande zei opdracht te hebben gegeven dat de enkele honderden Franse militairen in Mali hun acties strikt beperken tot het ondersteunen van de West-Afrikaanse interventiemacht van Ecowas-landen. Deze landen sturen troepen naar het noorden van Mali om het regeringsleger te helpen de islamitische rebellen te verdrijven. De eerste troepen van Ecowas zullen op zijn laatst maandag arriveren.

Zwolle heeft beste poppodium

Het beste poppodium van Nederland is Hedon in Zwolle. De zaal won zaterdag het IJzeren Podiumdier, de prijs voor de beste gelegenheid in Nederland. Volgens de jury groeit Hedon tegen de landelijke tendens in, "met veel verschillende en vernieuwende activiteiten". Hedon won de prijs ook in 2005 en was genomineerd in 1997 en 2011.

De prijs voor het beste festival ging naar Le Guess Who?. Dat wordt elk jaar aan het einde van november gehouden op meerdere plekken in Utrecht. Op het festival is veel plek voor nieuwe bands. Door de jaren heen hebben artiesten als Kyteman, Melissa Auf Der Maur en The Tragically Hip er opgetreden.

Ide Koffeman van Patronaat in Haarlem kreeg de prijs voor beste programmeur. Hij is er in geslaagd "met relatief beperkte middelen veel programma te krijgen naar een relatief jonge plek", aldus de jury. De beste directeur van Nederland is Toine Tax van Doornroosje en Merleyn in Nijmegen. Hij won ook al in 2004 en 2008.

De prijzen werden uitgereikt tijdens het popfestival Eurosonic/Noorderslag in Groningen.

Zwolle heeft beste poppodium
Zwolle heeft beste poppodium (Foto: ANP)

[Ligue 1] Lyon voorkomt duur puntenverlies nipt

Even zag het er naar uit dat Olympique Lyon punten zou liggen tegen ES Troyes, maar uiteindelijk wonnen Les Gones met 1-2.Toen de wedstrijd elf minuten op gang was, kwam de bezoekende ploeg op voorsprong. 

Vanuit een corner werd Steed Malbranque bereikt. Vervolgens wist de vleugelspeler met een voorzet het hoofd van Maxime Gonalons te bereiken. Met een kopbal bracht Gonalons zijn ploeg op voorsprong.

De vreugde was echter nog voor de rust voorbij, toen Benjamin Nivet de thuisploeg in de 38e minuut op gelijke hoogte zette. De ervaren middenvelder zette met een hard schot de 1-1 op het scorebord. Na de rust verliep het duel lastig voor Lyon. Een nieuwe voorsprong bleef, maar uit en de eerste plaats van de ranglijst kwam gestaag in gevaar.

Toch wist Samuel Umtiti een kwartier voor het laatste fluitsignaal het verschil te maken vanuit een goed benutte hoekschop. Na twintig speelronden voert Lyon de ranglijst aan, met een voorsprong van twee punten op achtervolger Paris Saint-Germain.

Jacobsen wint schansspringen in Zakopane

Anders Jacobsen heeft de wereldbekerwedstrijd in Zakopane gewonnen. Het is de derde zege dit seizoen voor Jacobsen. Eerder won hij in Oberstdorf en Garmisch-Partenkirchen. De Noor bleef zijn landgenoot Anders Bardal en de Pool Kamil Stoch voor. 

Winnaar van de vierschansentournee Gregor Schlierenzauer moest door griep een weekje aan de kant blijven. Helemaal fit was de wereldbekerleider nog niet, hij werd. In de strijd om de wereldbeker blijft Schlierenzauer nog lijst aanvoeren, Bardal staat tweede en Jacobsen derde.

Giri begint met nederlaag

Anish Giri heeft zijn eerste partij van het traditionele schaaktoernooi in Wijk aan Zee verloren. De 18-jarige Rijswijker verloor zaterdag met zwart van Pentala Harikrishna. De Indiase grootmeester had het voordeel doordat hij een pion voor stond en gaf het voordeel niet weg. Giri kon er niets tegenin brenen gaf na de 59e zet van wit op.

De enige andere winstpartij kwam op naam van Sergey Karjakin. De Rus versloeg de Chinese Hou Yifan. Naast Giri zitten nog twee andere Nederlanders in de A-groep, namelijk Erwin L'Ami en Loek van Wely. De enige vrouw in het gezelschap, Yivan Ho heeft met 2603 de laagste elo-rating. Tata Steel Chess 2013 is met een gemiddelde van 2723 sterk bezet.

Death Star gaat er niet komen

Een petitie van de actiegroep We the People aan de Amerikaanse regering om te starten met de bouw van een Death Star is door het Witte Huis snel van tafel geveegd. De actiegroep betoogde dat de bouw zou zorgen voor banen en economische voorspoed. Maar de kosten zouden te hoog zijn onder andere, volgens Washington. Goh. 

Het is een regel van het Witte Huis dat elke petitie die meer dan 25.000 ondersteunende stemmen krijgt, in behandeling genomen moet worden. Met meer dan 34.000 handtekeningen werd ruimschoots aan die eis voldaan. Paul Shawcross heeft namens de Amerikaanse regering in stijl geantwoord in een stuk met de titel: This Isn't the Petition Response You're Looking For

Shawcross gaf drie redenen:

  • "De kosten van de bouw van een Death Star zijn geschat op $850.000.000.000.000.000. We zijn druk bezig het begrotingstekort terug te dringen, niet te vergroten.
  • De regering ondersteunt het opblazen van planeten niet.
  • Waarom zouden we ontelbaar veel geld van de belastingbetaler opmaken aan een Death Star met een fundamentele designfout, die door een eenmans ruimteschip kan worden vernietigd?"
De voorlichter wijdde nog even verder uit met zijn toelichting, die vol staat met verwijzingen naar de Star Wars-films. De volledige reactie lees je hier.
 
Misschien dat sluikreclame de kosten van een Death Star wat naar beneden kunnen halen
Misschien dat sluikreclames de kosten van een Death Star wat naar beneden kunnen halen

NRC-journalist wint Pop Media Prijs 2012

Schrijver en journalist Saul van Stapele heeft zaterdag de Pop Media Prijs 2012 gewonnen. De prijs ter stimulering van de Nederlandse popjournalistiek werd uitgereikt tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen.

Van Stapele schrijft onder meer voor nrc.next en NRC Handelsblad. Volgens de jury is hij 'onbetwist de nummer één op het gebied van de moderne zwarte muziek'. "Hij interviewde zo'n beetje alle groten van de afgelopen vijftien jaar en dat resulteerde vaak in smakelijke verhalen."

De Pop Media Prijs werd zaterdag voor de negentiende keer uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van 2500 euro verbonden. Eerdere winnaars zijn onder anderen Eric Corton, Leo Blokhuis, Anton Corbijn en Martin Bril.

[BDO WK] Dobromyslova pakt derde wereldtitel

Anastasia Dobromyslova is voor de derde keer wereldkampioen darts bij de vrouwen geworden. Ze prolongeerde haar titel door in de finale Lisa Ashton met 2-1 te verslaan. 

From Russia With Love won in 2008 haar eerste wereldtitel, waarna ze de overstap maakte naar de PDC. Dit avontuur mislukte echter. Sinds 2011 komt ze weer uit voor de BDO. Deze wereldtitel levert haar tienduizend Engelse pond op, omgerekend zo'n twaalfduizend euro.  

Pornobedrijven tegen condoomverordening

Twee grote bedrijven die pornografie produceren zijn in actie gekomen tegen een plaatselijke verordening van het Californische district Los Angeles. Die verplicht acteurs in deze sector condooms te gebruiken tijdens hun werk.

Vivid Entertainment en Califa Productions hebben volgens de zaterdageditie van de Los Angeles Times zelfs het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting in het geweer gebracht tegen de verplichting. " Wij willen ons uitdrukken op een manier die wij willen", aldus Steven Hirsch van Vivid Enertainment.

Pornobedrijven tegen condoomverordening
Pornobedrijven tegen condoomverordening (Foto: ANP)

'Toch psychisch labielen met wapenvergunning'

Doordat de controle op wapenbezit tekort schiet, lopen nog steeds mensen met een wapen rond die kampen met psychische problemen. 37 zogenoemde 'psychisch labielen' met een vergunning hebben hun wapens moeten inleveren. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag.

RTL heeft de dossiers opgevraagd van de 377 vergunningen die de politie sinds het schietdrama in Alphen aan den Rijn tot oktober 2012 heeft ingetrokken. In sommige gevallen zou deze informatie al jaren bekend zijn bij de politie. RTL Nieuws geeft een opsomming van vijf gevallen waarbij het goed fout had kunnen gaan.

In april 2011 schoot Tristan van der Vlis in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn zes mensen dood en verwondde er 17. Daarna schoot hij zichzelf dood.

Duizenden Koerden demonstreren tegen aanslag

Duizenden Koerden uit heel Europa hebben zaterdag in Parijs gedemonstreerd tegen de moordaanslag afgelopen week op drie Koerdische activistes in de Franse hoofdstad. "Deze misdaad is een misdaad tegen het Koerdische volk, tegen de vrede", zei een spreekster aan het begin van de demonstratie voor het Gare de l'Est.

De Federatie van Koerden in Frankrijk (Feyka) wees er in een verklaring tijdens het evenement dat deze aanslag plaatsvond op het moment van lopende besprekingen om een oplossing te vinden voor de Koerdische kwestie in Turkije. Ook waarschuwden ze hun thuisland: "De Franse Staat heeft zijn deel van de verantwoordelijkheid. Als de daders van deze misdaden niet worden gevonden, zal Frankrijk ongetwijfeld worden beschouwd als medeplichtige", aldus de demonstranten.

De Turkse regering heeft ondertussen ook kritiek op de Franse staat. Zo klagen ze dat Sakine Cansiz, één van de oprichters van de PKK en een belangrijke werver van fondsen voor de terroristische organisatie, niet aan hen werd uitgeleverd ondanks herhaalde verzoeken. Ook stellen ze vragen over de banden tussen de Franse regering en één van de drie vrouwen.

Hollande heeft namelijk gezegd dat hij één van de vrouwen regelmatig op professionele basis ontmoet heeft. Erdogan zegt daarom dat 'de Franse president aan het Turkse volk en de wereld moet uitleggen waarom hij leden van een terroristische organisatie ontmoette'.

Duizenden Koerden demonstreren tegen aanslag
Duizenden Koerden demonstreren tegen aanslag (Foto: ANP)

Beschonken Litouwer valt in slaap in verkeerd huis

En 30-jarige man uit Litouwen is zaterdagochtend in Veghel in slaap gevallen in het huis van vreemden. De man was de woning in beschonken toestand binnengelopen en in de keuken in een diepe slaap gevallen, meldt de politie.

De bewoner van het huis aan de Lelielaan in de Noord-Brabantse plaats belde rond 07.15 uur de politie over een slapende inbreker nadat hij gesnurk had gehoord vanuit de keuken. Agenten troffen de Litouwer, die zelfs zijn schoenen had uitgedaan, slapend aan en maakten hem wakker.

Uit verhoor op het bureau, waarbij een tolk moest worden ingezet, bleek dat de man geen kwaad in de zin had. Hij had afgesproken de nacht bij een vriend door te brengen, maar hij was het adres kwijtgeraakt.

Justitie besloot de man voor huisvredebreuk een boete van 65 euro op te leggen, al het geld dat hij bij zich had. Nadat de man in de cel zijn roes had uitgeslapen, werd hij om 14.00 uur op vrije voeten gesteld.

[BDO WK] Waites naar finale na zege op George junior

Scott Waites is de eerste finalist van het BDO WK. In Frimley Green was hij met 6-1 te sterk voor Richie George, de zoon van Mister Glitter Bobby George. 

Waites kwam de eerste vier sets met 3-0. Pas de eerste leg van de vijfde set ging naar George, hij verloor echter wel de set. Na de pauze George toch nog een set meepakken waarna Waites het afmaakte. Het is de eerste WK-finale  voor Waites. Scotty 2 Hotty won in 2010 al de Grand Slam of Darts. In 2011 was hij de sterkste in de Winmau World Masters en de Zuiderduin Masters. Waites neemt het op de slotdag op tegen Wesley Harms of Tony O'Shea.

Extremisten bedreigen Fransen vanwege Mali

Fransen worden bedreigd vanwege de Franse militaire interventie in Mali. Een lid van de extremistische strijdgroep Ansar Dine, Sanda Ould Boumanae zei zaterdag dreigend: "Er zijn consequenties, niet alleen voor Franse gijzelaars, maar ook voor Franse burgers waar ze zich ook in de islamitische wereld bevinden".

Ansar Dine is een van de extremistische bendes die het noordoosten van Mali in handen hebben gekregen. Er worden acht Fransen gegijzeld door de extremisten en smokkelaars die een puriteinse versie van de islam als rechtvaardiging voor hun terreur aanvoeren.

Anser Dine heeft de streek van Kidal, 1230 kilometer ten noordoosten van Bakamo, de hoofdstad van Mali, in zijn greep. Frankrijk bombardeerde extremisten in het ontoegankelijke noordoosten zaterdag voor de tweede achtereenvolgende dag.

[Video] Slechte dag voor Walters (Stoke City)

Zaterdag 12 januari 2013 zal niet de boeken in gaan als de leukste dag voor Stoke City-speler Jonathan Walters. Niet alleen verloor zijn ploeg met 0-4 van Chelsea, maar was hij ook nog eens verantwoordelijk voor de helft van de productie van de Londenaren.

Hij kopte zowel in de eerste helft, als in de tweede helft in zijn eigen goal, wat Chelsea een 0-2 voorsprong opleverde. De gifbeker was daarna nog niet helemaal leeg voor Walters. Hij kreeg de mogelijkheid om vanaf de stip een eretreffer te maken, maar zijn penalty belandde op de lat. Walters speelde ook nog eens zijn 100e duel voor Stoke City.


Het was niet de dag van Jonathan Walters (YouTube)

[EK Allround] Wüst pakt leiding in Nederlands feestje

Ireen Wüst heeft de macht gegrepen bij het Europees kampioenschap allround in Heerenveen. Ze won de 3.000 meter in een tijd van 4.01,25 en was iedereen daarmee te snel af. Zelfs Martina Sábliková moest meer dan twee seconden toegeven. In het klassement nam Wüst ook de leiding.

De derde plaats ging naar Linda de Vries, die in het klassement ook op die plek staat. In het klasement is het vooralsnog Oranje boven, met naast Wüst en De Vries ook debutante Antoinette de Jong (2e) en Diane Valkenburg (4e) in de top-vier.

De eerste buitenlandse in het klassement is Ida Njatun, die op de 1.500 meter al dik vier en een halve seconde moet goedmaken.

# Naam Land Tijd
1 Ireen Wüst NED 4.01,25
2 Martina Sábliková Tsj 4.03,68
3 Linda de Vries NED 4.05,33
4 Diane Valkenburg NED 4.05,84
5 Stephanie Beckert Dui 4.06,45
6 Antoinette de Jong NED 4.07,48
7 Ida Njatun Noo 4.07,77
8 Olga Graf Rus 4.08,64

Klassement 

# Naam Land Punten Verschil op 1.500 m
1 Ireen Wüst NED 79,898  
2 Antoinette de Jong NED 80,666 2,31
3 Linda de Vries NED 80,868 2,91
4 Diane Valkenburg NED 80,903 3,02
5 Ida Njatun Noo 81,445 4,65
6 Jekaterina Lobysheva Rus 81,518 4,86
7 Martina Sábliková Tsj 81,563 5,00
8 Claudia Pechstein Dui 81,621 5,17

Napoli haalt stormram Calaio op bij Siena

Napoli heeft zich verzekerd van de diensten van spits Emanuele Calaio. De aanvaller komt over van Siena en moet als back-up dienen voor topscorer Edinson Cavani.

De 31-jarige Calaio maakt de overstap van de nummer laatst van de Serie A naar nummer drie Napoli. De Napolitanen zien in de nieuwe aankoop een ideale stormram om Cavani te ondersteunen. Napoli huurt Calaio tot het einde van dit seizoen. De hoogvlieger in Italië heeft een optie tot koop op de fysiek sterke aanvaller.

Siena doet niet alleen Calaio van de hand deze maand. De degradatiekandidaat zag ook middenvelder Gaetano D'Agostino vertrekken. De spelmaker tekende bij Pescara. De verwachting is dat ook aanvaller Marcelo Larrondo vertrekt. Fiorentina heeft de spits op het vizier. Daarvoor komt Francesco Della Rocca uit Florence.

Napoli hervat de competitie zondag in eigen huis tegen Palermo. De achterstand van de ploeg van Walter Mazzarri op koploper Juventus bedraagt zeven punten na negentien duels. Siena begon dit seizoen met zes strafpunten en staat met elf punten onderaan. De achterstand op nummer negentien Palermo is vier punten.


Asielzoekers ondergebracht in gekraakte kerk

Enkele sympathisanten van een groep uitgeprocedeerde asielzoekers heeft in Den Haag een kerkgebouw gekraakt. Dat meldde een woordvoerder.

De krakers hebben de leegstaande kerk aan de Haagse Sportlaan zaterdag overgedragen aan de asielzoekers. Die voerden maandenlang actie vanuit een tentenkamp aan de Koekamp in Den Haag.

Het tentenkamp is eerder door de politie ontruimd omdat het voor de actievoerders te koud werd om er te verblijven. De kerk moet gaan dienen als tijdelijke opvang voor de groep.

FOK!filmtip van de dag: Inglourious Basterds

Dagelijks worden er meerdere films uitgezonden, maar welke film is nou het bekijken waard? De FOK!film redactie voelt zich geroepen om de mede-FOK!kers te helpen met het antwoord op de bovenstaande vraag, de tip van vandaag is: Inglourious Basterds.

Aangezien vanaf volgende week donderdag Quentin Tarantino's nieuwste geesteskindje, Django Unchained, in de bios draait, heeft Veronica besloten vanavond om 22:00 uur zijn vorige filmproject uit te zenden: Inglourious Basterds. De film, die zich afspeelt in het Frankrijk van de Tweede Wereldoorlog, vertelt het verhaal van 'The Basterds', een Joodse groep soldaten die het als een sport ziet om zoveel mogelijk Nazi's te mollen. The Basterds hebben ook een ambitieus doel voor ogen: het uitmoorden van de leiders van het Derde Rijk (inclusief der Führer) tijdens de filmpremière van de Duitse propagandafilm Stolz der Nation. Toevallig wordt deze première gehouden in het filmhuis van Shosanna (Mélanie Laurent), die zelf nog een appeltje te schillen heeft met de Duitsers.

Zoals elke Tarantino film is er een sterrencast aan het project verbonden: Zo speelt Brad Pitt het Italiaanse talenwonder Lt. Aldo Raine, die de leiding heeft over The Basterds. Ook betekende Inglourious Basterds de internationale doorbraak van de Oostenrijkse Christoph Waltz die in de film SD Kolonel Hans Landa a.k.a. The Jew Hunter speelt. Heb je deze film nog nooit gezien, bijt je dan door de reclames heen en ga 'm kijken. Meer dan de moeite waard.

[Video] Feyenoord krijgt werelddoelpunt tegen in oefenpot

Tijdens het trainingskamp in Marbella heeft Feyenoord in een oefenduel tegen Club Brugge een werelddoelpunt tegen gekregen. De Colombiaanse middenvelder Carlos Bacca schoot vanaf dertig meter de bal schitterend achter keeper Erwin Mulder.

Feyenoord, dat het duel met 2-1 verloor, verloor in de eerste helft Lex Immers met een lichte hamstringblessure. Namens de Rotterdammers wist de jonge vleugelaanvaller Jean-Paul Boëtius te scoren. Volgende week speelt Feyenoord de Klassieker tegen Ajax.

Hieronder het doelpunt:


Bacca (Club Brugge) scoort werelddoelpunt tegen Feyenoord (Bron: YouTube)

Vijverberg valt af voor bekerduel Vitesse

Vitesse kan De Vijverberg in Doetinchem vergeten als alternatieve speellocatie voor het bekerduel met Ajax (31 januari). De Graafschap speelt een dag later in eigen huis. Vitesse probeerde om de wedstrijd te verplaatsen naar Doetinchem, maar dat bleek  niet mogelijk.

Gastheer De Graafschap komt zelf een dag later in actie voor de competitie tegen Almere City. Daarnaast gaf ook de burgemeester van Doetinchem aan dat hij niet zat te wachten op supporters uit Amsterdam en Arnhem.

Vitesse moet dus volgens Omroep Gelderland verder op zoek naar een alternatieve locatie voor het bekerduel. De wedstrijd kan niet in de GelreDome worden gespeeld. In het multifunctionele stadion wordt daags voor het geplande duel gewerkt aan de voorbereidingen voor een dancefeest. De rechter verbood daarom de wedstrijd.

De Grolsch Veste leek een geschikte locatie voor Vitesse, maar FC Twente ging niet akkoord. AZ liet ook al weten dat het stadion niet beschikbaar is. FC Groningen en sc Heerenveen hebben geen verzoek ontvangen. Willem II, NAC Breda en Roda JC zijn wel bereid om mee te werken als de Arnhemmers bij hen aankloppen.

'Maximumhypotheek daalt snel'

De maximale hypotheek die huizenkopers kunnen krijgen, daalt dit jaar veel sterker dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit berekeningen die de Volkskrant heeft laten uitvoeren. Modale inkomens kunnen 5 procent minder lenen. Voor hogere inkomens is dat zelfs ruim 9 procent.

In 2012 daalde het maximale hypotheekbedrag tussen de 1 en 1,8 procent, terwijl de huizen in dat jaar ongeveer 7 procent goedkoper werden. De betaalbaarheid nam dus toe. Dit jaar zal dat alleen het geval zijn als de huizenprijzen zeker 5 tot 10 procent dalen, aldus de krant.

Amsterdam trapt jubileumjaar af

Amsterdam trapt dit weekend officieel het jubileumjaar 2013 af. De Amsterdamse Hotelnacht en het evenement 24H zijn het begin van een lange reeks festiviteiten dit jaar, waarin de hoofdstad viert dat de grachten 400 jaar oud zijn. Talloze instituten hebben daarnaast een jubileum in hun agenda staan, van het Concertgebouw (125 jaar) en dierentuin Artis (175 jaar) tot debatcentrum Felix Meritis (225 jaar) en Toneelgroep Amsterdam (nog maar 25 jaar).

Tijdens 24H kunnen mensen 24 uur lang allerlei activiteiten ondernemen. Theaters, hotels, musea en buurthuizen openen hun deuren voor het publiek en organiseren speciale evenementen. Zo kun je midden in de nacht gratis meerijden met een taxichauffeur die de passagier vertelt over zijn vreemdste ritten. In het Marnixbad in de Jordaan kun je de hele nacht zwemmen.

Tegen de 80 ondernemers en culturele organisaties doen mee aan het evenement. 24H wordt nu gehouden in het centrum van Amsterdam. Later dit jaar wordt het evenement nog een keer georganiseerd in de stadsdelen Oost, Zuid, West en Noord.

Tijdens de Amsterdamse Hotelnacht is er ook van alles te beleven. Hotels houden bijvoorbeeld proeverijen en theatershows of verzorgen muziekoptredens. In het DoubleTree Hotel naast Amsterdam CS kun je op het dak schaatsen. Met korting kunnen Amsterdammers in een van de 45 deelnemende hotels overnachten.

Amsterdam Marketing, de organisatie die de hoofdstad in binnen- en buitenland promoot, coördineert alle festiviteiten. De organisatie heeft 500 buitenlandse journalisten uitgenodigd om verslag te doen van het jubileumjaar, waarin ook het Rijksmuseum na een grootscheepse verbouwing de deuren heropent. Over het aantal verwachte bezoekers in 2013 durft Amsterdam Marketing nog geen voorspellingen te doen.

Amsterdam trapt jubileumjaar af
Amsterdam trapt jubileumjaar af (Foto: ANP)

'Videobewaking werknemers kan echt niet'

Heimelijk toezicht op werknemers met behulp van videocamera's wordt in Duitsland uitdrukkelijk verboden. De christendemocratische en liberale regeringspartijen hebben een wetsvoorstel gemaakt dat geen twijfel laat bestaan over het feit dat het bespioneren van werknemers tijdens hun werk niet mag, meldden zaterdag Duitse media.

Een christendemocratisch parlementslid, Michael Frieser, zei dat het tot dusverre vaak juridisch onduidelijk is wat wel en wat niet mag. Daar gaat het parlement eind deze maand definitief een einde aan maken. Er zijn tal van conflicten geweest over opnames van werknemers bij allerlei winkels en bedrijven van klein tot groot als de Duitse Spoorwegen en Deutsche Telekom.

'Videobewaking werknemers kan echt niet'
'Videobewaking werknemers kan echt niet' (Foto: ANP)

Man zeven keer in been gestoken

Een Eindhovenaar is vrijdagavond in zijn woonplaats zeven keer in zijn been gestoken. Twee plaatsgenoten van 24 en 50 jaar zijn aangehouden, laat de politie zaterdag weten. De aanleiding van de steekpartij is nog onduidelijk.

Surveillerende agenten gingen rond 23.30 uur af op een melding over een steekpartij op de Piazza in het centrum van de Noord-Brabantse plaats. Het 40-jarige slachtoffer vertelde dat hij in zijn benen was gestoken door twee mannen die verderop stonden. Ze werden opgepakt voor ze konden wegfietsen.

Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht. Hij is niet in levensgevaar. De twee verdachten zitten vast.

Nuketown Zombies breiden zich volgende week uit


Uitgever Activision heeft vandaag aangekondigd dat de map Nuketown Zombies vanaf volgende week beschikbaar is voor PlayStation 3 en pc. De
 map is gebaseerd op de mutliplayer map Nuketown 2025 en was vorig jaar december al verkrijgbaar voor Xbox 360. 

Gamers met een seizoenspas van Black Ops 2 kunnen de map meteen aanschaffen. Als je nog geen seizoenspas hebt dan kun je deze hier bestellen.

Zombies in NuketownZombies in Nuketown

 

[EK allround] Polen winnen schaatsmijl, Kramer leidt klassement

Sven Kramer heeft zaterdag op het Europees kampioenschap allround zijn voorsprong op Jan Blokhuijsen verder uitgebreid. De Fries noteerde op de 1500 meter een tijd van 1.47,49 en werd daarmee slechts achtste. Toch werd het gat met Blokhuijsen groter, omdat de Noord-Hollander met 1.47,89 als tiende finishte. 

De Pool Konrad Niedzwiedzki won de 1500 meter, net als eerder de 500 meter. Hij reed 1.46,32. Tweede werd Zbigniew Bródka met 1.46,38. Het afstandsbrons ging naar de Noor Sverre Lunde Pedersen met 1.46,39. Håvard Bøkko werd vijfde en staat nu tweede in het algemeen klassement.

Kramer heeft op de afsluitende tien kilometer een voorsprong van 5,72 seconden op Bökko en 7,88 op Blokhuijsen. Renz Rottenveel en Ted Jan Bloemen zullen morgen niet aan de start verschijnen. De top acht na drie afstanden mogen de afsluitende tien kilometer gaan rijden. 

# Naam Land Tijd
1 Konrad Niedzwiedzki Pol 1.46,32
2 Zbigniew Bródka Pol 1.46,38
3 Sverre Lunde Pedersen Noo 1.46,39
4 Bart Swings Bel 1.46,47
5 Håvard Bøkko Noo 1.46,78
6 Jan Szymanski Pol 1.47,24
7 Haralds Silovs Let 1.47,29
8 Sven Kramer Ned 1.47,49
9 Renz Rotteveel Ned 1.47,77
10 Jan Blokhuijsen Ned 1.47,87
18 Ted Jan Bloemen Ned 1.50,50

Klassement 

# Naam Land Punten Verschil op 10km
1 Sven Kramer Ned 109,785  
2 Håvard Bøkko Noo 110,071 5,72
3 Jan Blokhuijsen Ned 110,179 7,88
4 Sverre Lunde Pedersen Noo 110,230 8,90
5 Konrad Niedzwiedzki Pol 110,745 19,20
6 Bart Swings Bel 111,007 21,76
7 Zbigniew Brodka Pol 111,091 24,44
8 Ivan Skobrev Rus 111,091 26,12
9 Renz Rotteveel Ned 111,295  
15 Ted Jan Bloemen Ned 113,370  

[Premier League] QPR verlaat laatste plaats

Het weerzien tussen Harry Redknapp en Tottenham Hotspur heeft op Loftus Road geen winnaar opgeleverd. Redknapp zag QPR standhouden tegen zijn oud-werkgever (0-0).

Het was voor Redknapp een speciale Londense derby. Tot afgelopen zomer stond de ervaren manager onder contract bij Spurs, maar voorzitter Daniel Levy stuurde hem de laan uit en haalde André Villas-Boas naar White Hart Lane. Het was zaterdag voor Redknapp een nieuw weerzien met een groot aantal oude bekenden bij Spurs.

Redknapp kon na afloop tevreden zijn, terwijl zijn opvolger Villas-Boas minder gelukkig zal zijn. Spurs wist niet tot scoren te komen ondanks een overwicht. De beste twee kansen waren aan het begin van het duel. Jermain Defoe raakte de paal via Júlio César, waarna Emmanuel Adebayor in de rebound ook op de doelman stuitte.

Behalve het puntenverlies verloor Tottenham ook middenvelder Sandro. De Braziliaan viel al in de eerste helft uit met een blessure. De remise betekent voor Spurs een tegenvaller in de achtervolging op Manchester United en Manchester City. De achterstand op regerend landskampioen en nummer twee City blijft vijf punten.

[Dakar] Achtste etappe ingekort door regenval

De organisatie van de Dakar Rally heeft besloten om de achtste etappe in te korten. De reden dat er minder kilometers tegen de klok tussen Salta en San Miguel de Tucuman afgelegd hoeven te worden is de overvloedige regenval die het gebied teistert.

Oorspronkelijk zouden de coureurs 471 kilometers voor hun kiezen krijgen, waarvan 112 geneutraliseerd waren. De vrachtwagens zouden slechts de eerste 155 kilometer van de proef af moeten leggen. Door de regenval is het niet mogelijk om het eerste deel van de proef te berijden, waardoor de vrachtwagens nu niet tegen de klok hoeven te strijden en de motoren, quads en auto's alleen het tweede deel van de proef afleggen. Hierdoor blijven er slechts 183 wedstrijdkilometers over op een parkoers dat modderig zal zijn.

Tomic: "Voel me onstuitbaar"

Bernard Tomic is in zijn nopjes met zijn eerste toernooizege op de ATP-tour. De Australiër won vandaag in Sydney van de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson, en gaat nu vol goede moed door naar Melbourne voor de eerste Grand Slam van dit seizoen.

"Ik heb er veel zin in, ik kijk echt uit naar Melbourne. Ik voel me onstuitbaar", zei Tomic tegenover verslaggevers van de ATP. "Nu weet ik hoe het voelt om een toernooi te winnen, en het is het beste gevoel dat er is. Dat het ook nog eens in Sydney is, dat is fantastisch. Ik kan me niets beters wensen."

Tomic denkt dat hij zijn ongeslagen reeks van dit jaar kan voortzetten. "Ik heb het gevoel dat ik geweldig sta te tennissen. Het is prachtig om de baan op te gaan, met zoveel zelfvertrouwen", aldus de 20-jarige tennisser. "Dat ga ik meenemen naar Melbourne en het gebruiken in elke wedstrijd die ik speel."

[Dakar] Despres wisselt motorblok

Cyril Despres lijkt prolongatie van zijn Dakar-titel te kunnen vergeten. De Fransman heeft na afloop van de zevende etappe in het bivak zijn motorblok gewisseld, waarna hij automatisch een straftijd van vijftien minuten opgelopen heeft. De Pool Marek Dabrowski werd bereid gevonden om een KTM-blok aan de Fransman te schenken. Ook hij krijgt een kwartier straftijd opgelegd.

Despres kampte gisteren met problemen aan zijn versnellingsbak, waardoor de vijfde versnelling het begeven heeft. Vooral op de lange rechte stukken in de snelle proeven is dit zeer nadelig. De Fransman verloor gisteren dan ook veel tijd en viel in het verbindingsstuk na de etappe ook nog eens stil. Voor hem is nadelig dat de etappe van gisteren onderdeel uitmaakte van een marathonetappe, waardoor er niet door het team aan de motor gesleuteld mocht worden. Dit moeten de coureurs zelf doen, waarbij ze weinig ze maar weinig reservedelen bij zich hebben.

Ierse familie in actie tegen politie Breda

De familie van een in Breda verdwenen Ier, James Patrick Grealis, eist heropening van de verdwijningszaak en wil juridische stappen tegen de Nederlandse politie nemen. Die heeft volgens de familie nagelaten behoorlijk onderzoek te doen naar de verdwijning van Grealis, meldde zaterdag The Irish Independent.

De 24-jarige timmerman Grealis verliet 23 oktober 2008 in Breda het pension waar hij verbleef om werk te zoeken. Er is nooit meer iets van hem vernomen. Volgens de familie is herhaaldelijk geprobeerd de Nederlandse autoriteiten tot een deugdelijk onderzoek te bewegen, maar vergeefs.

Gewonden bij botsing ambulance en busje Groningen

Bij een botsing tussen een ambulance en een busje zijn zaterdagochtend in Groningen vier mensen gewond geraakt. Door de klap belandde de ambulance, die een zwaargewonde patiënt vervoerde, op zijn kant.

De ambulance was op weg naar het UMCG in Groningen. Het zwaargewonde slachtoffer dat in de ambulance lag is na de botsing met een andere ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ook de verpleegkundige van de ambulance en de chauffeurs van beide voertuigen moesten voor behandeling mee naar het ziekenhuis.

De oorzaak van de aanrijding op de Europaweg is nog onduidelijk, laat de politie zaterdagmiddag weten.

[EK allround] Erbanova wint 500m, A. De Jong derde

Karolina Erbanova heeft de openingsafstand van het Europees Kampioenschap allround op d'r naam geschreven. Ze was de snelste in 38,72. Antoinette de Jong debuteerde met een derde tijd. 39,42 is een PR voor de zeventienjarige schaatster. Tweede werd Yekaterina Lobyscheva. 

Ireen Wüst werd vierde met 39,90. Diane Valkenburg en Linda de Vries werden respectievelijk zesde en zevende met 39,93 en 39,98. Titelverdediger Martina Sábliková viel tegen met 40,95.  Ze werd zestiende. Later vanmiddag rijden de dames de drieduizend meter. 

# Naam Land Tijd Verschil op 3000m
1 Karolina Erbanova Tsj 38,72  
2 Yekaterina Lobyscheva Rus 38,98 1,56
3 Antoinette de Jong Ned 39,42 4,20
4 Ireen Wüst Ned 39,69 5,82
5 Yekaterina Shikhova Rus 39,90 7,08
6 Diane Valkenburg Ned 39,93 7,26
7 Linda de Vries Ned 39,98 7,56
8 Claudia Pechstein Dui 40,01 7,74
9 Ida Njåtun Nor 40,15 8,58
10 Olga Graf Rus 40,26 9,24

Nederlandse muziekexport blijft stijgen

De Nederlandse muziekexport is voor het zevende achtereenvolgende jaar gestegen. In 2011 werd bijna een kwart meer geëxporteerd dan het jaar ervoor, blijkt uit onderzoek van Buma Cultuur.

Nederland scoort vooral hoog op het gebied van dance, klassieke muziek en rock. Artiesten als Afrojack, Tiësto, André Rieu en Within Temptation zijn in het buitenland mateloos populair. De geschatte toevoeging van de Nederlandse muziekexport aan de economie bedroeg in 2011 ruim honderd miljoen. Ruim 68 procent daarvan was afkomstig van de dancemuziek.

In 2011 waren 728 Nederlandse acts actief in het buitenland. Artiesten traden het vaakst op in de Verenigde Staten, Duitsland en België. Het meeste geld werd opgehaald in Duitsland.

Dertien bergetappes in Ronde van Spanje

In de 68e editie van de Ronde van Spanje kunnen de klimmers opnieuw flink aan de bak. De organisatie heeft liefst dertien bergetappes opgenomen in het programma, zo bleek zaterdag tijdens de presentatie. De Vuelta gaat zaterdag 24 augustus van start met een ploegentijdrit. Op 15 september wordt de finish in Madrid bereikt.

De renners krijgen tussendoor nog een individuele tijdrit en vijf vlakke etappes voorgeschoteld. In het begin van de derde week zijn er drie bergritten op een rij. Het zwaartepunt ligt echter in de slotweek. Op de voorlaatste dag wacht de beklimming van de Angliru, dat stroken kent met een stijgingspercentage van 23 procent.

Real Madrid heeft Marcelo na drie maanden terug

De Braziliaan Marcelo is voor het eerst in drie maanden tijd weer opgenomen in de selectie van Real Madrid. De 24-jarige vleugelverdediger stond sinds medio oktober aan de kant met een breuk in zijn rechtervoet. De kwetsuur liep hij op tijdens een training van het nationale team. Real Madrid gaat zaterdagavond op bezoek bij Osasuna.

Trainer José Mourinho, die ook linksback Fabio Coentrao terug heeft na een blessure, moet het stellen zonder zijn centrale verdedigingsduo. Sergio Ramos moet toekijken vanwege een schorsing, Pepe is uitgeschakeld met een enkelkwetsuur.


Real Madrid heeft Marcelo na drie maanden terug (Foto: Novum)

Olympische nominatie voor Sauerbreij

Nicolien Sauerbreij heeft zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in Bad Gastein een olympische nominatie behaald. De snowboardster kwalificeerde zich op de slalom als zestiende voor de finaleronde. Vrijdag behaalde de olympisch kampioene op de reuzenslalom die klassering al tijdens de eerste race in de Oostenrijkse stad.

Voor een olympische nominatie moest de 33-jarige Sauerbreij van sportkoepel NOC*NSF twee keer bij de beste zestien eindigen in een World Cup-wedstrijd. Volgend jaar staat op de Spelen in Sochi naast de reuzenslalom ook de slalom op het programma.


Olympische nominatie voor Sauerbreij (Foto: Novum)

Ontwikkelaar Nano Assault Neo looft Wii U

Shin'en Multimedia, ontwikkelaar van de Wii U eShop-game Nano Assault Neo, heeft niets dan goeds te vertellen over Wii U. De console kwam eerder negatief in de media, nadat enkele ontwikkelaars hun ontevredenheid over de console meldden.

"The Wii U development environment allowed us to go from zero to a great, polished game in only half a year. I think we never ever got so far so fast on a new hardware, and we’ve worked on a lot of platforms in the past decades." vertelde Manfred Linzer aan het Britse GamesTM.

Ook de technische capaciteiten van Wii U werden de hemel in geprezen:

"We decided to add a local two-player mode where one player uses the TV and the other one the Wii U GamePad. That meant the complete game world would need to be rendered twice for the Wii U GamePad display. That nearly doubled the burden on the GPU and CPU, but even then we were still able to maintain solid 60FPS without much effort on both displays. Then on top we even added camera streaming, so that the TV player can see the face of the Wii U GamePad player, which adds a lot of fun. We expected the additional camera encoding and streaming would add noticeable strain on the Wii U, but it was almost free. All this proved the system is very well balanced and allows developers without much effort, to use all the unique features. Another benefit of the Wii U is that the system memory is so large that we never have to load an asset again. Everything can be cached and load times are almost gone."

Wii U verkrijgbaar vanaf vrijdag (Foto: Novum)

Spielberg verklaart vertraging Robopocalypse

Gisteren werd bekend dat Steven Spielberg zijn sci-fi avontuur Robopocalypse voor onbepaalde tijd heeft uitgesteld. De hoge kosten van de productie en Spielbergs ontevredenheid over het script blijken de oorzaken van dit uitstel.

"We ontdekten dat Robopocalypse ons ontzettend veel geld ging kosten", aldus Spielberg. "Daarbij komt dat ik een betere manier heb gevonden om het verhaal te vertellen. Het is een andere aanpak waarmee we veel geld besparen, maar de film tegelijkertijd ook persoonlijker maken."

"Ik heb tegen mijn mensen gezegd dat ze maar eventjes ander werk moeten zoeken. Ik ben nu begonnen aan een nieuw script en met dit script zullen we spoedig de film weer op de rails krijgen", verzekert Spielberg ons. Robopocalypse lijkt hiermee toch toekomst te hebben en fans van de filmmaker kunnen weer even opgelucht ademhalen.

Spielberg wilde Twin Peaks-aflevering regisseren (Novum)
Steven Spielberg brengt wijzigingen aan in script Robopocalypse (Foto: Novum)

'Standaard lager loon voor oudere werknemer'

Werknemers die de 55 jaar passeren moeten standaard inleveren op hun loon. Dat vindt Jarico Vos van VVD-jongerenorganisatie JOVD. Volgens hem worden mensen dan minder arbeidsproductief. "Als dat zijn weerslag heeft op het loon, vind ik dat rechtvaardig", zei hij in het radioprogramma Kamerbreed. "Je moet kijken naar wat een persoon an sich waard is."

Vos reageerde daarmee op de beslissing van Capgemini die de lonen van vierhonderd, veelal oudere werknemers wil verlagen. Het bedrijf wil daarmee ruimte creëren voor nieuwe werknemers.

Volgens Vos moet de politiek zich daar niet in mengen maar is dat aan de bedrijven zelf. "Je moet het overlaten aan de markt", zei hij daarover. De JOVD-voorzitter benadrukte dat niet in alle beroepsgroepen de lonen zouden moeten worden verlaagd. Zo zou het volgens hem niet van toepassing zijn op bijvoorbeeld artsen.

Toon Geenen van de Jonge Socialisten was het daar in zekere zin mee eens. Volgens hem hebben mensen geld het hardst nodig tussen hun 30e en 35e levensjaar. "Later kan je misschien met wat minder toe", zei hij. Volgens hem moeten bedrijven uitbetalen wanneer werknemers het nodig hebben.

Rood-voorzitter Lieke Smits vindt juist dat oudere werknemers een hele belangrijke rol hebben en dat ze daarin niet moeten worden gekort. "Minder productief is onzin. Hun kennis en ervarenheid wordt ondergewaardeerd", zei ze.

'Resident Evil: Revelations: Unveiled Edition naar Xbox 360'

Hoewel Capcom nog steeds geen officiële aankondiging heeft gedaan, is de kans groot dat Resident Evil: Revelations naar Xbox 360 komt. De achievements van Resident Evil: Revelations: Unveiled Edition zijn namelijk onthuld.

Enkele maanden eerder berichtten we al dat Resident Evil: Revelations op een Koreaanse Rating Board verscheen, voor zowel een Xbox 360- als een PlayStation 3-release. De achievements zijn een nieuwe aanwijzing, maar tot Capcom deze versie officiëel bevestigt kunnen we er niet zeker van zijn. Een aankondiging is in elk geval niet veraf.

Resident Evil Revelations

Australië krijgt eerste 18+ game

Australische gamers kunnen vanaf 2013 eindelijk games kopen die enkel voor volwassenen bedoeld zijn. De game die Down Under als eerste met een 18+-status in de rekken belandt, heet Ninja Gaiden 3: Razor's Edge.

Australië stond samen met Duitsland bekend als de meest conservatieve landen inzake videogames. Tot voor kort konden uitgevers geen gebruik maken van de 18+-rating, die wel voor films toegelaten werd. 

"Het is geweldig om te zien dat volwassen inwoners van Australië eindelijk toegang hebben tot volwassen videogames. Na meer dan 10 jaar samenwerken met overheid, instanties en andere belanghebbenden is het eindelijk gelukt om de 18+-categorie te introduceren," aldus Ron Curry, CEO van de Interactive Games & Video Association.

Ninja Gaiden 3: Razor Edge (Foto: Nintendo)

Franse militairen dringen rebellen Mali terug

Honderden Franse militairen zijn betrokken bij een operatie in Noord-Mali die is gericht op het verdrijven van islamitische militanten uit het gebied. Een commandocentrum van de rebellen is vernietigd. Dat heeft het Franse ministerie van defensie zaterdag gezegd. Het Malinese leger meldde dat de rebellen zijn verdreven uit de stad Konna. De stad viel eerder deze week in handen van de rebellen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden luchtaanvallen uitgevoerd op drie doelwitten van de rebellen. Een Franse piloot van een gevechtshelikopter is om het leven gekomen bij de operatie. De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius wilde verder geen details geven.

De president van Mali Dioncounda Traoré vroeg Frankrijk eerder om hulp bij het bestrijden van de extremisten in het noorden van het land. Volgens de Franse president François Hollande ziet Mali zich geconfronteerd met 'terroristische agressie'. Hij heeft daarom toestemming gegeven voor de missie die de Malinese regering in staat moet stellen het gebied te heroveren op de extremisten. De Franse minister van defensie Yves Le Drian zei dat Frankrijk snel heeft gehandeld om het offensief van de rebellen tot staan te brengen. Het offensief had volgens Le Drian kunnen leiden tot 'een terroristische staat op de drempel van Frankrijk en Europa'.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties had eerder VN-lidstaten opgeroepen om de Malinese regering te helpen 'om zo de dreiging van terreurorganisaties en daaraan gelieerde groepen te verminderen'. De Veiligheidsraad heeft wel enkele voorwaarden gesteld aan de interventie. Een daarvan is dat Malinese militairen, die berucht zijn om hun mensenrechtenschendigen, moeten worden getraind.

Naast Frankrijk dragen ook Senegal en Nigeria bij aan de operatie tegen de rebellen.

Vos wint strandrace Egmond

Marianne Vos heeft zaterdag de mountainbikewedstrijd Egmond-Pier-Egmond gewonnen. De wereld- en olympische kampioene wil zich meer gaan toeleggen op de mountainbike. Vos won bij de dames in een tijd van 1.05.56 voor Iris Slappendel (1.11.47) en Alieke Hoogeboom (1.14.15).

Vos kon zich op het strand goed meten met de mannen want ze werd 15e in het overall klassement. De zege bij de mannen was voor Rob van der Niet. Hij was de snelste met een tijd van 1.04.27. Tweede werd Kevin Hoovels met 1.04.51 en Roy Rotteveel werd met 1.04.52 derde.

Vos werd al eens eerder benaderd om begin januari te komen rijden, maar kon nooit een gaatje in haar programma omdat het NK Veldrijden altijd op zaterdag was gepland. Doordat het NK van de zaterdag naar de zondag is verschoven, kon ze nu wel haar opwachting maken. Zondag wil Vos haar Nederlande titel gaan verdedigen in het veldrijden. De Nederlandse kampioenschappen hebben plaats in Tilburg. 

Eerste trailer Danny Boyle's 'Trance'

Dit jaar komt Danny Boyle's nieuwste film Trance uit. Nadat hij eerder succes boekte met Trainspotting en Slumdog Millionaire is dit de opvolger van het met zes Oscarnominaties bekroonde 127 Hours. Een Nederlandse releasedatum is nog onbekend, maar in de tussentijd kan er wel alvast gekeken worden naar de eerste trailer van de film.

In Trance besluit een kunstveilingnaar een kunstroof te organiseren. Tijdens de overval krijgt hij een klap op zijn hoofd. Hij ontwaakt met geheugenverlies en schakelt een hypnotherapeut in om het verloren schilderij terug te vinden. De grenzen tussen verlangen, werkelijkheid en hypnotische suggestie beginnen echter steeds verder te vervagen en de belangen en gevolgen worden grootser dan wie dan ook had kunnen voorzien.

Rollen in Trance zijn onder meer weggelegd voor James McAvoy, Rosario Dawson en Vincent Cassel. Bij de Britten komt de film uit 27 maart.

[NBA] Durant helpt Oklahoma aan zege op Lakers

De basketballers van Oklahoma City Thunder hebben vrijdag een overwinning geboekt bij Los Angeles Lakers in de NBA. De koploper van de Western Conference was met 116-101 te sterk voor de Lakers, die al tegen de zesde nederlaag op rij aanliepen. Kevin Durant was met 42 punten de grote man bij Oklahoma.

Ook Russel Westbrook was met 27 punten op schot voor de bezoekers. Voor de Lakers, die het nog altijd moesten stellen zonder vaste waarden Dwight Howard en Pau Gasol, maakte Kobe Bryant 28 punten.

Chicago Bulls won met op bezoek bij New York Knicks met 108-101. Luol Deng had met 33 punten een belangrijk aandeel in de zege. Het was al de derde keer dit seizoen dat Chicago aan het langste eind trok tegen de Knicks, die hun laatste drie duels verloren.

Overige uitslagen NBA

Atlanta Hawks - Utah Jazz 103-95
New Orleans Hornets - Minnesota Timberwolves 104-92
Boston Celtics - Houston Rockets 103-91
New Jersey Nets - Phoenix Suns 99-79
Toronto Raptors - Charlotte Bobcats 99-78
Milwaukee Bucks - Detroit Pistons 87-103
Memphis Grizzlies - San Antonio Spurs 101-98
Denver Nuggets - Cleveland Cavaliers 98-91


Durant helpt Oklahoma aan zege op Lakers (Foto: Novum)

Aanhouding voor moord Groningse prostituee

De politie heeft vrijdagavond een 44-jarige man uit Groningen opgepakt voor de moord op een prostituee. Agenten kwamen de verdachte op het spoor dankzij enkele binnengekomen tips. De gemaakte composititietekening speelde daarbij een belangrijke rol, meldt de politie.

De politie publiceerde de tekening donderdagavond. In korte tijd kwamen ruim vijftig tips binnen. Er werden onder meer namen genoemd van personen die op de gemaakte tekening leken.

Het 43-jarige slachtoffer werd dinsdagavond gevonden in de rosse buurt van Groningen in een pand op de Vishoek. Kort voor ze werd gevonden hoorden haar collega's lawaai.

De verdachte zit voorlopig vast. Hij wordt zaterdag verhoord. Het sporenonderzoek is nog niet afgerond.

Tientallen doden geborgen na aardverschuiving China

De Chinese autoriteiten hebben alle 46 doden geborgen die vrijdag omkwamen bij een aardverschuiving in het zuiden van het land. In totaal zijn veertien huizen bedolven toen een modderstroom over het dorp Zhaojiagou in het district Zhenxiong schoof.

De aardverschuiving is vermoedelijk veroorzaakt door langdurige regen- en sneeuwval in het gebied. In de afgelopen tien dagen viel er voortdurend neerslag.

Het gebied wordt wel vaker door aardverschuivingen of -bevingen getroffen. In september kwamen 81 mensen om na een aardbeving. Een maand later vonden negentien mensen de dood toen een aardverschuiving een school trof.

Tomic pakt eerste ATP-titel in Sydney

Bernard Tomic heeft zaterdag voor eigen publiek het ATP-toernooi in Sydney op zijn naam geschreven. De 20-jarige Australiër versloeg in de eindstrijd de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson met 6-3, 6-7 (2) en 6-3. Het is de eerste titel op de ATP-tour van de mondiale nummer 64. Hij speelde bovendien zijn eerste finale.

Door zijn zege keert Tomic, die de eerste Australische winnaar van het evenement is sinds Lleyton Hewitt in 2005, maandag terug in de top vijftig van de wereldranglijst. Hij begint volgende week met een partij tegen de Argentijn Leonardo Mayer aan de Australian Open.


Tomic pakt eerste ATP-titel in Sydney (Foto: Novum)

Wegereef wilde doorgaan

Jan Wegereef neemt na 25 jaar afscheid als arbiter op het hoogste niveau. De KNVB heeft het contract met Wegereef niet verlengd. "Ze hebben daar een programma over gemaakt: de wereld draait door. Maar ik ben er heel open en eerlijk in. Ik wilde absoluut door. Daar was ik fit genoeg voor en de kwaliteit was ook in orde. Maar it takes two to tango en ik begrijp de KNVB ook wel weer. Ik heb er vrede mee."

De arbiter noemt zichzelf een bevoorrecht mens. "Het is een privilege dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken en voor mijn werk drie continenten heb bezocht." Wegereef debuteerde in 1988 als arbiter in het betaalde voetbal. "Telstar-Heerenveen 0-1, met maar één gele kaart… voor Gertjan Verbeek." Wegereef ziet het niet zitten om op een lager niveau te fluiten.  "Ik ga niet voor 26 euro naar Vriezenveen."

Red Band trailer Roman Coppola's A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III

Niemand in de filmwereld kan om de Coppola-familie heen. Vader Francis Ford Coppla is wereldberoemd, zijn dochter Sofia heeft haar sporen als regisseuse inmiddels ook verdiend en nu wil zoon Roman Coppola het ook eens proberen als regisseur. Of hij de familienaam hoog kan houden is echter lastig te beoordelen na de onlangs uitgebrachte red band trailer. 

Roman Coppola's eerste volledige speelfilm wordt A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III, op het oog een zeer eigenzinnig werkje. Hierin wordt womanizer en succesvol grafisch ontwerper Charles Swan III (Charlie Sheen) gedumpt door zijn vriendin (Katheryn Winnick). Zijn leven komt op de kop te staan: hij weet niet meer wat hij met zijn liefde en leven aan moet. Charles krijgt last van nachtmerries over zijn vorige relaties en beland in diepe put als hij zijn leven terug op de rails probeert te krijgen.

In de net uitgebrachte red band trailer krijgen we daadwerkelijk een enigszins excentrieke blik in de gedachtegang van Charles Swan III. In de trailer die eerder uit werd gebracht wordt een beter beeld geschetst van hoe de film zal gaan zijn en zijn de invloeden van het samenwerken met Wes Anderson goed zichtbaar. Roman Coppola boekte tot dusver succes in Hollywood als assistent regisseur en/of schrijver van onder meer The Darjeeling Limited en Moonrise Kingdom

Buiten Sheen en Winnick spelen onder meer ook Jason Schwartzman, Bill Murray (beiden hebben tevens veelvuldig samengewerkt met Anderson) Aubrey Plaza, Patricia Arquette en Mary Elizabeth Winstead in de film. Een Nederlandse releasedatum is nog onbekend.

Je lichaam verkopen in tijden van nood

Wat zou jij verkopen als je aan lager wal raakt? FOK!tv vroeg het aan bekende Nederlanders op de première van Les Misérabeles.

Eén van de hoofdpersonen uit de musical, die nu in de bioscoop draait, verkoopt namelijk haar tanden, haar en lichaam. FOK!tv stond aan de rode loper en sprak onder meer Joop van de Ende die de musical 22 jaar geleden naar Nederland haalde. Verder vertellen onder anderen Joke de Kruijf, Pia Douwes, Sterretje, Jamai, Karin Bloemen en nog een aantal BN'ers wat zij zouden verkopen in tijden van nood.

video

'Consument dupe verziekte biermarkt'

De biermarkt is totaal verziekt door een gebrek aan concurrentie en de consument is daar de dupe van. Dat staat in een rapport van het economisch onderzoeksinstituut SEO, waar NRC Handelsblad zaterdag over schrijft.

Brouwerijen dwingen hun horecaondernemers om exclusief hun merk te tappen. Bier van een andere brouwerij is dan verboden. Dat houdt de prijzen in cafés kunstmatig hoog en beperkt de cafébezoeker in zijn bierkeuze. SEO vindt daarom dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet ingrijpen.

Een woordvoerster van de NMa laat weten dat de concurrentiewaakhond zich al aan het buigen is over de problemen op de biermarkt. Aanleiding was een eerder onderzoek in opdracht van de horecakoepel KHN, waar dezelfde klachten uit naar voren kwamen. Sinds eind vorig jaar is de NMa in gesprek met zowel de horecaondernemers als de bierbrouwers. Naar verwachting wordt nog dit jaar duidelijk of de NMa kan ingrijpen en op welke manier.

Familie plots overleden kind: laat je testen

Als kinderen plots en geheel onverwacht doodgaan, doen familieleden er goed aan zichzelf te laten testen op erfelijke hartafwijkingen. In 70 procent van de plotse overlijdens van kinderen tussen de 1 en de 10 jaar, is dat namelijk de oorzaak. De kans is groot dat broertjes en zusjes of andere familieleden de afwijking ook hebben. Bij onverklaard overlijden bij personen tot 40 jaar ligt dit percentage rond de 35.

"Het zijn vaak behandelbare ziekten, zoals hartritmestoornissen of verdikkingen van de hartspier. Door een goede behandeling kunnen verdere onverwachte overlijdens in de familie voorkomen worden", aldus erfelijkheidsonderzoeker Nynke Hofman van het AMC. "Het is ontzettend ingrijpend om dit mee te maken. Het gaat om ogenschijnlijk volkomen gezonde kinderen waar niets mee aan de hand is, die van het ene op het andere moment dood neervallen, bijvoorbeeld tijdens het spelen."

Hofman krijgt in haar werk dagelijks te maken met nabestaanden van mensen, jong en oud, die totaal onverwacht zijn gestorven. "Dat gebeurt ook regelmatig jaren na de plotse dood van een familielid. Een man bijvoorbeeld wiens vader vroeger, op 35-jarige leeftijd onverwacht is overleden en die zelf bijna 35 is. Dan komen de vragen: kan mij dit ook overkomen?"

De familieleden worden in eerste instantie cardiologisch onderzocht. Blijkt dat ze een afwijking hebben, dan wordt ook hun DNA onderzocht. Afwijkingen die daarin gevonden worden, worden vervolgens ook gezocht in het DNA van hun verdere familie. "Dat is een makkelijkere manier om andere dragers in de familie op te sporen dan een uitgebreid cardiologisch onderzoek", legt Hofman uit.

"Het is heel intens werk. Ik zit vaak met huilende mensen aan tafel. Je krijgt te maken met mensen die iets heel heftigs hebben meegemaakt. Ze hebben zeer plots een of meerdere familieleden verloren. Dat hakt erin. Maar het is ook mooi. Je kan een deel van de familie geruststellen, omdat ze de afwijking niet hebben. Het andere deel, dat te horen krijgt dat ze de afwijking wel hebben, kan je vertellen dat er een behandeling voor is."

Hofman promoveert eind januari, onder meer op het onderzoek dat ze deed naar plotse hartdood en erfelijkheid.

Franse gijzelaar gedood bij bevrijdingsactie

In Somalië is een Fransman omgekomen toen het Franse leger met helikopters probeerde hem te bevrijden uit handen van opstandelingen in het zuiden van het land. Dat heeft het Franse ministerie van Defensie zaterdag bekendgemaakt.

Bij de bevrijdingsactie zijn ook twee Franse militairen en 17 rebellen omgekomen.

De Somalische terreurbeweging al-Shabaab meldde dat de Fransen met helikopters de basis aanvielen waar de Fransman werd vastgehouden. Volgens de organisatie was de gegijzelde een Franse geheim agent die sinds 2009 werd vastgehouden.

Het Franse ministerie van Defensie zei dat de Fransman een militair was en Denis Allex heette. Het ministerie zei dat tot de bevrijdingsactie was besloten, omdat de opstandelingen na ruim 3 jaar onderhandelen niet bereid bleken de man te laten gaan. Volgens Parijs is de Fransman tijdens de mislukte bevrijdingsactie gedood door zijn gijzelnemers.

Franse commando's vielen in de nacht van vrijdag op zaterdag de basis aan bij de stad Bulo Marer. Volgens ooggetuigen kregen ze steun van vier helikopters en zouden ook drie burgers bij de actie zijn omgekomen.

Waarnemers menen dat de bevrijdingsactie verband houdt met de inzet van het Franse leger in Mali. Parijs zou zich ervan bewust zijn dat de interventie nadelig kan uitpakken voor de negen Fransen die op verschillende plaatsten in Noord-Afrika worden gegijzeld.

PEC Zwolle huurt ook Stevanovic van Bremen

PEC Zwolle heeft zich tot het einde van het seizoen versterkt met Aleksandar Stevanovic. De 20-jarige middenvelder wordt tot de zomer gehuurd van Werder Bremen. Dat maakte de nummer veertien van de Eredivisie zaterdag bekend.

Stevanovic, die tot dusverre tot drie Bundesligaduels kwam, trainde sinds woensdag al mee tijdens het trainingskamp van de club in Belek. De in Duitsland geboren Serviër maakte daarbij een goede indruk op de technische staf. Stevanovic is na aanvaller Denni Avdic de tweede speler die door Zwolle op huurbasis wordt overgenomen van Bremen.

Jurassic park 4 krijgt officiële releasedatum in Amerika

In Amerika zal op 13 juni 2014 het langverwachte vervolg van Jurassic Park in 3D in première gaan. Los van de producer, Steven Spielberg, en de 3D is er weinig bekend over de film.

Het project is nog in nevelen gehuld. Er is nog geen regisseur aan de film verbonden, ook het script zou nog moeten worden herzien. Tot slot kunnen we alleen maar bidden dat er, qua acteurs die het gaan opnemen tegen de familie van de kalkoen, namen van het kaliber Jeff Goldblum mee gemoeid zullen zijn. Over de 3D is overigens wel bekend dat het niet achteraf zal worden toegepast, zoals bij hedendaagse films vaak het geval is. Daarentegen zal men gedurende het maken van de film al rekening houden met de extra dimensie.

Al jaren wordt er gesproken over een nieuw vervolg op de, inmiddels zelf al historische, bioscoopkrakers. Nu er dus een releasedatum bekend is, kan het hevige speculeren beginnen. In 2004 was er een script van John Sayles klaar voor productie waarin de groot uitgevallen reptielen menselijke eigenschappen zoals een messcherpe intelligentie en een aapachtig lichaam verkregen door duistere wetenschappelijke experimenten. Of er elementen van deze absurde versie terugkomen in de film is een raadsel, maar men kan altijd hopen.

Over een eventuele releasedatum in de Nederlandse bioscopen is nog niets bekend.

'Absentie Taekema groot verlies voor Waveriders'

De technische staf van de Delhi Waveriders reageert in de Indiase media teleurgesteld op de blessure van Taeke Taekema. De sleepspecialist van Amsterdam liet gisteren officieel weten dat hij geen acte de presence geeft op de Hockey India League.

Ajitpal Singh, de belangrijkste adviseur van het team uit de hoofdstad, noemt tegenover Indiatoday de absentie van Taekema een ‘groot verlies’ voor zijn ploeg. "Hij is een van de beste cornerspecialisten ter wereld. We hebben echter een uitgebalanceerde selectie. Ik hoop dat zijn afwezigheid niet te veel invloed op ons heeft."

"Hoewel we Taekema zullen missen, hebben we met Rupinder Pal Singh een bekwame vervanger in huis", vult coach AK Bansal aan. De Indiase oud-international steekt op de site ook de loftrompet over zijn keepers. "De Europese goalies zijn de besten ter wereld. En daar hebben wij er twee van: Nicolas Jacobi en Pirmin Blaak."

KLM stopt met vluchten naar Iran

De KLM vliegt per april niet meer op Iran. Ook vluchten naar Ethiopië en Sudan worden geschrapt. Dat laat een woordvoerder van de vliegmaatschappij zaterdag weten.

Het besluit om te stoppen heeft volgens de zegsman puur commerciële redenen. Omdat de vluchten te weinig opleveren, worden ze uit het boekje gehaald. Het gaat om de vluchten naar Teheran, Khartoem en Addis Abeba.

De KLM start in april wel met nieuwe vluchten naar Fukuoka, de derde bestemming in Japan en vliegt daarnaast voortaan ook naar Kent in Groot-Brittannië en Alesund in Noorwegen.

Beleid Liverpool frustreert Gerrard

Steven Gerrard is het niet eens met de weg die Liverpool sinds de afgelopen zomer is gaan volgen wat betreft het aankoopbeleid. Sinds de komst van trainer Brendan Rodgers richt Liverpool zich enkel nog op jonge spelers.

Fabio Borini, Joe Allen en Daniel Sturridge werden vastgelegd, zonder dat zij over veel ervaring beschikten. Gerrard is teleurgesteld in het nieuwe beleid van The Reds. Het 32-jarige clubicoon stelt dat Liverpool op deze manier de weg omhoog niet zal vinden. "Ik kan begrijpen dat iedere club de grootste Engelse talenten wil hebben. Maar ik ben het niet honderd procent met deze visie eens", zegt hij tegen The Guardian.

"Jonge spelers hebben ervaren krachten nodig ter ondersteuning. Op dit niveau heb je mensen nodig die al jaren meedraaien. Als ik kijk naar Aston Villa.. die club beschikt over spelers die binnen een paar jaar tot de top van het voetbal kunnen behoren. Maar wat ontbreekt, is twee of drie echte leiders", aldus Gerrard.

De routinier heeft nog een contract voor anderhalf jaar bij Liverpool. "De trainer wil graag nog lang met mij door. Als het aan mij ligt, voetbal ik nog drie of vier jaar. Dat wil niet zeggen dat ik een contract wil met die duur. Er is nog niets besproken."

[AO] Bertens en Rus maandag in actie in Melbourne

Kiki Bertens en Arantxa Rus komen maandag in actie in de eerste ronde van de Australian Open. Bertens neemt het in de derde partij op baan 22 op tegen de Tsjechische Lucie Hradecka. Het wordt haar debuut op het grandslamtoernooi in Melbourne. Rus treedt in de tweede partij op baan elf aan tegen de Roemeense Irina-Camelia Begu.

Robin Haase en Igor Sijsling staan maandag niet in het speelschema. Haase moet het opnemen tegen de mondiale nummer drie Andy Murray, terwijl Sijsling moet zien af te rekenen met de Oezbeek Denis Istomin.

In de Rod Laver Arena opent de Russische Maria Sharapova het toernooi tegen landgenote Olga Puchkova. Verder komt onder anderen titelverdediger Novak Djokovic nog in actie tegen de Fransman Paul-Henri Mathieu.


Bertens en Rus maandag in actie in Melbourne (Foto: Novum)

Sponsor Argos wil nog jaren door met wielerploeg

Sponsor Argos wil het contract met de Nederlandse wielerploeg Argos-Shimano tussentijds verlengen. De huidige verbintenis met ploeg van manager Iwan Spekenbrink loopt nog door tot en met 2014, met een optie voor nog een jaar.

"Met Argos zijn we in zo’n vergevorderd stadium dat het contract tussentijds wordt verlengd", zegt Spekenbrink in De Telegraaf. De overname van het Russische Sistema van oliebedrijf Argos Oil, heeft geen negatieve gevolgen voor de wielerploeg. "De manier van werken en de ontwikkeling die er is doorgemaakt, past bij ons bedrijf", stelt marketing-directeur Jan Dirks.

"Er zijn gesprekken gaande dat we ons voor langere periode willen verbinden aan deze wielerformatie. Je moet dan denken aan een termijn van vijf à zes jaar", aldu Dirks.

Eerste WTA-titel Vesnina in Hobart

De Russische tennisster Elena Vesnina heeft zaterdag haar eerste WTA-titel gewonnen. De 26-jarige speelster won het toernooi van Hobart door in de finale de Duitse titelverdedigster Mona Barthel te verslaan. Het werd 6-3 en 6-4.

Vesnina stond al zes keer eerder de finale op de WTA Tour, maar wist tot afgelopen zaterdag geen titel te pakken. De Russische tennisster moet in de eerste ronde van de Australian Open spelen tegen Carolina Garcia uit Frankrijk. 

Wilders definitief naar Australië

Het geplande bezoek van PVV-leider Geert Wilders aan Australië gaat definitief door. Dat laat de politicus zaterdag op Twitter weten. Halverwege februari geeft hij lezingen in Melbourne, Perth en Sydney. Wilders zegt zich er op te verheugen.

De PVV-leider wilde eigenlijk vorig jaar al naar Australië, maar dat ging niet door toen Wilders zijn visum niet direct rond kreeg. Eind oktober liet de Australische minister van immigratie Chris Bowen weten een visum voor Wilders niet tegen te houden waarna de weg vrij was om alsnog naar Australië te gaan.

Wilders komt op uitnodiging van de Australische anti-islamgroepering Q Society. De groepering beschuldigde de Australische overheid er eerder van de visumaanvraag expres vertraagd te behandelen om de organisatie dwars te zitten. De PVV-leider spreekt in Australië onder meer over vrijheid, de islam en het westen. Hij zegt de strijd tegen de islamisering te zien als een internationale opdracht.

West Ham huurt Paulista, Reading haalt verdediger

West Ham United leent Wellington Paulista de komende zes maanden van Cruzeiro. De Londenaren kunnen de aanvaller daarna voor drie jaar vastleggen, mocht hij tevreden stemmen. Dat meldt West Ham vrijdag. Paulista kwam in Europa eerder uit voor het Spaanse Deportivo Alaves.

Reading heeft verdediger Stephen Kelly overgenomen van het Fulham van trainer Martin Jol. Hoe diep Reading in de buidel heeft moeten tasten voor de Ierse international, eerder actief voor onder meer Tottenham Hotspur en Birmingham City, maken de clubs niet bekend.


West Ham huurt Paulista, Reading haalt verdediger (Foto: Novum)

[Primera División] Vallecano verslaat Bilbao en sluipt omhoog

Rayo Vallecano heeft vrijdagavond drie punten gepakt op bezoek bij Athletic Bilbao. Door de 2-1 overwinning stijgt de Madrileense ploeg naar 31 punten en de zesde plek op de ranglijst. De club staat nu op gelijke hoogte met Malaga en Real Betis, maar heeft wel een duel meer gespeeld. Bilbao blijft de veertiende plaats bezetten.

Lass Bangoura zette de uitploeg even na de thee op 1-0. Piti breidde de voorsprong vervolgens uit, waarna Mikel San Jose wat terug deed voor de verliezend Europa Leaguefinalist. Een late rode kaart voor Madrileen Alex Galvez kon Bilbao niet helpen aan een gelijkmaker.

Ferrer wint voor vierde keer in Auckland

David Ferrer heeft zaterdag voor de derde keer op rij en de vierde keer in zijn loopbaan het ATP-toernooi in Auckland gewonnen. De Spaanse nummer vijf van de wereld was in de finale met 7-6 (5) en 6-1 te sterk voor de Duitser Philipp Kohlschreiber. Met zijn succes evenaarde hij de Australiër Roy Emerson, die in de jaren zestig vier keer zegevierde.

Kohlschreiber, de mondiale nummer negentien, begon nog goed aan de partij. De winnaar van 2008 plaatste in de derde game een break, zag zijn opponent terugkomen, maar sloeg direct nog een keer toe. Bij 5-4 wist hij de set op eigen service echter niet binnen te halen, waarna Ferrer in de tiebreak aan het langste eind trok.

In het tweede bedrijf had de 30-jarige Ferrer, die in 2007, 2011 en 2012 al eens de beste was in de Nieuw-Zeelandse stad, weinig meer te duchten van Kohlschreiber. Na een uur en achttien minuten stelde hij zijn negentiende titel op de ATP-tour veilig.

Ferrer staat volgende week in de eerste ronde van de Australian Open tegenover Olivier Rochus uit België. Ook Kohlschreiber vindt in Melbourne een Belg op zijn weg: Steve Darcis.

Bij het WTA-toernooi in Hobart ging de titel naar Elena Vesnina. De 26-jarige Russin rekende in de eindstrijd met 6-3 en 6-4 af met de Duitse Mona Barthel, die het evenement vorig jaar nog op haar naam schreef. Het is het eerste grote succes voor Vesnina, de mondiale nummer 68.


Ferrer wint voor vierde keer in Auckland (Foto: Novum)

De Vroome naar halve finale ITF-Saint Martin

Indy de Vroome staat in de halve finale van het ITF10k-toernooi van Saint Martin. Ze was in de kwartfinale met 6-2 en 6-0 te sterk voor de Anaeve Pain uit Frankrijk. De als derde geplaatste De Vroome speelt in de halve finale opnieuw tegen een Française. Ze speelt tegen de als zesde geplaatste Estelle Cascino. 

De zestienjarige De Vroome staat op dit moment op 647 op de wereldranglijst. Ook voor Marrit Boonstra is het jaar goed begonnen. Ze bereikte de halve finale van het futuretoernooi in Antalya dankzij een 7-5 en 6-4 overwinning op Raluca Elena Platon (Roe, 580). In de halve finale speelt ze tegen de Turkse Melis Sezer. Zij staat op 414 op de wereldranglijst.

Boonstra heeft op dit moment geen ranking maar heeft ooit op 556 gestaan. De 24-jarige Boonstra heeft eerst in Amerika haar studie afgemaakt en collegetennis gespeeld. Op dit moment woont en traint ze in Nantes. 

'Armstrong gaat bekennen bij Oprah'

Lance Armstrong zal in zijn interview met tv-ster Oprah Winfrey een dopingbekentenis afleggen. Een anonieme bron, die nauw betrokken is bij de gevallen wielrenner, heeft dit aan de Amerikaanse krant USA Today laten weten.

Armstrong gaat maandag in een interview in zijn huis in Austin voor het eerst in op het rapport over het systematische dopinggebruik waardoor hij zijn zeven tourtitels kwijt raakte. Op donderdag wordt het gesprek op de televisie uitgezonden. Volgens de bron in USA Today zal Armstrong niet alle details prijsgeven over zijn gebruik van verboden middelen.

Eerder schreef The New York Times al dat Armstrong wil bekennen.

'Armstrong gaat bekennen bij Oprah'
'Armstrong gaat bekennen bij Oprah' (Foto: ANP)

Clubs hervatten voetbal na dood grensrechter

Ruim een maand na de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen pakken de voetbalclubs Buitenboys in Almere en SV Nieuw-Sloten in Amsterdam zaterdag de draad weer op. De teams spelen voor het eerst weer wedstrijden.

Beide clubs staan niet meer speciaal stil bij de gebeurtenis, lieten ze weten. Wel gelden er zowel in Amsterdam als in Almere nieuwe regels op het veld. Zo schudden de spelers van SV Nieuw-Sloten nu voorafgaand aan de wedstrijd de tegenstander en scheids- en grensrechters de hand. Voorheen gebeurde dat pas na afloop van de wedstrijd. Bij de Buitenboys zien ze er streng op toe dat iedereen op het veld zich gedraagt. Gebeurt dat niet dan volgt een waarschuwing en gaat iemand dan nogmaals in de fout dan wordt de wedstrijd definitief stilgelegd.

De 41-jarige Nieuwenhuizen uit Almere werd op 3 december ernstig mishandeld op het voetbalveld van de Buitenboys door spelers van tegenpartij Nieuw-Sloten. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen. De dood van de grensrechter leidde tot ophef in het hele land. De KNVB heeft na het incident het onderwerp 'respect' hoog op de agenda geplaatst.

Clubs hervatten voetbal na dood grensrechter
Clubs hervatten voetbal na dood grensrechter (Foto: ANP)

'IGZ sloot tientallen deals met foute artsen'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft niet alleen met de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur afspraken gemaakt over de uitschrijving als arts in ruil voor het afzien van een tuchtklacht. In tientallen gevallen maakte de inspectie onderhandse afspraken met zorgverleners. Dat zegt hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate zaterdagmiddag in het radioprogramma Argos.

In alle gevallen ging het om artsen die overtredingen hadden gemaakt die zo ernstig waren dat een tuchtzaak door de IGZ op zijn plaats was. "Het past in een beleid dat de inspectie jarenlang heeft gepraktiseerd waarin ze probeerde om disfunctioneren te beëindigen door dit soort afspraken te maken", aldus Legemaate. Om hoeveel zaken het gaat, is niet duidelijk. Hij schat dat het er tientallen zijn.

Volgens Legemaate zitten er grote risico's aan de handelswijze van de inspectie. "Je komt als inspectie niet op de hoogte van het schenden van de gemaakte afspraken als de persoon in kwestie je dat gewoon niet meldt. Dat is gebeurd in de zaak Jansen Steur, maar dat is ook in andere gevallen gebeurd."

In 2009 sprak de IGZ met Jansen Steur af dat hij geschrapt zou worden uit het Nederlandse BIG-register. De neuroloog ging daarna aan de slag in Duitsland nadat hij een door de inspectie afgegeven verklaring uit 2006 had laten zien.

De arts wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses.

Beijng verborgen onder zware smog

De Chinese hoofdstad Beijing heeft last van zware smog. De stad is gehuld in een grijze nevel waardoor het zicht zeer slecht is. Lokale overheden hebben inwoners opgeroepen zoveel mogelijk binnen te blijven.

De autoriteiten verwachten dat de smog nog zeker tot maandag aanhoudt. In grote delen van de stad werd op de smogindex een niveau van tussen de 301 en 500 gemeten. Dat houdt in dat de lucht zo gevaarlijk is dat mensen beter binnen kunnen blijven.

Ook andere Chinese steden hebben last van de smog. Zo hangt er onder meer boven Tianjin en Wuhan een dikke nevel van verontreinigende lucht door een gebrek aan wind. Smog is al jaren een probleem in China door de snelheid van de industrialisatie en de explosieve groei van het aantal auto's. In het land worden bovendien maar weinig milieumaatregelen genomen.

Boek: Michael Grant - BZRK

Er is een groot klein gevaar in de wereld: nanotechnologie. Met deze nanotechnologie is het mogelijk geworden om mensen te infiltreren, te herprogrammeren en zelfs te doden, en men doet dat ook. Zowel op het nanoslagveld als in de 'grote' wereld staan twee partijen tegenover elkaar. Een stel machtige industriëlen probeert alle mensen op de wereld te herprogrammeren tot een stel mieren: intens gelukkig, maar wel slaven. De andere groep vecht een guerrillastrijd voor het recht om ongelukkig te zijn...

'Marathon op natuurijs dinsdag of woensdag'

Dinsdag of woensdag zit een marathon op natuurijs er best in. Het moet overdag dan niet boven de nul graden worden, maar dat gaat niet gebeuren. Dat zegt de meteorologische dienst WeerOnline.nl.

Afgelopen nacht was het de eerste winternacht van het jaar, met min 5,1 graden in Maastricht. Zondag is de kans op de eerste ijsdag groot, dan blijft het in De Bilt de hele dag onder nul. Daarna blijft het matig vriezen en kan het in het oosten zelfs min 10 worden. WeerOnline.nl verwacht geen al te grote problemen voor het verkeer, omdat er nauwelijks vocht in de lucht zit.

Zoals gebruikelijk strijden Noordlaren (Groningen), Veenoord (Drenthe) en Gramsbergen (Overijssel) erom wie als eerste een marathon op natuurijs kan organiseren. IJsvereniging De Hondsrug in Noordlaren hoopt dat dat maandag al mogelijk is. Noordlaren had vorig jaar de primeur van de eerste marathon op natuurijs.

WoW-poesje brengt 2.3 miljoen dollar op

Blizzard heeft afgelopen week 2.3 miljoen dollar gedoneerd aan het Amerikaanse Rode Kruis voor de hulp die de organisatie biedt na orkaan Sandy. Gamers konden via World of Warcraft een 'Cinder Kitten' kopen waarvan het totale bedrag, $10 per kitten, naar het Rode Kruis ging.

De actie begon begin december en is op 31 december gestopt en was een groot succes te noemen. Cinder Kitten is één van de vele kleine huisdieren die je kunt hebben in World of Warcraft. Bekijk hieronder een plaatje van de cheque-uitreiking en Cinder Kitten.

Cheque(FOTO: Blizzard)

 Kitten

Dead Space 3 krijgt ontwikkelaarseditie

Er zal een speciale 'ontwikkelaarseditie' van Dead Space 3 uitkomen. Naast de gewone versie van het spel krijg je ook nog eens een hele set aan goodies die er op lijken zo uit het spel gekomen zijn. Er zijn maar 5000 oplages en hij kost $160.

Bekijk hieronder een trailer voor deze editie van het spel waar verschillende ontwikkelaars laten zien wat je allemaal krijgt. Wil je er ook één bestellen, doe dat dan hier.

Binnenkort antwoorden over FF X HD

Een fan van Final Fantasy heeft via Twitter aan Square Enix gevraagd wanneer Final Fantasy X HD uit zal komen. Square Enix reageerde hier op dat de wereld hier snel een antwoord op zal krijgen, dat beloven ze.

De HD-versie van Final Fantasy X staat gepland voor een release op PS3 en PS Vita. De game is al in 2011 aangekondigd maar het nieuws er omheen is sporadisch te noemen. Eerder deze week bracht Square Enix Europe al naar buiten dat de ontwikkeling van Versus XIII momenteel ook nog bezig is.

'Stop schijnconstructie met Poolse arbeiders'

Het kabinet moet een einde maken aan een constructie waardoor Poolse arbeidsmigranten goedkoop in de Nederlandse tuinbouw aan de slag kunnen. Dat stelt de Westlandse wethouder van arbeidsmigranten Arne Weverling zaterdag. Hij spreekt van een schijnconstructie.

Nederlandse uitzendbureaus die in Polen actief zijn zouden alleen het wettelijke minimumloon rekenen en aanvullen met onbelaste vergoedingen zoals een reiskostenvergoeding. Daardoor worden er minder belastingen en sociale lasten afgedragen, stelt de gemeente. Op die manier kunnen de uitzendbureaus een lager tarief rekenen, wat oneerlijke concurrentie in Nederland veroorzaakt.

Weverling wil dat minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) kritisch naar de constructie kijkt. "Het gaat hier om een landelijk probleem waarbij we de landelijke overheid nodig hebben om een oplossing te vinden. De constructie kan misschien rechtmatig zijn, maar is absoluut niet wenselijk", stelt hij in een verklaring.

'Vergoeding voor gokverslaving door medicijn'

Parkinsonpatiënten die het medicijn Permax slikken en last hebben van bijwerkingen als een gokverslaving of hyperseksualiteit, kunnen mogelijk een schadevergoeding krijgen. Dat stellen letselschadespecialisten zaterdag in het AD na een uitspraak van de rechtbank in Utrecht.

De rechter stelde in december dat er een verband is tussen het gebruik van het medicijn Permax en de gokverslaving van een man. De 69-jarige man heeft een schadeclaim van ruim vierhonderdduizend euro ingediend bij de producent van het medicijn, Eli Lilly. Het bedrijf is tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Het slachtoffer stelt in de krant dat zijn leven is geruïneerd door het medicijn. Hij joeg er door zijn verslaving duizenden euro's doorheen en verloor ook nog eens zijn baan en gezin. De man slikte de pillen voor het eerst in 1997, pas negen jaar later verscheen op de bijsluiters dat Permax bijwerkingen als een gokverslaving met zich mee kon brengen. In 2011 werd het medicijn uit de handel genomen.

Fabrikant Eli Lilly zegt de situatie waarin de man zit te betreuren. Een woordvoerder zegt in de krant dat het echter niet vaststaat dat zijn problemen zijn veroorzaakt door Permax.


?Vergoeding voor gokverslaving door medicijn' (Foto: Novum)

FOK! wat een weer...Koud, maar mooi weer

Goedemorgen! Er staat ons een heel aardige dag te wachten vandaag. Er is behoorlijk wat zon en er komen maar een paar wolkenvelden voor. Pas later op de dag zal de bewolking in het zuiden van het land wat dikker gaan worden.

Boven België gaat er wat sneeuw vallen, maar de kans dat deze neerslag ons land ook bereikt is niet zo groot. Er staat een matige oostenwind vanmiddag en de temperaturen liggen overdag rond het vriespunt. In de avond en nacht is er overal kans op gladheid als gevolg van bevriezing van natte weggedeelten. Morgen vinden we de meeste zon in het noorden, terwijl er in het zuiden meer bewolking aanwezig is. De temperaturen blijven overdag net iets onder 0 en de wind draait naar het noordoosten.

Na het weekend nemen de neerslagkansen wat toe en dit lijkt vooral om sneeuw te gaan. Vooral dinsdag lijkt even een dag te gaan worden om even goed in de gaten te houden, want misschien gaat het dan even flink sneeuwen en valt er plaatselijk meer dan 5 cm. Dit kan uiteraard nog veranderen, maar het zit nu al 2 dagen in de modellen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

OpklaringenTijdens een wandeling maakte qltel een paar mooie foto's van de omgeving van Goch. De eerste foto is gemaakt om 09.00

.Wandeling Goch
Om 13.00 was het lunchtijd.

Einde van de dag
En een mooie zonsondergang tot besluit! Leuke en mooie foto's!

Tattookoning vreest verlies identiteit

Henk Schiffmacher ligt behoorlijk in de clinch met Jeannette Seret, directrice van het Amsterdamse Tattoo Museum, die miljoenen van de tatoeëerder eist. "Ze wil geen tien miljoen van mij, maar mijn identiteit", zei de tattookoning vrijdag in RTL Boulevard.

Schiffmacher en Seret openden in november 2011 de deuren van het Tattoo Museum, maar al snel ontstond er onenigheid. Het museum was opgezet in samenwerking met Serets reïntegratiebureau Partners aan het Werk, dat er langdurig werklozen een arbeidsplaats zou bieden. Volgens de tatoeagegoeroe werden die niet betaald en blijven ook andere rekeningen liggen, maar Seret stelt dat Schiffmacher onvoldoende aan het museum bijdraagt. Naar verluidt is er nooit een behoorlijke bedrijfsvoering vastgelegd.

"De erfenis van mijn kinderen ligt in dat museum en dat is wat ze wil hebben", vertelt Schiffmacher. Hij beweert dat Seret zich zonder zijn inspraak het beheer en geld van het Tattoo Museum heeft toegeëigend.


Nieuwsitem van AT5 over de kwestie

Tweeling maakt gebruik van recht op sterven

Een Belgisch ziekenhuis in Brussel heeft eind 2012 euthanasie gepleegd op een eeneiige tweeling van 45 jaar, nadat zij daar om hadden gevraagd. Het is de eerste keer ter wereld dat een tweeling gebruik heeft gemaakt van het recht op sterven. Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws zaterdag.

De broers waren doof geboren en brachten hun hele leven samen door. De afgelopen jaren nam hun zicht sterk af, waardoor ze alle communicatiemogelijkheden dreigden te verliezen. Ze vonden het een ondraaglijk idee dat ze elkaar alleen nog maar konden voelen. De Belgische wet laat euthanasie toe als de aanvrager zijn wens zelf kenbaar maakt en dokters een ondraaglijk lijden vaststellen.

De dokters constateerden het lijden en willigden de wens van de broers in.

Tweeling maakt gebruik van recht op sterven
Tweeling maakt gebruik van recht op sterven (Foto: ANP)

Discussie over vuurwapens VS geen stap verder

De machtigste Amerikaanse wapenlobbygroep heeft vrijdag voorstellen van de regering om wapengeweld in de Verenigde Staten terug te dringen van de hand gewezen. Dat heeft het hoofd van de National Rifle Association (NRA), David Keene, gezegd. De discussie over wapenbezit is weer op gang gekomen in de VS door de schietpartij op een school in Connecticut, waarbij twintig kinderen en zes volwassenen om het leven kwamen.

In een interview op NBC zei Keene te verwachten dat er genoeg steun is in het Congres om strengere wapenwetten tegen te houden. Volgens Keene bestaat er een fundamenteel meningsverschil tussen zijn organisatie en de regering over hoe geweld door vuurwapens kan worden ingedamd.

Afgevaardigden van de NRA en andere groepen die voorstanders van wapenbezit zijn spraken donderdag met vicepresident Joe Biden, die door president Barack Obama is aangewezen om met aanbevelingen te komen om wapengeweld terug te dringen. De partijen kwamen uiteindelijk niet nader tot elkaar. De NRA wil geen enkele nieuwe wet die wapenbezit aan banden legt, maar wil juist in elke school gewapende bewakers stationeren.

Voorstanders van strengere wapenwetgeving hebben geopperd om bijvoorbeeld een verbod in te stellen op zogenoemde aanvalswapens, het soort wapen waar het bloedbad in Connecticut mee werd aangericht. Een ander voorstel is om grenzen te stellen aan de capaciteit van magazijnen.

CDA wil Scheveningse pier behouden

Het CDA wil dat de Scheveningse pier wordt behouden, bijvoorbeeld door het aan te wijzen als Rijksmonument. Tweede Kamerlid Mona Keijzer heeft daar vrijdag schriftelijke vragen over gesteld aan minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA).

"Als mensen aan Scheveningen denken, dan zien ze het Kurhaus en de pier voor zich", stelt Keijzer. "Ik wil dat we zo'n markante plek, met zo'n cultuurhistorische waarde, niet zomaar verloren laten gaan." Bussemaker moet in overleg met de gemeente Den Haag alle mogelijkheden bekijken om de pier voor Nederland en Scheveningen te behouden.

De huidige eigenaar Van der Valk heeft het faillissement voor het bedrijf achter de pier aangevraagd, omdat het horecaconcern geen koper kon vinden. De onrendabele pier werd een jaar geleden te koop gezet.

Uitstel proces bioscoopschutter

De van een dodelijke schietpartij in een bioscoop in de Amerikaanse staat Colorado verdachte James Holmes wordt op zijn vroegst pas op 12 maart officieel in staat van beschuldiging gesteld. De rechter heeft een daartoe strekkend verzoek van de advocaten van Holmes vrijdag ingewilligd. Waarschijnlijk zullen zij vragen om een psychiatrisch onderzoek van hun cliënt.

Holmes (25) wordt ervan verdacht in juli het vuur te hebben geopend op bezoekers van een bioscoop in de stad Aurora. Twaalf mensen kwamen om en zeventig raakten gewond. De rechter bepaalde donderdag dat Holmes daarvoor terecht moet staan.

Nabestaanden reageerden boos op het uitstel van het proces. "Rot in de hel, Holmes", riep de vader van een omgekomen meisje, aan het eind van de zitting.

Volgens de openbare aanklagers heeft Holmes de moordpartij zorgvuldig voorbereid. Zij hebben hem aangeklaagd wegens moord en poging tot moord en willen tegen hem de doodstraf eisen. Verwacht wordt dat Holmes onschuldig wegens krankzinnigheid zal pleiten. Als de rechter zich daarin kan vinden kan Holmes voor behandeling worden opgenomen in een psychiatrische inrichting. Zijn zaak zal dan iedere zes maanden worden getoetst. In theorie kan hij worden vrijgelaten als hij genezen wordt verklaard.

Wiet in woning fatale schietpartij Oosterwolde

In de woning in Oosterwolde waarbij woensdagmiddag een 51-jarige neergeschoten man werd gevonden, is een grote hoeveelheid henneptoppen gevonden. Of de wiet iets te maken heeft met het dodelijke schietincident, is nog onduidelijk, meldt een politiewoordvoerder.

Het 51-jarige slachtoffer uit Oosterwolde werd woensdagmiddag door een vrouw aangetroffen in haar achtertuin aan de Hooge Esch. De man overleed ter plaatse.

In de woning van de 51-jarige man aan de Weidemaad is ook een doorzoeking gedaan. Daarbij is niets bijzonders gevonden, aldus de politie.

De bewoners van het pand aan de Hooge Esch zijn in het moordonderzoek volgens de politiewoordvoerder vooralsnog aangemerkt als betrokkenen. "Maar dat kan altijd veranderen. Het is wel opmerkelijk dat zoiets wordt aangetroffen op een plek waar een neergeschoten persoon wordt gevonden. Het wordt meegenomen in het onderzoek." De drugs zijn in beslag genomen.

Kort na de schietpartij werd woensdag in de omgeving van het incident een 29-jarige verdachte aangehouden. Hij zit nog vast.

'Gevangene Torentijd wilde niet ontsnappen'

De gedetineerde over wie woensdag onrust ontstond vanwege zijn op handen zijnde gewelddadige bevrijding uit gevangenis Torentijd, wilde helemaal niet ontsnappen. Dat melden althans zijn advocaten. Een 'rivaliserende groep' zou achter de meldingen zitten.

De omgeving van de gevangenis in Middelburg werd woensdag afgezet, nadat bij de politie telefoontjes waren binnengekomen waarin werd gesproken over de gewelddadige bevrijding van de gedetineerde. Uiteindelijk gebeurde er niets en werd het gebied in de middag weer vrijgegeven.

Na het incident afgelopen woensdag is de man, die is veroordeeld voor een moordpoging, naar de gevangenis in Vught overgebracht. De man beweert onschuldig te zijn.

Tegen zijn veroordeling is hoger beroep ingesteld, dat binnenkort dient. "Dat de bedreigingen uit een rivaliserend kamp zouden komen, kan verband houden met het feit dat op grond van onjuiste verklaringen betrokkene is veroordeeld voor een poging tot moord. Nu de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep aanstaande is om de onschuld van cliënt te bepleiten, lijkt een stigmatisering als zware crimineel het kamp in de kaart te spelen", stellen de advocaten.

Ook al zit hij ten onrechte vast, dan zou de man nooit proberen te ontsnappen, gaan de advocaten verder. "Maar als hij dat al zou doen, zou hij dit dan toch zeker niet door diverse telefoontjes van tevoren laten aankondigen." De advocaten bekijken of ze beroep aantekenen tegen de overplaatsing van hun cliënt.

Slachtoffer Turks clubhuis Rotterdam doodgeschoten

De 44-jarige Rotterdammer van wie het levenloze lichaam donderdag in het gebouw van een Turkse vereniging werd aangetroffen, is doodgeschoten. Dat meldt de Rotterdamse politie vrijdag. De man was woensdag rond 21.00 uur nog in leven, zo heeft onderzoek volgens de politie inmiddels uitgewezen.

Het slachtoffer was een van de beheerders van het pand van de Turkse vereniging NDV, een ontmoetingscentrum dat vooral wordt bezocht door mensen uit de Turkse plaats Kirsehir. Zijn lichaam werd onderdag rond 09.00 uur aangetroffen in het gebouw aan de Gerrit van de Lindestraat.

Zondag wordt sectie verricht op het lichaam van de Rotterdammer.

Drost wil onderzoek sterftecijfers Jansen Steur

Letselschadespecialist Yme Drost wil dat er een onderzoek komt naar het aantal sterfgevallen bij het Medisch Spectrum Twente in de tijd dat neuroloog Ernst Jansen Steur daar werkte. Volgens Drost is dat in het algemeen belang. "Het is een signaal aan artsen dat je niet zomaar wegkomt met wanpraktijken", zei hij vrijdag tegen Radio 1.

De letselschadespecialist stelt dat nog dingen onopgehelderd zijn. "Zo zijn er mensen die tegen mij zeggen: ?Mijn vader was opgenomen, hij kreeg een cocktail van medicijnen, dat herhaalde zich en weken later overleed hij. Zou dat iets met de manier van werken van Jansen Steur te maken hebben?'"

Het onderzoek zou volgens Drost een statische vergelijking moeten worden tussen de sterftecijfers in de periode van 1995 tot 2004 van patiënten van Jansen Steur en cijfers van andere neurologen in dezelfde periode. Het voorstel van de letselschadespecialist is neergelegd bij het Medisch Spectrum Twente. Daar zou het in beraad zijn genomen.

Donderdag werd bekend dat het Medisch Spectrum Twente publicaties van de omstreden neuroloog laat onderzoeken. Jansen Steur werd in 2003 ontslagen bij het Medisch Spectrum Twente vanwege een medicijnverslaving. Hij wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het ziekenhuis in Enschede jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses stelde.

De afgelopen week kwam Jansen Steur veelvuldig in het nieuws, nadat bekend werd dat hij sinds 2011 in de Klinikum am Gesundbrunnen in het Duitse Heilbronn werkte. Het ziekenhuis ontsloeg hem toen zijn reputatie bekend werd.

Biden stelt gamesmakers gerust

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft vrijdag een gesprek gehad met directieleden van verschillende computerspelfabrikanten in het kader van de discussie rond de schietpartij op een basisschool te Newtown. Hij wil ook kijken of technologie kan helpen in de strijd tegen het vuurwapengeweld.

Onder meer Activision, Blizzard and Electronic Arts spraken met de vicepresident, en kregen van Biden te horen dat het Witte Huis ze neutraal benadert met betrekking tot de vuurwapenproblematiek, en brede input zoekt over de aanpak ervan. De dader van de schietpartij, Adam Lanza, zou een obsessie met schietspellen hebben gehad, waardoor de indruk ontstond dat de bedrijven op het matje werden geroepen. Ouders van de slachtoffers hadden eerder aangegeven gewelddadige spelletjes de schuld te geven.

Biden besprak uiteindelijk voornamelijk vingerafdruk-technologie waarbij wapens alleen kunnen worden afgevuurd door de eigenaar zelf. "Deze optie bestaat al, maar is hartstikke duur", vertelde de vicepresident. "Het brengt wel een groot stuk veiligheid met zich mee. Als elk wapen dat wordt verkocht deze toepassing heeft, dan zou de schietpartij in Connecticut misschien niet zijn gebeurd", aldus Biden.

Biden bespreekt wapenverbod met makers games
Biden bespreekt wapenverbod met makers games (Foto: ANP)

Dit artikel is door FOK! geredigeerd

Puntverlies voor Paris Saint-Germain

Paris Saint-Germain is er niet in geslaagd om laagvlieger AC Ajaccio te verslaan. De miljoenenformatie uit de Franse hoofdstad, waar Gregory van der Wiel ontbrak vanwege een blessure, bleef op 0-0 steken.

PSG, waar onder meer toppers als Zlatan Ibrahimovic, Maxwell, Alex, Javier Pastore en Ezequiel Lavezzi de gehele wedstrijd binnen de lijnen stonden, speelde de gehele tweede helft met tien man na een rode kaart voor Thiago Motta. Hij kreeg op slag van rust een rode prent voor een zware tackle. Door de puntendeling heeft koploper PSG weliswaar één punt meer dan Olympique Marseille en Olympique Lyon, maar beide ploegen komen dit weekend nog in actie.

Hieronder de zware overtreding van Thiago Motta:


Thiago Motta krijgt rood na smerige overtreding (Bron: YouTube)

Opvallende gadgets op CES-beurs

Sommige van de vreemdste gadgets die worden gepresenteerd op de internationele elektronicabeurs CES in Las Vegas zijn ontworpen om problemen op te lossen waarvan je in eerste instantie niet wist dat je ze had. Eet je te snel? Een digitale vork vertelt het je. Blijft je kleuter op het potje zitten? De iPotty is de oplossing. Verveelt het je iedere dag in een vierwielig voertuig te stappen om op je werk te komen? Klim in een zevenhonderd kilo zware mechanische spin voor je dagelijkse pendel.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.